"ТВОЄ ПРАВО" - фахові юридичні консультації -

захисти себе!

Меню сайту
Категорії розділу
Кримінальне право [18]
Житлове право [45]
Земельні правовідносини [14]
Сімейне право [18]
Адміністративне право [32]
Соціальне забезпечення [45]
Спадкове право [16]
Трудове право [54]
Поради юриста [42]
Пошук
Головна » 2010 » Травень » 12 » Право батька на спілкування з дитиною

23:09
Право батька на спілкування з дитиною
Ми розлучені. Дружина перешкоджає моїм побаченням з дитиною Як мені захистити своє право на спілкування з дитиною?
Відповідно до ч. 1 ст. 141 Сімейного кодексу України (далі — СКУ) розірвання шлюбу між батьками дитини, так само як і проживання їх окремо від дитини, не впливає на обсяг їхніх прав і не звільняє від обов'язків щодо дитини. Крім того, у ст. 157 СКУ прямо зазначено, що питання виховання дитини вирішується батьками спільно; той із батьків, хто проживає окремо від дитини, зобов'язаний брати участь у її вихованні та має право на особисте спілкування з нею, а той із батьків, з ким проживає дитина, не має права перешкоджати тому з батьків, хто проживає окремо, спілкуватися з дитиною та брати участь у її вихованні, якщо таке спілкування не перешкоджає нормальному розвиткові дитини.
Отже, Ваша дружина не вправі забороняти Вам бачитися з сином, оскільки це Ваше законне право, наявність якого не залежить від факту розірвання шлюбу, окремого проживання від дитини та відсутністю вимог щодо виплати аліментів. Якщо ж Ваша дружина буде й надалі перешкоджати Вам бачитися з сином, то варто звернутися до органів опіки та піклування із заявою про визначення способів Вашої участі у вихованні дитини та спілкуванні з нею (рішення про це орган опіки та піклування постановляє на підставі вивчення умов життя батьків, їхнього ставлення до дитини та інших обставин, що мають істотне значення). Як зазначено у ст. 158 СКУ, рішення органу опіки та піклування є обов'язковим до виконання. Якщо ж Ваша дружина буде й надалі чинити Вам перешкоди у спілкуванні з дитиною та забороняти брати участь у її вихованні, зокрема, ухилятися від виконання рішення органу опіки та піклування, то Ви зможете звернутися до суду з позовом про усунення цих перешкод. Відповідно до ст. 159 СКУ суд визначає способи участі одного з батьків у вихованні дитини (періодичні чи систематичні побачення, можливість спільного відпочинку, відвідування дитиною місця його проживання тощо), місце та час їхнього спілкування, з урахуванням віку, стану здоров'я дитини, поведінки батьків, а також інших обставин, що мають істотне значення. Більше того, у разі ухилення від виконання рішення суду особою, з якою проживає дитина, суд за заявою того з батьків, хто проживає окремо, може передати дитину для проживання з ним. До того ж, особа, яка ухиляється від виконання рішення суду, зобов'язана відшкодувати матеріальну та моральну шкоду, завдану тому з батьків, хто проживає окремо від дитини.
Отже, Ви маєте повне право бачити свого сина та спілкуватися з ним, а якщо Ваша дружина не хоче перестати перешкоджати цьому, — звернутися з відповідною заявою до органу опіки та піклування чи з відповідним позовом до суду.
Категорія: Сімейне право | Переглядів: 5785 | Додав: ВКарпатах | Теги: побачення з дитиною, батько розлучений | Рейтинг: 2.5/4
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
Календар
«  Травень 2010  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31
Архів записів
Статистика

Український рейтинг TOP.TOPUA.NET
Реклама
З питань
розміщення реклами
звертайся
за тел. 063 61 21 545
Copyright "Твоє право" © 2024. При копіюванні матеріалу гіперпосилання на сайт pravnik.at.ua обов'язкове. Хостинг від uCoz