"ТВОЄ ПРАВО" - фахові юридичні консультації -

захисти себе!

Меню сайту
Категорії розділу
Кримінальне право [18]
Житлове право [45]
Земельні правовідносини [14]
Сімейне право [18]
Адміністративне право [32]
Соціальне забезпечення [45]
Спадкове право [16]
Трудове право [54]
Поради юриста [42]
Пошук
Головна » Соціальне забезпечення
Відповідно до ст. 181 Закону України «Про державну допомогу сім'ям з дітьми» № 2811 -XII від 21.11.1992 р. право на допомогу мають одинокі матері (які не перебувають у шлюбі), якщо у свідоцтві про народження дитини відсутній запис про батька або запис про батька проведено у встановленому порядку державним органом реєстрації актів цивільного стану за вказівкою матері дитини.
Допомога на дітей одиноким матерям призначається за наявності відповідної довідки державного органу реєстрації актів цивільного стану про підстави внесення до книги реєстрації народжень відомостей про батька дитини. Відповідно до ст. 182 цього Закону допомога на дітей одиноким матерям призначається незалежно від одержання на дітей інших видів допомоги.
Допомога на дітей одиноким матерям, які мають дітей віком до 18 років, надається у розмірі, що дорівнює різниці між 50 % прожиткового мінімуму для дитини відповідного віку та середньомісячним сукупним доходом сім'ї в розрахунку на одну особу за попередні ... Читати далі »
Категорія: Соціальне забезпечення | Переглядів: 2489 | Додав: ВКарпатах | Дата: 18.07.2010 | Коментарії (1)

Відповідно до ст. 7 Закону України «Про основні засади соціального захисту ветеранів праці та інших громадян похилого віку» ветеранам праці надаються такі пільги:
- користування при виході на пенсію чи зміні місця роботи поліклініками, до яких вони були прикріплені за попереднім місцем роботи;
- першочергове безплатне зубопротезування (за винятком протезування із дорогоцінних металів);
- переважне право на забезпечення санаторно-курортним лікуванням, а також на компенсацію вартості самостійного санаторно-курортного лікування в порядку і розмірах, що визначаються Кабінетом Міністрів України;
- щорічне медичне обстеження і диспансеризація із залученням необхідних спеціалістів;
- першочергове обслуговування в лікувально-профілактичних закладах, аптеках та першочергова госпіталізація;
- використання чергової щорічної відпустки у зручний для них час, а також одержання додаткової відпустки без збереження заробітної плати строком до двох тижнів на рік ... Читати далі »
Категорія: Соціальне забезпечення | Переглядів: 2571 | Додав: ВКарпатах | Дата: 18.07.2010 | Коментарії (0)

Відповідно до Закону України «Про державну соціальну допомогу малозабезпеченим сім'ям» № 1768 від 01.06.2000 р. та постанови Кабінету Міністрів України «Про затвердження Порядку призначення і виплати державної соціальної допомоги малозабезпеченим сім'ям» № 250 від 24.02.2003 р. у виплаті державної соціальної допомоги може бути відмовлено, якщо:
- працездатні члени малозабезпеченої сім'ї не працюють протягом трьох місяців, що передують місяцю звернення за призначенням державної соціальної допомоги (крім осіб, які визнані безробітними та за інформацією центрів зайнятості не порушують законодавство про зайнятість щодо сприяння своєму працевлаштуванню; осіб, які доглядають за дітьми до досягнення ними трирічного віку або за дітьми, які потребують консультативної комісії, але не більше ніж до досягнення ними шестирічного віку; осіб, які доглядають за інвалідами І групи або дітьми-інвалідами віком до 16 років, а також за особами, які досягли 80 років);
- малозабезпечена сім'я м ... Читати далі »
Категорія: Соціальне забезпечення | Переглядів: 2652 | Додав: ВКарпатах | Дата: 18.07.2010 | Коментарії (0)

Відповідно до ст. 1 Закону України № 2402-ІІІ від 26.04.2001 р. «Про охорону дитинства» багатодітною вважається сім'я, яка складається з батьків (або одного з батьків) і 3 та більше дітей віком до 18 років.
Законодавством України для цієї категорії сімей встановлено низку пільг та допомог.
Згідно з Законом України «Про державну допомогу сім'ям з дітьми» (в редакції № 2334-111 від 22.03.2001 р. із змінами та доповненнями) встановлено гарантований державою рівень матеріальної підтримки сімей з дітьми шляхом надання державної грошової допомоги з урахуванням складу сім'ї, її доходів та віку дітей.
Відповідно до Закону України «Про державну соціальну допомогу малозабезпеченим сім'ям» № 1768-111 від 01.06.2000 р. (із змінами та доповненнями) грошова допомога надається найменш соціально захищеним сім'ям, а саме тим, які мають середньомісячний сукупний дохід, нижчий від прожиткового мінімуму для сім'ї.
Водночас розмір державної соціальної допомоги малозабезпеченим с ... Читати далі »
Категорія: Соціальне забезпечення | Переглядів: 5700 | Додав: ВКарпатах | Дата: 18.07.2010 | Коментарії (5)

Я втратив роботу у січні 2010 року у зв'язку зі змінами в організації виробництва і праці. Які є гарантії стосовно надання мені допомоги?
Працівникам, трудовий договір з якими було розірвано з ініціативи власника або уповноваженого ним органу у зв'язку зі змінами в організації виробництва і праці згідно з п.1 ст. 40 Кодексу законів України про працю, за умови їх реєстрації в службі зайнятості гарантується:
надання статусу безробітного, якщо протягом 7 днів пра¬цівнику не було запропоновано підходящої роботи;
право на одержання допомоги з безробіття у визначеному законодавстом розмірі з дня надання статусу безробітного.
При звільненні працівника згідно з п.1 ст. 40 цього Ко¬дексу йому виплачується вихідна допомога у розмірі не менше середнього місячного заробітку.
Категорія: Соціальне забезпечення | Переглядів: 1470 | Додав: ВКарпатах | Дата: 13.05.2010 | Коментарії (0)

Перші п’ять днів тимчасової непрацездатності внаслідок захворювання або травми, не пов’язаної з нещасним випадком на виробництві, оплачує власник (уповноважений ним орган) за рахунок коштів підприємства, установи, організації за місцем роботи.
Фонд соціального страхування з тимчасової втрати працездатності має право здійснювати перевірку обґрунтованості видачі та продовження листків непрацездатності застрахованим особам, правильності нарахування і повноти сплати страхових внесків та використання страхових коштів на підприємствах, в установах, організаціях.
Якщо за результатами перевірки буде виявлено порушення встановленого порядку видачі листків непрацездатності, то комісія із соціального страхування підприємства має право прийняти рішення про відмову в призначенні матеріального забезпечення (допомоги по тимчасовій непрацездатності).
Відповідно до Листа виконавчої дирекції ФСС з ТВП від 19.03.2010 р. №01-14-551 ФCC з ТВП не має права накладати штрафи на підприємст ... Читати далі »
Категорія: Соціальне забезпечення | Переглядів: 2756 | Додав: ВКарпатах | Дата: 12.05.2010 | Коментарії (0)

В 2010 р. прожитковий мінімум на одну людину з розрахунку на місяць встановлюється у розмірі з 1 січня — 825 грн, з 1 квітня — 839 грн, з 1 липня — 843 грн, з 1 жовтня — 861 грн, з 1 грудня — 875 грн і для тих, хто належить до основних соціальних і демографічних груп населення:

дітей вікомдо 6 років: з 1 січня — 755 грн, з 1 квітня — 767 грн, з 1 липня — 771 грн, з 1 жовтня — 787 грн, з 1 грудня — 799 грн;

дітей вікомвід 6 до 18 років: з 1 січня — 901 грн, з 1 квітня — 917 грн, з 1 липня — 921 грн, з 1 жовтня — 941 грн, з 1 грудня — 957 грн;

працездатних осіб: з 1 січня — 869 грн, з 1 квітня — 884 грн, з 1 липня — 888 грн, з 1 жовтня — 907 грн, з 1 грудня — 922 грн;

осіб, які втратили працездатність: з 1 січня — 695 грн, з 1 квітня — 706 грн, з 1 липня — 709 грн, з 1 жовтня — 723 грн, з 1 грудня — 734 грн.

На 2010 р. мінімальну заробітну плату встановлено:

у місячному розмірі: з 1 січня — 869 грн, з 1 квітня — 884 грн, з 1 липня — 888 грн, з 1 жовтня — 907 грн, ... Читати далі »

Категорія: Соціальне забезпечення | Переглядів: 1617 | Додав: ВКарпатах | Дата: 29.04.2010 | Коментарії (0)

Згідно з п.9 Постанови Пленуму Верховного Суду України “Про практику розгляду судами трудових спорів” від 06.11.1992 року № 9 одинокою матір’ю слід вважати жінку, яка не перебуває в шлюбі і у свідоцтві про народження дитини якої відсутній запис про батька дитини або запис про батька зроблено у встановленому порядку за вказівкою матері; вдову; іншу жінку, яка виховує та утримує дитину сама.
Проте Закон України “Про відпустки” (п.5 ч.12 ст.10) визначає одиноку матір як таку, яка виховує дитину без батька. Отже, участь батька в утриманні дитини не позбавляє матері статусу одинокої.
Загалом поняття «одинока мати» визначається чинним законодавством України залежно від того, на які правовідносини поширюється.
Зокрема відповідно до ЗУ «Про державну допомогу сім’ям з дітьми» призначається такий вид державної допомоги сім’ям з дітьми, як допомога на дітей одиноким матерям.
Право на цей вид допомоги, відповідно до постанови КМУ “Про затвердження Порядку призначення і ... Читати далі »
Категорія: Соціальне забезпечення | Переглядів: 2309 | Додав: ВКарпатах | Дата: 29.04.2010 | Коментарії (0)

Відповідно до ст. 18—1 Закону України «Про державну допомогу сім’ям з дітьми» право на допомогу на дітей мають одинокі матері (які не перебувають у шлюбі), одинокі усиновителі, якщо у свідоцтві про народження дитини (рішенні про усиновлення дитини) відсутній запис про батька (матір) або запис про батька (матір) проведено в установленому порядку державним органом реєстрації актів цивільного стану за вказівкою матері (батька, усиновителя) дитини.
Право на допомогу мають вдова та вдівець з дітьми, мати (батько) дітей у разі смерті одного з батьків, шлюб між якими було розірвано до дня смерті, які не одержують на них пенсію в разі втрати годувальника або соціальну пенсію.
Якщо одинока мати (вдова, вдівець), мати (батько) дітей у разі смерті одного з батьків, шлюб між якими було розірва­но до дня смерті, уклала шлюб, за нею зберігається право на одержання допомоги на дітей, які народилися до шлюбу, за умови, якщо ці діти не були усиновлені чоловіком (дружиною).
Жінка, я ... Читати далі »
Категорія: Соціальне забезпечення | Переглядів: 2688 | Додав: ВКарпатах | Дата: 29.04.2010 | Коментарії (0)

Ветеранами праці визнаються:
громадяни, які сумлінно працювали в народному господарстві, державних установах, організаціях та об'єднаннях громадян, мають трудовий стаж (35 років — жінки і 40 років — чоловіки) і вийшли на пенсію;
громадяни, яким призначені пенсії на пільгових умовах: за списком № 1 виробництв, робіт, професій, посад і показників на підземних роботах, на роботах з особливо шкідливими і особливо важкими умовами праці, зайнятість в яких повний робочий день дає право на пенсію за віком на пільгових умовах — за наявності загального трудового стажу у жінок — 25 років і у чоловіків — 30 років; за списком № 2 виробництв, робіт, професій, посад і показників з Шкідливи­ми та важкими умовами праці, зайнятість в яких повний робочий день дає право на пенсію за віком на пільгових умовах — за наявності загального трудового стажу у жінок — 30 років і у чоловіків — 35 років; відповідно до ч. 1 ст. 18 Закону України «Про пенсійне забезпечення» — за наяв­ності загального тру ... Читати далі »
Категорія: Соціальне забезпечення | Переглядів: 2623 | Додав: vovkandriy | Дата: 15.04.2010 | Коментарії (0)

« 1 2 3 4 5 »

Календар
«  Травень 2024  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031
Архів записів
Статистика

Український рейтинг TOP.TOPUA.NET
Реклама
З питань
розміщення реклами
звертайся
за тел. 063 61 21 545
Copyright "Твоє право" © 2024. При копіюванні матеріалу гіперпосилання на сайт pravnik.at.ua обов'язкове. Хостинг від uCoz