"ТВОЄ ПРАВО" - фахові юридичні консультації -

захисти себе!

Меню сайту
Категорії розділу
Кримінальне право [18]
Житлове право [45]
Земельні правовідносини [14]
Сімейне право [18]
Адміністративне право [32]
Соціальне забезпечення [45]
Спадкове право [16]
Трудове право [54]
Поради юриста [42]
Пошук
Головна » Житлове право
Відповідно до частини першої статті 6 Закону України "Про свободу пересування та вільний вибір місця проживання в Україні" кожен громадянин зобов'язаний протягом десяти днів після прибуття до нового місця проживання зареєструвати таке нове місце проживання. Статтею 15 того самого Закону передбачено, що особи, винні у порушенні вимог цього Закону, несуть відповідальність згідно із законом.
Зокрема, згідно зі статтею 197 Кодексу України про адміністративні правопорушення, проживання без реєстрації є адміністративним правопорушенням, яке тягне за собою відповідальність у вигляді попередження або накладення штрафу від одного до трьох неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (від 17 до 51 гривні). Така сама відповідальність передбачена вказаною статтею 197 і за проживання громадян, зобов'язаних мати паспорт, без паспорта або за недійсним паспортом (наприклад, якщо по досягненню певного віку (25 та 45 років) громадянином не буде вклеєна нова фотокартка, що відповідає його віку). < ... Читати далі »
Категорія: Житлове право | Переглядів: 1917 | Додав: ВКарпатах | Дата: 29.04.2010 | Коментарії (0)

Відповідно до постанови Кабінету Міністрів України № 630 від 24.07.2005 р. затверджено Правила надання послуг з централізованого опалення, постачання холод­ної та гарячої води і водовідведення.
Правилами встановлено право споживача на зменшення розміру плати в разі тимчасової відсутності споживача та/або членів його сім'ї на підставі письмової заяви споживача та офіційного документа, що підтверджує його/їхню відсутність (довідка з місця тимчасового проживання, роботи, лікування, навчання, проходження військової служби, відбування покарання — абз. 2 пп.1 п. 29), а також право споживача на несплату вартості послуг за період тимчасової відсутності споживача і членів його сім'ї (в разі відключення виконавцем холодної та гарячої, води й опломбування запірних вентилів у квартирі (будинку садибного типу) та відновлення надання послуг зняттям пломб за свій рахунок упродовж доби згідно з, письмовою заявою (пп. З п. 29).
У разі відсутності технічної можливості відключення квартири ... Читати далі »
Категорія: Житлове право | Переглядів: 1642 | Додав: ВКарпатах | Дата: 29.04.2010 | Коментарії (0)

Відповідно до постанови Кабінету Міністрів України № 630 від 21.07.2005 р., якою затверджено Типовий договір про надання послуг з централізованого опалення, постачання холодної та гарячої води, споживач має право на несплату вартості послуг за період тимчасової відсутності споживача і членів його сім'ї (у разі відключення виконавцем холодної та гарячої води і опломбування запірних вентилів у квартирі (будинку садибного типу) та відновлення надання цих послуг шляхом зняття пломб за свій рахунок протягом доби згідно з письмовою заявою. Виконавець зобов'язаний тим часом зменшити розмір плати за послуги у разі тимчасової відсутності споживача та/або членів його сім'ї на підставі його письмової заяви та офіційного документа, що підтверджує його/їх відсутність.
Централізоване опалення є послугою, спрямованою на задоволення потреб споживача у забезпеченні нормативної температури повітря у приміщеннях квартири (будинку садибного типу), яка надається виконавцем з використанням внутрішньо ... Читати далі »
Категорія: Житлове право | Переглядів: 1890 | Додав: ВКарпатах | Дата: 29.04.2010 | Коментарії (0)

Відповідно до ст. 9 Закону України «Про інформацію» передбачено, що всі громадяни України, юридичні особи і державні органи мають право на інформацію, що передбачає можливість вільного одержання, використання, поширення та зберігання відомостей, необхідних їм для реалізації ними своїх прав, свобод і законних інтересів, здійснення завдань і функцій.
Кожному громадянину забезпечується вільний доступ до інформації, яка стосується його особисто, крім випадків, передбачених законами України.
Законодавством України не передбачено право ЖЕКу не надавати інформацію у зв’язку з наявністю боргу за житлово-комунальні послуги. Отже особа маєте право звернутись з позовною заявою до суду за захистом порушених прав.
Категорія: Житлове право | Переглядів: 1948 | Додав: ВКарпатах | Дата: 29.04.2010 | Коментарії (0)

Правила утримання жилих будинків та прибудинкових територій, затверджені Наказом Державного комітету України з питань житлово-комунального господарства від 17 травня 2005 року №76, встановлюють наступне:
Поточний ремонт – комплекс ремонтно-будівельних робіт, який передбачає систематичне та своєчасне підтримання експлуатаційних якостей та попередження передчасного зносу конструкцій і інженерного обладнання. Поточний ремонт повинен проводитись з періодичністю, яка забезпечує ефективну експлуатацію будівлі з моменту завершення його будівництва (капітального ремонту, реконструкції) до моменту постановки на черговий капітальний ремонт або реконструкцію.
Якщо будівля в цілому не підлягає капітальному ремонту, комплекс робіт поточного ремонту може враховувати окремі роботи, які класифікуються як такі, що належать до капітального ремонту (крім робіт, які передбачають заміну та модернізацію конструктивних елементів будівлі).
Організація поточного ремонту жилих будинків пови ... Читати далі »
Категорія: Житлове право | Переглядів: 2375 | Додав: ВКарпатах | Дата: 29.04.2010 | Коментарії (0)

Відповідно до ст. 811 Цивільного кодексу України (далі — ЦК) договір найму житла повинен укладатися у письмовій формі, тобто його зміст має бути зафіксований в документі та підписаний сторонами.
Водночас недодержання сторонами договору найму житла вимог закону щодо обов'язкової письмової форми договору не тягне за собою визнання його недійсним. У такому разі згідно зі ст. 218 ЦК заперечення однією зі сторін факту вчинення правочину або окремих його частин може доводитися письмовими доказами, засобами аудіо-, відеозапису та іншими доказами, але показання свідків суд не братиме до уваги.
Отже, щоб убезпечити себе від небажаних спадкоємців, я раджу вам дотримуватися письмової форми договору.
Договір, вчинений у письмовій формі, підлягає нотаріальному посвідченню лише у випадках, встановлених законом або домовленістю сторін. Відповідно до пп.«б» пп.9.1.4 п.9.1 ст. 9 Закону України «Про податок з доходів фізичних осіб» договір оренди нерухомого майна підлягає нотаріальн ... Читати далі »
Категорія: Житлове право | Переглядів: 1959 | Додав: vovkandriy | Дата: 15.04.2010 | Коментарії (1)

Закон України "Про свободу пересування та вільний вибір місця проживання в Україні", відповідно до Конституції України, регулює відносини, пов'язані зі свободою пересування та вільним вибором місця проживання в Україні, що гарантуються Консти­туцією України і закріплені Загальною декларацією прав людини, Міжнародним пактом про громадянські та політичні права, Конвенцією про захист прав людини та основних свобод і протоколами до неї, іншими міжнародними актами, а також визначає порядок реалізації свободи пересування та вільного вибору місця проживання і встановлює ви­падки їх обмеження.
Дія цього закону поширюється на громадян України, а також на іноземців та осіб без громадянства, які перебувають в Україні на законних підставах, відповідно до їхніх прав та свобод, передбачених Конституцією, законами чи міжнародними договорами України.
Відповідно до ст. 6 цього закону, громадянин України, а також іноземець чи особа без громадянства, які перебувають в Україні на законних підставах, ... Читати далі »
Категорія: Житлове право | Переглядів: 13857 | Додав: ВКарпатах | Дата: 23.03.2010 | Коментарії (1)

Згідно з Тимчасовим порядком прийняття в експлуатацію закінчених будівництвом приватних житлових будинків садибного типу, дачних і садових будинків з господарськими спорудами та будівлями, побудованих без дозволу на виконання будівельних робіт, який затверджено поста­новою Кабінету Міністрів України № 1035 від 09.09.2009 р., передбачено спрощену процедуру видачі забудовникам сертифіката відповідності — документа, що підтверджує прийом в експлуатацію приватного будинку.
Дозвіл, прийняття в експлуатацію та видача сертифікату необхідні для того, щоб, побудувавши без дозволу влади на своїй землі будинок, ви не стали його власником. Це передбачено ч. 2 ст. 376 Цивільного кодексу України. Тобто передати у спадок або продати чи подарувати будинок не можна. Згідно з Законом України «Про планування і забудову територій» підставою для оформлення права власності на завершені будівництвом об'єкти нерухомості є сертифікат відповідності (раніше документ називався свідоцтвом), який можна отримати ... Читати далі »
Категорія: Житлове право | Переглядів: 2469 | Додав: ВКарпатах | Дата: 23.03.2010 | Коментарії (0)

Згідно з Тимчасовим порядком прийняття в експлуатацію закінчених будівництвом приватних житлових будинків садибного типу, дачних і садових будинків з господарсь­кими спорудами та будівлями, побудованих без дозволу на виконання будівельних робіт, який затверджено постановою Кабінету Міністрів України № 1035 від 09.09.2009 р., передбачено спрощену процедуру видачі забудовникам сертифіката відповідності — документа, що підтверджує прийом в експлуатацію приватного будинку.
Дозвіл, прийняття в експлуатацію та видача сертифікату необхідні для того, щоб, побудувавши без дозволу влади на своїй землі будинок, ви не стали його власником. Це передбачено ч. 2 ст. 376 Цивільного кодексу України. Тобто передати у спадок або продати чи подарувати будинок не можна. Згідно з Законом України «Про планування і забудову територій» підставою для оформлення права власності на завершені будівництвом об'єкти нерухомості є сертифікат відповідності (раніше документ називався свідоцтвом), який можна отримати ... Читати далі »
Категорія: Житлове право | Переглядів: 3962 | Додав: ВКарпатах | Дата: 23.03.2010 | Коментарії (1)

Постановою Кабінету Міністрів України № 1035 від 09.09.2009 р. затверджено Тимчасовий порядок прийняття в експлуатацію закінчених будівництвом приватних житло­вих будинків садибного типу, дачних та садових будинків з господарськими спорудами і будівлями, споруджених без дозволу на виконання будівельних робіт

Цей Тимчасовий порядок встановлює механізм та умови прийняття в експлуатацію закінчених будівницт ... Читати далі »

Категорія: Житлове право | Переглядів: 2120 | Додав: vovkandriy | Дата: 09.03.2010 | Коментарії (0)

« 1 2 3 4 5 »

Календар
«  Травень 2024  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031
Архів записів
Статистика

Український рейтинг TOP.TOPUA.NET
Реклама
З питань
розміщення реклами
звертайся
за тел. 063 61 21 545
Copyright "Твоє право" © 2024. При копіюванні матеріалу гіперпосилання на сайт pravnik.at.ua обов'язкове. Хостинг від uCoz