"ТВОЄ ПРАВО" - фахові юридичні консультації -

захисти себе!

Меню сайту
Категорії розділу
Кримінальне право [18]
Житлове право [45]
Земельні правовідносини [14]
Сімейне право [18]
Адміністративне право [32]
Соціальне забезпечення [45]
Спадкове право [16]
Трудове право [54]
Поради юриста [42]
Пошук
Головна » 2010 » Травень » 12 » Продж квартири в якій прописана дитина

23:43
Продж квартири в якій прописана дитина
Якщо ви хочете продати або обміняти квартиру, де прописані неповнолітні діти, вам доведеться зіткнутися з певними труднощами.
Відповідно до частини третьої статті 17 Закону України «О охороні дитинства» батьки або опікуни не мають права без дозволу органів опіки і опікування укладати договори у нотаріуса.
Вони також не вправі здійснювати такі операції:
- укладати договори, які підлягають нотаріальному посвідченню і (або) державній реєстрації, зокрема договори щодо ділення або обміну житлового будинку, квартири;
- видавати письмові зобов′язання від імені дитини;
- відмовлятися від майнових прав дитини;
- укладати договори щодо іншого цінного майна.
Для отримання дозволу на здійснення операцій з нерухомістю, де зареєстровані неповнолітні, необхідно звертатись до органів опіки і опікування.
Якщо дитина - власник житлової площі, то узгодження з органом опіки і опікування (ООП) при продажі квартири є необхідним. При цьому він може бути зареєстрований тут же або у іншому місці.
Згідно із законом згода ООП на укладення договору потрібна і у випадках, якщо в квартирі, що продається, зареєстровані неповнолітні, які визнані такими, що залишилися без батьківського піклування і офіційно знаходяться під спостереженням органів опіки. Йдеться як про неблагополучні сім’ї, так і про ситуації, коли батьки померли або позбавлені батьківських прав.
Щоб отримати дозвіл, потрібно переконати ООП, що укладення договору не приведе до зменшення вартості майна неповнолітнього. Як правило, батькам потрібно підтвердити, що дитина отримає у власність іншу квартиру або частку в праві власності, рівноцінну його частині квартири , що продається .
Наприклад: якщо ви продаєте двокімнатну квартиру, якими володієте з дитиною в рівних частках, і хочете придбати однокімнатне житло меншої вартості в цьому ж місті і в рівноцінному районі в таку ж пайову власність, то органи опіки, швидше за все, згоди не дадуть - долі-то нерівноцінні.
Виходом може стати договір купівлі-продажу, в якому дитина буде вказана єдиним покупцем і відповідно власником всієї однокімнатної квартири. Таку «компенсацію» ООП напевно порахує рівноцінною заміною частки в двохкімнатній квартирі, що продається.
Збираємо документи
Конкретного переліку документів, які потрібно пред’явити в ООП для дозволу на укладення договору, в законі немає зазначено.
Загалом потрібно такі документи:
- свідоцтво про народження дитини;
- заява від обох батьків (заява другого батька не потрібна, якщо він позбавлений батьківських прав або визнаний без вісті зниклим);
- документи, що встановлюють право, як на житло, що продається, так і на те, яке отримується натомість;
- документація БТІ на обидві квартири: кадастровий паспорт житлового приміщення, оцінка вартості квартири і частки неповнолітнього в ній;
- будь-які інші документи, підтверджуючі необхідність, вигідність продажу житла для неповнолітнього.
У Цивільному кодексі зазначено: для розпорядження майном неповнолітнього потрібна згода другого з батьків. Причому неважливо, чи батько є власником чи мешканцем квартири, що продається, чи взагалі там не проживає.
Органи опіки та піклування, згода яких необхідна для укладення угод за участю неповнолітнього, як правило, вимагають особистої участі обох батьків. Проте якщо батько чи мати об’єктивно не в змозі дістатися до ООП - із-за важкої хвороби, проживання за кордоном, тоді допускаються виключення: відсутній батько може надіслати заяву поштою, засвідчивши свій підпис у нотаріуса або в консульстві (якщо проживє за кордоном).
Не потрібні заяви від батьків, які позбавлені батьківських прав або визнані судом без вісті зниклими.
У випадку, якщо один з батьків з помсти, через корисливі мотиви навмисно відмовляється явитись в ООП і дати згоду на укладення договору, то варто чесно розповісти про це в органі опіки і піклування, і, по можливості, підтвердити свої пояснення, узявши свідків. Кожен випадок розглядається індивідуально, і якщо комісія вирішить, що відмова такого батька шкодить інтересам дитини, а укладення договору є необхідним, то ООП може дати згоду на купівлю-продаж або обмін.
Укласти угоду за дитину може один батько, якщо:
- батько дитини записаний із слів матері;
- у разі смерті одного з батьків;
- один з батьків визнаний судом без вісті відсутнім або померлим.
Часом органи опіки та піклування йдуть назустріч батькам неповнолітніх, беручи до уваги не тільки фінансову сторону, але і інші важливі «життєво-побутові» чинники: місце роботи батьків (дідів, бабів неповнолітніх), мешкання рідні, навчання дитини в дитсадку.
Отже, звертаючись за дозволом на укладення договору в органи опіки та піклування, шукайте максимум аргументів самого різного характеру - екологічна обстановка в районі, куди плануєте переїхати після продажу квартири, переваги інфраструктури, клімату, близькість до родичів і т.д.
Категорія: Житлове право | Переглядів: 9110 | Додав: ВКарпатах | Теги: продаж квартири з неповнолітнім | Рейтинг: 2.3/3
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
Календар
«  Травень 2010  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31
Архів записів
Статистика

Український рейтинг TOP.TOPUA.NET
Реклама
З питань
розміщення реклами
звертайся
за тел. 063 61 21 545
Copyright "Твоє право" © 2024. При копіюванні матеріалу гіперпосилання на сайт pravnik.at.ua обов'язкове. Хостинг від uCoz