"ТВОЄ ПРАВО" - фахові юридичні консультації -

захисти себе!

Меню сайту
Категорії розділу
Кримінальне право [18]
Житлове право [45]
Земельні правовідносини [14]
Сімейне право [18]
Адміністративне право [32]
Соціальне забезпечення [45]
Спадкове право [16]
Трудове право [54]
Поради юриста [42]
Пошук
Головна » 2010 » Травень » 12 » Купівля квартири через брокера

23:14
Купівля квартири через брокера
Хочу купити кварти¬ру. Звернулася до брокера, але не знаю, які його обов'язки. Розкажіть про це докладно.
При купівлі чи продажу квартири, будин¬ку, іншої нерухомості люди звертаються по допо¬могу до посередників — ріелторів, іноді їх назива¬ють брокерами і маклера¬ми. Їхня участь в операці¬ях з житлом найчастіше обумовлена об'єктивною необхідністю. Адже в по-купця і продавця проти¬лежні цілі: один зацікавле¬ний у тім, щоб одержати за своє майно максимальну суму, а другий прагне запла¬тити якнайменше. А голов¬не — люди далеко не зав¬жди можуть самостійно знайти той варіант, що влаштує обидві сторони.
Допомогти в пошуку квартири чи покупця, а та¬кож у рішенні спірних пи¬тань може ріелтор. У нього є й обов'язки, пов'язані з підготовкою угоди купівлі-продажу, про які багато людей навіть не підозрю¬ють. Але з огляду на те, що в кожної сторони є свій представник, виникає пи¬тання, хто і за що відпові¬дає, як вони координують роботу між собою, ну і, зви-чайно, скільки це коштує. Вибираючи агентство, традиційно починають з опитування родичів, дру¬зів, які вже продавали чи купували квартиру. Якщо вони задоволені результа-том, то варто прислухати¬ся до їхньої думки. Якщо ж одержати рекомендації немає в кого, уважно вив¬чіть ринок, подивіться, хто надає такі послуги, відві¬дайте офіс, познайомтеся з керівником, перевірте статутні документи фірми. Перевагу бажано надавати відомим агентствам, що давно працюють на ринку, перебувають в професійних об'єднаннях. До речі, в та¬кому об'єднанні можна одержати докладну і ви¬черпну інформацію про фірму, що вас зацікавила.
Усі права й обов'язки сто¬рін повинні бути зазначені в договорі-дорученні, що укладається між агентством нерухомості та клієнтом.
Брокер з боку покупця повинен максимально вив¬чити запити клієнта — від району і метражу кварти¬ри до побажань щодо роз¬ташування кімнат. Це доз¬волить прискорити пошук і запропонувати найбільш прийнятні варіанти, зва¬жаючи на фінансові мож¬ливості покупця.
Брокер покупця мас обов'язково вимагати всі необхідні правовстановлюючі документи, ретельно перевірити їх щодо того, хто власники житла, чи всі живі, чи немає засу¬джених, простежити лан¬цюжок попередніх опера¬цій з квартирою, чи не було раніше проблем. Не¬обхідно з'ясувати, чи квартира була придбана в шлюбі. І ще брокер покуп¬ця повинен подбати, щоб у підписанні договору про завдаток брали участь усі власники нерухомості, аби уникнути надалі проблем. Якщо немає можливості зібрати усіх (наприклад, хтось у від'їзді), потрібно одержати їхню згоду.
Можливо, якісь документи потрібно дооформити, одержати довідки, зокрема чи не¬має заборгованості за газ, .-, електроенергію, квартплату, а це іноді тривалий процес. До речі, найчастіше брокер продавця бере на себе роботу зі збирання документів. А покупець повинен цей про¬цес контролювати.
Для підписання договору купівлі-продажу завдання брокера — вибрати нотаріуса, вирішити питання зі способом і місцем передачі грошей. Якщо оплата про¬водитиметься валютою, то в нотаріальній конторі повинні бути спеціально відведена кімната й устатку-вання для перевірки ку¬пюр, а якщо гроші перера¬ховуватимуться через банк, то слід заздалегідь підготувати рахунок, орен¬дувати сейф, за необхіднос¬ті — забезпечити охорону. '
У солідних агентствах брокери ведуть справи сво¬їх клієнтів до переїзду. Адже іноді виникають проблеми з виселенням продавця, випискою членів його родини, порушу¬ються інші домовленості.
Стосовно розмірів комі¬сійних — чітких тарифів не¬має. Це може бути і 5 від¬сотків від суми угоди, і З, і просто чітко встановлена сума. Усе залежить від вар¬тості квартири, обсягу ро¬біт, витрат на їх виконання.
Категорія: Житлове право | Переглядів: 1969 | Додав: ВКарпатах | Теги: купівля-продаж квартири брокером рі | Рейтинг: 5.0/1
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
Календар
«  Травень 2010  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31
Архів записів
Статистика

Український рейтинг TOP.TOPUA.NET
Реклама
З питань
розміщення реклами
звертайся
за тел. 063 61 21 545
Copyright "Твоє право" © 2024. При копіюванні матеріалу гіперпосилання на сайт pravnik.at.ua обов'язкове. Хостинг від uCoz