"ТВОЄ ПРАВО" - фахові юридичні консультації -

захисти себе!

Меню сайту
Категорії розділу
Кримінальне право [18]
Житлове право [45]
Земельні правовідносини [14]
Сімейне право [18]
Адміністративне право [32]
Соціальне забезпечення [45]
Спадкове право [16]
Трудове право [54]
Поради юриста [42]
Пошук
Головна » Житлове право
ПЕРЕПЛАНУВАННЯ КВАРТИР МОЖНА НЕПОГОДЖУВАТИ

Постанова КМУ від 28.07.2010 р. № 665 «Про внесення змін до переліку будівельних робіт, на виконання яких не вимагається дозвіл» Кабмін вніс зміни до переліку будівельних робіт, на виконання яких не вимагається дозвіл, затвердженого постановою КМУ від 30.09.2009 р. №1104 .
Відповідно до змін перепланування квартир у багатоквартирних житлових будинках, кімнат у гуртожитках, об’єктів громадського призначення із збереженням несучої конструкції, без перевищення допустимих навантажень на перекриття, стіни та фундамент можливе за умови дотримання існуючих архітектурно-планувальних вимог, державних будівельних норм, місцевих правил забудови.
Якщо раніше будь-яке втручання вимагало значної кількості дозволів певних інстанцій, то урядова постанова від 30.09.2009 р. №1104 "Деякі питання надання дозволів на виконання підготовчих і будівельних робіт" спростила процедуру.
Вона дозволяє певним чином перепланувати квартиру чи ... Читати далі »

Категорія: Житлове право | Переглядів: 5550 | Додав: ВКарпатах | Дата: 31.08.2010 | Коментарії (0)

Я купила квартиру, ніхто не зареєстрований у ній і не проживає. З якого моменту я повинна була сплачувати за житлово-комунальні послуги послуги? Чи маю я право на реструктуризацію заборгованості?

Витрати на утримання житла зобов'язані оплачувати власники викуплених квартир.
Витрати пов'язані з утриманням будинків та прибудинкових територій не залежать від того, проживає особа в квартирі чи ні. Оплата цих послуг повинна здійснюватися з моменту отримання права власника на квартиру згідно з постановою Кабінету Міністрів України № 529 від 20.05.2009 р.
Послуги з водо-, теплопостачання та водовідведення надаються споживачеві згідно з «Правилами надання послуг з централізованого опалення, постачання холодної та гарячої води і водовідведення», затвердженими постановою Кабінету Міністрів України № 630 від 21.07.2005 р.
Оплата послуг з теплопостачання здійснюється з моменту набуття права на квартиру, оскільки ця послуга надається незалежно від наявності мешканців ... Читати далі »

Категорія: Житлове право | Переглядів: 5069 | Додав: ВКарпатах | Дата: 31.08.2010 | Коментарії (1)

Я здаю кімнату у своєму будинку в оренду. Чи повинна я сплачувати податок?

Ви повинні сплачувати податок з доходів фізичних осіб. Згідно із Законом України «Про податок з доходів фізичних осіб» № 889-ІV від 22.05.2003 р. до оподаткування доходів зараховується і оподаткування доходу від надання майна в оренду, куди потрапляють і здача кімнати у будинку.
Відповідальним за нарахування та сплату податку до бюджету вважається платник податку — орендодавець. Орендодавець самостійно нараховує та сплачує до бюджету 15 % податку.

Категорія: Житлове право | Переглядів: 1462 | Додав: ВКарпатах | Дата: 31.08.2010 | Коментарії (0)

І. Поняття і сутність самочинного (самовільного) будівництва
В сучасній правовій системі України вживається два терміни: самовільне будівництво і самочинне будівництво. Другий із названих термінів введено в обіг з набранням чинності Цивільним кодексом (далі: ЦК) України [1], однак існують вони паралельно і позначають одне і те ж явище. Зокрема, в тексті Інструкції про порядок проведення технічної інвентаризації об’єктів нерухомого майна [2] слово "самовільне" в усіх відмінках та числах замінено словом “самочинне” у відповідному відмінку і числі згідно з Наказом Міністерства будівництва, архітектури та житлово-комунального господарства N 42 від 08.02.2006 року [3]. В деяких нормативно-правових актах такого приведення термінології у відповідність до ЦК України не здійснено, але вони також регулюють відносини з приводу самочинного будівництва.
Відповідно до ст. 375 ЦК України, власник земельної ділянки має право зводити на ній будівлі та споруди, створювати закриті водойми, ... Читати далі »
Категорія: Житлове право | Переглядів: 13745 | Додав: ВКарпатах | Дата: 31.08.2010 | Коментарії (0)

Відповідно до абзацу 8, пункту 2 Правил надання послуг з централізованого опалення, постачання холодної та гарячої води і водовідведення, затверджених постановою Кабінету Міністрів N630 від 21.07.2005 року, централізоване опалення - послуга, спрямована на задоволення потреб споживача у забезпеченні нормативної температури повітря у приміщеннях квартири (будинку садибного типу), яка надається з використанням внутрішньобудинкових систем теплопостачання.
Взаємовідносини між споживачем та виконавцем житлово-комунальних послуг регулюються договорами, укладеними згідно з Типовим договором про надання послуг з утримання будинків і споруд та прибудинкових територій, затвердженим постановою Кабінету Міністрів від 20.05.2009 року, та Типовим договором про надання послуг з централізованого опалення, постачання холодної та гарячої води і водовідведення, затвердженим постановою Кабінету Міністрів N630 від 21.07.2005 року (далі - договору).
Порядок надання житлово-комунальних послуг, ї ... Читати далі »
Категорія: Житлове право | Переглядів: 2389 | Додав: ВКарпатах | Дата: 26.08.2010 | Коментарії (0)

Розділом V Закону "Про житлово-комунальні послуги" (далі - закон) передбачені права та обов'язки споживачів, виконавців, виробників житлово-комунальних послуг.
У статті 19 закону зазначено:
1. Відносини між учасниками договірних відносин у сфері житлово-комунальних послуг здійснюються виключно на договірних засадах.
2. Учасниками відносин у сфері житлово-комунальних послуг є власник, споживач, виконавець, виробник.
3. Виробник послуг може бути їхнім виконавцем.
4. Особливими учасниками відносин у сфері житлово-комунальних послуг є балансоутримувач та управитель, які, залежно від цивільно-правових угод, можуть бути споживачем, виконавцем або виробником.
Відповідно до статті 29 закону, визначені особливості укладання договорів у багатоквартирному будинку, зокрема:
1. Договір на надання житлово-комунальних послуг у багатоквартирному будинку укладається між власником квартири, орендарем чи квартиронаймачем та балансоутримувачем або уповноваж ... Читати далі »
Категорія: Житлове право | Переглядів: 1790 | Додав: ВКарпатах | Дата: 26.08.2010 | Коментарії (0)

Як правильно платити за користування житлом? Чи прибудований до квартири балкон належить до загальної площі квартири? Чи потрібно сплачувати кошти за користування ним?
Згідно зі статтею 66 Житлового кодексу Української РСР, плата за користування житлом (квартирна плата) обчислюється, з огляду на загальну площу квартири (одноквартирного будинку).
Згідно зі статтею 67 цього кодексу плата за комунальні послуги (водопостачання, газ, електрична, теплова енергія та інші послуги) береться, крім квартирної плати, за затвердженими в установленому порядку тарифами.
Згідно з додатком В до ДБН В.2.2-15-2005 "Житлові будинки. Основні положення", загальну площу квартири як суму площ усіх приміщень квартири (за винятком вхідних тамбурів в одноквартирних будинках), вбудованих шаф та літніх приміщень підраховано із такими знижувальними коефіцієнтами:
- для балконів і терас - 0,3
- для лоджій - 0,5
- засклених балконів - 0,8
- веранд, заскле ... Читати далі »
Категорія: Житлове право | Переглядів: 1805 | Додав: ВКарпатах | Дата: 26.08.2010 | Коментарії (0)

Плата за ремонт та повірку водолічильників. Відповідно до наказу Державного комітету України з питань житлово-комунального господарства № 76 від 17.05.2005 р. затверджено Правила утримання житлових будинків та прибудинкових територій. Повірка засобів обліку здійснюється відповідно до Закону України «Про метрологію та метрологічну діяльність». Згідно зі ст. 28 цього Закону періодична повірка, обслуговування та ремонт (у т. ч. демонтаж, транспортування та монтаж) засобів обліку здійснюються за рахунок підприємств і організацій, які надають послуги з електро-, тепло-, газо- і водопостачання. Підприємства — виробники послуг з тепло-, водопостачання не мають права враховувати у тарифах витрати з періодичної повірки квартирних засобів обліку, оскільки згідно з Порядком формування тарифів на виробництво, транспортування, постачання теплової енергії та послуги з централізованого опалення і постачання гарячої води, який затверджено постановою Кабінету Міністрів України № 955 від 10.07.2006 р., ... Читати далі »
Категорія: Житлове право | Переглядів: 2688 | Додав: ВКарпатах | Дата: 11.06.2010 | Коментарії (0)

Чи повинні мешканці будинку платити за послуги з утримання будинків та прибудинкових територій?
Відповідно до «Положення про порядок встановлення та закріплення меж прибудинкових територій існуючого житлового фонду та надання у спільне користування або спільну сумісну власність земельних ділянок для спорудження житлових будинків», затвердженого спільним наказом Держкомзему, Держжитлокомунгоспу, Державного комітету України у справах містобудування і архітектури і Фонду державного майна № 31/30/53/396 від 05.04.1996 р., прибудинковою територією є встановлена за проектом поділу території мікрорайону (кварталу) та проектом забудови земельна ділянка багатоквартирної не-садибної житлової забудови, яка необхідна для розміщення та обслуговування житлового будинку (будинків) і пов'язаних з ним господарських та технічних будівель і споруд.
Прибудинкова територія встановлюється для будинку (будинків) і не може виділятися для частини будинку (блоку, поверху, секції, квартир тощо). ... Читати далі »
Категорія: Житлове право | Переглядів: 2164 | Додав: ВКарпатах | Дата: 11.06.2010 | Коментарії (1)

Під час експлуатації приміщень житлових будинків слід керуватися Постановою Кабінету Міністрів України від 08.10.1992р. № 572 "Правила користування приміщеннями житлових будинків і прибудинковими територіями".
Рішеннями Конституційного суду положення частини першої статті 1, положення пункту 2 статті 10 Закону України "Про приватизацію державного житлового фонду" трактуються так:
1.1. Допоміжні приміщення (підвали, сараї, комірчини, горища, колясочні та ін.) передаються безоплатно у спільну власність громадян одночасно з приватизацією ними квартир (кімнат у квартирах) багатоквартирних будинків. Підтвердження права власності на допоміжні приміщення не потребує здійснення додаткових дій, зокрема, створення об'єднання співвласників багатоквартирного будинку, вступу до нього.
1.2. Власник (власники) неприватизованих квартир багатоквартирного будинку є співвласником (співвласниками) допоміжних приміщень нарівні з власниками приватизованих квартир.
1.3. Питання що ... Читати далі »
Категорія: Житлове право | Переглядів: 1806 | Додав: ВКарпатах | Дата: 13.05.2010 | Коментарії (1)

« 1 2 3 4 5 »

Календар
«  Травень 2024  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031
Архів записів
Статистика

Український рейтинг TOP.TOPUA.NET
Реклама
З питань
розміщення реклами
звертайся
за тел. 063 61 21 545
Copyright "Твоє право" © 2024. При копіюванні матеріалу гіперпосилання на сайт pravnik.at.ua обов'язкове. Хостинг від uCoz