"ТВОЄ ПРАВО" - фахові юридичні консультації -

захисти себе!

Меню сайту
Категорії розділу
Кримінальне право [18]
Житлове право [45]
Земельні правовідносини [14]
Сімейне право [18]
Адміністративне право [32]
Соціальне забезпечення [45]
Спадкове право [16]
Трудове право [54]
Поради юриста [42]
Пошук
Головна » Трудове право
Пенсія на пільгових умовах за роботу із шкідливими умовами праці.

Згідно зі ст.13 Закону України «Про пенсійне забезпечення» право на пенсію за віком на пільгових умовах мають працівники, зайняті повний робочий день на роботах із шкідливими і важкими та з особливо шкідливими і особливо важкими умовами праці, за Списками, затверджуваними Кабінетом Міністрів України, і за результатами атестації робочих місць. Підставою для призначення пенсії за віком на пільгових умовах насамперед є наявність, професії (посади) та виробництва у відповідному Списку, а також підтвердження шкідливих умов праці працівника за результатами атестації робочих місць за умовами праці впродовж повного робочого дня, встановленого для відповідного виробництва. Атестація проводиться в строки не рідше одного разу на 5 років. При призначенні пенсії на пільгових умовах для зарахування до пільгового пенсійного стажу певного 5-річного періоду роботи у несприятливих умовах праці відповідне право впродовж цього пе ... Читати далі »

Категорія: Трудове право | Переглядів: 5360 | Додав: ВКарпатах | Дата: 11.06.2010 | Коментарії (0)

Скорочена тривалість робочого часу у 2010 р.

Згідно зі ст. 50 Кодексу законів про працю України (далі — КЗпіі) нормальна тривалість робочого часу працівників не може перевищувати 40 годин на тиждень.
Підприємства й організації під час укладення колективного договору можуть установлювати меншу норму тривалості робочого часу, ніж передбачено ч.1 цієї статті. У випадку встановлення меншої норми тривалості робочого часу оплата праці має провадитись за повною тарифною ставкою, повним окладом.
Відповідно до ч.1 ст. 51 КЗпП скорочена тривалість робочого часу встановлюється:
для працівників віком 16—18 років — 36 год. на тиждень, для осіб віком 15—16 років {учнів віком 14—15 років, які працюють у період канікул) — 24 год. на тиждень.
Тривалість робочого часу учнів, які працюють протягом навчального року у вільний від навчання час, не може перевищувати половини зазначеної вище максимальної трива­лості робочого часу для осіб відповідного віку; для праців ... Читати далі »
Категорія: Трудове право | Переглядів: 2383 | Додав: ВКарпатах | Дата: 11.06.2010 | Коментарії (0)

Кому надається право видачі листків непрацездатності та яким особам вони видаються?
Наказом Міністерства охорони здоров'я України № 455 від 13.11.2001 р. затверджена Інструкція про порядок ви­дачі документів, що засвідчують тимчасову непрацездатність громадян (далі — Інструкція).
1.1.* Тимчасова непрацездатність працівників засвідчується листком непрацездатності.
1.2.Видача інших документів про тимчасову непрацездатність забороняється, крім випадків, обумовлених п 1.14,2.7, 2.16, 2.17, 2.18, 2.19, 2.20, 3.4, 3.16, 6.6.
1.3.Листок непрацездатності видається:
1.3.1.Громадянам України, іноземцям, особам без громадянства, які проживають в Україні і працюють на умовах трудового договору (контракту) на підприємствах, в установах і організаціях незалежно від форм власності та господарювання або у фізичних осіб, у т. ч. в іноземних дипломатичних представництвах та консульських установах.
1.3.2.Особам, обраним на виборні посади до органів державної влад ... Читати далі »
Категорія: Трудове право | Переглядів: 5058 | Додав: ВКарпатах | Дата: 11.06.2010 | Коментарії (1)

Допомога з тимчасової непрацездатності, яка виплачується з 6-го дня непрацездатності за рахунок коштів ФСС з ТВП, не виплачується за період перебування застрахованої особи у відпустці без збереження зарплати, творчій відпустці, додатковій відпустці у зв’язку з навчанням. Ця норма поширюється і на перші 5 днів тимчасової непрацездатності, що оплачуються за рахунок коштів роботодавця, на підставі абз. 7 п. 4 Порядку оплати перших п’яти днів тимчасової непрацездатності внаслідок захворювання або травми, не пов’язаної з нещасним випадком на виробництві, за рахунок коштів підприємства, установи, організації, затвердженого постановою КМУ від 06.05.2001 р. №439.

Тобто підстав для оплати працівнику листка непрацездатності за час відпустки без збереження заробітної плати немає.

Категорія: Трудове право | Переглядів: 3213 | Додав: ВКарпатах | Дата: 02.06.2010 | Коментарії (0)

Економічна криза, що спричинила за собою різке скорочення кількості вакансій в українських компаніях, спровокувала появу достатнього нового для нашого ринку праці явища - трудового шахрайства. Зголоднілий хоч по якійсь роботі претендент готовий приймати усі умови потенційного працедавця, аби отримати місце.
Ось тільки частенько після проходження усіх курсів і медоглядів, перерахування грошей "на подальші інструкції", відправки гігабайт "тестових матеріалів" і інш. і інш. кандидат залишається і без роботи, і без грошей.
Після цього зазвичай усі камені летять убік job -сайтів, що розмістили таке оголошення. Що підштовхнуло останніх ретельніше стежити за тим, що з'являється на їх ресурсах.
Як побачити ознаки "шахрайського оголошення"?-
Експерти виділяють шість основних ознак шахрайських оголошень.
Перший - передоплата при працевлаштуванні. Компанія, що "шанує себе, не стане просити переказати які-небудь кошти або сплатити витрати свого співробітника. При ... Читати далі »
Категорія: Трудове право | Переглядів: 2106 | Додав: ВКарпатах | Дата: 13.05.2010 | Коментарії (0)

Щодо розміру всіх відрахувань при виплаті заробітної плати
Посилаючись на ст. 128 КЗпП, відзначаємо, що при кожній виплаті зарплати загальний розмір усіх відрахувань не може перевищувати 20%, а у випадках, окремо передбачених законодавством України, — 50% зарплати, яка підлягає виплаті працівнику.
При відрахуванні з зарплати за кількома виконавчими документами за працівником у будь-якому випадку мають бути збережені 50% заробітку.
На відрахування ПДФО не поширюється дія обмежень, встановлених ст. 128 КЗпП. Це обумовлено тим, що частина нарахованої працівникові зарплати, яка підлягає перерахуванню до бюджету у вигляді податку на доходи, виплаті працівнику не підлягає.
Категорія: Трудове право | Переглядів: 1880 | Додав: ВКарпатах | Дата: 13.05.2010 | Коментарії (0)

Я працюю охоронником у приватного підприємця. У зв'язку з кризою він вимагає, щоб я написав заяву про звільнення за власним бажанням, а якщо ні, то він мене звільнить з роботи за невідповідністю займаній посаді.
Відповідно до Положення про Державний департамент нагляду за додержанням законодавства про працю, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України № 50 від 18.01.2003 р., посадові особи департаменту та його територіальних органів — територіальних інспекцій праці мають право складати протоколи про адміністративні правопорушення, передбачені ч.1 ст. 41 Кодексу України про адміністративні правопорушення, та про невиконання законних вимог посадових осіб департаменита і його територіальних органів щодо усунення порушень законодавства про працю та невиплати заробітної плати. Ст. 175 Кримінального кодексу України передбачено відповідальність за безпідставну невиплату заробітної плати, вчинену умисно керівником підприємства, установи або організації незалежно від форми власно ... Читати далі »
Категорія: Трудове право | Переглядів: 2329 | Додав: ВКарпатах | Дата: 12.05.2010 | Коментарії (0)

Чи правомірно в умовах кризи відправляти працівників у відпустку на 1—2 місяці без збереження зарплати або тимчасово переводити на іншу роботу? Правомірно, якщо є згода між працівником та роботодавцем (працівник пише заяву про надання відпустки без збереження зарплати, а роботодавець видає на її підставі наказ). Відпустка без збереження зарплати не може тривати більше 15 календарних днів на рік, а не робочих (ст. 26 Закону України про відпустки). Надання відпустки без збереження зарплати використовується виключно за бажанням працівника, за ініціативою роботодавця така відпустка чинним законодавством не передбачається. Згідно зі ст. 34 Кодексу законів України про працю (далі — КЗпП) тимчасове переведення працівників на іншу роботу передбачене у випадку простою підприємства. Простоєм вважається зупинення роботи, викликане відсутністю організаційних або технічних умов, необхідних для виконання роботи, невідворотною силою або іншими обставинами. У разі простою працівники можуть бути перев ... Читати далі »
Категорія: Трудове право | Переглядів: 5123 | Додав: ВКарпатах | Дата: 12.05.2010 | Коментарії (1)

Мене прийнято на роботу за строковим договором на 6 місяців, але по його закінченні трудовий договір був переукладений іще двічі. Чи можна вважати, що договір укладено на невизначений строк?
Згідно зі ст. 39-1 Кодексу законів України про працю (далі — КЗпП), якщо після закінчення строку трудового договору (пункти 2 і 3 ст. 23 КЗпП) трудові відносини фак-тично тривають і жодна із сторін не вимагає їх припинення, дія цього договору вважається продовженою на невизначений строк.
Трудові договори, що були переукладені один чи декілька разів, вважаються такими, що укладені на невизначений строк, за винятком випадків, передбачених ч. 2 ст. 23 КЗпП.
Закінчення строку трудового договору тягне його припинення. В останній день роботи або до цього повинен бути виданий наказ про звільнення. В день звільнення з роботи має бути зроблений запис у трудову книжку, а трудова книжка повинна бути видана працівникові.
Продовження трудових правових відносин, тобто вихід працівника ... Читати далі »
Категорія: Трудове право | Переглядів: 2620 | Додав: ВКарпатах | Дата: 12.05.2010 | Коментарії (0)

Постановою КМУ від 05.05.2010 р. № 330 «Про визначення та застосування мінімальної заробітної плати в погодинному розмірі» визначено застосування мінімальної зарплати у погодинному розмірі.
Кабмін встановив:
— мінімальна зарплата у погодинному розмірі встановлюється одночасно зі встановленням розміру мінімальної зарплати на місяць відповідно до умов та порядку, передбачених статтями 9 і 10 Закону «Про оплату праці»;
— мінімальна зарплата у погодинному розмірі визначається виходячи з розміру мінімальної зарплати на місяць та середньомісячної норми тривалості робочого часу за рік при 40-годинному робочому тижні;
— після завершення переговорів представників професійних спілок, власників (уповноважених органів), які об’єдналися для ведення колективних переговорів і укладення генеральної угоди щодо мінімальної зарплати в місячному розмірі, Мінпраці розраховує мінімальну зарплату у погодинному розмірі і подає щороку до 10 серпня Мінфіну пропозиції для включення до ... Читати далі »
Категорія: Трудове право | Переглядів: 1873 | Додав: ВКарпатах | Дата: 12.05.2010 | Коментарії (0)

« 1 2 3 4 5 6 »

Календар
«  Квітень 2024  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930
Архів записів
Статистика

Український рейтинг TOP.TOPUA.NET
Реклама
З питань
розміщення реклами
звертайся
за тел. 063 61 21 545
Copyright "Твоє право" © 2024. При копіюванні матеріалу гіперпосилання на сайт pravnik.at.ua обов'язкове. Хостинг від uCoz