"ТВОЄ ПРАВО" - фахові юридичні консультації -

захисти себе!

Меню сайту
Категорії розділу
Кримінальне право [18]
Житлове право [45]
Земельні правовідносини [14]
Сімейне право [18]
Адміністративне право [32]
Соціальне забезпечення [45]
Спадкове право [16]
Трудове право [54]
Поради юриста [42]
Пошук
Головна » Житлове право
Що можна зробити з недобудовою? Все, що треба!
Будь-які об’єкти ОФ першої групи, що будуються або створюються поетапно, проходять стадію «недобудови». Деякий час вони є об’єктами, не завершеними будівництвом, тобто проміжними результатами створення основного засобу. Нерідко підприємству так і не вдається закінчити створення об’єкта, тому доводиться здійснювати певні операції саме з недобудовами. Проаналізуємо одну з таких операцій.
________________________________________
Визначення статусу недобудови
Чинне законодавство України не містить визначення терміна «недобудова». Саме тому, перш ніж розповідати про те, які операції можна здійснити з недобудовою і як це слід робити, спробуймо з’ясувати, чим вона є з юридичної точки зору.
Для початку наведемо визначення схожого поняття, яке дає Положення №113/198, що стосується незавершених будівництвом індивідуальних житлових будинків1: «Незавершені будівництвом індивідуальні будинки — це розпочаті будівництво ... Читати далі »
Категорія: Житлове право | Переглядів: 3497 | Додав: ВКарпатах | Дата: 12.05.2010 | Коментарії (0)

Якщо ви хочете продати або обміняти квартиру, де прописані неповнолітні діти, вам доведеться зіткнутися з певними труднощами.
Відповідно до частини третьої статті 17 Закону України «О охороні дитинства» батьки або опікуни не мають права без дозволу органів опіки і опікування укладати договори у нотаріуса.
Вони також не вправі здійснювати такі операції:
- укладати договори, які підлягають нотаріальному посвідченню і (або) державній реєстрації, зокрема договори щодо ділення або обміну житлового будинку, квартири;
- видавати письмові зобов′язання від імені дитини;
- відмовлятися від майнових прав дитини;
- укладати договори щодо іншого цінного майна.
Для отримання дозволу на здійснення операцій з нерухомістю, де зареєстровані неповнолітні, необхідно звертатись до органів опіки і опікування.
Якщо дитина - власник житлової площі, то узгодження з органом опіки і опікування (ООП) при продажі квартири є необхідним. При цьому він може бути ... Читати далі »
Категорія: Житлове право | Переглядів: 9118 | Додав: ВКарпатах | Дата: 12.05.2010 | Коментарії (0)

Доходи фізичних осіб оподатковують згідно з Законом від 22.05.2003 р. №889-І\/ "Про податок з доходів фізич¬них осіб" (зі змінами та доповненнями). Зокрема відповідно до ст.3 Закону об'¬єктом оподаткування є будь-який дохід з джерелом його походження в Україні, в тому числі від надання в оренду май¬на. Якщо орендарем буде фізична осо¬ба — громадянин, то обов'язок сплати податку в розмірі 13 відсотків та подан¬ня декларації лягає на орендодавця. А якщо орендарем виступає юридична особа чи фізична особа — приватний під¬приємець, то обов'язок сплати податку покладається на орендаря. Податкову декларацію в такому разі орендодавець не подає. Податок розраховується вихо¬дячи з розміру орендної плати, яка не має бути меншою за мінімальну суму орендної плати за місяць, визначену ор-ганом місцевого самоврядування за 1 кв. м загальної площі. Якщо мінімальну вар¬тість не встановлено, податок утримуєть¬ся з розміру орендної плати, встановле¬ної в договорі оренди.
Орендодавець самостійно ... Читати далі »
Категорія: Житлове право | Переглядів: 1737 | Додав: ВКарпатах | Дата: 12.05.2010 | Коментарії (0)

Згідно Закону України «Про плату за землю» від 03.07.1992 р.N 2535-XII з подальшими змінами та доповненнями, використання землі в Україні є платним. Плата справляється у вигляді земельного податку чи оренди і визначається залежно від грошової оцінки земель. Власники землі та землекористувачі, крім орендарів, сплачують земельний податок.
Це знайшло своє підтвердження і в Листі ДПА України від 15.04.10 № 2664/Ч/17-0314 під назвою «Щодо плати за землю»
Отже, громадяни та юридичні особи набувають права власності та права користування земельними ділянками із земель державної чи комунальної власності за рішенням органів виконавчої влади або органів місцевого самоврядування в межах їх повноважень, визначених Земельним кодексом або за результатами аукціону.
Підставою для нарахування земельного податку є дані державного земельного кадастру, а орендної плати за ділянку, яка перебуває у державній (комунальній) власності, – договір оренди ділянки.
Нарахування громадянам ... Читати далі »
Категорія: Житлове право | Переглядів: 1531 | Додав: ВКарпатах | Дата: 12.05.2010 | Коментарії (0)

Згідно із роз’ясненням Державної архітектурно-будівельної інспекції можна прийняти в експлуатацію гараж як господарську будівлю, що до 5 серпня 1992 року був зведений без дозволу, окремо від приватного житлового будинку садибного типу, дачного або садового будинку.
Підставою для оформлення власності є висновок про технічний стан будівлі, складений бюро технічної інвентаризації, і документ, що засвідчує право власності або користування земельною ділянкою, на якій розташований об’єкт будівництва.
Для оформлення права власності необхідно звертатись до бюро технічної інвентаризації.
Якщо будівлю було зведено без дозволу в період з 5 серпня 1992 р. до 1 січня 2008 р., але господар має документи на право власності на землю, то він згідно із ст. 186 Цивільного кодексу має можливість легалізувати будівництво шляхом внесення його до технічного паспорта із зазначенням технічного стану об’єкта. Рішення про легалізацію може прийняти місцевий орган виконавчої влади згідно із ст ... Читати далі »
Категорія: Житлове право | Переглядів: 1772 | Додав: ВКарпатах | Дата: 12.05.2010 | Коментарії (0)

Хочу купити кварти¬ру. Звернулася до брокера, але не знаю, які його обов'язки. Розкажіть про це докладно.
При купівлі чи продажу квартири, будин¬ку, іншої нерухомості люди звертаються по допо¬могу до посередників — ріелторів, іноді їх назива¬ють брокерами і маклера¬ми. Їхня участь в операці¬ях з житлом найчастіше обумовлена об'єктивною необхідністю. Адже в по-купця і продавця проти¬лежні цілі: один зацікавле¬ний у тім, щоб одержати за своє майно максимальну суму, а другий прагне запла¬тити якнайменше. А голов¬не — люди далеко не зав¬жди можуть самостійно знайти той варіант, що влаштує обидві сторони.
Допомогти в пошуку квартири чи покупця, а та¬кож у рішенні спірних пи¬тань може ріелтор. У нього є й обов'язки, пов'язані з підготовкою угоди купівлі-продажу, про які багато людей навіть не підозрю¬ють. Але з огляду на те, що в кожної сторони є свій представник, виникає пи¬тання, хто і за що відпові¬дає, як вони координують роботу між собою, ну і, зви-чайно, скільки це коштує ... Читати далі »
Категорія: Житлове право | Переглядів: 1977 | Додав: ВКарпатах | Дата: 12.05.2010 | Коментарії (0)

Правила утримання жилих будинків та прибудинкових територій, затверджені Наказом Державного комітету України з питань житлово-комунального господарства від 17 травня 2005 року №76, встановлюють наступне:
Поточний ремонт – комплекс ремонтно-будівельних робіт, який передбачає систематичне та своєчасне підтримання експлуатаційних якостей та попередження передчасного зносу конструкцій і інженерного обладнання. Поточний ремонт повинен проводитись з періодичністю, яка забезпечує ефективну експлуатацію будівлі з моменту завершення його будівництва (капітального ремонту, реконструкції) до моменту постановки на черговий капітальний ремонт або реконструкцію.
Якщо будівля в цілому не підлягає капітальному ремонту, комплекс робіт поточного ремонту може враховувати окремі роботи, які класифікуються як такі, що належать до капітального ремонту (крім робіт, які передбачають заміну та модернізацію конструктивних елементів будівлі).
Організація поточного ремонту жилих будинків пови ... Читати далі »
Категорія: Житлове право | Переглядів: 5646 | Додав: ВКарпатах | Дата: 12.05.2010 | Коментарії (0)

Чи повинні враховуватися інтереси (згода) сусідів-власників суміжних квартир при переведенні жилих приміщень у нежилі у дев'ятиповерховому будинку із влаштуванням на першому поверсі магазину непродовольчих товарів?

Згідно з чинним Житловим кодексом Української РСР (далі — ЖК) житлові бу¬динки і житлові приміщення призначають¬ся для постійного проживання громадян. На сьогодні можливість переведення жилих приміщень у нежилі передбачена статтями 7, 8 ЖК. Як визначено у Законі "Про об'єд¬нання співвласників багатоквартирного бу¬динку" від 29.11.2001 р. № 2866-ІІІ, нежиле приміщення — це приміщення, яке нале¬жить до житлового комплексу, але не відно¬ситься до житлового фонду і є самостійним об'єктом цивільно-правових відносин.
Відповідно до ст. 8 ЖК переведення придатних для проживання жилих будинків і жилих приміщень у будинках державного та громадського житлового фонду в нежилі, як правило, не допускається. Переоблад¬нання житлових приміщень для викорис¬тання ... Читати далі »
Категорія: Житлове право | Переглядів: 6304 | Додав: ВКарпатах | Дата: 12.05.2010 | Коментарії (0)

Я маю намір звести будинок. Який орган дає дозвіл на будівництво?

Відповідно до Закону України «Про планування і забудову територій України» № 1699 від 20.04.2000 р. громадяни, які мають намір здійснити будівництво, зобов'язані отримати від виконавчого органу ради дозвіл на об'єкт будівництва. Дозвіл на будівництво дає право громадянину на отримання вихідних даних на проектування, здійснення проектно-вишукувальних робіт та отримання дозволу на виконання будівельних робіт. При цьому дозвіл на будівництво надається на підставі комплексного висновку щодо відповідності запропонованого будівництва державним будівельним нормам, місцевим правилам забудови.
Дозвіл на будівництво не дає права на початок виконання будівельних робіт без одержання дозволу місцевої інспекції державного архітектурно-будівельного контролю.
Відповідно до наказу Державного комітету будівництва, архітектури та житлової політики України № 273 від 05.12.2000 р. «Про затвердження Положення про поря ... Читати далі »

Категорія: Житлове право | Переглядів: 2544 | Додав: ВКарпатах | Дата: 12.05.2010 | Коментарії (1)

Відповідно до статті 1 Закону України "Про житлово-комунальні послуги" від 24.06.2004 р. № 1875-IV, власники квартири є споживачами житлово-комунальних послуг у квартирі. Той факт, що вони в квартирі не проживають, не має принципового значення, адже власники квартири мають не тільки права, але й обов'язки, в тому числі щодо оплати житлово-комунальних послуг.
Пунктом 3 статті 20 Закону України "Про житлово-комунальні послуги" серед інших обов'язків споживачів визначено, що споживач житлово-комунальних послуг зобов'язаний:
- укласти договір на надання житлово-комунальних послуг, підготовлений виконавцем на основі типового договору;
- оплачувати житлово-комунальні послуги у строки, встановлені договором або законом.
Однак, у пп. 6 п. 1 статті 20 вище згаданого Закону мовиться, що споживач має право на несплату вартості житлово-комунальних послуг за період тимчасової відсутності споживача та/або членів його сім’ї при відповідному документальному оформленні.
... Читати далі »
Категорія: Житлове право | Переглядів: 2590 | Додав: ВКарпатах | Дата: 29.04.2010 | Коментарії (0)

« 1 2 3 4 5 »

Календар
«  Травень 2024  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031
Архів записів
Статистика

Український рейтинг TOP.TOPUA.NET
Реклама
З питань
розміщення реклами
звертайся
за тел. 063 61 21 545
Copyright "Твоє право" © 2024. При копіюванні матеріалу гіперпосилання на сайт pravnik.at.ua обов'язкове. Хостинг від uCoz