"ТВОЄ ПРАВО" - фахові юридичні консультації -

захисти себе!

Меню сайту
Категорії розділу
Кримінальне право [18]
Житлове право [45]
Земельні правовідносини [14]
Сімейне право [18]
Адміністративне право [32]
Соціальне забезпечення [45]
Спадкове право [16]
Трудове право [54]
Поради юриста [42]
Пошук
Головна » 2011 » Січень » 21
За яких умов і на який термін міліція має право затримувати особу?

Відповідно до ст. 29 Конституції України ви маєте право на свободу та особисту недоторканність. Посадові особи правоохоронних органів не мають права вас арештовувати або тримати під вартою без вмотивованого рішення суду. Конституція України лише у виняткових випадках, коли треба нагально запобігти злочинові або його перепинити, дозволяє затримання особи без рішення суду.
Звертаючись до вас, працівник міліції (ПМ) зобов'язаний розбірливо назвати своє прізвище, звання та пред'явити на вашу вимогу службове посвідчення. Якщо він має до вас серйозні претензії, то цю інформацію краще записати до записника. Міліцейська форма не є службовим посвідченням. У взаємовідносинах з вами ПМ повинен виявляти високу культуру і такт (ст. 5 Закону України «Про міліцію»). Представившись, ПМ має право перевірити у вас документи, що посвідчують вашу особу, при підозрі у вчиненні правопорушення (поцікавтесь якого). ... Читати далі »
Категорія: Кримінальне право | Переглядів: 2967 | Додав: ВКарпатах | Дата: 21.01.2011 | Коментарії (0)

На яких підставах може проводитися обшук?

Обшук може проводитися за постановою слідчого і тільки з санкції прокурора або його заступника. У невідклад¬них випадках обшук може бути зроблений без санкції прокурора, але з наступним повідомленням прокурора в добо¬вий строк про зроблений обшук та його результати. Обшук житла чи іншого володіння особи, за винятком невідклад¬них випадків, проводиться лише за вмотивованою постано¬вою судді. У невідкладних випадках (необхідність врятування життя особи та майна, безпосереднє переслідування осіб, що підозрюються у вчиненні злочину), обшук житла чи іншого володіння особи може бути проведено без постанови судді із зазначенням у протоколі причин (ст. 177 Кримінально-процесуального кодексу України (КПК)). Обшукуваним, понятим і відповідним представникам повинно бути роз'яснено їх право бути присутніми при всіх діях слідчого і робити заяви з приводу цих дій. Ці заяви підлягають занесенню до протоколу (ст. 181 КПК). Перед обшуком або ви¬їмкою ... Читати далі »

Категорія: Кримінальне право | Переглядів: 1798 | Додав: ВКарпатах | Дата: 21.01.2011 | Коментарії (0)

Які права має затриманий за підозрою у вчиненні злочину?

Під час затримання за підозрою у вчиненні кримінального злочину ви маєте право:
 не свідчити проти себе чи своїх рідних; давати показання або у будь-який час відмовитися давати показання і відповідати на запитання;
 мати захисника і побачення з ним до першого допиту;
 надавати докази, заявляти клопотання і відводи;
 вимагати перевірки судом законності затримання;
 особисто брати участь у судовому розгляді щодо взяття вас під варту.
Вам мають роз'яснити ваші права і скласти про це протокол, а також протокол про затримання вас як особи, підозрюваної у вчиненні злочину.
Ви не зобов'язані доводити свою невинуватість. Про ваш арешт і місце перебування слідчий зобов'язаний повідомити дружину/чоловіка або іншого родича. Вимагайте, аби таке повідомлення було здійснено негайно.

Категорія: Кримінальне право | Переглядів: 1790 | Додав: ВКарпатах | Дата: 21.01.2011 | Коментарії (0)

Як і протягом якого терміну можна оскаржити незаконні дії міліції?

Якщо з вами грубо повелися, незаконно обшукали чи затримали представники правоохоронних органів, ви маєте право оскаржити дані дії у вищий орган (вищій посадовій особі) стосовно органу (посадової особи), який застосував ці заходи, або прокуророві. Заяву необхідно зареєструвати в органі, до якого її подаєте. Крім того, копію заяви потрібно залишити собі. Термін оскарження —10 днів у випадку винесення постанови по справі про адміністратив¬не правопорушення і один місяць при незаконних діях працівників міліції.

Категорія: Кримінальне право | Переглядів: 1738 | Додав: ВКарпатах | Дата: 21.01.2011 | Коментарії (0)

Як слід поводитися, якщо вам підкинули наркотики чи зброю?

Помітивши, що до вашої кишені підклали пакетик, ні в якому випадку не обурюйтесь, а головне — не суньте руку до кишені і не намагайтесь викинути пакетик. Дайте вашим супро¬тивникам зробити свою справу, а по тому вимагайте запрошення свідків і вже за їх присутності вимагайте, щоб вам: зістригли нігті; взяли мазок з долонь; взяли мазок з рота.
Все це повинно бути опечатано за вашої присутності і відправлено на експертизу. Правоохоронним органам буде дуже тяжко пояснити наявність марихуани у вашій кишені без підтвердження наявності наркотику під нігтями, часточок наркотику на долонях і в роті.
Якщо підкладають не пакетик, а шприц із бурою чи прозорою рідиною, чи щось загорнуте в поліетилен,— ні в якому разі не торкайтесь цього руками. При свідках кажіть, що це провокація і:
 вимагайте зняття відбитків пальців зі шприца чи поліетиленового пакета;
 вкажіть, що на ваших руках немає слідів від ... Читати далі »

Категорія: Кримінальне право | Переглядів: 1644 | Додав: ВКарпатах | Дата: 21.01.2011 | Коментарії (0)


Календар
«  Січень 2011  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31
Архів записів
Статистика

Український рейтинг TOP.TOPUA.NET
Реклама
З питань
розміщення реклами
звертайся
за тел. 063 61 21 545
Copyright "Твоє право" © 2024. При копіюванні матеріалу гіперпосилання на сайт pravnik.at.ua обов'язкове. Хостинг від uCoz