"ТВОЄ ПРАВО" - фахові юридичні консультації -

захисти себе!

Меню сайту
Категорії розділу
Кримінальне право [18]
Житлове право [45]
Земельні правовідносини [14]
Сімейне право [18]
Адміністративне право [32]
Соціальне забезпечення [45]
Спадкове право [16]
Трудове право [54]
Поради юриста [42]
Пошук
Головна » 2011 » Лютий » 6 » СПРОБУЙТЕ ОФОРМИТИ СУБСИДІЮ …

17:06
СПРОБУЙТЕ ОФОРМИТИ СУБСИДІЮ …
СПРОБУЙТЕ ОФОРМИТИ СУБСИДІЮ …

Кабінет Міністрів України постановою № 624 від 21.07.2010 р. знизив поріг вартості житлово-комунальних послуг для призначення субсидій. Зокрема витрати на оплату за отримані житлово-комунальні послуги для родин, що складаються з пенсіонерів, інвалідів і дітей не можуть перевищувати 10 % їх сукупного доходу, а для родин, у складі яких є працездатні громадяни 15 %.
Нажаль при призначенні субсидії враховуються всі види доходів, що має родина, як у грошовому вираженні, так і в натуральній формі. Зокрема це заробітна плата і премії (як на основній роботі так і за сумісництвом), пенсії, стипендії, гонорари, аліменти, допомога у зв'язку з тимчасовою непрацездатністю, усі види соціальної допомоги (крім одноразової виплати при народженні дитини, допомоги на поховання).
Крім того, громадяни які розраховують отримати субсидію повинні вказати доходи від здачі в оренду житлових приміщень (будинків), від ведення особистого підсобного господарства. Вказати інформацію про земельні ділянки, виділені для ведення садівництва, сінокосіння, про паї, кількість транспортних засобів, а також про інші доходи, що обкладаються податком.
Вам відмовлять в призначенні субсидії якщо:
- у дружини з чоловіком є 2 квартири на двох при загальній площі цих квартир вище встановленої норми (21 м2 на людину і додатково 10,5 м-2 на родину);
- у родини є 2 автомобілі чи вона протягом 12 місяців до звернення за субсидією купила житло;
- при обстеженні умов життя (яке проводиться вибірково) виявлені незадекларовані джерела доходів;
- якщо протягом року до моменту звертання за субсидією родина купи¬ла квартиру (будинок), земельну ділянку, автомобіль, інший транспортний засіб, речі тривалого користування, оплатила навчання, зробила ремонт квартири (будинку), автомобіля на суму, що перевищує десять прожиткових мінімумів для родини.
Прожитковий мінімум розраховується для 4 категорій: дітей до б років, дітей від 6 до 18 років, для працюючих і пенсіонерів, і при підрахунку прожиткового мінімуму родини враховується її склад. Ця десятикратна межа визначається для кожного члена родини, а далі сумуючи, ми одержимо дохід сім'ї. Отже, якщо ця родина протягом попередніх 12 місяців зробила покупку вартістю більше десятикратної межі для кожного члена сім'ї, то у субсидії їй відмовлять.
Кількість машин, квартир, зроблені покупки тощо вказуються в декларації. Внесену туди інформацію згодом перевіряють фахівці органу праці і соціального захисту населення.
Окрім цього родині можуть відмовити в субсидії, якщо з'ясується, що вона здатна витратити частину свого бюджету на оплату комунальних послуг, однак воліє звертатися за державною допомогою, а також якщо хтось із зареєстрованих у житловому приміщенні громадян здає в оренду квартиру (будинок) чи якщо вони володіють більш ніж 1 житловим приміщенням.
Якщо якісь дані в декларації виявляться невірними і буде виявлений факт подачі недостовірних даних, родина в судовому порядку поверне всю суму призначеної їй субсидії.
Дохід родини при призначенні житлової субсидії обраховується за півроку. Однак для родин, у яких хтось перебуває на обліку в центрі зайнятості як безробітний встановлено термін в 3 місяці.
При нарахуванні субсидії беруться до уваги всі зареєстровані в житловому приміщенні особи, з яких нараховується плата за житлово-комунальні послуги.
Субсидія призначається в межах затверджених урядом норм. Наприклад, на квартплату встановлена норма 21 м2 на людину плюс 10,5 м2 на родину. Отже, для родини з 2 чоловік дана норма складе 52,5 м2. І якщо така родина займає квартиру загальною площею 50 м2, то субсидія буде надана їй на оплату всієї житлової площі, оскільки вона менше норми. Якщо ж площа квартири 100 м2, то на загальних підставах субсидія може бути призначена тільки на 52,5 м2. За іншу площу доведеться платити повну вартість.
Раніше, для того щоб оформити субсидію, людина повинна була самостійно зібрати значний пакет документів, тепер потрібні тільки довідки про доходи. На субсидію можуть претендувати родини, у яких квартплата перевищує 15 % сукупного доходу, а пенсіонерам — 10 %.
Усі технічні дані органи соцзахисту повинні збирати разом з комунальними службами, організаціями, що надають послуги, БТІ, паспортною службою, податковою адміністрацією.
Пенсіонерам не потрібні довідки про доходи. Усі необхідні дані повинен надати Пенсійний фонд України, який ще до Нового року розіслали пенсіонерам бланки заяв, декларацій і зразків їхнього заповнення.
Працездатні громадяни повинні відвідати місцеве управління соціального захисту, де їм повинні надати усі необхідні консультації, допомогти у заповненні заяви та декларації на підставі довідки про доходи кожного члена родини за 6 місяців.
Зокрема заяві вказується прізвище, ім'я і по батькові людини, яка звернулась за субсидією, її адреса, наявність пільг (якщо такі є), ідентифікаційний номер. Потрібно написати назви всіх комунальних служб, що надають послуги (газо-, водо-, тепло- і електропостачання), і номери особистих рахунків за кожну послугу. У бланку декларації людина вказує склад родини (всі особи, зареєстровані в квартирі чи будинку); доходи кожного її члена, дані про інші житлові приміщення, автомобілі, земельні ділянки, якими володіють члени родини, а також великі витрати (покупка товарів тривалого користування, коштовного майна, послуг) за попередні 12 місяців.
Субсидії призначаються за певних умов. Так, усі працездатні члени родини протягом 3 місяців перед зверненням за субсидією повинні бути зайняті: працювати, навчатися на денній формі у вузах І—IV рівня акредитації чи в професійно-технічних навчальних закладах. Якщо людина не працює і не навчається, вона повинна шукати роботу в службі зайнятості і стояти там на обліку.
Нажаль у разі коли один із членів сім'ї не працює, не навчається і не зареєстрований як безробітний, то субсидія йому не надається, надається вона тільки в тому випадку, якщо людина не працевлаштована з поважної причини.
Існує затверджений перелік, який визначає що вважається поважною причиною. Наприклад, людина доглядає за дитиною до досягнення нею 3-х років чи протягом часу, визначеного в медичному висновку лікувально-консультаціиної комісії (але тільки до 6 років), або має 3 і більше дітей у віці до 16 років і доглядає за ними, або доглядає за інвалідом І групи, дитиною-інвалідом, особою, що досягла 80 років, за інвалідом внаслідок психічного захворювання, або ж надає соціальні послуги.

Категорія: Соціальне забезпечення | Переглядів: 3608 | Додав: ВКарпатах | Теги: оформляжмо субсидію, субсидія, як оформити субсидію | Рейтинг: 3.5/2
Всього коментарів: 3
3 Тетяна  
0
Чоловік став підприємцем, з 1 липня 2011 року на єдиному податку. Чи можна розраховувати нашій родині на субсидію і які документи подавати в такому випадку?

2 Наталія  
0
Я навчаюсь в коледжі. порівняно з минулим роком вартість за проживання в гуртожитку зросла у звязку із зростанням цін на комунальні послуги. Чи можу я при цьому отримати субсидію? Якщо так, то які підстави отримання субсидії і які документи подавати?

1 Володимир  
0
У знайомого пенсіонера проблема: в нього зняли субсидію і вимагають повернути зайво нараховані кошти (більше 800 грн), обгрунтовуючи це "наданням недостовірної інформації". Виявляється, пенсіонеру нарахували (не виплатили!) 33 копійки дивідендів в 2008 році. Отримав він ці копійки вже в травні 2011, сукупно з такими ж "сумами доходів" (39 копійок, 38 копійок, 0 копійок і - остання сума - аж 27 грн) за кілька років одразу (прийшло повідомлення від підприємства про виплату). Загалом отримано 27 гривнів за 4 роки - в травні 2011 (!) А субсидію вимагають повернути - з 2008 (з часу нарахування перших 33 копійок). Чи можна вважати нараховані несплачені дивіденди в таких сумах, про які пенсіонера навіть не повідомляли, він про них не знав - достатньою підставою для: зняття субсидії на майбутній період, плюс є вимога негайного повернення виплачених з 2008 року сум субсидій до 1 серпня цього року? На погляд пересічної людини це виглядає цинічним знущанням із старих людей....Хотілося б щось порадити: чи платити той "штраф" (адже, як сказали держслужбовці - одразу після сплати може розглядатись справа про поновлення субсидії)? чи чекати суду і не повертати (бо в паперах держустанови написано, що в разі несплати вони передають справу до суду)? Чи є сенс звертатись до суду пенсіонеру із зустрічним позовом? чи відповідно до наших законів ці 33 копійки нарахувань є достатньою підставою для такого знущання...

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
Календар
«  Лютий 2011  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28
Архів записів
Статистика

Український рейтинг TOP.TOPUA.NET
Реклама
З питань
розміщення реклами
звертайся
за тел. 063 61 21 545
Copyright "Твоє право" © 2024. При копіюванні матеріалу гіперпосилання на сайт pravnik.at.ua обов'язкове. Хостинг від uCoz