"ТВОЄ ПРАВО" - фахові юридичні консультації -

захисти себе!

Меню сайту
Категорії розділу
Кримінальне право [18]
Житлове право [45]
Земельні правовідносини [14]
Сімейне право [18]
Адміністративне право [32]
Соціальне забезпечення [45]
Спадкове право [16]
Трудове право [54]
Поради юриста [42]
Пошук
Головна » Соціальне забезпечення
У 2010 році я здобув освіту за спеціальністю педагогічного профілю та уклав на строк 3 роки договір про роботу на посаді педагогічного працівника у загальноосвітньому навчальному закладі. У якому розмірі мені повинна надаватись одноразова адресна грошова допомога?

Наказом Міністерства освіти і науки України № 935 від 11.10.2010 р. затверджено Порядок надання одноразової адресної грошової допомоги деяким категоріям випускників вищих навчальних закладів у 2010 році.
Одноразова адресна грошова допомога у 5-кратному розмірі мінімальної заробітної плати (далі — допомога) надається випускникам вищих навчальних закладів, які у 2009—2010 навчальному році здобули освіту за напрямами і спеціальностями педагогічного профілю та уклали на строк не менш як 3 роки договір про роботу на посадах педагогічних працівників у загальноосвітніх та професійно-технічних навчальних закладах.
Допомога надається випускникам денної форми навчання, які навчались за рахунок бюджетних коштів за держ ... Читати далі »

Категорія: Соціальне забезпечення | Переглядів: 2146 | Додав: ВКарпатах | Дата: 24.02.2011 | Коментарії (0)

ДОПОМОГА ПО БЕЗРОБІТТЮ У 2011 РОЦІ

Правління Фонду загальнообов'язкового державного соціального страхування України на випадок безробіття постановою від 16.12.2010 р. № 227 установило мінімальний розмір допомоги по безробіттю у 2011 р. з 1 січня — 510 гри. або 714 гри.; з 1 квітня — 520 гри. або 729 гри.; з 1 жовтня — 534 гри. або 748 гри.; з 1 грудня — 544 гри. або 762 гри.
З 1 січня допомогу по безробіттю в розмірі 510 гри. передбачено для осіб, визнаних в установленому порядку безробітними, які протягом 12 місяців, що передували початку безробіття, працювали менше 26 календарних тижнів, осіб, які бажають відновити трудову діяльність після тривалої (понад б місяців) перерви, а також осіб, які шукають роботу вперше, та інших незастрахованих осіб, визнаних у встановленому порядку безробітними, та застрахованих осіб, звільнених з останнього місця роботи з підстав, передбачених пунктами 3,4,7,8 ст. 40, статтями 41 і 45 Кодексу законів про працю України. Зазначені особи мають п ... Читати далі »

Категорія: Соціальне забезпечення | Переглядів: 6368 | Додав: ВКарпатах | Дата: 18.02.2011 | Коментарії (0)

ДОПОМОГА МАЛОЗАБЕЗПЕЧЕНИМ СІМ′ЯМ

Соціальний захист малозабезпечених родин, у тому числі сімей з дітьми, забезпечується шляхом надання їм допомоги, згідно із Законом України «Про державну соціальну допомогу малозабезпеченим сім’ям», залежно від майнового стану та сукупного доходу сім’ї.
Малозабезпечена сім’я це сім’я яка з поважних або незалежних від неї причин має середньомісячний доход нижчий від прожиткового мінімуму для сім’ї .
Державна соціальна допомога малозабезпеченим сім’ям - щомісячна допомога, яка надається малозабезпеченим сім’ям у грошовій формі в розмірі, що залежить від величини середньомісячного сукупного доходу сім’ї.
Середньомісячний сукупний доход сім’ї – обчислений у середньому за місяць доход усіх членів сім’ї з усіх джерел надходжень протягом шести місяців, що передують місяцю звернення за призначенням державної соціальної допомоги.
Розмір такої допомоги визначається як різниця між прожитковим мінімумом для сім’ї та її середн ... Читати далі »

Категорія: Соціальне забезпечення | Переглядів: 21010 | Додав: ВКарпатах | Дата: 13.02.2011 | Коментарії (43)

СПРОБУЙТЕ ОФОРМИТИ СУБСИДІЮ …

Кабінет Міністрів України постановою № 624 від 21.07.2010 р. знизив поріг вартості житлово-комунальних послуг для призначення субсидій. Зокрема витрати на оплату за отримані житлово-комунальні послуги для родин, що складаються з пенсіонерів, інвалідів і дітей не можуть перевищувати 10 % їх сукупного доходу, а для родин, у складі яких є працездатні громадяни 15 %.
Нажаль при призначенні субсидії враховуються всі види доходів, що має родина, як у грошовому вираженні, так і в натуральній формі. Зокрема це заробітна плата і премії (як на основній роботі так і за сумісництвом), пенсії, стипендії, гонорари, аліменти, допомога у зв'язку з тимчасовою непрацездатністю, усі види соціальної допомоги (крім одноразової виплати при народженні дитини, допомоги на поховання).
Крім того, громадяни які розраховують отримати субсидію повинні вказати доходи від здачі в оренду житлових приміщень (будинків), від ведення особистого підсобного господарств ... Читати далі »

Категорія: Соціальне забезпечення | Переглядів: 3602 | Додав: ВКарпатах | Дата: 06.02.2011 | Коментарії (3)

Догляд за хворим членом сім’ї

Чи є пільги для осіб, які доглядають літніх людей та чи зараховується такий догляд до стажу роботи?

Ст. 7 Закону України “Про соціальні послуги” передбачено, що фізичним особам, які надають соціальні послуги, призначаються і виплачуються компенсаційні виплати. Порядок призначення і виплати компенсації затверджено постановою Кабінету Міністрів України від 29 квітня 2004 року №558.

При призначенні компенсаційної виплати слід враховувати, що компенсації виплачуються непрацюючим особам, які постійно надають соціальні послуги громадянам похилого віку, інвалідам, дітям-інвалідам, хворим, які не здатні до самообслуговування і потребують постійної сторонньої допомоги.

Родинні зв'язки між фізичною особою, яка надає послуги та отримувачем соціальних послуг значення не мають.

Компенсація призначається виходячи з прожиткового мінімуму, затвердженого Законом України “Про Державний бюджет” у таких розмірах:

- 15 відсотків ... Читати далі »

Категорія: Соціальне забезпечення | Переглядів: 39253 | Додав: ВКарпатах | Дата: 26.01.2011 | Коментарії (3)

ДЕРЖАВНА СОЦІАЛЬНА ДОПОМОГА: ВИДИ, ПОРЯДОК ПРИЗНАЧЕННЯ

1. Державна соціальна допомога малозабезпеченим сім’ям

Відповідно до Закону України “Про державну соціальну допомогу малозабезпеченим сім’ям” право на державну соціальну допомогу мають малозабезпечені сім’ї, або одинокі особи, чи кілька осіб, які проживають разом і об’єднанні законними правами та обов’язками щодо утримання та які з поважних або незалежних від них причин мають середньомісячний сукупний доход нижчий від встановленого законодавством прожиткового мінімуму для сім’ї.

Розмір допомоги визначається як різниця між прожитковим мінімумом для сім’ї та її середньомісячним сукупним доходом, але не може бути більшим, ніж 75 відсотків від рівня забезпечення прожиткового мінімуму для сім’ї. До стабілізації економічного становища в Україні розмір державної соціальної допомоги визначається з урахуванням рівня забезпечення прожиткового мінімуму.

До складу сім’ї, що звертається за призначенням соціально ... Читати далі »

Категорія: Соціальне забезпечення | Переглядів: 17282 | Додав: ВКарпатах | Дата: 25.01.2011 | Коментарії (4)

Що таке часткове безробіття?
Міністерством праці та соціальної політики України затверджено Порядок фінансування виплат по частковому безробіттю та надання допомоги по частковому безробіт¬тю (далі — Порядок).
Порядок визначає механізм фінансування виплат і на¬дання застрахованим особам допомоги по частковому без¬робіттю.
Часткове безробіття — це вимушене тимчасове скоро¬чення нормальної або встановленої законодавством Украї¬ни тривалості робочого часу, перерва в одержанні заробітку або скорочення його розміру через тимчасове при¬пинення виробництва без припинення трудових відносин з причин економічного, технологічного, структурного харак¬теру.
Фінансування виплати допомоги по частковому безро¬біттю застрахованим особам здійснюється за рахунок коштів Фонду загальнообов'язкового державного соціаль¬ного страхування України на випадок безробіття (далі — Фонд) у разі настання часткового безробіття на підприємстві або в цеху, дільниці із, замкнутим циклом в ... Читати далі »
Категорія: Соціальне забезпечення | Переглядів: 2808 | Додав: ВКарпатах | Дата: 25.12.2010 | Коментарії (0)

Я не здатна до самообслуговування у зв'язку з похилим віком і хворобою. Чи маю я право на безоплатне соціальне обслуговування?

Законом України «Про соціальні послуги» визначено, що право на безоплатне соціальне обслуговування (отримання соціальних послуг) у державних та комунальних установах мають громадяни, не здатні до самообслуговування у зв'язку з похилим віком, хворобою, інвалідністю, якщо вони не мають рідних, які повинні забезпечити їм догляд і допомогу (тобто лише одинокі).
Відповідно до ст. 1 Закону України «Про державну соціальну допомогу особам, які не мають права на пенсію, та інвалідам» до категорії одиноких осіб також належать особи, які не мають працездатних родичів, зобов'язаних за законом їх утримувати.
За ст. 1 Закону України «Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування» до непрацездатних належать особи, які досягли встановленого законом пенсійного віку або визнані інвалідами, в тому числі діти-інваліди, а також особи, які мають право на пе ... Читати далі »

Категорія: Соціальне забезпечення | Переглядів: 2609 | Додав: ВКарпатах | Дата: 19.11.2010 | Коментарії (1)

Я навчаюсь у вищому навчальному закладі, навчання оплачую самостійно, працюючи на підприємстві. Чи маю я право на додаткову оплачувану навчальну відпустку?

Оскільки ви навчаєтесь на заочній формі навчання, підприємство зобов'язане надати та оплатити вам навчаль-
ну відпустку. При цьому не має значення, хто платить за навчання. Але відпустка надається лише працівникам, які успішно навчаються.
Успішним вважається навчання студентів, які не мають академзаборгованості за минулий курс і до початку наступної сесії виконали з позитивною оцінкою не менш як 75 % контрольних, а інші 25 % контрольних та курсових робіт надали для реалізації (лист Міністерства праці України № 09-402 від 06.09.2005 р.).
Планування навчального процесу належить виключно до компенсації закладів освіти (ст. XI Закону України «Про освіту»).
Вони й розподіляють установлену законом тривалість додаткових оплачуваних відпусток.
Підприємство, у свою чергу, зобов'язане н ... Читати далі »
Категорія: Соціальне забезпечення | Переглядів: 1955 | Додав: ВКарпатах | Дата: 19.11.2010 | Коментарії (1)

До якого віку дітям, які навчаються у вищих навчальних закладах, призначається пенсія у зв'язку із втратою годувальника?

Відповідно до ст. 36 Закону України «Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування» № 1058 від 09.07.2003 р. пенсія у зв'язку із втратою годувальника призначається дітям померлого годувальника, які не досягли 18 років.
Зазначена пенсія також призначається дітям, які навчаються (з часу зарахування, коли починається навчальний рік) за денною формою навчання у вищих навчальних закладах І—IV рівнів акредитації та професійно-технічних навчальних закладах,— до закінчення такими дітьми навчальних закладів, але не довше ніж до досягнення ними 23 років.
Пенсія по втраті годувальника студентам виплачується упродовж навчання (і під час канікул).
Двічі на рік на початку кожного семестру до місцевого пенсійного органу надається довідка з навчального закладу про те, що особа навчається на денній формі навчання.

Категорія: Соціальне забезпечення | Переглядів: 11553 | Додав: ВКарпатах | Дата: 19.11.2010 | Коментарії (7)

1 2 3 4 5 »

Календар
«  Березень 2024  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Архів записів
Статистика

Український рейтинг TOP.TOPUA.NET
Реклама
З питань
розміщення реклами
звертайся
за тел. 063 61 21 545
Copyright "Твоє право" © 2024. При копіюванні матеріалу гіперпосилання на сайт pravnik.at.ua обов'язкове. Хостинг від uCoz