"ТВОЄ ПРАВО" - фахові юридичні консультації -

захисти себе!

Меню сайту
Категорії розділу
Кримінальне право [18]
Житлове право [45]
Земельні правовідносини [14]
Сімейне право [18]
Адміністративне право [32]
Соціальне забезпечення [45]
Спадкове право [16]
Трудове право [54]
Поради юриста [42]
Пошук
Головна » Соціальне забезпечення
Іноді виникають сумніви щодо платоспроможності та дійсності помальованих, надірваних чи склеєних банкнот.
Зношені банкноти і монети, якщо вони не викликають жодного сумніву щодо справжності та платіжності, повинні без обмежень прийматись установами, організаціями та підприємствами всіх форм власності до всіх видів готівкових платежів.
Банкноти та монети, що перебувають в обігу, залежно від зовнішнього вигляду внаслідок зношення можуть бути платіжними (придатними та не придатними до обігу) і неплатіжними.
Ознаки платіжності встановлює Національний банк.
Залежно від зовнішнього вигляду та ступеня зношення або пошкодження платіжні банкноти (монети) поділяються на придатні та не придатні до обігу. Придатні до обігу банкноти і монети - це такі банкноти і монети, що за ознаками платіжності та дизайном повністю відповідають установленим Національним банком України зразкам, не мають пошкоджень, забруднень і зберегли естетичний зовнішній вигляд.
Допускається н ... Читати далі »
Категорія: Соціальне забезпечення | Переглядів: 4014 | Додав: ВКарпатах | Дата: 15.04.2010 | Коментарії (0)

Відповідно до ст. 27 Закону України «Про основи житлової політики України у сфері регулювання плати за утримання житла та надання комунальних послуг» власникам житлових приміщень можуть надаватися субсидії на оплату житла і комунальних послуг.

Субсидія надається у випадку, якщо розмір плати за житло і комунальні послуги, визначений у межах соціальної норми площі житла та нормативу користування житлово-комунальними послугами, перевищує 20 % витрат сукупного прибутку родини.

... Читати далі »

Категорія: Соціальне забезпечення | Переглядів: 1486 | Додав: ВКарпатах | Дата: 26.03.2010 | Коментарії (0)

Багатодітним сім'ям надаються такі пільги:

50-% знижка плати за користування житлом (квартирна плата) в межах норм, передбачених чинним законодавством (21 м? загальної площі житла на кожного члена сім'ї, зареєстрованого у житловому приміщенні (будинку), та додатково — 10,5 м' на сім'ю);

50-% знижка плати за користування комунальними послугами (газопостачання, електропостачання тощо) та вартост ... Читати далі »

Категорія: Соціальне забезпечення | Переглядів: 2572 | Додав: ВКарпатах | Дата: 26.03.2010 | Коментарії (4)

Відповідно до Закону України «Про державну соціальну допомогу сім'ям з дітьми» з 01.01.2010 р. допомогу по догляду за дитиною до досягнення нею 3 років (для застрахованих (працюючих) та незастрахованих (непрацюючих) осіб) встановлено у розмірі, що дорівнює різниці між 100 % прожиткового мінімуму, встановленого для пра­цездатних осіб, та середньомісячним сукупним доходом сім'ї в розрахунку на одну особу за попередні 6 місяців, але не менше 130 грн.: мінімальний розмір 130 грн., максимальний — 744 гри. (не враховуючи індексації цієї допомоги). Тобто мінімальна допомога на кожну дитину складає 130 грн., а вище цієї суми така допомога може виплачуватись в залежності від середньомісячного доходу сім'ї (тобто від матеріального стану сім'ї). Законодавством встановлено прожитковий мінімум для працездатних осіб, який з 01.01.2010 р. складає 744 грн.
Для призначення мінімального розміру цієї допомоги потрібна тільки заява до місцевого органу праці та соціального захисту населення за місцем ре ... Читати далі »
Категорія: Соціальне забезпечення | Переглядів: 2776 | Додав: ВКарпатах | Дата: 23.03.2010 | Коментарії (0)

При поданні громадянами заяви щодо підготовки необхідних документів та порушення клопотання перед райдержадміністрацією про розгляд пакету документів про присвоєння почесного звання «Мати-героїня» і порушення клопотання перед облдержадміністрацією, до заяви додаються:
копія паспорта матері (1, 2, 11 сторінки) у 2 примірниках;
копії свідоцтв про народження дітей у 2 примірниках;
характеристики на дітей з навчальних закладів або з місця роботи на кожну дитину окремо в 1 примірнику;
довідка про склад сім'ї (підписана керівником та закріплена печаткою) у 2 примірниках.
При позитивному рішенні за результатами розгляду заяви формується пакет документів та забезпечується подання його до райдержадміністрації, а саме:
лист-клопотання на ім'я голови райдержадміністрації щодо розгляду пакету документів на присвоєння почесного звання «Мати-героїня» та порушення клопотання перед облдержадміністрацією в 1 примірнику;
нагородний лист (затверджений рішенням Комісії державних нагор ... Читати далі »
Категорія: Соціальне забезпечення | Переглядів: 2869 | Додав: ВКарпатах | Дата: 23.03.2010 | Коментарії (1)

У яких випадках допускається чи забороняється залучення окремих працівників до роботи у вихідні дні?

За загальним правилом роботу у вихідні дні забороне­но, проте у виняткових випадках, встановлених законодав­ством, допускається залучення окремих працівників до ро­боти в ці дні, але тільки з дозволу профспілкового комітету або іншого виборного на підприємстві органу (ч.1 ст. 71 Кодексу законів про працю України (далі — КЗпП).
Відповідно до ч. 2 ст. 71 КЗпП залучення окремих пра­цівників до роботи у вихідні дні допускається в таких ви­няткових випадках:
для відвернення або ліквідації наслідків стихійного лиха, епідемій, епізоотій, виробничих аварій і негайного усунен­ня їх наслідків;
для відвернення нещасних випадків, які ставлять або можуть поставити під загрозу життя чи нормальні життєві умови людей, загибелі або псування майна;
для виконання невідкладних, наперед не передбачених робіт, від негайного виконання яких залежит ... Читати далі »
Категорія: Соціальне забезпечення | Переглядів: 2468 | Додав: vovkandriy | Дата: 09.03.2010 | Коментарії (0)

Згідно з постановою Кабінету Міністрів України № 916 від 16.06.2003 р. затверджено Порядок надання цільових пільгових державних кредитів для здобуття вищої освіти (із змінами, внесеними згідно з постановою Кабінету Міністрів України № 1111 від 21.10.2009 р.) на умовах, визначених цим Порядком. Цільовий пільговий державний кредит для здобуття вищої освіти за денною, вечірньою та заочною формою навчання у вищих навчальних закладах незалежно від форми власності можуть одержати громадяни України віком до 28 років, які успішно склали вступні іспити або навчаються на будь-якому курсі вищого навчального закладу.
Кредит надається тільки один раз на навчання за однією і тією ж спеціальністю для здобуття освітньо-кваліфікаційного рівня молодшого спеціаліста, бакалавра, спеціаліста, магістра у вищому навчальному закладі, що функціонує на території України.
Розмір кредиту визначається щороку до 1 квітня вищим навчальним закладом державної форми власності виходячи з вартості навчання ... Читати далі »
Категорія: Соціальне забезпечення | Переглядів: 1815 | Додав: vovkandriy | Дата: 09.03.2010 | Коментарії (0)

Моя дочка працює учителем і часто заміщає тимчасово відсутнього у зв'язку з хворобою учителя. Чи забезпечується оплата праці за додатково проведені уроки? Я працюю завгоспом у сільській школі на ставці. Чи можу я працювати прибиральником за сумісництвом?
Умови роботи за сумісництвом, у т. ч. керівником працівників структурного підрозділу, регулюються Положенням про умови роботи за сумісництвом працівників державних підприємств, установ і організацій, яке затверджено наказом Міністерства праці України, Міністерства юстиції України, Міністерства фінансів України № 43 від 28.06.1993 р. «Про затвердження Положення про умови роботи за сумісництвом працівників державних підприємств, установ і організацій».
Відповідно до цього Положення керівники державних підприємств, установ, організацій (цехів, відділів, лабораторій тощо) та їх заступники не мають права працювати за сумісництвом (за винятком наукової, викладацької, медичної і творчої діяльн ... Читати далі »
Категорія: Соціальне забезпечення | Переглядів: 2784 | Додав: vovkandriy | Дата: 09.03.2010 | Коментарії (0)

Якими є умови оплати праці та затвердження схем тарифних розрядів працівників навчальних закладів, установ освіти та наукових установ?
Які тарифні розряди встановлюються для посад керівних та педагогічних працівників дитячих дошкільних навчальних закладів усіх типів і найменувань?


Згідно з наказом Міністерства освіти і науки України № 1130/11410 від 26.09.2005 р. «Про впорядкування умов оплати праці та затвердження схем тарифних розрядів пра­цівників навчальних закладів, установ освіти та наукових ус­танов» затверджено:
розміри розрядів і коефіцієнтів з оплати праці працівників навчальних закладів, установ освіти та наукових установ на ос­нові Єдиної тарифної сітки розрядів і коефіцієнтів з оплати праці (зміни застосовуються починаючи з 1 квітня 2007 року);
схеми тарифних розрядів посад (професій) керівних, на­уково-педагогічних, педагогічних, наукових працівників, про­фесіоналів, фахівців та інших працівн ... Читати далі »
Категорія: Соціальне забезпечення | Переглядів: 9836 | Додав: vovkandriy | Дата: 09.03.2010 | Коментарії (7)

Згідно з п.9 Постанови Пленуму Верховного Суду України "Про практику розгляду судами трудових спорів” від 06.11.1992 року № 9 одинокою матір’ю слід вважати жінку, яка не перебуває в шлюбі і у свідоцтві про народження дитини якої відсутній запис про батька дитини або запис про батька зроблено у встановленому порядку за вказівкою матері; вдову; іншу жінку, яка виховує та утримує дитину сама.

 Проте Закон України "Про відпустки” (п.5 ч.12 ст.10) в ... Читати далі »

Категорія: Соціальне забезпечення | Переглядів: 15597 | Додав: vovkandriy | Дата: 09.03.2010 | Коментарії (33)

« 1 2 3 4 5 »

Календар
«  Травень 2024  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031
Архів записів
Статистика

Український рейтинг TOP.TOPUA.NET
Реклама
З питань
розміщення реклами
звертайся
за тел. 063 61 21 545
Copyright "Твоє право" © 2024. При копіюванні матеріалу гіперпосилання на сайт pravnik.at.ua обов'язкове. Хостинг від uCoz