"ТВОЄ ПРАВО" - фахові юридичні консультації -

захисти себе!

Меню сайту
Категорії розділу
Кримінальне право [18]
Житлове право [45]
Земельні правовідносини [14]
Сімейне право [18]
Адміністративне право [32]
Соціальне забезпечення [45]
Спадкове право [16]
Трудове право [54]
Поради юриста [42]
Пошук
Головна » 2010 » Квітень » 15 » ПЛАТІЖНІСТЬ БАНКНОТ І МОНЕТ

14:22
ПЛАТІЖНІСТЬ БАНКНОТ І МОНЕТ
Іноді виникають сумніви щодо платоспроможності та дійсності помальованих, надірваних чи склеєних банкнот.
Зношені банкноти і монети, якщо вони не викликають жодного сумніву щодо справжності та платіжності, повинні без обмежень прийматись установами, організаціями та підприємствами всіх форм власності до всіх видів готівкових платежів.
Банкноти та монети, що перебувають в обігу, залежно від зовнішнього вигляду внаслідок зношення можуть бути платіжними (придатними та не придатними до обігу) і неплатіжними.
Ознаки платіжності встановлює Національний банк.
Залежно від зовнішнього вигляду та ступеня зношення або пошкодження платіжні банкноти (монети) поділяються на придатні та не придатні до обігу. Придатні до обігу банкноти і монети - це такі банкноти і монети, що за ознаками платіжності та дизайном повністю відповідають установленим Національним банком України зразкам, не мають пошкоджень, забруднень і зберегли естетичний зовнішній вигляд.
Допускається наявність на придатних до обігу банкнотах:
а) незначних дефектів виробника - відхилення до 1 мм у більший або менший бік розміру банкноти; - зміщення зображення рамки, якщо різниця між шириною протилежних полів банкноти не перевищує 3 мм,
б) незначних забруднень.
Такі банкноти і монети з обігу не вилучаються і можуть видаватися установами банків клієнтам, обов'язкові до приймання без будь-яких обмежень установами, організаціями та підприємствами всіх форм власності до всіх видів готівкових платежів, а установами банків, крім того, для здійснення інших операцій з готівкою.
Не придатні до обігу банкноти і монети - це банкноти і монети з дефектами виробника та такі, що в процесі використання зберегли всі ознаки платіжності (або втратили чи змінили окремі з них), але набули ознак зношення і пошкодження.
За критеріями зношення, забруднень, пошкоджень і дефектів не придатні до обігу банкноти і монети в свою чергу поділяються на зношені, значно зношені та з дефектами виробника.
Зношені банкноти та монети мають незначні ознаки зношення та пошкодження, а саме:
а) банкноти без пошкоджень, але потерті, з ознаками фізичного зношення, із загальним та локальним забрудненнями, що псують естетичний вигляд банкноти;
б) банкноти з плямами, написами (включаючи видимі в ультрафіолетових або інфрачервоних променях), відбитками штампів (крім штампів про погашення);
в) надірвані та надрізані банкноти незалежно від розміру надриву, надрізу, із склеєними надривами і надрізами (склеєна ділянка не повинна заважати визначенню номіналу та справжності і склеюватися з іншими банкнотами);
г) банкноти з проколами і отворами, відірваними краями і кутами;
д) монети з подряпинами і зміненим початковим кольором, якщо вони зберегли зображення Малого герба України та номіналу, а також рельєфний гурт (ребро), якщо він є на затвердженому зразку.
Зношені банкноти і монети, якщо вони не викликають жодного сумніву щодо справжності та платіжності, повинні без обмежень прийматись установами, організаціями та підприємствами всіх формвласності до всіх видів готівкових платежів.
Установи банків приймають зношені банкноти і монети разом з виручкою підприємств, установ і організацій, а також як платежі від фізичних і юридичних осіб, для проведення інших операцій з готівкою й обміну на придатні до обігу банкноти і монети.
Значно зношені банкноти і монети мають суттєві ознаки зношення чи (і) пошкоджень:
а) банкноти з утраченими частинами, якщо збереглось не менше 55% початкової площі банкноти;
б) банкноти, розірвані й розрізані на дві або більше частин, крім розрізаних на вузькі смуги, та склеєні (склеєна ділянка не повинна заважати визначенню справжності і склеюватися з іншими банкнотами), у тому числі з утраченими частинами, якщо не менше 55% загальної площі частин, що залишились, безумовно належать одній банкноті;
в) банкноти, розрізані на вузькі смуги та склеєні, якщо всі смуги збереглися;
г) банкноти, пошкоджені вогнем, водою, різними рідинами та хімікатами;
д) монети деформовані, але без отворів і надломів, якщо на цих монетах збереглися зображення Малого герба та номіналу.
Банкноти і монети з дефектами виробника – це банкноти і монети, що не відповідають затвердженому зразку (включаючи зношені та значно зношені банкноти і монети):
а) зі зміщенням графічних зображень;
б) із відсутністю графічних зображень, однієї або кількох фарб, номерів,
захисної стрічки;
в) із неправильним розміщенням водяного знака або стрічки;
г) із невідповідністю водяного знака або захисної стрічки номіналу;
д) із нечіткістю чеканки тощо.
Значно зношені та з дефектами виробника банкноти і монети, справжність і платіжність яких не викликає жодного сумніву, установи банків зобов'язані приймати від юридичних і фізичних осіб для обміну на придатні до обігу банкноти і монети, а також для зарахування на вклади і поточні рахунки та в платежі.
Установам банків забороняється видавати клієнтам (юридичним і фізичним особам) не придатні до обігу банкноти і монети. Інші установи, організації, підприємства всіх форм власності для розрахунків з фізичними і юридичними особами повинні використовувати в першу чергу придатні до обігу банкноти і монети.
Установи банків повинні обмінювати не придатні на придатні до обігу банкноти і монети за таких умов:
а) якщо не виникає сумніву в їх справжності та в номіналі;
б) якщо відсутня частина банкноти не може бути прийнята для обміну.
Неплатіжними є банкноти і монети:
а) вилучені Національним банком України з обігу;
б) ті, що не підпадають під визначення платіжних;
в) банкноти, від яких залишилося менше 55% початкової площі;
г) фальшиві й перероблені.
Фальшиві банкноти і монети - це банкноти і монети, що виготовлені будь-яким способом, включаючи промисловий, всупереч установленому законодавством порядку, та імітують (фальсифікують) платіжні банкноти і монети, виготовлені на замовлення Національного банку України і введені ним в обіг.
Перероблені банкноти - це банкноти, на яких змінені шляхом наклеювання, малювання, друкуванням тексту і (або) цифр зображення, що визначають номінал, рік зразка (емісії), банк-емітент, інші реквізити, і які за зовнішнім виглядом можуть бути сприйняті як справжні вищого номіналу або іншого року зразка.
Фальшиві та перероблені банкноти і монети установами банків вилучаються. Вони не приймаються до платежів жодним підприємством, установою або організацією, а установами банків і до інших операцій з готівкою та обміну на придатні до обігу банкноти і монети.
Справжні банкноти, що втратили платіжність унаслідок пожежі, катастрофи, іншого нещасного випадку чи стихії, можуть бути обміняні Центральним сховищем за рішенням Департаменту готівково-грошового обігу Національного банку України.
У цьому разі установа банку приймає банкноти цілісною групою (платіжні та неплатіжні) і разом із заявою власника і пояснювальними обставини пошкодження документами (за їх наявності) передає її в окремій упаковці через регіональне управління Національного банку України до Центрального сховища.
Категорія: Соціальне забезпечення | Переглядів: 4013 | Додав: ВКарпатах | Теги: гроші, подкоджені гроші, заміна банкнот | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
Календар
«  Квітень 2010  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
2627282930
Архів записів
Статистика

Український рейтинг TOP.TOPUA.NET
Реклама
З питань
розміщення реклами
звертайся
за тел. 063 61 21 545
Copyright "Твоє право" © 2024. При копіюванні матеріалу гіперпосилання на сайт pravnik.at.ua обов'язкове. Хостинг від uCoz