"ТВОЄ ПРАВО" - фахові юридичні консультації -

захисти себе!

Меню сайту
Категорії розділу
Кримінальне право [18]
Житлове право [45]
Земельні правовідносини [14]
Сімейне право [18]
Адміністративне право [32]
Соціальне забезпечення [45]
Спадкове право [16]
Трудове право [54]
Поради юриста [42]
Пошук
Головна » Трудове право
Звільнення у зв’язку із скороченням
Згідно з п.1 ч.1 ст.40 Кодексу законів про працю України (далі — КЗпП) трудовий договір може бути розірваний власником або уповноваженим ним органом (адміністрацією) у разі змін в організації виробництва і праці, в т. ч. ліквідації, реорганізації, банкрутства або перепрофілюван-ня підприємства, установи, організації, скорочення чисельності або штату працівників. Звільнення за цією підставою має відбуватися в установленому КЗпП порядку з дотриманням гарантій для вивільнюваних працівників.
Скорочення працівників відбувається лише за погодженням з профспілковою організацією, де працівник працює, або за погодженням з іншим виборним органом, який представляє інтереси працівників. Згідно з ч.2 ст.49-2 КЗпП при вивільненні працівника у випадках змін в організації виробництва і праці (в т. ч. ліквідації, реорганізації, банкрутства або перепрофілювання підприємства, установи, організації, скорочення чисельності або штату працівників) враховуєтьс ... Читати далі »
Категорія: Трудове право | Переглядів: 7247 | Додав: ВКарпатах | Дата: 16.01.2011 | Коментарії (0)

ОПЛАТА ПІДСУМКОВОГО ОБЛІКУ РОБОЧОГО ЧАСУ
Згідно зі статтею 65 Кодексу законів про працю України надурочні роботи не повинні перевищувати для кожного працівника чотирьох годин протягом двох днів підряд і 120 годин на рік. Роботодавець повинен вести облік як усього робочого часу, так і надурочних робіт кожного працівника.
Робота в надурочний час при погодинній системі оплати оплачується в подвійному розмірі годинної ставки. За відрядною системою оплати праці за роботу в надурочний час виплачується доплата у розмірі 100% тарифної ставки працівника відповідної кваліфікації, оплата праці якого здійснюється за погодинною системою, - за всі відпрацьовані надурочні години.
У разі підсумованого обліку робочого часу оплачуються як надурочні всі години, відпрацьовані понад встановлений робочий час в обліковому періоді у подвійному розмірі. Компенсація надурочних робіт шляхом надання відгулу не допускається. (Стаття 106 КЗпП).
Отже, як надурочні мають оплачуватис ... Читати далі »
Категорія: Трудове право | Переглядів: 6934 | Додав: ВКарпатах | Дата: 15.01.2011 | Коментарії (0)

Комерційна таємниця (поняття, оформлення)

Комерційна таємниця – відомості, пов’язані з виробництвом, технологією, управлінням, фінансовою та іншою діяльністю суб’єкта господарювання, використання яких у господарській діяльності надає можливість отримання прибутку та/або конкурентної переваги чи збереження положення на ринку, розголошення яких може завдати шкоди інтересам суб’єкта господарювання.

Комерційною таємницею можуть бути відомості технічного, організаційного, комерційного, виробничого та іншого характеру, за винятком тих, які відповідно до закону не можуть бути віднесені до комерційної таємниці.

Склад і обсяг відомостей, що становлять комерційну таємницю, визначаються суб’єктом господарювання відповідно до законодавства.

Згідно з Постановою Кабінету Міністрів України від 9 серпня 1993 р. № 611 “Про перелік відомостей, що не становлять комерційної таємниці ”, не можуть бути віднесені до комерційної таємниці:
- установчі документи, документи, що дозв ... Читати далі »

Категорія: Трудове право | Переглядів: 12907 | Додав: ВКарпатах | Дата: 15.01.2011 | Коментарії (0)

Я перебуваю у відпустці по догляду за дитиною до досягнення нею 3-річного віку і працюю на умовах неповного робочого часу. Мене хочуть звільнити з роботи за скороченням штату працівників. Чи має власник підприємства на це право?

Відповідно до ст. 179 Кодексу законів про працю України (далі — КЗпП) за бажанням працюючої жінки їй надається відпустка для догляду за дитиною до досягнення нею 3-річного віку з виплатою за ці періоди допомоги відповідно до законодавства. У разі, якщо дитина потребує домашнього догляду, жінці в обов'язковому порядку надається відпустка без збереження заробітної плати тривалістю, визначеною у медичному висновку, але не більш як до досягнення дитиною 6-річного віку. Якщо жінка перебуває у згаданій відпустці, вона у будь-який час може вийти на роботу.
Згідно із ч. 8 ст. 179 КЗпП за бажанням жінки у період перебування її у відпустці для догляду за дитиною вона може працювати на умовах неповного робочого часу або вдома. При цьому за нею зберігаєть ... Читати далі »

Категорія: Трудове право | Переглядів: 5077 | Додав: ВКарпатах | Дата: 11.01.2011 | Коментарії (0)

ПРАВО НА ВІДПУСТКУ У ЗВЯЗКУ З ПЕРЕВЕДЕННЯМ НА ІНШУ РОБОТУ
Ст. 81 КЗпП встановлюється порядок надання відпустки в разі переведення працівника з одного підприємства, установи, організації на інше підприємство, в установу, організацію. Про таке переведення повинен бути відповідний запис у його трудовій книжці. Це має важливе значення, оскільки в інших випадках прийняття працівника на підприємство, в установу, організацію, зокрема після звільнення з попереднього місця роботи за власним бажанням тощо, норми коментованої статті на нього не поширюються, і відпустка надається йому на загальних підставах, передбачених ст. 79 Кодексу.
За бажанням переведеного з іншого підприємства, установи, організації працівника щорічна відпустка повної тривалості до настання шестимісячного терміну безперервної роботи після переведення надається за умови, якщо він не використав за попереднім місцем роботи повністю або частково щорічну основну відпустку і не отримав за неї грошової компенсації. ... Читати далі »
Категорія: Трудове право | Переглядів: 6850 | Додав: ВКарпатах | Дата: 09.01.2011 | Коментарії (0)

Хочу припинити свою підприємницьку діяльність, але маю заборгованість по податкових платежах. Чи потрібно погашати цей податковий борг?
У разі припинення підприємницької діяльності Вам доведеться виплатити всю заборгованість по податкових платежах. За несвоєчасну сплату податків згідно з п. 16.4.1 ст. 16 Закону „Про порядок погашення зобов'язань платників податків перед бюджетами та державними цільовими фондами" нараховується пеня на суму податкового боргу (включаючи суму штрафних санкцій за їх наявності) з розрахунку 120 відсотків річних облікової ставки Нацбанку, яка діяла на день виникнення боргу або на день його (або частини) погашення, залежно від того, яка з величин ставок є більшою, за кожний календарний день прострочення сплати. Щодо штрафів, то у п. 17.1.7 ст. 17 Закону зазначено: при затримці до 30 календарних днів, наступних за останнім днем граничного строку сплати узгодженої суми податкового зобов'язання, платник податку зобов'язаний сплатити штраф — 10 відсо ... Читати далі »
Категорія: Трудове право | Переглядів: 1412 | Додав: ВКарпатах | Дата: 26.12.2010 | Коментарії (0)

ПОРЯДОК ПРИПИНЕННЯ ДІЯЛЬНОСТІ ПІДПРИЄМЦЯ

Підприємцю, який вирішив припинити свою діяльність необхідно знятися з реєстрації підприємцем, порядок проведення якої регулюється Законом України „Про державну реєстрацію юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців". Дана процедура можлива лише після погашення всієї суми податкової заборгованості і провадиться в декілька основних етапів:
І етап: Держреєстратор вносить запис до Єдиного державного реєстру юридичних та фізичних осіб — підприємців (далі — ЄДР) про рішення приватного підприємця (далі — ПП) припинити діяльність.
Найперше необхідно повідомити держреєстратора про своє рішення, подавши такі документи (ч. 1 ст. 47 Закону України "Про державну реєстрацію юридичних осіб та фізичних осіб — підприємців" від 15.05.03 р. № 755-ІV, далі — Закон про держреєстрацію):
— заяву про припинення підприємницької діяльності;
— документ, що підтверджує оплату публікації повідомлення про припинення підприємн ... Читати далі »
Категорія: Трудове право | Переглядів: 3819 | Додав: ВКарпатах | Дата: 26.12.2010 | Коментарії (0)

Заборона враховувати витрати на придбання товарів і послуг у приватного підприємця для визначення бази оподаткування на прибуток.

04.12.2010 р. офіційно опубліковано Податковий кодекс України від 02.12.2010 р. № 2755-VI та Закон України "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України у зв'язку з прийняттям Податкового кодексу України" від 02.10.2010 р. № 2755-VІ. Переважна більшість норм названих законодавчих актів набере чинності 01.01.2011 р. Однак, розділ III Кодексу, присвячений податку на прибуток підприємств, запрацює 01.04.2011 р.
З цієї дати Податковий кодекс розширює базу оподаткування за рахунок заборони віднесення окремих витрат до таких, що враховуються для визначення бази оподаткування податку на прибуток.
Зокрема вступить в силу заборона враховувати витрати на придбання товарів, робіт і послуг у фізособи-підприємця, який сплачує єдиний податок - за винятком платника єдиного податку у сфері інформатизації.
Нажаль ця норма, при формал ... Читати далі »

Категорія: Трудове право | Переглядів: 1834 | Додав: ВКарпатах | Дата: 26.12.2010 | Коментарії (1)

Хто має право внести до трудової книжки фізичної особи — суб'єкта підприємницької діяльності відомості про роботу в разі припинення нею підприємницької діяльності?

Згідно зі ст.42 Господарського кодексу України підприємництво — це самостійна, ініціативна, систематична, на власний ризик господарська діяльність суб'єктів господарювання (підприємців) з метою досягнення економічних і соціальних результатів та одержання прибутку. За такої діяльності громадянин-підприємець ні з ким не перебуває в трудових відносинах, і це означає, що трудова книжка на нього не ведеться, оскільки ведення трудових книжок передбачено на працівників, які працюють на підприємствах, в установах, організаціях або у фізичної особи на умовах трудового договору (ст.48 КЗпП України).
Згідно з п.3 ч.1 ст.11 Закону України "Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування" фізичні особи — суб'єкти підприємницької діяльності, в тому числі ті, які обрали особливий спосіб оподаткування (фіксований под ... Читати далі »

Категорія: Трудове право | Переглядів: 1921 | Додав: ВКарпатах | Дата: 26.12.2010 | Коментарії (0)

Хто має право внести до трудової книжки фізичної особи — суб'єкта підприємницької діяльності відомості про роботу в разі припинення нею підприємницької діяльності?
Згідно зі ст.42 Господарського кодексу України підприємництво — це самостійна, ініціативна, систематична, на власний ризик господарська діяльність суб'єктів господарювання (підприємців) з метою досягнення економічних і соціальних результатів та одержання прибутку. За такої діяльності громадянин-підприємець ні з ким не перебуває в трудових відносинах, і це означає, що трудова книжка на нього не ведеться, оскільки ведення трудових книжок передбачено на працівників, які працюють на підприємствах, в установах, організаціях або у фізичної особи на умовах трудового договору (ст.48 КЗпП України).
Згідно з п.3 ч.1 ст.11 Закону України "Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування" фізичні особи — суб'єкти підприємницької діяльності, в тому числі ті, які обрали особливий спосіб оподаткування (фіксований ... Читати далі »
Категорія: Трудове право | Переглядів: 2361 | Додав: ВКарпатах | Дата: 26.12.2010 | Коментарії (0)

« 1 2 3 4 5 6 »

Календар
«  Квітень 2024  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930
Архів записів
Статистика

Український рейтинг TOP.TOPUA.NET
Реклама
З питань
розміщення реклами
звертайся
за тел. 063 61 21 545
Copyright "Твоє право" © 2024. При копіюванні матеріалу гіперпосилання на сайт pravnik.at.ua обов'язкове. Хостинг від uCoz