"ТВОЄ ПРАВО" - фахові юридичні консультації -

захисти себе!

Меню сайту
Категорії розділу
Кримінальне право [18]
Житлове право [45]
Земельні правовідносини [14]
Сімейне право [18]
Адміністративне право [32]
Соціальне забезпечення [45]
Спадкове право [16]
Трудове право [54]
Поради юриста [42]
Пошук
Головна » Спадкове право
Розділ 6. Договори поруки.
1. З метою забезпечення виконання зобов’язань Відповідача-1 за Рамковою угодою-1 та відповідно до умов Кредитного договору-1 між Відповідачем-2 та Бомко Тетяною Володимирівною (надалі - Позивач), був укладений договір Поруки № 0515-ДП від 01.11.2006 р. (надалі – Договір поруки-1).
2. З метою забезпечення виконання зобов’язань Відповідача-1 за Рамковою угодою-1 та відповідно до умов Кредитного договору-2 між Відповідачем-2 та Позивачем був укладений договір Поруки № 0515-ДП-1 від 03.11.2006 р. (надалі – Договір поруки-2).
3. З метою забезпечення виконання зобов’язань Відповідача-1 за Рамковою угодою-1 та відповідно до умов Кредитного договору-… між Відповідачем-2 та Позивачем був укладений договір Поруки № 0515-ДП-2 від …………….. р. (надалі – Договір поруки-3).
4. З метою забезпечення виконання зобов’язань Відповідача-1 за Рамковою угодою-1 та відповідно до умов Кредитного договору-… між Відповідачем-2 та Позивачем був укладений догов ... Читати далі »
Категорія: Спадкове право | Переглядів: 1345 | Додав: ВКарпатах | Дата: 15.05.2011 | Коментарії (0)

Договір дарування

Розяснює Мін’юст...
За договором дарування одна сторона (дарувальник) передає або зобов’язується передати у майбутньому іншій стороні (обдаровуваному) безоплатно майно (дарунок) у власність (пункт 1 статті 717 ЦК України).

Як зазначалося, договір дарування є безоплатним, тому дарувальник не має права вимагати від обдаровуваної особи зустрічних дій майнового або немайнового характеру. Договір дарування, укладений з порушенням вимог закону про безоплатність передання іншій стороні майна у власність, є нікчемним.

Предметом договору дарування може бути будь-яке майно (як індивідуально визначені речі, так і речі, визначені родовими ознаками), не вилучене з товарообороту і яке може бути у власності особи, якій воно дарується. Згідно статті 718 ЦК України дарунком можуть бути рухомі речі, в тому числі гроші та цінні папери, а також нерухомі речі. Дарунком можуть бути також майнові права, якими уже володіє дарувальник, або які можуть виникнути в майбутньому ... Читати далі »

Категорія: Спадкове право | Переглядів: 3535 | Додав: ВКарпатах | Дата: 18.04.2011 | Коментарії (0)

Розділ 6. Договори поруки.
1. З метою забезпечення виконання зобов’язань Відповідача-1 за Рамковою угодою-1 та відповідно до умов Кредитного договору-1 між Відповідачем-2 та Бомко Тетяною Володимирівною (надалі - Позивач), був укладений договір Поруки № 0515-ДП від 01.11.2006 р. (надалі – Договір поруки-1).
2. З метою забезпечення виконання зобов’язань Відповідача-1 за Рамковою угодою-1 та відповідно до умов Кредитного договору-2 між Відповідачем-2 та Позивачем був укладений договір Поруки № 0515-ДП-1 від 03.11.2006 р. (надалі – Договір поруки-2).
3. З метою забезпечення виконання зобов’язань Відповідача-1 за Рамковою угодою-1 та відповідно до умов Кредитного договору-… між Відповідачем-2 та Позивачем був укладений договір Поруки № 0515-ДП-2 від …………….. р. (надалі – Договір поруки-3).
4. З метою забезпечення виконання зобов’язань Відповідача-1 за Рамковою угодою-1 та відповідно до умов Кредитного договору-… між Відповідачем-2 та Позивачем був укладений догов ... Читати далі »
Категорія: Спадкове право | Переглядів: 1266 | Додав: ВКарпатах | Дата: 18.04.2011 | Коментарії (0)

Роз’яснення Мінюсту

Оформлення спадкових прав на земельну ділянку
Після смерті громадянина його майнові права та обов’язки переходять до інших осіб. Такий перехід прав та обов’язків (спадщини) від фізичної особи, яка померла (спадкодавця), до інших осіб (спадкоємців) називається спадкуванням. Порядок оформлення спадкових прав на майно спадкодавця регламентується положеннями Книги шостої Цивільного кодексу України.

До складу спадщини входять усі права та обов’язки, що належали спадкодавцю на момент відкриття спадщини і не припинилися внаслідок його смерті.

Цивільний кодекс передбачає дві підстави спадкування, а саме спадкування за заповітом та спадкування за законом. В першу чергу, право на спадкування мають особи, визначені у заповіті, що є особистим розпорядженням фізичної особи на випадок своєї смерті.

Спадкоємці за законом одержують право на спадкування лише за відсутності заповіту, визнання його недійсним, неприйняття спадщ ... Читати далі »

Категорія: Спадкове право | Переглядів: 3285 | Додав: ВКарпатах | Дата: 18.04.2011 | Коментарії (1)

Спадкування права на земельну ділянку

Спадкоємець, який прийняв спадщину, у складі якої є нерухоме майно (а згідно із ч. 1 ст. 181 ЦКУ земельні ділянки належать до нерухомого майна), зобов’язаний звернутися до нотаріуса за свідоцтвом про право на спадщину на нерухомість. Пояснюється це тим, що право власності на таке майно виникає у спадкоємця тільки з моменту державної реєстрації.

Для підтвердження наявності спадкового майна, яке підлягає державній реєстрації, й місця його знаходження нотаріус вимагає подання відповідних документів. Право власності на земельну ділянку спадкодавця згідно зі ст. 126 ЗКУ посвідчується державним актом на право власності на земельну ділянку, форма якого затверджена постановою КМУ від 2 квітня 2002 р. № 449 (в редакції постанови КМУ від 12 листопада 2008 р. № 1019) або іншим правовстановлюючим документом. Але непоодинокими є випадки, особливо в регіонах, коли спадкодавець помирає, не встигнувши отримати виготовлений на його ім’я державний акт ... Читати далі »

Категорія: Спадкове право | Переглядів: 4625 | Додав: ВКарпатах | Дата: 18.04.2011 | Коментарії (0)

За час проживання з чоловіком однією сім'єю без реєстрації шлюбу ми придбали автомобіль, гараж та інше майно. Чи маю я право на спадкування за законом, якщо чоловік помер?

Права подружжя, яке проживало у цивільному шлюбі, відрізняються від прав подружжя, яке проживало у зареєстрованому шлюбі, щодо спадкування за законом одним із них майна. Якщо ж було складено заповіт, то тоді успадковує майно особа зазначена у заповіті.
Спадкування за законом реалізується на засадах черговості. Кожна наступна черга спадкоємців одержує право на спадкування при відсутності спадкоємців попередньої черги усунення їх від права на спадкування, неприйняття ними спадщини або відмови від її прийняття. Цивільним кодексом України визначено, що в першу чергу право на спадкування
за законом мають діти спадкодавця, той з подружжя, який пережив спадкодавця (мається на увазі подружжя, у зареєстрованому шлюбі), і батьки. Звертаємо увагу, що проживання однією сім'єю жінки й чоловіка без шлюбу н ... Читати далі »

Категорія: Спадкове право | Переглядів: 4443 | Додав: ВКарпатах | Дата: 24.02.2011 | Коментарії (0)

Необхідно задекларувати доходи тим громадянам, які у 2010 році отримали дохід у вигляді спадщини.

Статтею 1216 ЦКУ визначено, що спадкування — це перехід прав та обов’язків (спадщини) від померлої фізичної особи (спадкодавця) до інших осіб (спадкоємців). Відповідно до статті 1218 ЦКУ до складу спадщини входять усі права та обов’язки, що належали спадкодавцеві на момент відкриття спадщини і не припинилися внаслідок його смерті.
Декларування у 2011 році доходів фізичних осіб пов’язано з виконанням платниками податку вимог Закону України «Про податок з доходів фізичних осіб» від 22.05.03 р. №889-IV (зі змінами та доповненнями, далі — Закон).
Так, згідно з пунктом 13.1 статті 13 Закону передбачено, що об’єкти спадщини з метою оподаткування поділяються на: нерухоме майно, рухоме майно, комерційну власність, страхові кошти та грошові кошти.
Згідно із статтею 13 Закону встановлено кілька ставок для оподаткування доходів, отриманих платником податку (резидентом ... Читати далі »

Категорія: Спадкове право | Переглядів: 1484 | Додав: ВКарпатах | Дата: 06.02.2011 | Коментарії (1)

Як оформити право на спадщину спадкоємцями, якщо відсутній документ про право власності на житло за життя спадкодавця?

Це ситуація коли на житлові будинки та квартири у людей немає правовстановлюючих документів, свідоцтв про право власності на житло.
Такі ситуації трапляється найчастіше у випадку, якщо ще за життя спадкодавця він побудував будинок, але не прийняв в експлуатацію і відповідно не отримав свідоцтво про право власності на будинок.
Спадкоємці померлого у такому випадку, звернувшись до нотаріальної контори з метою прийняття спадщини, отримують відмову, оскільки нотаріус не може видати таким спадкоємцям свідоцтво на спадщину, через те, що відсутній правовстановлюючий документ на таке майно.
У такому випадку залишається лише одне — звертатися до суду з позовом про визнання права власності на спадкове майно.
Для того, щоб оформити право власності на таке спадкове майно у судовому порядку необхідно виконати ряд дій.
По-перш ... Читати далі »
Категорія: Спадкове право | Переглядів: 3996 | Додав: ВКарпатах | Дата: 11.01.2011 | Коментарії (0)

Як доцільніше відчужити квартиру з точки зору оподаткування: подарувати чи здійснити купівлю-продаж?

Доцільно розглядати це питання у контексті наступних платежів:
• податку з доходів фізичних осіб;
• збору на загальнообов'язкове соціальне страхування;
• державного мита.
Згідно із законом про податок з доходів фізичних осіб членами сім'ї фізичної особи першого ступеня споріднення вважаються її батьки та батьки її чоловіка або дружини, її чоловік або дружина, діти як такої фізичної особи, так і її чоловіка або дружини, у тому числі усиновлені ними діти. Інші члени сім'ї фізичної особи вважаються такими, що мають другий ступінь споріднення.
Також за цим законом дохід, отриманий платником податку від продажу не частіше одного разу протягом звітного податкового року житлового будинку, квартири або частини квартири, не оподатковується, якщо загальна площа такого житлового будинку, квартири або частини квартири, кімнати, садового будинку не перевищує 10 ... Читати далі »

Категорія: Спадкове право | Переглядів: 11446 | Додав: ВКарпатах | Дата: 19.11.2010 | Коментарії (4)

Договір управління майном

1. Належить до групи договорів про надання юридично-фактичних послуг.
Стаття 1029. Договір управління майном
1. За договором управління майном одна сторона (установник
управління) передає другій стороні (управителеві) на певний строк
майно в управління, а друга сторона зобов'язується за плату
здійснювати від свого імені управління цим майном в інтересах
установника управління або вказаної ним особи (вигодонабувача).
За загальною характеристикою договір управління майном є:
- двосторонній;
- реальний (договір, який підлягає нотаріальному посвідченню та державній реєстрації може бути консенсуальним);
- відплатний
- у разі якщо управління встановлено в інтересах вказаної установником особи (вигодонабувача) він є договором на користь третьої особи
В літературі з цивільного права правова природа договору управління розкривається за допомогою кількох підходів (теорій):
1) ... Читати далі »

Категорія: Спадкове право | Переглядів: 9699 | Додав: ВКарпатах | Дата: 02.07.2010 | Коментарії (0)

1 2 »

Календар
«  Березень 2024  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Архів записів
Статистика

Український рейтинг TOP.TOPUA.NET
Реклама
З питань
розміщення реклами
звертайся
за тел. 063 61 21 545
Copyright "Твоє право" © 2024. При копіюванні матеріалу гіперпосилання на сайт pravnik.at.ua обов'язкове. Хостинг від uCoz