"ТВОЄ ПРАВО" - фахові юридичні консультації -

захисти себе!

Меню сайту
Категорії розділу
Кримінальне право [18]
Житлове право [45]
Земельні правовідносини [14]
Сімейне право [18]
Адміністративне право [32]
Соціальне забезпечення [45]
Спадкове право [16]
Трудове право [54]
Поради юриста [42]
Пошук
Головна » Сімейне право
Я навчаюся в інституті на стаціонарі й не можу доглядати за дитиною, якій 2 роки. Чи може моя мама скористатися правом на відпустку по догляду за онукою до З років, якщо вона працює?

Згідно з Законом України «Про відпустки» та ст. 179 Кодексу законів про працю України відпустка по догляду за дитиною до досягнення нею 3-річного віку може бути використана повністю або частинами також батьком дитини, бабою, дідом чи іншими родичами, які фактично доглядають за дитиною, або особою, яка всиновила чи взяла під опіку дитину. Відповідно до ч. 4 ст. 20 зазначеного Закону підставою для надання такої відпустки названим особам є довідка з місця роботи (служби, навчання) матері дитини про те, що вона стала до роботи до закінчення строку відпустки по догляду за дитиною і виплату їй допомоги по догляду за дитиною припинено (із зазначенням дати).
Отже, баба дитини для оформлення такої відпустки має подати відповідну письмову заяву на ім'я роботодавця, копію свідоцтва про народження ди ... Читати далі »

Категорія: Сімейне право | Переглядів: 1784 | Додав: ВКарпатах | Дата: 24.02.2011 | Коментарії (0)

Про розмір відрахувань із зарплати, що утримується з працівника на аліменти.

Ст. 128 Кодексу законів про працю України передбачено обмеження розміру відрахувань із зарплати. При кожній виплаті зарплати загальний розмір усіх відрахувань не може перевищувати 20 %, а у випадках, окремо передбачених законодавством України,—50 % зарплати, яка належить до виплати працівнику.
При відрахуванні з зарплати за кількома виконавчими документами за працівником у будь-якому випадку повинно бути збережено 50 % заробітку.
Обмеження, встановлені частинами 1 і 2 цієї статті, не поширюються на відрахування із зарплати при стягненні аліментів на неповнолітніх дітей. У цих випадках розмір відрахувань із зарплати не може перевищувати 70 %.
Якщо відрахування із зарплати в порядку стягнення аліментів провадиться одночасно з відрахуваннями з інших правових підстав, воно може провадитися з перевищенням 50 % зарплати, яка належить працівнику до виплати, але не може перевищувати 70 ... Читати далі »

Категорія: Сімейне право | Переглядів: 1985 | Додав: ВКарпатах | Дата: 31.08.2010 | Коментарії (0)

Я записаний батьком дитини, але моя колишня дружина заявила, що я не є таким. Чи маю я право оспорити своє батьківство? Ви маєте право відповідно до з ч.1 ст.136 Сімейного кодексу України (далі — СК) оспорити своє батьківство, пред'явивши позов про виключення запису про себе як батька з актового запису про народження дитини до суду. В суді необхідно буде довести відсутність кровного споріднення між вами і дитиною. Тому позов має бути підкріплений доказами, що виключають батьківство. Докази встановлюються на підставі пояснень сторін, третіх осіб, їхніх представників, допитаних як свідків, показань свідків, письмових та речових доказів, висновків експертів. Основними доказами, які стають визначальними при винесенні рішень у справах про оспорювання батьківства та виключення відомостей про себе як батька дитини з актового запису про її народження, є висновок судово-генетичної експертизи, медичні довідки, пояснення свідків. Однак цей перелік доказів не є вичерпним. Отже, якщо в суді ... Читати далі »
Категорія: Сімейне право | Переглядів: 2935 | Додав: ВКарпатах | Дата: 11.06.2010 | Коментарії (1)

Відповідно до ч. 1 ст. 194 Сімейного кодексу України (далі — СК) аліменти можуть бути стягнуті за виконавчим листом за минулий час, але не більш як за три роки, що передували пред'явленню виконавчого листа до виконання. Водночас, якщо у зв'язку з розшуком платника аліментів або у зв'язку з його перебуванням за кордоном аліменти за виконавчим листом, пред'явленим до виконання, не стягувалися, то вони мають бути сплачені за весь минулий час.
Заборгованість за аліментами стягується незалежно від досягнення дитиною повноліття, а у випадку, якщо повнолітні дочка, син продовжують навчання і у зв'язку з цим потребують матеріальної допомоги, — до досягнення ними двадцяти трьох років.
Відповідно до ст. 196 СК, якщо заборгованість виникла з вини особи, яка зобов'язана спла¬чувати аліменти за рішенням суду, то одержувач аліментів має право на стягнення неустойки (пені) у розмірі одного відсотка від суми несплачених аліментів за кожен день прострочення. Але суд може зменшити розмір н ... Читати далі »
Категорія: Сімейне право | Переглядів: 2401 | Додав: ВКарпатах | Дата: 02.06.2010 | Коментарії (0)

Однією з найбільш поширеною категорію невиконаних судових рішень, є навмисна несплата аліментів.
Переважна більшість неплатників аліментів не мають постійного місця роботи, проживання, відповідно реального майна, тому такі боржники притягуються до кримінальної відповідальності за ст. 164 Кримінального Кодексу України. Державні виконавці відділу скеровують подання на таких осіб до МВ та РВ ГУМВСУ у щодо притягнення боржників до кримінальної відповідальності за злісне ухилення від сплати аліментів.
Під ухиленням від сплати аліментів розуміється дія або бездіяльність винної особи, спрямовані на невиконання рішення суду про стягнення з неї на користь дитини (дітей) визначеної суми аліментів. Вони можуть виразитись як у прямій відмові від сплати встановлених судом аліментів, так і в інших діях чи бездіяльності, які фактично унеможливлюють виконання вказаного обов'язку: приховуванні доходу, що підлягає облікові при відрахуванні аліментів, змін місця роботи чи місця проживання з ... Читати далі »
Категорія: Сімейне право | Переглядів: 12312 | Додав: ВКарпатах | Дата: 02.06.2010 | Коментарії (16)

І. Перелік документів, необхідних для укладення шлюбу.
Перед реєстрацією шлюбу за кордоном, громадяни України повинні подати наступні документи:
- паспорт:
- довідка про сімейний стан;
- свідоцтво про народження;
- свідоцтво про розірвання шлюбу або про смерть попереднього чоловіка;
- довідку про реєстрацію попереднього шлюбу з відміткою про його розірвання (для підтвердження дошлюбного прізвища);
- довідка про несудимість;;
- довідка з місця проживання;
- свідоцтво про народження дитини (якщо дитина виїжджає за кордон);

ІІ. Держоргани до яких необхідно звернутись.
Усі зазначені документи повинні бути легалізовані у відділі реєстрації актів цивільного стану обласного управління юстиції, а в подальшому — Міністерстві юстиції України. При реєстрації шлюбу громадян України з іноземцями на території країни їх проживання вимагають такі ж документи, як і для реєстрації шлюбу іноземців на території України.
Шлюб ... Читати далі »

Категорія: Сімейне право | Переглядів: 27162 | Додав: ВКарпатах | Дата: 13.05.2010 | Коментарії (24)

Виходячи з положень ст. 121 Сімейного кодексу, реєстрація народження дитини провадиться органом реєстрацiї актiв цивiльного стану. Реєстрація народження дитини повинна бути проведена у місячний термін. У разі пропущення цього терміну без поважних причин, накладається адміністративне стягнення.
Згідно ст. 122 (СК) дитина, яка зачата i (або) народжена у шлюбі, походить вiд подружжя. Походження дитини від подружжя визначається на підставі Свідоцтва про шлюб та документа закладу охорони здоров'я про народження дружиною дитини.
У випадку, якщо мати та батько дитини не перебувають у шлюбі мiж собою, походження дитини вiд матерi визначається на пiдставi документа закладу охорони здоров'я про народження нею дитини, а батько дитини визначається: 1) за заявою матерi та батька дитини; 2) за заявою чоловiка, який вважає себе батьком дитини; 3) за рiшенням суду.
Відповідь: Згідно ст. 128 Сімейного кодексу України, за відсутності заяви до державного органу реєстрації актів цивіл ... Читати далі »
Категорія: Сімейне право | Переглядів: 2640 | Додав: ВКарпатах | Дата: 12.05.2010 | Коментарії (0)

І. Перелік необхідних документів для реєстрації шлюбу.
Для того, щоб Ваш шлюб зареєстрували, необхідно подати до державного органу РАЦС заяву про бажання вступити до шлюбу, а також для іноземного громадянина наступні документи:
- посвідчення особи (паспорт);
- довідка з місця проживання;
- довідка про відсутність перешкод для укладення шлюбу;
- рішення суду про розлучення (виписка з нього);
- довідка про сімейний стан;
Як для громадянина України, то достатньо лише пред`явити паспорт, у якому буде відсутній штамп про одруження.

ІІ. Перелік державних органів до яких необхідно звернутись перед укладенням шлюбу.
Всі вище наведенні документи повинні бути легалізовані або апостильовані. Апостиль ставиться тільки у тих країнах, які підписали Гаазьку Конвенцію. Документи слід легалізувати (поставити апостиль) в Міністерстві закордонних справ України, у відділі легалізації (МЗС знаходиться за адресою: м. Київ, Михайлівська площа 1, кон ... Читати далі »

Категорія: Сімейне право | Переглядів: 15633 | Додав: ВКарпатах | Дата: 12.05.2010 | Коментарії (12)

Право на материнство. Відповідно до Глави 6 "Особисті немайнові права та обов'язки подружжя" Сімейного кодексу України, статті 49, дружина має право на материнство, а небажання чоловіка мати дитину або нездатність його до зачаття дитини може бути причиною розірвання шлюбу. Позбавлення жінки можливості народити дитину (репродуктивної функції) у зв'язку з виконанням нею конституційних, службових, трудових обов'язків або в результаті протиправної поведінки щодо неї є підставою для відшкодування завданої їй моральної шкоди. Вагітній дружині мають бути створені у сім'ї умови для збереження її здоров'я та народження здорової дитини. Дружині-матері мають бути створені у сім'ї умови для поєднання материнства із здійсненням нею інших прав та обов'язків.
Право на батьківство. Так само, як жінка на материнство, чоловік має право на батьківство, і так само відмова дружини від народження дитини або нездатність її до народження дитини може бути причиною розірвання шлюбу. Позбавлення чоловіка ... Читати далі »
Категорія: Сімейне право | Переглядів: 3039 | Додав: ВКарпатах | Дата: 12.05.2010 | Коментарії (0)

Одним з найважливіших обов'язків батьків - моральне виховання та матеріальне утримання дитини. Це випливає з усталених моральних принципів нашого суспільства та чинного законодавства. Змалку батьки дбають про добробут своєї дитини.
Аліменти на дитину присуджуються за рішенням суду від дня пред'явлення позову і сплачуються до повноліття дитини. Якщо повнолітні дочка, син продовжують навчання і потребують матеріальної допомоги, батьки зобов'язані утримувати їх до досягнення двад-цяти трьох років, за умови, що вони можуть надавати матеріальну допомогу. Згідно з по-ложеннями ст. 181 Сімейного Кодексу України, за рішенням суду кошти на утримання ди-тини (аліменти) присуджуються у частці від доходу платника або у твердій грошовій сумі. Частка заробітку (доходу) матері, батька, яка буде стягуватися як аліменти на дитину, визначається судом.
Однією з найбільш поширеною категорію невиконаних судових рішень, є навмисна несплата аліментів. Майже всі неплатники не мають постійного мі ... Читати далі »
Категорія: Сімейне право | Переглядів: 3348 | Додав: ВКарпатах | Дата: 12.05.2010 | Коментарії (0)

1 2 »

Календар
«  Березень 2024  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Архів записів
Статистика

Український рейтинг TOP.TOPUA.NET
Реклама
З питань
розміщення реклами
звертайся
за тел. 063 61 21 545
Copyright "Твоє право" © 2024. При копіюванні матеріалу гіперпосилання на сайт pravnik.at.ua обов'язкове. Хостинг від uCoz