"ТВОЄ ПРАВО" - фахові юридичні консультації -

захисти себе!

Меню сайту
Категорії розділу
Кримінальне право [18]
Житлове право [45]
Земельні правовідносини [14]
Сімейне право [18]
Адміністративне право [32]
Соціальне забезпечення [45]
Спадкове право [16]
Трудове право [54]
Поради юриста [42]
Пошук
Головна » Соціальне забезпечення
Чи маю я право отримати путівку на оздоровлення та лікування до санаторію як постраждалий внаслідок Чорнобильської катастрофи І категорії?

Відповідно до постанови Кабінету Мініметрів України № 800 від 16.05.2000 р. «Про затвердження Положення про організацію оздоровлення громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи» передбачено організацію щорічного оздоровлення (санаторно-курортного лікування та відпочинку) громадян, визнаних постраждалими відповідно до Закону України «Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи». Оздоровлення проводиться у санаторіях, будинках відпочинку, пансіонатах, профілакторіях, оздоровчих комплексах готельного типу, на базах відпочинку, туристичних базах, розташованих в екологічно чистій місцевості.
Районна державна адміністрація визначає мережу закладів (диспансери, поліклініки, стаціонари, центри, спеціалізовані відділення тощо), що організовують і проводять щорічну диспансери ... Читати далі »

Категорія: Соціальне забезпечення | Переглядів: 2020 | Додав: ВКарпатах | Дата: 19.11.2010 | Коментарії (0)

Я одинока мати 3-х неповнолітніх дітей. Працюю на підприємстві 8 місяців. Чи маю я право на основну і додаткову повні відпустки?

Щоб узяти основну і додаткову відпустки повної тривалості, у перший рік роботи треба відпрацювати на підприємстві не менше 6 місяців.
А щорічні відпустки за другий та наступні роки роботи можуть бути надані будь-коли за графіком.
Основна щорічна відпустка надається працівникам тривалістю не менш як 24 календарні дні за відпрацьований робочий рік, який відлічується з дня укладення трудового договору.
Відповідно до ст. 19 Закону України «Про відпустки» право на щорічну додаткову оплачувану відпустку тривалістю 10 календарних днів без урахування святкових і неробочих днів мають:
 жінки, котрі мають двох і більше дітей віком до 15 років;
 жінки, у яких є дитина-інвалід;
 жінки, що усиновили дитину;
 одинокі матері;
 особи, що взяли дитину під опіку;
 один із прийомних батьків.
За наяв ... Читати далі »

Категорія: Соціальне забезпечення | Переглядів: 3764 | Додав: ВКарпатах | Дата: 19.11.2010 | Коментарії (1)

Відповідно до листа Мін’юсту від 29.07.2010 р. №604-0-2-10 «Щодо внесення батьками учнів коштів на вимогу працівників навчальних закладів» благодійні внески можуть надаватися благодійниками набувачам у грошовій формі для потреб їх фінансування за напрямами видатків, визначеними благодійником, а також як товари, роботи, послуги. Якщо конкретну мету використання коштів благодійником не визначено, шляхи спрямування внеску визначаються керівником установи, закладу — набувачів відповідно до першочергових потреб, пов’язаних виключно з основною діяльністю закладу.
Частина коштів, отриманих як благодійні внески і пожертви, може спрямовуватися на виплату зарплати працівників, у разі коли такий напрям видатків визначений благодійником.
Також Мінюст зазначає, що постановою КМУ від 17.05.2002 р. №659 затверджено Перелік груп власних надходжень бюджетних установ, вимоги щодо їх утворення та напрями використання. Перелік спрямовано на визначення єдиних підходів до утворення та використ ... Читати далі »
Категорія: Соціальне забезпечення | Переглядів: 1356 | Додав: ВКарпатах | Дата: 12.09.2010 | Коментарії (0)

Які категорії жінок мають право на додаткову соціальну відпустку?

Відповідно до ст. 19 Закону України «Про відпустки» право на додаткову соціальну відпустку має, зокрема, одинока мати. З 1 січня 2010 року згідно з Законом України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України з питань соціального захисту багатодітних сімей» № 1343 від 19.05.2010 р. додаткова соціальна відпустка одинокій матері становить 10 календарних днів.
Визначення поняття одинокої матері наведено в п. 9 постанови Пленуму Верховного суду України «Про практику розгляду судами трудових спорів» № 9 від 06.11.1992 р. та в п.5 ч. 12 ст. 10 Закону України «Про відпустки».
Оскільки п. 5 ч.12 ст. 10 Закону України «Про відпустки» одиноку матір визначено як матір, яка виховує дитину без батька, факт утримання відрахувань із зарплати (аліменти) для надання відпустки значення не має.
Право на додаткову відпустку мають наступні одинокі матері: жінка, яка не перебуває у шлюбі і у свідоцтв ... Читати далі »

Категорія: Соціальне забезпечення | Переглядів: 4388 | Додав: ВКарпатах | Дата: 31.08.2010 | Коментарії (1)

Про норми з використання житлово-комунальних послуг для громадян, які мають пільги щодо їх оплати.

Відповідно до постанови Кабінету Міністрів України № 879 від 01.08.1996 р. «Про встановлення норм користування житлово-комунальними послугами громадянами, які мають пільги щодо їх оплати» для осіб, у яких згідно з чинним законодавством наявні пільги на оплату житлово-комунальних послуг, субсидії на сплату послуг з водопостачання надаються в межах середніх норм споживання, які встановлюються органом місцевого самоврядування.
Громадянам, які відповідно до законодавства мають пільги щодо оплати житлово-комунальних послуг, зазначені пільги надаються в межах таких норм:
споживання електричної енергії на комунально-побутові потреби: у сільських і міських населених пунктах, крім будинків, які обладнано електричними плитами і електроопа-лювальними установками),— у розмірі 75 кВт. год на сім'ю з 1—-2 осіб на місяць, у т. ч. якщо обидва члени сім'ї мають право на знижку, і додатко ... Читати далі »

Категорія: Соціальне забезпечення | Переглядів: 3714 | Додав: ВКарпатах | Дата: 31.08.2010 | Коментарії (0)

У нашій сім'ї 3 дітей. На яку податкову пільгу ми маємо право?

З 01.01.2010 р. змінився розмір податкової соціальної пільги для багатодітних працівників. Тепер особи, які виховують 3 чи більше дітей до 18 років, можуть розраховувати на податкову соціальну пільгу в розмірі 200 % (до 01.01.2010 р. — 150 %) від розміру, визначеного у пп. 6.1.1 Закону України «Про податок з доходів фізичних осіб» № 889-ІV від 22.05.2003 р.,— у розрахунку на кожну дитину. Тобто у 2010 році виділено 869 грн. на кожну дитину. Причому право на таку пільгу є в обох батьків.
Крім того, за кожним із батьків зберігається право додатково одержати загальну податкову соціальну пільгу на себе (434,50 грн.).
Як і раніше, в одного з багатодітних батьків розмір місячного доходу, який дозволяє одержувати податкову соціальну пільгу, дорівнює сумі, зазначеній у пп. 6.5.1 цього Закону (1220 грн.), збільшеній кратно кількості дітей. Коли батьки виховують трьох дітей, один із батьків може користуватися ... Читати далі »

Категорія: Соціальне забезпечення | Переглядів: 1791 | Додав: ВКарпатах | Дата: 31.08.2010 | Коментарії (0)

Мій чоловік уже багато років неофіційно працює в Польщі будівельником. Чи може він розраховувати на пенсію?
Щоб претендувати на пенсію, будь-хто із громадян згідно із Законом України «Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування» має право добровільно застрахуватися і сплачувати за себе відповідні внески до Пенсійного фонду України. Страховий стаж має становити не менш як 5 років. Інакше особа не матиме права на пенсійне забезпечення.
Поняття трудового стажу не існує з моменту набрання чинності цього Закону 1 січня 2004 року. Трудовий стаж замінено на страховий, що передбачає обов'язкову сплату страхових внесків. Якщо особа працює за кордоном навіть нелегально, проте в Україні сплачує пенсійні внески, вона може розраховувати на пенсію. Мінімальний внесок становить 33,2 % від рівня мінімальної заробітної плати, яку на даний час встановлено в країні.
Якщо працівник не матиме 5-річного страхового стажу, він не матиме пенсії і по старості. Якщо працівни ... Читати далі »
Категорія: Соціальне забезпечення | Переглядів: 1566 | Додав: ВКарпатах | Дата: 30.08.2010 | Коментарії (0)

Відповідно до законів "Про соціальний захист дітей війни" та "Про основні засади соціального захисту ветеранів праці та інших громадян похилого віку в Україні" дітям війни й ветеранам праці надається безплатний проїзд всіма видами міського пасажирського транспорту (за винятком таксі), автомобільним транспортом загального користування (за винятком таксі) в сільській місцевості, а також залізничним і водним транспортом приміського сполучення та автобусами приміських маршрутів в межах області (Республіки Крим) за місцем проживання. Відповідно до Закону "Про основи соціальної захищеності інвалідів в Україні" інваліди ІІ групи мають право на 50-відсоткову знижку вартості проїзду на внутрішніх лініях (маршрутах) повітряного, залізничного, річкового та автомобільного транспорту в період з 1 жовтня по 15 травня та на безплатний проїзд у пасажирському міському транспорті (крім метрополітену і таксі), а також всіма видами приміського транспорту. Для безкоштовного проїзду потрібно пред'явити посв ... Читати далі »
Категорія: Соціальне забезпечення | Переглядів: 2780 | Додав: ВКарпатах | Дата: 26.08.2010 | Коментарії (0)

Згідно з п.1 ч.1 ст.40 Кодексу законів про працю України (далі — КЗпП) трудовий договір може бути розірваний власником або уповноваженим ним органом (адміністрацією) у разі змін в організації виробництва і праці, в т. ч. ліквідації, реорганізації, банкрутства або перепрофілюван-ня підприємства, установи, організації, скорочення чисельності або штату працівників. Звільнення за цією підставою має відбуватися в установленому КЗпП порядку з дотриманням гарантій для вивільнюваних працівників.
Скорочення працівників відбувається лише за погодженням з профспілковою організацією, де працівник працює, або за погодженням з іншим виборним органом, який представляє інтереси працівників. Згідно з ч.2 ст.49-2 КЗпП при вивільненні працівника у випадках змін в організації виробництва і праці (в т. ч. ліквідації, реорганізації, банкрутства або перепрофілювання підприємства, установи, організації, скорочення чисельності або штату працівників) враховується переважне право працівника на залишення н ... Читати далі »
Категорія: Соціальне забезпечення | Переглядів: 28093 | Додав: ВКарпатах | Дата: 18.07.2010 | Коментарії (1)

Лист Мінпраці від 7.5.2010 №151/18/153-10 «Про розмір допомоги по догляду за дитиною до трьох років та оплату листка непрацездатності»
Мінпраці зазначає, що допомога для догляду за дитиною до досягнення нею трьох років з 1 січня 2010 р.надається у розмірі, що дорівнює різниці між 100% прожиткового мінімуму, встановленого для працездатних осіб, та середньомісячним сукупним доходом сім’ї з розрахунку на 1 особу за попередні 6 місяців, але не менше 130 грн.
При цьому Мінпраці нагадує, що максимальний розмір допомоги з 1 січня 2010 р. — 869,00 грн, з 1 квітня — 884,00 грн, з 1 липня — 888,00 грн, з 1 жовтня — 907,00 грн, з 1 грудня — 922,00 грн.
Для призначення допомоги у розмірі, що перевищує мінімальний, необхідно подати відповідну заяву, довідку про склад сім’ї та декларацію про доходи і майновий стан.
Виплата допомоги в розмірі, що перевищує мінімальний, здійснюється протягом 6 к.м. Якщо особа, якій призначена допомога, після закінчення зазначеного строку не ... Читати далі »
Категорія: Соціальне забезпечення | Переглядів: 14886 | Додав: ВКарпатах | Дата: 18.07.2010 | Коментарії (60)

« 1 2 3 4 5 »

Календар
«  Травень 2024  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031
Архів записів
Статистика

Український рейтинг TOP.TOPUA.NET
Реклама
З питань
розміщення реклами
звертайся
за тел. 063 61 21 545
Copyright "Твоє право" © 2024. При копіюванні матеріалу гіперпосилання на сайт pravnik.at.ua обов'язкове. Хостинг від uCoz