"ТВОЄ ПРАВО" - фахові юридичні консультації -

захисти себе!

Меню сайту
Категорії розділу
Кримінальне право [18]
Житлове право [45]
Земельні правовідносини [14]
Сімейне право [18]
Адміністративне право [32]
Соціальне забезпечення [45]
Спадкове право [16]
Трудове право [54]
Поради юриста [42]
Пошук
Головна » Земельні правовідносини
Суб’єкт малого підприємництва – «спрощенець» не сплачує земельного податку

Чи сплачує з 1 січня 2011 року земельний податок суб’єкт малого підприємництва, який перебуває на спрощеній системі оподаткування?
Відповідно до підрозділу 8 «Особливості справляння єдиного податку та фіксованого податку» розділу XX «Перехідні положення» Податкового кодексу України від 02.12.2010 р. № 2755-VI з 1 січня 2011 року до внесення змін до розділу XIV Податкового кодексу України в частині оподаткування суб’єктів малого підприємництва Указ Президента України від 03.07.1998 р. N 727 "Про спрощену систему оподаткування, обліку та звітності суб’єктів малого підприємництва" (з наступними змінами) застосовується з урахуванням, зокрема, такої особливості, що платники єдиного податку не є платниками земельного податку, крім земельного податку за земельні ділянки, що не використовуються для ведення підприємницької діяльності.
Таким чином, якщо суб’єкт малого підприємництва, який ... Читати далі »
Категорія: Земельні правовідносини | Переглядів: 2023 | Додав: ВКарпатах | Дата: 24.05.2011 | Коментарії (0)

ДПАУ роз’яснила особливості плати за землю фізособами

Лист ДПАУ від 02.03.2011 р. №5909/7/17-0317 «Про плату за землю з фізичних осіб»
ДПАУ роз’яснила питання щодо плати за землю з фізосіб.

У пункті 2 ст. 286 Податкового кодексу зазначено, що платники плати за землю (крім фізосіб) самостійно обчислюють суму податку щороку станом на 1 січня і до 1 лютого поточного року подають відповідному органу ДПС за місцезнаходженням ділянки податкову декларацію на поточний рік за встановленою формою, з розбивкою річної суми рівними частками за місяцями. При цьому згідно зі ст. 287 Податкового кодексу власники землі та землекористувачі сплачують плату за землю з дня виникнення права власності чи права користування ділянкою.

Відповідно до п. 2 ст. 287 Податкового кодексу облік фізосіб — платників податку і нарахування відповідних сум проводяться щороку до 1 травня.

ПЗ щодо плати за землю, визначене у податковій декларації на поточний рік, сплачується рівними частками власниками ... Читати далі »

Категорія: Земельні правовідносини | Переглядів: 1864 | Додав: ВКарпатах | Дата: 15.05.2011 | Коментарії (0)

Спадкування земельних ділянок
Відповідно до статті 1225 ЦК право власності на земельну ділянку переходить до спадкоємців за загальними правилами спадкування (зі збереженням її цільового призначення) при підтвердженні цього права спадкодавця державним актом на право власності на землю або іншим правовстановлюючим документом. У порядку спадкування можуть передаватися також право користування земельною ділянкою для сільськогосподарських потреб (емфітевзис), право користування чужою земельною ділянкою для забудови (суперфіцій), право користування чужим майном (сервітут).

Земля, залишена у спадок, може належати спадкодавцеві на праві власності, бути у користуванні тощо. Якщо земельна ділянка приватизована і власник (заповідач) має відповідний документ - Державний акт на право власності на землю, то вона може бути передана в якості спадщини чи відчужена в будь-який інший спосіб за виключенням обмежень, встановлених законодавством. Зміст права власності на землю - це право в ... Читати далі »

Категорія: Земельні правовідносини | Переглядів: 5033 | Додав: ВКарпатах | Дата: 18.04.2011 | Коментарії (0)

ПЛАТА ЗА ЗЕМЛЮ ВІДПОВІДНО ДО ПОДАТКОВОГО КОДЕКСУ УКРАЇНИ

Завдяки нещодавно прийнятому Податковому кодексу існуюча система оподаткування України зазнала чималих змін. Майже всі нововведення та коригування набули чинності з 1 січня 2011 року, отже, ми вже ступили перший крок в оновлене податкове законодавство, і будемо поступово розширювати та відточувати свої знання щодо податкових нововведень.

Серед значної низки нормативних актів, що втратили чинність з 01.01.2011 р. - Закон України "Про плату за землю" N 378/96-ВР від 19.09.96 р. На заміну зазначеному закону в Податковому кодексі передбачено розділ XIII, повністю присвячений такому загальнодержавному податку, як ПЛАТА ЗА ЗЕМЛЮ.

Змін порівняно з раніше існуючим механізмом стягнення даного податку не дуже багато, але ті, що є, – суттєві. Але про все по порядку.

ЩО ТАКЕ ПЛАТА ЗА ЗЕМЛЮ, ТА ХТО МАЄ ЇЇ СПЛАЧУВАТИ

По-перше, зазначимо, що, як і раніше, плата за землю відноситься до загальнодержавних подат ... Читати далі »

Категорія: Земельні правовідносини | Переглядів: 7996 | Додав: vovkandriy | Дата: 23.03.2011 | Коментарії (0)

Як реалізувати право на безоплатну приватизацію землі

Громадяни мають право на безоплатну передачу їм земельних ділянок із земель державної або комунальної власності:
— для будівництва і обслуговування житлового будинку, господарських будівель і споруд (присадибна ділянка) у селах — не більше 0,25 га, в селищах — не більше 0,15 га, в містах — не більше 0,10 га;
— для ведення особистого селянського господарства — не більше 2 га;
— для ведення садівництва — не більше 0,12 га;
— для будівництва індивідуальних гаражів — не більше 0,01 га.
Громадяни, зацікавлені в одержанні безоплатно у власність земельної ділянки із земель державної чи комунальної власності для ведення фермерського господарства, ведення особистого селянського господарства, ведення садівництва, будівництва і обслуговування житлового будинку, господарських будівель і споруд (присадибної ділянки), індивідуального дачного будівництва, будівництва індивідуальних гаражів у ... Читати далі »
Категорія: Земельні правовідносини | Переглядів: 2082 | Додав: vovkandriy | Дата: 23.03.2011 | Коментарії (0)

Декілька років тому в селі померли мої батьки, залишивши у спадок хату. Я відповідним чином оформила спадщину на себе, але вирішила продати успадковане майно. При оформленні договору купівлі/продажу нотаріус попросив надати довідку про приватизацію земельної ділянки, яку я при оформленні спадщини не зробила. Чи виникло у мене право власності на землю при успадкуванні будинку?

Якщо Вам будинок і земельна ділянка передавалася за процедурою, передбаченою чинним Земельним кодексом України (далі — ЗК), і державний акт виготовлений не був, то право власності на земельну ділянку не виникло. Отже, вам, як новому власнику будинку, потрібно звернутися до сільської ради про оформлення права власності на земельну ділянку.
Відповідно до ст. 132 ЗК угоди про перехід права власності на земельні ділянки повинні містити кадастровий номер Земельної ділянки. Згідно з ч. 6 ст. 120 ЗК істотною умовою договору, який передбачає набуття права власності на жилий будинок, будівлю або споруду, є кадас ... Читати далі »

Категорія: Земельні правовідносини | Переглядів: 2879 | Додав: ВКарпатах | Дата: 16.01.2011 | Коментарії (0)

Хто і на підставі яких документів встановлює межі земельної ділянки на місцевості, закріплює їх межовими знаками?

Держкомзем України наказом № 376 від 18.05.2010 р. затвердив Інструкцію про встановлення (відновлення) меж земельних ділянок в натурі (на місцевості) та їх закріплення межовими знаками. Так, встановлення (або відновлення) меж земельної ділянки здійснюється з метою визначення в натурі (на місцевості) метричних даних земельної ділянки, у т. ч. місцеположення поворотних точок її меж та їх закріплення межовими знаками. Комплекс робіт із встановлення меж земельної ділянки в натурі (на місцевості) включає: підготовчі роботи, топографо-геодезичні, картографічні роботи та роботи із землеустрою, камеральні роботи, складання та оформлення матеріалів технічної документації із землеустрою щодо встановлення меж земельної ділянки в натурі (на місцевості), а також встановлення меж земельної ділянки в натурі (на місцевості) та закріплення їх межовими знаками.
Закріплення ... Читати далі »

Категорія: Земельні правовідносини | Переглядів: 3173 | Додав: ВКарпатах | Дата: 11.01.2011 | Коментарії (0)

ПРО ПЛАТУ ЗА ЗЕМЛЮ ФЕРМЕРСЬКИМИ ГОСПОДАРСТВАМИ

Фермерське господарство є формою підприємницької діяльності громадян із створенням юридичної особи, які виявили бажання виробляти товарну сільськогосподарську продукцію, займатися її переробкою та реалізацією з метою отримання прибутку на земельних ділянках, наданих їм для ведення фермерського господарства, відповідно до закону.
Відносини, пов'язані зі створенням, діяльністю та припиненням діяльності фермерських господарств, регулюються Конституцією, Земельним кодексом, Законом № 973-ІУ та іншими нормативно-правовими актами України.
Фермерське господарство є формою підприємницької діяльності громадян із створенням юридичної особи, які виявили бажання виробляти товарну сільськогосподарську продукцію, займатися її переробкою та реалізацією з метою отримання прибутку на земельних ділянках, наданих їм для ведення фермерського господарства, відповідно до закону.
Для отримання у власність або в оренду земельної ді ... Читати далі »

Категорія: Земельні правовідносини | Переглядів: 7305 | Додав: ВКарпатах | Дата: 05.01.2011 | Коментарії (0)

ХТО РОЗГЛЯДАЄ ЗЕМЕЛЬНІ СПОРИ

Відповідно до частини першої статті 158 Земельного кодексу України (далі — Земельний кодекс) земельні спори вирішуються судами, органами місцевого самоврядування та органами виконавчої влади з питань земельних ресурсів.
Виключно судом вирішуються земельні спори з приводу володіння, користування і розпорядження земельними ділянками, що перебувають у власності громадян і юридичних осіб, а також спори щодо розмежування територій сіл, селищ, міст, районів та областей.
Органи місцевого самоврядування вирішують земельні спори у межах населених пунктів щодо меж земельних ділянок, що перебувають у власності і користуванні громадян, та додержання громадянами правил добросусідства, а також спори щодо розмежування меж районів у містах.
Порядок розгляду земельних спорів органами місцевого самоврядування та органами виконавчої влади з питань земельних ресурсів визначено положеннями статті 159 Земельного кодексу.
Згідно з ... Читати далі »
Категорія: Земельні правовідносини | Переглядів: 2184 | Додав: ВКарпатах | Дата: 25.12.2010 | Коментарії (0)

5 листопада 2009 р. Верховна Рада прийняла Закон України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо спрощення порядку набуття прав на землю» № 1702-VІ, яким внесені істотні зміни і доповнення до основоположних нормативних актів у сфері земельних правовідносин.
З 01 січня 2010 р більшість змін, пов'язаних із набуттям прав на землю в контексті угод про придбання об'єктів нерухомості, набрали чинності.
Серед суттевих змін земельного законодавства заслуговує на особливу увагу вдосконалення положень ст. 120 Земельного кодексу України (далі - ЗК України), а також ст. 377 Цивільного кодексу України (далі - ЦК України) та й інші положення законодавства, що регламентують перехід прав на землю при придбанні у власність нерухомого майна. Ці зміни пов'язані, насамперед, із особливою природою об'єктів нерухомості, що полягає в їхньому нерозривному зв'язку із землею. Розглянуті новели земельного законодавства передбачають набуття покупцем об'єкта нерухомості прав на земельну ... Читати далі »
Категорія: Земельні правовідносини | Переглядів: 4260 | Додав: ВКарпатах | Дата: 23.03.2010 | Коментарії (1)

1 2 »

Календар
«  Березень 2024  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Архів записів
Статистика

Український рейтинг TOP.TOPUA.NET
Реклама
З питань
розміщення реклами
звертайся
за тел. 063 61 21 545
Copyright "Твоє право" © 2024. При копіюванні матеріалу гіперпосилання на сайт pravnik.at.ua обов'язкове. Хостинг від uCoz