"ТВОЄ ПРАВО" - фахові юридичні консультації -

захисти себе!

Меню сайту
Категорії розділу
Кримінальне право [18]
Житлове право [45]
Земельні правовідносини [14]
Сімейне право [18]
Адміністративне право [32]
Соціальне забезпечення [45]
Спадкове право [16]
Трудове право [54]
Поради юриста [42]
Пошук
Головна » Житлове право
З 05 лютого 2011 р. набув чинності Закон України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо посилення відповідальності за окремі правопорушення в житлово-комунальному господарстві». Цим Законом внесено ряд поправок до Кримінального кодексу України за умисне знищення або пошкодження об'єктів житлово-комунального господарства. Зокрема за перепланування (перебудову) через яке постраждало життя чи здоров'я оточуючих, або ж яке ускладнює користування будинком (наприклад, через об'єднання квартир зменшується сходова клітка) загрожує штраф від 1700 до 4250 гривень, а то й три роки в'язниці. За повтор - від 3 до 8 років. Якщо ж є жертви, або завдано матеріальної шкоди в особливо великих розмірах (понад 17 000 грн.) - в'язниця від 5 до 12 років.
Для того, щоб зробити перебудову на своїй житлоплощі законно, потрібно замовити її проект і погодити його по різних інстанціях (пожежники, тепловики), також зібрати підписи у сусідів, що вони не проти.
Законний шлях легал ... Читати далі »
Категорія: Житлове право | Переглядів: 3706 | Додав: ВКарпатах | Дата: 24.05.2011 | Коментарії (0)

Чи мають право «судовиконавці» за борг, що виникли через несплату компослуг забрати єдине належне мені майно - квартиру?
Раніше за законом виконавець мав право з'ясувати, чи є у боржника грошові кошти. Якщо грошей немає, то наступними на черзі є особисте майно, автомобіль, дача і лише останніми в списку значилися квартира або будинок. Причому боржник міг на свій розсуд запропонувати майно для конфіскації. За новим законом рішення приймає виконавець. І якщо в радянські часи в першу чергу намагалися стягнути борг за рахунок заробітної плати, то відтепер це джерело відшкодування перемістилося на останню позицію. Пріоритетною ж стала конфіскація найбільш ліквідного майна.
На даний час людина, що заборговував більше 10 тисяч гривень, ризикує втратити квартиру, навіть якщо це його єдине житло. За умови, коли сума боргу не перевищує десять мінімальних зарплат (з 1 квітня це 9 тисяч 600 гривень), звертати стягнення на єдине житло боржника і ділянка землі, на якій воно знах ... Читати далі »
Категорія: Житлове право | Переглядів: 2004 | Додав: vovkandriy | Дата: 23.03.2011 | Коментарії (0)

Чи зобов'язаний споживач укладати договір на надання житлово-комунальних послуг та чи має він право на зменшення розміру плати у разі надання таких послуг у повному розмірі?
Відповідно до статей 19 та 20 Закону України «Про житлово-комунальні послуги» (далі — Закон) взаємовідносини між виконавцем послуг та споживачем регулюються виключно на договірних засадах. Споживач зобов'язаний укласти договір на надання житлово-комунальних послуг, підготовлений виконавцем на основі типового договору. Договором регулюються права та обов'язки споживача і виконавця послуг.
Порядок надання житлово-комунальних послуг, їх якісні та кількісні показники мають відповідати умовам договору та вимогам ст. 16 Закону.
Згідно зі ст. 22 Закону виробник послуг зобов'язаний проводити в порядку, встановленому Кабінетом Міністрів України, відповідні перерахунки розміру плати за житлово-комунальні послуги в разі їх ненадання або надання не в повному обсязі, зниження їх якості.
При цьому у р ... Читати далі »
Категорія: Житлове право | Переглядів: 2278 | Додав: ВКарпатах | Дата: 24.01.2011 | Коментарії (0)

ПЕНЯ ЗА КОМПОСЛУГИ - 1 КОПІЙКА В ДЕНЬ

13 листопада 1996 року Верховною Радою України був прийнятий Закон 486/96-ВР «Про тимчасову заборону стягнення з громадян України пені за несвоєчасне внесення плати за житлово-комунальні послуги» - квартплату, водопостачання, газ, електричну та теплову енергію, водовідведення, утримання та експлуатацію житла та прибудинкових територій, сміттєзбирання, ліфтове господарство. Рішення Парламенту на той час ґрунтувалося на тому, що держава масово не виконувала своїх зобов'язань із вчасної виплати заробітної плати, пенсій, стипендій та інших грошових виплат населенню.
Законом України від 17.12.2010 р. №2795-VI «Про внесення зміни до статті 2 Закону України «Про тимчасову заборону стягнення з громадян України пені за несвоєчасне внесення плати за житлово-комунальні послуги» Верховна Рада України внесла зміни до ст. 2 Закону «Про тимчасову заборону стягнення з громадян України пені за несвоєчасне внесення плати за житлово-комунальні послуги», як ... Читати далі »

Категорія: Житлове право | Переглядів: 5406 | Додав: ВКарпатах | Дата: 24.01.2011 | Коментарії (0)

Порядок та умови створення ОСББ

Лист Державної житлово-комунальної інспекції від 01.11.2010 р. №23/4971 «Щодо будівництва і введення будинку в експлуатацію та надання послуг з утримання будинку і прибудинкової території та їх оплати»
Державна житлово-комунальна інспекція листом від 01.11.2010 р. №23/4971 дала роз’яснення щодо права (відповідно до Закону України "Про об’єднання співвласників багатоквартирного будинку") створити у будинку об’єднання співвласників багатоквартирного будинку та самостійно вирішувати питання утримання житлового фонду і надання житлово-комунальних послуг.
Основна діяльність об’єднання полягає у здійсненні функцій, що забезпечують реалізацію прав власників приміщень на володіння та користування спільним майном членів об’єднання, належне утримання будинку та прибудинкової території, сприяння членам об’єднання в отриманні житлово-комунальних та інших послуг належної якості за обґрунтованими цінами та виконання ними своїх зобов’язань, пов ... Читати далі »

Категорія: Житлове право | Переглядів: 2054 | Додав: ВКарпатах | Дата: 11.01.2011 | Коментарії (0)

Чи зобов'язаний споживач укладати договір на надання житлово-комунальних послуг та чи має він право на зменшення розміру плати у разі надання таких послуг у повному розмірі?

Відповідно до статей 19 та 20 Закону України «Про житлово-комунальні послуги» (далі — Закон) взаємовідносини між виконавцем послуг та споживачем регулюються виключно на договірних засадах. Споживач зобов'язаний укласти договір на надання житлово-комунальних послуг, підготовлений виконавцем на основі типового договору. Договором регулюються права та обов'язки споживача і виконавця послуг.
Порядок надання житлово-комунальних послуг, їх якісні та кількісні показники мають відповідати умовам договору та вимогам ст. 16 Закону.
Згідно зі ст. 22 Закону виробник послуг зобов'язаний проводити в порядку, встановленому Кабінетом Міністрів України, відповідні перерахунки розміру плати за житлово-комунальні послуги в разі їх ненадання або надання не в повному обсязі, зниження їх якості.
При цьому ... Читати далі »

Категорія: Житлове право | Переглядів: 2359 | Додав: ВКарпатах | Дата: 11.01.2011 | Коментарії (0)

Об’єднання співвласників багатоквартирних будинків (ОСББ) є неприбутковою організацією і не має на меті одержання прибутку для його розподілу між членами об’єднання.
ОСББ включаються до Реєстру неприбуткових організацій та установ згідно з абз. «є» пп. 7.11.1 ст. 7 Закону «Про об’єднання співвласників багатоквартирного будинку».
Від оподаткування звільняються доходи неприбуткових організацій, отримані у вигляді внесків, коштів або майна, які надходять таким неприбутковим організаціям для забезпечення потреб їх основної діяльності, та у вигляді пасивних доходів.
Основна діяльність ОСББ полягає у здійсненні функцій, що забезпечують реалізацію прав власників приміщень на володіння та користування спільним майном членів об’єднання, належне утримання будинку та прибудинкової території, сприяння членам об’єднання в отриманні житлово-комунальних та інших послуг належної якості за обґрунтованими цінами та виконання ними своїх зобов’язань, пов’язаних з діяльністю об’єднання ... Читати далі »
Категорія: Житлове право | Переглядів: 2177 | Додав: ВКарпатах | Дата: 05.01.2011 | Коментарії (0)

Щодо укладення договору іпотеки (застава нерухомості)

Згідно з вимогами статті 18 Закону України «Про іпотеку», однією з істотних умов договору іпотеки є опис предмета іпотеки, достатній для його ідентифікації, та/або його реєстраційні дані. При іпотеці земельної ділянки має зазначатися її цільове призначення.
Статтею 79 Земельного кодексу України визначено поняття земельної ділянки як об’єкта права власності.
Так, частиною першою статті 79 Земельного кодексу України встановлено, що земельна ділянка - це частина земної поверхні з установленими межами, певним місцем розташування, з визначеними щодо неї правами.
Згідно зі статтею 125 Земельного кодексу України, право власності на земельну ділянку, а також право постійного користування та право оренди земельної ділянки виникають з моменту державної реєстрації цих прав.
Відповідно до Закону України «Про іпотеку», іпотека - вид забезпечення виконання зобов'язання нерухомим майном, що залишається у воло ... Читати далі »

Категорія: Житлове право | Переглядів: 2035 | Додав: ВКарпатах | Дата: 26.12.2010 | Коментарії (0)

Чи має право споживач у разі тимчасової відсутності на зменшення розміру плати за холодну і гарячу воду?
Відповідно до постанови Кабінету Міністрів України № 630 від 24.07,2005 р. затверджено Правила надання послуг з централізованого опалення, постачання холодної та гарячої води і водовідведення.
Правилами встановлено право споживача на зменшення розміру плати в разі тимчасової відсутності споживача та/ або членів його сім'ї на підставі письмової заяви споживача та офіційного документа, що підтверджує його/їхню відсутність (довідка з місця тимчасового проживання, роботи, лікування, навчання, проходження військової служби, відбування покарання — абз. 2 пп.1 п. 29), а також право споживача на несплату вартості послуг за період тимчасової відсутності споживача і членів його сім'ї (в разі відключення виконавцем холодної та гарячої,води й опломбування запірних вентилів у квартирі (будинку садибного типу) та відновлення надання послуг зняттям пломб за свій рахунок упродовж доби ... Читати далі »
Категорія: Житлове право | Переглядів: 1512 | Додав: ВКарпатах | Дата: 25.12.2010 | Коментарії (0)

Порядок відключення квартири від централізованого опалення та постачання гарячої води.

Питання відключення від мереж централізованого опалення та постачання гарячої води в багатоповерхових житлових будинках регулюється Правилами надання послуг з централізованого опалення, постачання холодної та гарячої води і водовідведення, затвердженими постановою Кабінету Міністрів України № 630 від 21.07.2005 р., та Порядком відключення окремих житлових будинків від мереж централізованого опалення та постачання гарячої води при відмові споживачів від централізованого теплопостачання, який затверджено наказом Міністерства будівництва, архітектури та житлово-комунального господарства України № 4 від 22.11.2005 р.
При проектуванні будинку закладався засіб теплопостачання — централізоване теплопостачання. Згідно з вимогами відповідних державних будівельних норм щодо питань влаштування системи опалення всі стояки та внутрішні розподільчі мережі при проектуванні гідравлічно ув'язані дл ... Читати далі »

Категорія: Житлове право | Переглядів: 3116 | Додав: ВКарпатах | Дата: 31.08.2010 | Коментарії (1)

1 2 3 4 5 »

Календар
«  Березень 2024  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Архів записів
Статистика

Український рейтинг TOP.TOPUA.NET
Реклама
З питань
розміщення реклами
звертайся
за тел. 063 61 21 545
Copyright "Твоє право" © 2024. При копіюванні матеріалу гіперпосилання на сайт pravnik.at.ua обов'язкове. Хостинг від uCoz