"ТВОЄ ПРАВО" - фахові юридичні консультації -

захисти себе!

Меню сайту
Категорії розділу
Кримінальне право [18]
Житлове право [45]
Земельні правовідносини [14]
Сімейне право [18]
Адміністративне право [32]
Соціальне забезпечення [45]
Спадкове право [16]
Трудове право [54]
Поради юриста [42]
Пошук
Головна » 2010 » Травень » 12
Виходячи з положень ст. 121 Сімейного кодексу, реєстрація народження дитини провадиться органом реєстрацiї актiв цивiльного стану. Реєстрація народження дитини повинна бути проведена у місячний термін. У разі пропущення цього терміну без поважних причин, накладається адміністративне стягнення.
Згідно ст. 122 (СК) дитина, яка зачата i (або) народжена у шлюбі, походить вiд подружжя. Походження дитини від подружжя визначається на підставі Свідоцтва про шлюб та документа закладу охорони здоров'я про народження дружиною дитини.
У випадку, якщо мати та батько дитини не перебувають у шлюбі мiж собою, походження дитини вiд матерi визначається на пiдставi документа закладу охорони здоров'я про народження нею дитини, а батько дитини визначається: 1) за заявою матерi та батька дитини; 2) за заявою чоловiка, який вважає себе батьком дитини; 3) за рiшенням суду.
Відповідь: Згідно ст. 128 Сімейного кодексу України, за відсутності заяви до державного органу реєстрації актів цивіл ... Читати далі »
Категорія: Сімейне право | Переглядів: 2661 | Додав: ВКарпатах | Дата: 12.05.2010 | Коментарії (0)

І. Перелік необхідних документів для реєстрації шлюбу.
Для того, щоб Ваш шлюб зареєстрували, необхідно подати до державного органу РАЦС заяву про бажання вступити до шлюбу, а також для іноземного громадянина наступні документи:
- посвідчення особи (паспорт);
- довідка з місця проживання;
- довідка про відсутність перешкод для укладення шлюбу;
- рішення суду про розлучення (виписка з нього);
- довідка про сімейний стан;
Як для громадянина України, то достатньо лише пред`явити паспорт, у якому буде відсутній штамп про одруження.

ІІ. Перелік державних органів до яких необхідно звернутись перед укладенням шлюбу.
Всі вище наведенні документи повинні бути легалізовані або апостильовані. Апостиль ставиться тільки у тих країнах, які підписали Гаазьку Конвенцію. Документи слід легалізувати (поставити апостиль) в Міністерстві закордонних справ України, у відділі легалізації (МЗС знаходиться за адресою: м. Київ, Михайлівська площа 1, кон ... Читати далі »

Категорія: Сімейне право | Переглядів: 15653 | Додав: ВКарпатах | Дата: 12.05.2010 | Коментарії (12)

Що можна зробити з недобудовою? Все, що треба!
Будь-які об’єкти ОФ першої групи, що будуються або створюються поетапно, проходять стадію «недобудови». Деякий час вони є об’єктами, не завершеними будівництвом, тобто проміжними результатами створення основного засобу. Нерідко підприємству так і не вдається закінчити створення об’єкта, тому доводиться здійснювати певні операції саме з недобудовами. Проаналізуємо одну з таких операцій.
________________________________________
Визначення статусу недобудови
Чинне законодавство України не містить визначення терміна «недобудова». Саме тому, перш ніж розповідати про те, які операції можна здійснити з недобудовою і як це слід робити, спробуймо з’ясувати, чим вона є з юридичної точки зору.
Для початку наведемо визначення схожого поняття, яке дає Положення №113/198, що стосується незавершених будівництвом індивідуальних житлових будинків1: «Незавершені будівництвом індивідуальні будинки — це розпочаті будівництво ... Читати далі »
Категорія: Житлове право | Переглядів: 3495 | Додав: ВКарпатах | Дата: 12.05.2010 | Коментарії (0)

Якщо ви хочете продати або обміняти квартиру, де прописані неповнолітні діти, вам доведеться зіткнутися з певними труднощами.
Відповідно до частини третьої статті 17 Закону України «О охороні дитинства» батьки або опікуни не мають права без дозволу органів опіки і опікування укладати договори у нотаріуса.
Вони також не вправі здійснювати такі операції:
- укладати договори, які підлягають нотаріальному посвідченню і (або) державній реєстрації, зокрема договори щодо ділення або обміну житлового будинку, квартири;
- видавати письмові зобов′язання від імені дитини;
- відмовлятися від майнових прав дитини;
- укладати договори щодо іншого цінного майна.
Для отримання дозволу на здійснення операцій з нерухомістю, де зареєстровані неповнолітні, необхідно звертатись до органів опіки і опікування.
Якщо дитина - власник житлової площі, то узгодження з органом опіки і опікування (ООП) при продажі квартири є необхідним. При цьому він може бути ... Читати далі »
Категорія: Житлове право | Переглядів: 9115 | Додав: ВКарпатах | Дата: 12.05.2010 | Коментарії (0)

Я працюю охоронником у приватного підприємця. У зв'язку з кризою він вимагає, щоб я написав заяву про звільнення за власним бажанням, а якщо ні, то він мене звільнить з роботи за невідповідністю займаній посаді.
Відповідно до Положення про Державний департамент нагляду за додержанням законодавства про працю, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України № 50 від 18.01.2003 р., посадові особи департаменту та його територіальних органів — територіальних інспекцій праці мають право складати протоколи про адміністративні правопорушення, передбачені ч.1 ст. 41 Кодексу України про адміністративні правопорушення, та про невиконання законних вимог посадових осіб департаменита і його територіальних органів щодо усунення порушень законодавства про працю та невиплати заробітної плати. Ст. 175 Кримінального кодексу України передбачено відповідальність за безпідставну невиплату заробітної плати, вчинену умисно керівником підприємства, установи або організації незалежно від форми власно ... Читати далі »
Категорія: Трудове право | Переглядів: 2328 | Додав: ВКарпатах | Дата: 12.05.2010 | Коментарії (0)

Чи правомірно в умовах кризи відправляти працівників у відпустку на 1—2 місяці без збереження зарплати або тимчасово переводити на іншу роботу? Правомірно, якщо є згода між працівником та роботодавцем (працівник пише заяву про надання відпустки без збереження зарплати, а роботодавець видає на її підставі наказ). Відпустка без збереження зарплати не може тривати більше 15 календарних днів на рік, а не робочих (ст. 26 Закону України про відпустки). Надання відпустки без збереження зарплати використовується виключно за бажанням працівника, за ініціативою роботодавця така відпустка чинним законодавством не передбачається. Згідно зі ст. 34 Кодексу законів України про працю (далі — КЗпП) тимчасове переведення працівників на іншу роботу передбачене у випадку простою підприємства. Простоєм вважається зупинення роботи, викликане відсутністю організаційних або технічних умов, необхідних для виконання роботи, невідворотною силою або іншими обставинами. У разі простою працівники можуть бути перев ... Читати далі »
Категорія: Трудове право | Переглядів: 5122 | Додав: ВКарпатах | Дата: 12.05.2010 | Коментарії (1)

Право на материнство. Відповідно до Глави 6 "Особисті немайнові права та обов'язки подружжя" Сімейного кодексу України, статті 49, дружина має право на материнство, а небажання чоловіка мати дитину або нездатність його до зачаття дитини може бути причиною розірвання шлюбу. Позбавлення жінки можливості народити дитину (репродуктивної функції) у зв'язку з виконанням нею конституційних, службових, трудових обов'язків або в результаті протиправної поведінки щодо неї є підставою для відшкодування завданої їй моральної шкоди. Вагітній дружині мають бути створені у сім'ї умови для збереження її здоров'я та народження здорової дитини. Дружині-матері мають бути створені у сім'ї умови для поєднання материнства із здійсненням нею інших прав та обов'язків.
Право на батьківство. Так само, як жінка на материнство, чоловік має право на батьківство, і так само відмова дружини від народження дитини або нездатність її до народження дитини може бути причиною розірвання шлюбу. Позбавлення чоловіка ... Читати далі »
Категорія: Сімейне право | Переглядів: 3050 | Додав: ВКарпатах | Дата: 12.05.2010 | Коментарії (0)

Питання:
Через два місяці після придбання, наш телевізор вийшов з ладу. Після зверненя до авторізованого сервісного центру, його відремонтували. Через 3 тижні він знову зломався.

Відповідь:
Згідно ст. 678 Цивільного кодексу України, покупець, якому переданий товар неналежної якості, має право, незалежно від можливості використання товару за призначенням, вимагати від продавця за своїм вибором:
1) пропорційного зменшення ціни;
2) безоплатного усунення недоліків товару в розумний строк;
3) відшкодування витрат на усунення недоліків товару.
У разі істотного порушення вимог щодо якості товару (виявлення недоліків, які не можна усунути, недоліків, усунення яких пов'язане з непропорційними витратами або затратами часу, недоліків, які виявилися неодноразово чи з'явилися знову після їх усунення) покупець має право за своїм вибором:
1) відмовитися від договору і вимагати повернення сплаченої за товар грошової суми;
2) вимагати заміни т ... Читати далі »

Категорія: Адміністративне право | Переглядів: 1521 | Додав: ВКарпатах | Дата: 12.05.2010 | Коментарії (0)

Відповідно до листа ДПАУ від 15.03.2010 р. №2573/6/17-0316 «Щодо податку з власників транспортних засобів» ДПАУ надала відповідь щодо сплати податку з власників ТЗ за авто, зняті з обліку.
Відповідно до ст. 34 Закону «Про дорожній рух» від 30.06.93 р. №3353-XII, держреєстрації і обліку підлягають ТЗ, призначені для експлуатації на вулично-дорожній мережі загального користування ТЗ усіх типів. Так, власники ТЗ та особи, які використовують їх на законних підставах, зобов’язані зареєструвати (перереєструвати) належні їм ТЗ протягом 10 діб після придбання, митного оформлення, одержання ТЗ або виникнення обставин, що потребують внесення змін до реєстраційних документів.
Відповідно до закону платником транспортного податку може бути тільки власник авто, за яким зареєстровано такий об’єкт оподаткування. Тож суб’єктами сплати транспортного податку не можуть бути особи, які не мають зареєстровані ТЗ, або користуються та/або розпоряджаються транспортними засобами, що зареєстровані ... Читати далі »
Категорія: Адміністративне право | Переглядів: 1284 | Додав: ВКарпатах | Дата: 12.05.2010 | Коментарії (0)

Контролюючий орган, крім проведення податкових перевірок, зобов’язаний роз’яснювати платникам зміни у порядку оподаткування і може відвідувати з цією метою суб’єктів господарювання, повідомляється в листі Мін′юсту України на адресу Державної податкової адміністрації від 5 березня 2010 року.
«При запровадженні нового податку, збору (обов’язкового платежу) або ухваленні змін до порядку провадження існуючих центральний (керівний) орган контролюючого органу зобов’язаний роз’яснити їх платникам особливості такого провадження, використовуючи засоби масової інформації або інші доступні для таких платників способи доступу до зазначеної інформації, включаючи візити працівників контролюючих органів (не пов’язані зі здійсненням податкових перевірок) до платників податків та зборів (обов’язкових платежів) з метою роз’яснення положень нового порядку», — йдеться у документі, який було оприлюднено на веб-сайті парламенту 30.04.2010 р.
Платник податків має право безкоштовно отримати будь ... Читати далі »
Категорія: Адміністративне право | Переглядів: 2620 | Додав: ВКарпатах | Дата: 12.05.2010 | Коментарії (0)

Мене прийнято на роботу за строковим договором на 6 місяців, але по його закінченні трудовий договір був переукладений іще двічі. Чи можна вважати, що договір укладено на невизначений строк?
Згідно зі ст. 39-1 Кодексу законів України про працю (далі — КЗпП), якщо після закінчення строку трудового договору (пункти 2 і 3 ст. 23 КЗпП) трудові відносини фак-тично тривають і жодна із сторін не вимагає їх припинення, дія цього договору вважається продовженою на невизначений строк.
Трудові договори, що були переукладені один чи декілька разів, вважаються такими, що укладені на невизначений строк, за винятком випадків, передбачених ч. 2 ст. 23 КЗпП.
Закінчення строку трудового договору тягне його припинення. В останній день роботи або до цього повинен бути виданий наказ про звільнення. В день звільнення з роботи має бути зроблений запис у трудову книжку, а трудова книжка повинна бути видана працівникові.
Продовження трудових правових відносин, тобто вихід працівника ... Читати далі »
Категорія: Трудове право | Переглядів: 2619 | Додав: ВКарпатах | Дата: 12.05.2010 | Коментарії (0)

Перші п’ять днів тимчасової непрацездатності внаслідок захворювання або травми, не пов’язаної з нещасним випадком на виробництві, оплачує власник (уповноважений ним орган) за рахунок коштів підприємства, установи, організації за місцем роботи.
Фонд соціального страхування з тимчасової втрати працездатності має право здійснювати перевірку обґрунтованості видачі та продовження листків непрацездатності застрахованим особам, правильності нарахування і повноти сплати страхових внесків та використання страхових коштів на підприємствах, в установах, організаціях.
Якщо за результатами перевірки буде виявлено порушення встановленого порядку видачі листків непрацездатності, то комісія із соціального страхування підприємства має право прийняти рішення про відмову в призначенні матеріального забезпечення (допомоги по тимчасовій непрацездатності).
Відповідно до Листа виконавчої дирекції ФСС з ТВП від 19.03.2010 р. №01-14-551 ФCC з ТВП не має права накладати штрафи на підприємст ... Читати далі »
Категорія: Соціальне забезпечення | Переглядів: 2754 | Додав: ВКарпатах | Дата: 12.05.2010 | Коментарії (0)

Доходи фізичних осіб оподатковують згідно з Законом від 22.05.2003 р. №889-І\/ "Про податок з доходів фізич¬них осіб" (зі змінами та доповненнями). Зокрема відповідно до ст.3 Закону об'¬єктом оподаткування є будь-який дохід з джерелом його походження в Україні, в тому числі від надання в оренду май¬на. Якщо орендарем буде фізична осо¬ба — громадянин, то обов'язок сплати податку в розмірі 13 відсотків та подан¬ня декларації лягає на орендодавця. А якщо орендарем виступає юридична особа чи фізична особа — приватний під¬приємець, то обов'язок сплати податку покладається на орендаря. Податкову декларацію в такому разі орендодавець не подає. Податок розраховується вихо¬дячи з розміру орендної плати, яка не має бути меншою за мінімальну суму орендної плати за місяць, визначену ор-ганом місцевого самоврядування за 1 кв. м загальної площі. Якщо мінімальну вар¬тість не встановлено, податок утримуєть¬ся з розміру орендної плати, встановле¬ної в договорі оренди.
Орендодавець самостійно ... Читати далі »
Категорія: Житлове право | Переглядів: 1735 | Додав: ВКарпатах | Дата: 12.05.2010 | Коментарії (0)

Громадяни мають право оспорювати в апеляційному суді рішення суду й інстанцій про постанову про забезпечення позову.
Таке рішення рішення було ухвалено 28 квітня 2010 р. Конституційним судом України за конституційним зверненням громадянина А. про офіційне тлумачення положення п. 2 ч. 1 ст. 293 Цивільного процесуального кодексу про забезпечення апеляційного оскарження постанови суду першої інстанції про відмову в задоволенні заяви про забезпечення позову.
У рішенні сказано, що «в аспекті конституційного звернення положення п. 2 частини 1 ст. 293 Цивільного процесуального кодексу України про можливість апеляційного оскарження постанов суду про забезпечення позову, а також щодо скасування забезпечення позову у взаємозв’язку з положеннями пунктів 2, 8 ч. 3 ст. 129 Конституції України необхідно розуміти як такі, що передбачають право оспорювати окремо від рішення суду в апеляційному порядку постанови суду першої інстанції як про забезпечення позову і щодо скасування забезпечен ... Читати далі »
Переглядів: 1583 | Додав: ВКарпатах | Дата: 12.05.2010 | Коментарії (1)

Цивільне судочинство
Апеляційне оскарження
Заяву про апеляційне оскарження рішення суду першої інстанції може бути подано протягом десяти днів з дня проголошення рішення. Апеляційна скарга на рішення суду подається протягом двадцяти днів після подання заяви про апеляційне оскарження.

Касаційне оскарження
Касаційна скарга може бути подана протягом двох місяців з дня набрання законної сили рішенням (ухвалою) апеляційного суду.

Оскарження заочних рішень
Заяву про перегляд заочного рішення може бути подано протягом десяти днів з дня отримання його копії.

Оскарження судових наказів
Заява боржника про скасування судового наказу подається протягом десяти днів з дня отримання судового наказу.

Оскарження ухвал суду
Заяву про апеляційне оскарження ухвали суду першої інстанції може бути подано протягом п'яти днів з дня проголошення ухвали. Апеляційна скарга на ухвалу суду подається протягом десяти днів після подання заяви про апеляційне ос ... Читати далі »

Переглядів: 3418 | Додав: ВКарпатах | Дата: 12.05.2010 | Коментарії (1)

Згідно Закону України «Про плату за землю» від 03.07.1992 р.N 2535-XII з подальшими змінами та доповненнями, використання землі в Україні є платним. Плата справляється у вигляді земельного податку чи оренди і визначається залежно від грошової оцінки земель. Власники землі та землекористувачі, крім орендарів, сплачують земельний податок.
Це знайшло своє підтвердження і в Листі ДПА України від 15.04.10 № 2664/Ч/17-0314 під назвою «Щодо плати за землю»
Отже, громадяни та юридичні особи набувають права власності та права користування земельними ділянками із земель державної чи комунальної власності за рішенням органів виконавчої влади або органів місцевого самоврядування в межах їх повноважень, визначених Земельним кодексом або за результатами аукціону.
Підставою для нарахування земельного податку є дані державного земельного кадастру, а орендної плати за ділянку, яка перебуває у державній (комунальній) власності, – договір оренди ділянки.
Нарахування громадянам ... Читати далі »
Категорія: Житлове право | Переглядів: 1529 | Додав: ВКарпатах | Дата: 12.05.2010 | Коментарії (0)

Постановою КМУ від 05.05.2010 р. № 330 «Про визначення та застосування мінімальної заробітної плати в погодинному розмірі» визначено застосування мінімальної зарплати у погодинному розмірі.
Кабмін встановив:
— мінімальна зарплата у погодинному розмірі встановлюється одночасно зі встановленням розміру мінімальної зарплати на місяць відповідно до умов та порядку, передбачених статтями 9 і 10 Закону «Про оплату праці»;
— мінімальна зарплата у погодинному розмірі визначається виходячи з розміру мінімальної зарплати на місяць та середньомісячної норми тривалості робочого часу за рік при 40-годинному робочому тижні;
— після завершення переговорів представників професійних спілок, власників (уповноважених органів), які об’єдналися для ведення колективних переговорів і укладення генеральної угоди щодо мінімальної зарплати в місячному розмірі, Мінпраці розраховує мінімальну зарплату у погодинному розмірі і подає щороку до 10 серпня Мінфіну пропозиції для включення до ... Читати далі »
Категорія: Трудове право | Переглядів: 1872 | Додав: ВКарпатах | Дата: 12.05.2010 | Коментарії (0)

Згідно із роз’ясненням Державної архітектурно-будівельної інспекції можна прийняти в експлуатацію гараж як господарську будівлю, що до 5 серпня 1992 року був зведений без дозволу, окремо від приватного житлового будинку садибного типу, дачного або садового будинку.
Підставою для оформлення власності є висновок про технічний стан будівлі, складений бюро технічної інвентаризації, і документ, що засвідчує право власності або користування земельною ділянкою, на якій розташований об’єкт будівництва.
Для оформлення права власності необхідно звертатись до бюро технічної інвентаризації.
Якщо будівлю було зведено без дозволу в період з 5 серпня 1992 р. до 1 січня 2008 р., але господар має документи на право власності на землю, то він згідно із ст. 186 Цивільного кодексу має можливість легалізувати будівництво шляхом внесення його до технічного паспорта із зазначенням технічного стану об’єкта. Рішення про легалізацію може прийняти місцевий орган виконавчої влади згідно із ст ... Читати далі »
Категорія: Житлове право | Переглядів: 1770 | Додав: ВКарпатах | Дата: 12.05.2010 | Коментарії (0)

Хочу купити кварти¬ру. Звернулася до брокера, але не знаю, які його обов'язки. Розкажіть про це докладно.
При купівлі чи продажу квартири, будин¬ку, іншої нерухомості люди звертаються по допо¬могу до посередників — ріелторів, іноді їх назива¬ють брокерами і маклера¬ми. Їхня участь в операці¬ях з житлом найчастіше обумовлена об'єктивною необхідністю. Адже в по-купця і продавця проти¬лежні цілі: один зацікавле¬ний у тім, щоб одержати за своє майно максимальну суму, а другий прагне запла¬тити якнайменше. А голов¬не — люди далеко не зав¬жди можуть самостійно знайти той варіант, що влаштує обидві сторони.
Допомогти в пошуку квартири чи покупця, а та¬кож у рішенні спірних пи¬тань може ріелтор. У нього є й обов'язки, пов'язані з підготовкою угоди купівлі-продажу, про які багато людей навіть не підозрю¬ють. Але з огляду на те, що в кожної сторони є свій представник, виникає пи¬тання, хто і за що відпові¬дає, як вони координують роботу між собою, ну і, зви-чайно, скільки це коштує ... Читати далі »
Категорія: Житлове право | Переглядів: 1975 | Додав: ВКарпатах | Дата: 12.05.2010 | Коментарії (0)

Одним з найважливіших обов'язків батьків - моральне виховання та матеріальне утримання дитини. Це випливає з усталених моральних принципів нашого суспільства та чинного законодавства. Змалку батьки дбають про добробут своєї дитини.
Аліменти на дитину присуджуються за рішенням суду від дня пред'явлення позову і сплачуються до повноліття дитини. Якщо повнолітні дочка, син продовжують навчання і потребують матеріальної допомоги, батьки зобов'язані утримувати їх до досягнення двад-цяти трьох років, за умови, що вони можуть надавати матеріальну допомогу. Згідно з по-ложеннями ст. 181 Сімейного Кодексу України, за рішенням суду кошти на утримання ди-тини (аліменти) присуджуються у частці від доходу платника або у твердій грошовій сумі. Частка заробітку (доходу) матері, батька, яка буде стягуватися як аліменти на дитину, визначається судом.
Однією з найбільш поширеною категорію невиконаних судових рішень, є навмисна несплата аліментів. Майже всі неплатники не мають постійного мі ... Читати далі »
Категорія: Сімейне право | Переглядів: 3358 | Додав: ВКарпатах | Дата: 12.05.2010 | Коментарії (0)

Правила утримання жилих будинків та прибудинкових територій, затверджені Наказом Державного комітету України з питань житлово-комунального господарства від 17 травня 2005 року №76, встановлюють наступне:
Поточний ремонт – комплекс ремонтно-будівельних робіт, який передбачає систематичне та своєчасне підтримання експлуатаційних якостей та попередження передчасного зносу конструкцій і інженерного обладнання. Поточний ремонт повинен проводитись з періодичністю, яка забезпечує ефективну експлуатацію будівлі з моменту завершення його будівництва (капітального ремонту, реконструкції) до моменту постановки на черговий капітальний ремонт або реконструкцію.
Якщо будівля в цілому не підлягає капітальному ремонту, комплекс робіт поточного ремонту може враховувати окремі роботи, які класифікуються як такі, що належать до капітального ремонту (крім робіт, які передбачають заміну та модернізацію конструктивних елементів будівлі).
Організація поточного ремонту жилих будинків пови ... Читати далі »
Категорія: Житлове право | Переглядів: 5639 | Додав: ВКарпатах | Дата: 12.05.2010 | Коментарії (0)

Ми розлучені. Дружина перешкоджає моїм побаченням з дитиною Як мені захистити своє право на спілкування з дитиною?
Відповідно до ч. 1 ст. 141 Сімейного кодексу України (далі — СКУ) розірвання шлюбу між батьками дитини, так само як і проживання їх окремо від дитини, не впливає на обсяг їхніх прав і не звільняє від обов'язків щодо дитини. Крім того, у ст. 157 СКУ прямо зазначено, що питання виховання дитини вирішується батьками спільно; той із батьків, хто проживає окремо від дитини, зобов'язаний брати участь у її вихованні та має право на особисте спілкування з нею, а той із батьків, з ким проживає дитина, не має права перешкоджати тому з батьків, хто проживає окремо, спілкуватися з дитиною та брати участь у її вихованні, якщо таке спілкування не перешкоджає нормальному розвиткові дитини.
Отже, Ваша дружина не вправі забороняти Вам бачитися з сином, оскільки це Ваше законне право, наявність якого не залежить від факту розірвання шлюбу, окремого проживання від дитини та від ... Читати далі »
Категорія: Сімейне право | Переглядів: 5789 | Додав: ВКарпатах | Дата: 12.05.2010 | Коментарії (0)

Чи повинні враховуватися інтереси (згода) сусідів-власників суміжних квартир при переведенні жилих приміщень у нежилі у дев'ятиповерховому будинку із влаштуванням на першому поверсі магазину непродовольчих товарів?

Згідно з чинним Житловим кодексом Української РСР (далі — ЖК) житлові бу¬динки і житлові приміщення призначають¬ся для постійного проживання громадян. На сьогодні можливість переведення жилих приміщень у нежилі передбачена статтями 7, 8 ЖК. Як визначено у Законі "Про об'єд¬нання співвласників багатоквартирного бу¬динку" від 29.11.2001 р. № 2866-ІІІ, нежиле приміщення — це приміщення, яке нале¬жить до житлового комплексу, але не відно¬ситься до житлового фонду і є самостійним об'єктом цивільно-правових відносин.
Відповідно до ст. 8 ЖК переведення придатних для проживання жилих будинків і жилих приміщень у будинках державного та громадського житлового фонду в нежилі, як правило, не допускається. Переоблад¬нання житлових приміщень для викорис¬тання ... Читати далі »
Категорія: Житлове право | Переглядів: 6301 | Додав: ВКарпатах | Дата: 12.05.2010 | Коментарії (0)

Я маю намір звести будинок. Який орган дає дозвіл на будівництво?

Відповідно до Закону України «Про планування і забудову територій України» № 1699 від 20.04.2000 р. громадяни, які мають намір здійснити будівництво, зобов'язані отримати від виконавчого органу ради дозвіл на об'єкт будівництва. Дозвіл на будівництво дає право громадянину на отримання вихідних даних на проектування, здійснення проектно-вишукувальних робіт та отримання дозволу на виконання будівельних робіт. При цьому дозвіл на будівництво надається на підставі комплексного висновку щодо відповідності запропонованого будівництва державним будівельним нормам, місцевим правилам забудови.
Дозвіл на будівництво не дає права на початок виконання будівельних робіт без одержання дозволу місцевої інспекції державного архітектурно-будівельного контролю.
Відповідно до наказу Державного комітету будівництва, архітектури та житлової політики України № 273 від 05.12.2000 р. «Про затвердження Положення про поря ... Читати далі »

Категорія: Житлове право | Переглядів: 2541 | Додав: ВКарпатах | Дата: 12.05.2010 | Коментарії (1)

Питання:
Чи можу я вимагати від свого колишнього чоловіка, аліменти на моє утримання? Я інвалід 3 групи, не працюю через відсутність роботи. Живу тільки на пенсію.

Відповідь: Відповідно до ст. 75 Сімейного кодексу України , право на утримання (аліменти) має той з подружжя, який є непрацездатним, потребує матеріальної допомоги, за умови, що другий з подружжя може надавати матеріальну допомогу. Непрацездатним вважається той із подружжя, який досяг пенсійного віку, або є інвалідом І, ІІ чи ІІІ групи. Один із подружжя є таким, що потребує матеріальної допомоги, якщо заробітна плата, пенсія, інші доходи не забезпечують йому прожиткового мінімуму, встановленого законом.
Якщо у зв'язку з вихованням дитини, веденням домашнього господарства, піклуванням про членів сім'ї, хворобою або іншими обставинами, що мають істотне значення, один з подружжя не мав можливості одержати освіту, працювати, зайняти відповідну посаду, він має право на утримання у зв'язку з розірванням шл ... Читати далі »

Категорія: Сімейне право | Переглядів: 2128 | Додав: ВКарпатах | Дата: 12.05.2010 | Коментарії (1)

Якщо батько дитини за рішенням суду не сплачує аліменти, то згідно із ст. 33 Закону України «Про виконавче провадження» за наявності обставин, що ускладнюють виконання рішення або роблять його неможливим, державний виконавець за власною ініціативою або за заявою сторін, а також самі сторони мають право звернутися до суду, який видав виконавчий документ.
Згідно зі ст. 4 цього Закону серед примусових заходів виконання судового рішення, окрім звернення стягнення на дохід, передбачається також і звернення стягнення на майно боржника.
У разі неможливості стягнення аліментів із заробітної плати чи інших доходів боржника протягом трьох місяців поспіль і якщо він не працює та не одержує дохід, стягнення звертається на майно боржника.
Із метою забезпечення цієї норми законодавством надано державному виконавцеві чимало прав, серед яких, зокрема, право накладати арешт на майно боржника, опечатувати та вилучати його, а також передавати на реалізацію в установленому законом пор ... Читати далі »
Категорія: Сімейне право | Переглядів: 2861 | Додав: ВКарпатах | Дата: 12.05.2010 | Коментарії (0)

Я розлучилась з чоловіком. Рішенням суду на нього покладено обов’язок по сплаті аліментів, однак батько дитини ухиляється від їх сплати, тому що не працює. Як одержати призначені на дитину аліменти або допомогу від держави? Якщо батько дитини за рішенням суду не сплачує аліменти, то згідно із ст. 33 Закону України «Про виконавче провадження» за наявності обставин, що ускладнюють виконання рішення або роблять його неможливим, державний виконавець за власною ініціативою або за заявою сторін, а також самі сторони мають право звернутися до суду, який видав виконавчий документ. Згідно зі ст. 4 цього Закону серед примусових заходів виконання судового рішення, окрім звернення стягнення на дохід, передбачається також і звернення стягнення на майно боржника. У разі неможливості стягнення аліментів із заробітної плати чи інших доходів боржника протягом трьох місяців поспіль і якщо він не працює та не одержує дохід, стягнен¬ня звертається на майно боржника. Із метою забезпечення цієї нор ... Читати далі »
Категорія: Сімейне право | Переглядів: 7159 | Додав: ВКарпатах | Дата: 12.05.2010 | Коментарії (2)


Календар
«  Травень 2010  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31
Архів записів
Статистика

Український рейтинг TOP.TOPUA.NET
Реклама
З питань
розміщення реклами
звертайся
за тел. 063 61 21 545
Copyright "Твоє право" © 2024. При копіюванні матеріалу гіперпосилання на сайт pravnik.at.ua обов'язкове. Хостинг від uCoz