"ТВОЄ ПРАВО" - фахові юридичні консультації -

захисти себе!

Меню сайту
Категорії розділу
Кримінальне право [18]
Житлове право [45]
Земельні правовідносини [14]
Сімейне право [18]
Адміністративне право [32]
Соціальне забезпечення [45]
Спадкове право [16]
Трудове право [54]
Поради юриста [42]
Пошук
Головна » 2011 » Січень » 26 » Догляд за хворим членом сім’ї

16:13
Догляд за хворим членом сім’ї
Догляд за хворим членом сім’ї

Чи є пільги для осіб, які доглядають літніх людей та чи зараховується такий догляд до стажу роботи?

Ст. 7 Закону України “Про соціальні послуги” передбачено, що фізичним особам, які надають соціальні послуги, призначаються і виплачуються компенсаційні виплати. Порядок призначення і виплати компенсації затверджено постановою Кабінету Міністрів України від 29 квітня 2004 року №558.

При призначенні компенсаційної виплати слід враховувати, що компенсації виплачуються непрацюючим особам, які постійно надають соціальні послуги громадянам похилого віку, інвалідам, дітям-інвалідам, хворим, які не здатні до самообслуговування і потребують постійної сторонньої допомоги.

Родинні зв'язки між фізичною особою, яка надає послуги та отримувачем соціальних послуг значення не мають.

Компенсація призначається виходячи з прожиткового мінімуму, затвердженого Законом України “Про Державний бюджет” у таких розмірах:

- 15 відсотків – фізичним особам, які надають соціальні послуги інвалідам І групи;

- 10 відсотків –інвалідам ІІ групи, дітям – інвалідам;

- 7 відсотків –інвалідам ІІІ групи та хворим, які не здатні до самообслуговування і потребують постійної сторонньої допомоги, визнаним такими в порядку, затвердженому МОЗ.

Особа, яка претендує на отримання компенсації та громадянин, який потребує надання соціальних послуг подають заяви до органів соціального захисту за місцем проживання отримувача послуг.

Компенсація призначається та виплачується з дня подання фізичною особою, яка надає соціальні послуги, та особою, яка їх потребує, заяв разом з необхідними документами.

Назва документів, які подаються фізичною особою, яка надає соціальні послуги
1.Висновок лікарсько-консультаційної комісії про те, що стан її здоров'я дозволяє постійно надавати соціальні послуги
2.Копія трудової книжки
3.Довідка органу податкової служби про те, що особа не займається підприємницькою діяльністю, і про відсутність даних про доходи цієї особи

Назва документів, який подається отримувачем соціальних послуг
1.Заява про необхідність надання соціальних послуг
2.Копія довідки медико-соціальної експертної комісії про групу інвалідності (для інвалідів)
3.Висновок лікарсько-консультаційної комісії про необхідність постійного стороннього догляду та нездатність особи до самообслуговування. У висновку обов'язково має бути зазначений термін, протягом якого громадянин потребує постійного стороннього догляду.

Управління праці та соціального захисту населення протягом 10 днів після одержання заяв з необхідними документами розглядає їх та приймає рішення щодо призначення компенсації фізичній особі, яка надає соціальні послуги, або відмови.

Компенсація призначається на час встановлення групи інвалідності, або на час, протягом якого особа, що подала заяву про необхідність отримання соціальних послуг, потребуватиме постійного стороннього догляду.
---------
Щомісячна грошова допомога малозабезпеченій особі, яка проживає разом з інвалідом І чи II групи внаслідок психічного розладу, який за висновком лікарської комісії медичного закладу потребує постійного стороннього догляду, на догляд за ним

Допомога на догляд надається особі, яка прописана, проживає на одній житловій площі з інвалідом І чи ІІ групи внаслідок психічного розладу, який за висновком лікарської комісії медичного закладу потребує постійного стороннього догляду, і здійснює догляд за ним.

Допомога на догляд надається у розмірі 10% прожиткового мінімуму для працездатної особи.

Допомога на догляд призначається на 6 місяців і виплачується щомісяця.

У разі, коли особа, яка здійснює догляд за інвалідом І чи ІІ групи внаслідок психічного розладу, є непрацюючим пенсіонером, їй призначається допомога на догляд на 12 місяців.

Для призначення грошової допомоги на догляд надаються такі документи:
документ, що посвідчує особу;
довідка про склад сім’ї із зазначенням прізвищ, імен та по батькові, родинних зв’язків членів сім’ї;
довідка про доходи кожного члена сім’ї за 6 місяців, що передують місяцю звернення;
висновок лікарської комісії медичного закладу щодо необхідності постійного стороннього догляду за інвалідом І чи ІІ групи внаслідок психічного розладу.

Рішення про призначення (не призначення) допомоги на догляд приймається на підставі акта обстеження матеріально-побутових умов сім’ї, а також встановлення факту догляду.
------------

На яку соціальну виплату має право особа, яка здійснює догляд, надає соціальні послуги особі, яка потребує постійного стороннього догляду ?

Відповідь:
Відповідно до постанови Кабінету Міністрів України „Про порядок призначення та виплати компенсації фізичним особам, які надають соціальні послуги” від 29.04.2004 р. № 558 непрацюючим фізичним особам, які постійно надають соціальні послуги громадянам похилого віку, інвалідам, дітям-інвалідам, хворим, які не здатні до самообслуговування і потребують постійної сторонньої допомоги призначається щомісячна компенсаційна виплата.

Компенсація призначається на час встановлення групи інвалідності або на час, протягом якого особа, що подала заяву про необхідність отримання соціальних послуг, потребуватиме постійного стороннього догляду.

Компенсація призначається і виплачується з дня подання документів фізичною особою, яка надає соціальні послуги, та особою, яка їх потребує.

Згідно ч.5 п.5 зазначеної постанови у разі коли до заяв додані не всі необхідні документи, заявнику повідомляється, які документи слід подати додатково, не пізніше трьох місяців з дня одержання такого повідомлення.

Відповідно до п. 6 Постанови для призначення компенсації подаються такі документи:
1) не працюючою фізичною особою, яка надає соціальні послуги:
- заява про згоду надання соціальної послуги;
- паспорт або інший документ, що посвідчує особу;
- висновок лікарсько-консультативної комісії про те, що стан здоров’я дозволяє постійно надавати соціальні послуги;
- копія трудової книжки та довідки органу державної податкової служби про те, що особа не займається підприємницькою діяльністю і про відсутність даних про доходи цієї особи, а у разі відсутності трудової книжки – лише зазначені довідки.
2) особою, яка потребує надання соціальних послуг, або її законним представником ( у разі визнання цієї особи недієздатною):
- заява про необхідність надання соціальних послуг;
- паспорт або інший документ, що посвідчує особу;
- копія довідки медико-соціальної експертної комісії про групу інвалідності (надається інвалідом);
- висновок лікарсько-експертної комісії про необхідність постійного стороннього догляду та нездатність особи до самообслуговування.

Компенсація призначається виходячи з прожиткового мінімуму для працездатних осіб у таких розмірах:
15 відсотків – фізичним особам, які надають соціальні послуги інвалідам 1 групи;
10 відсотків – фізичним особам, які надають соціальні послуги громадянам похилого віку, інвалідам 2 групи та дітям-інвалідам;
7 відсотків – фізичним особам, які надають соціальні послуги інвалідам 3 групи та хворим, які не здатні до самообслуговування і потребують постійної сторонньої допомоги, визнаним такими в порядку, затвердженому Міністерством охорони здоров’я.

Компенсація фізичним особам пенсійного віку, які надають соціальні послуги, призначається у зазначених розмірах виходячи з прожиткового мінімуму для осіб, які втратили працездатність.

Компенсація призначається і виплачується органом праці та соціального захисту населення за місцем проживання особи, якій надаються соціальні послуги, з дня подання фізичною особою, яка надає соціальні послуги, та особою, яка їх потребує, заяв разом з документами, зазначеними у пункті 6 цього Порядку.
-------------
Час догляду за інвалідом І групи або за літньою людиною, яка, за висновком медичного закладу, потребує постійного стороннього догляду або досягла 80-річного пенсійного віку зараховується до страхового стажу непрацюючій працездатній особі, яка здійснює догляд.
Загальнообов’язковому державному пенсійному страхуванню підлягають, зокрема, непрацюючі працездатні особи, які здійснюють догляд за інвалідом І групи або за літньою людиною, яка, за висновком медичного закладу, потребує постійного стороннього догляду або досягла 80-річного пенсійного віку, якщо такі непрацюючі працездатні особи отримують допомогу або компенсацію, відповідно до законодавства.

Для належного оформлення догляду та нарахування відповідної компенсації Вам необхідно звернутися до відділення Пенсійного фонду.

-------------------

Відповідно до п. 10 ст. 25 ЗУ Про відпустки, відпустка без збереження заробітної плати за бажанням працівника надається в обов'язковому порядку працівникам для догляду за хворим рідним по крові або по шлюбу, який за висновком медичного закладу потребує постійного стороннього догляду, - тривалістю, визначеною у медичному висновку, але не більше 30 календарних днів.

Категорія: Соціальне забезпечення | Переглядів: 39262 | Додав: ВКарпатах | Теги: пенсія при догляді хворого, компенсація при догляді батьків, догляд за хворим членом сім’ї | Рейтинг: 2.9/7
Всього коментарів: 3
3 llllll666666  
0
https://www.youtube.com/watch?v=uSI3Smgrzjk

2 Humenna2009  
0
чи може оформитись догляд за літньою людиною  постороння людина а не член сімї?

1 вася  
0
вже три місяці не виплачують допомогу по догляду за псих. хворим братом. в чому причина???виплати не відмінили?

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
Календар
«  Січень 2011  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31
Архів записів
Статистика

Український рейтинг TOP.TOPUA.NET
Реклама
З питань
розміщення реклами
звертайся
за тел. 063 61 21 545
Copyright "Твоє право" © 2024. При копіюванні матеріалу гіперпосилання на сайт pravnik.at.ua обов'язкове. Хостинг від uCoz