"ТВОЄ ПРАВО" - фахові юридичні консультації -

захисти себе!

Меню сайту
Категорії розділу
Кримінальне право [18]
Житлове право [45]
Земельні правовідносини [14]
Сімейне право [18]
Адміністративне право [32]
Соціальне забезпечення [45]
Спадкове право [16]
Трудове право [54]
Поради юриста [42]
Пошук
Головна » 2010 » Червень » 11 » Пенсія на пільгових умовах за роботу із шкідливими умовами праці

15:37
Пенсія на пільгових умовах за роботу із шкідливими умовами праці
Пенсія на пільгових умовах за роботу із шкідливими умовами праці.

Згідно зі ст.13 Закону України «Про пенсійне забезпечення» право на пенсію за віком на пільгових умовах мають працівники, зайняті повний робочий день на роботах із шкідливими і важкими та з особливо шкідливими і особливо важкими умовами праці, за Списками, затверджуваними Кабінетом Міністрів України, і за результатами атестації робочих місць. Підставою для призначення пенсії за віком на пільгових умовах насамперед є наявність, професії (посади) та виробництва у відповідному Списку, а також підтвердження шкідливих умов праці працівника за результатами атестації робочих місць за умовами праці впродовж повного робочого дня, встановленого для відповідного виробництва. Атестація проводиться в строки не рідше одного разу на 5 років. При призначенні пенсії на пільгових умовах для зарахування до пільгового пенсійного стажу певного 5-річного періоду роботи у несприятливих умовах праці відповідне право впродовж цього періоду повинно бути підтверджене за результатами атестації робочого місця за умовами праці.
Атестація робочого місця обов'язково потрібна для зарахування до пільгового стажу періодів роботи з 21.08.1992 р., оскільки з цього строку набула чинності постанова Кабінету Міністрів України № 442 від 01.08.1992 р., відповідно до якої затверджено Порядок проведення атестації робочих місць за умовами праці. Наприклад, якщо атестацію проведено в 1994 р., тоді до пільгового стажу роботи особи зараховується весь період роботи до дати видання наказу по підприємству про результати проведення атестації робочих місць і період протягом 5 років після проведення атестації (оскільки атестація провадиться не рідше одного разу на 5 років). Якщо період роботи передував 21.08.1992 р., то наявності атестації робочого місця не потрібно для зарахування до пільгового стажу періоду роботи до 21.08.1992 р.
Згідно зі ст. 13 цього Закону працівники, зайняті повний робочий день на роботах із шкідливими і важкими умовами праці, за списком № 2 виробництв, робіт, професій, посад і показників, який затверджено Кабінетом Міністрів України, і за результатами атестації робочих місць мають право на пенсію за віком на пільгових умовах, незалежно від місця останньої роботи, зокрема жінки — після досягнення 50 років і при стажі роботи не менше 20 років, з них не менше 10 років на зазначених роботах.
Працівникам, які мають не менше половини стажу роботи зі шкідливими і важкими умовами праці, пенсії на пільгових умовах призначаються зі зменшенням віку, передбаченого ст. 12 цього Закону (жінкам таке зменшення — з 55 років), на 1 рік за кожні 2 роки такої роботи.
Відповідно до постанови Кабінету Міністрів України «Про затвердження Порядку підтвердження наявного трудового стажу для призначення пенсій за відсутності трудової книжки або відповідних записів у ній» № 637 від 12.08.1993 р. у тих випадках, коли в трудовій книжці відсутні відомості, що визначають право на пенсію на пільгових умовах або за вислугу років, установлені для працівників, для підтвердження спеціального трудового стажу приймаються уточнюючі довідки підприємств, установ, організацій або їх правонаступників. У довідці мають бути вказані: періоди роботи, що зараховуються до спеціального стажу; професія або посада; характер виконуваної роботи; розділ, підрозділ, пункт, найменування списків або їх номери, куди включається цей період роботи; первинні документи за час виконання роботи, на підставі яких видано зазначену довідку.

Категорія: Трудове право | Переглядів: 5363 | Додав: ВКарпатах | Теги: Пенсія пільгова, шкідливі умови праці | Рейтинг: 5.0/3
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
Календар
«  Червень 2010  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
282930
Архів записів
Статистика

Український рейтинг TOP.TOPUA.NET
Реклама
З питань
розміщення реклами
звертайся
за тел. 063 61 21 545
Copyright "Твоє право" © 2024. При копіюванні матеріалу гіперпосилання на сайт pravnik.at.ua обов'язкове. Хостинг від uCoz