"ТВОЄ ПРАВО" - фахові юридичні консультації -

захисти себе!

Меню сайту
Категорії розділу
Кримінальне право [18]
Житлове право [45]
Земельні правовідносини [14]
Сімейне право [18]
Адміністративне право [32]
Соціальне забезпечення [45]
Спадкове право [16]
Трудове право [54]
Поради юриста [42]
Пошук
Головна » 2010 » Грудень » 25
ХТО РОЗГЛЯДАЄ ЗЕМЕЛЬНІ СПОРИ

Відповідно до частини першої статті 158 Земельного кодексу України (далі — Земельний кодекс) земельні спори вирішуються судами, органами місцевого самоврядування та органами виконавчої влади з питань земельних ресурсів.
Виключно судом вирішуються земельні спори з приводу володіння, користування і розпорядження земельними ділянками, що перебувають у власності громадян і юридичних осіб, а також спори щодо розмежування територій сіл, селищ, міст, районів та областей.
Органи місцевого самоврядування вирішують земельні спори у межах населених пунктів щодо меж земельних ділянок, що перебувають у власності і користуванні громадян, та додержання громадянами правил добросусідства, а також спори щодо розмежування меж районів у містах.
Порядок розгляду земельних спорів органами місцевого самоврядування та органами виконавчої влади з питань земельних ресурсів визначено положеннями статті 159 Земельного кодексу.
Згідно з ... Читати далі »
Категорія: Земельні правовідносини | Переглядів: 2190 | Додав: ВКарпатах | Дата: 25.12.2010 | Коментарії (0)

Слідчий відібрав у мене письмове зобов'язання не відлучатися з місця постійного проживання без його дозволу. Чи може слідчий у разі порушення мною даної підписки про невиїзд замінити запобіжний захід на більш суворий? Якщо обвинувачений порушить дану ним підписку про невиїзд, то вона може бути замінена більш суворим запобіжним заходом; про це обвинуваченому повинно бути оголошено при відібранні від нього підписки про невиїзд. Підписка про невиїзд як запобіжний захід обирається тоді, коли обставини справи свідчать про те, що мета застосування запобіжного заходу може бути досягнута за умови обмеження обвинуваченого на свободу пересування, вільний вибір місця проживання та права вільно залишати територію України. Як правило, цей захід застосовується з метою унеможливити ухилення особи від слідства і суду. Обвинувачений про зміну місця постійного проживання чи тимчасового знаходження зобов'язаний повідомляти орган, у провадженні якого перебуває справа. Відсутність таких осіб протяг ... Читати далі »
Категорія: Кримінальне право | Переглядів: 1987 | Додав: ВКарпатах | Дата: 25.12.2010 | Коментарії (1)

Новий Закон про зарплату
Верховна Рада України у вересні проголосувала за зміни до ст. 115 КЗпП і до ст. 24 Закону про оплату праці щодо введення обмежень за строками виплати зарплати та визначення сум авансу.
14 жовтня Президент підписав відповідний Закон від 23.09.2010 р. № 2559–VІ «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо строків виплати заробітної плати» (чинний з 19.11.2010 р.).

Закон України від 23.09.2010 року № 2559–VІ «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо строків виплати заробітної плати»
Підписано Закон, який зобов’язує роботодавців виплачувати зарплату:
1) не рідше 2 рази в місяць;
2) із проміжком між виплатами не більше 16 днів;
3) не пізніше семи днів після закінчення періоду, за який здійснюється виплата;
При цьому аванс має бути виплачено в розмірі не меншому оплати за фактично відпрацьований час з розрахунку тарифної ставки (посадового окладу) працівника.

... Читати далі »
Категорія: Трудове право | Переглядів: 2270 | Додав: ВКарпатах | Дата: 25.12.2010 | Коментарії (0)

Чи має право споживач у разі тимчасової відсутності на зменшення розміру плати за холодну і гарячу воду?
Відповідно до постанови Кабінету Міністрів України № 630 від 24.07,2005 р. затверджено Правила надання послуг з централізованого опалення, постачання холодної та гарячої води і водовідведення.
Правилами встановлено право споживача на зменшення розміру плати в разі тимчасової відсутності споживача та/ або членів його сім'ї на підставі письмової заяви споживача та офіційного документа, що підтверджує його/їхню відсутність (довідка з місця тимчасового проживання, роботи, лікування, навчання, проходження військової служби, відбування покарання — абз. 2 пп.1 п. 29), а також право споживача на несплату вартості послуг за період тимчасової відсутності споживача і членів його сім'ї (в разі відключення виконавцем холодної та гарячої,води й опломбування запірних вентилів у квартирі (будинку садибного типу) та відновлення надання послуг зняттям пломб за свій рахунок упродовж доби ... Читати далі »
Категорія: Житлове право | Переглядів: 1524 | Додав: ВКарпатах | Дата: 25.12.2010 | Коментарії (0)

При укладенні зі мною трудового договору було узгоджено умову про випробування. Коли я перебував на лікарняному, мене звільнили з роботи у зв'язку з невідповідністю їйі Чи маю я право на поновлення на роботі і стягнення середнього заробітку за час вимушеного прогулу?

Якщо результати випробування незадовільні, то трудовий договір розривається за ініціативою роботодавця, оскільки саме його не задовільняють результати випробування.
Звільнення за результатами випробування можливе, якщо буде встановлено невідповідність працівника на роботі згідно зі ст. 28 Кодексу законів України про працю (далі —КЗпП).
Але роботодавець порушив іншу норму права — звільнив працівника з роботи, коли той був на лікарняному. Ви можете звернутися до суду із заявою про поновлення вас на роботі і про виплату середнього заробітку за час вимушеного прогулу (ст. 235 КЗпП).
Не допускається звільнення працівника з ініціативи власника в період тимчасової непрацездатності працівника. Звіль ... Читати далі »

Категорія: Трудове право | Переглядів: 1479 | Додав: ВКарпатах | Дата: 25.12.2010 | Коментарії (0)

Мене побив сусід. У квітні цього року я подала заяву до міліції, але досі мене не повідомили про стан моєї справи. Якими є строки провадження дізнання? Чи можна оскаржити дії органів дізнання?

На органи дізнання (міліцію) покладається вжиття необхідних оперативно-розшукових заходів з метою виявлення ознак злочину і осіб, що його вчинили.
У справі про злочин, що не є тяжким або особливо тяжким, дізнання провадиться у строк не більше 10 днів, починаючи з моменту встановлення особи, яка його вчинила. У справі про тяжкий або особливо тяжкий злочин дізнання провадиться у строк не більше 10 днів з моменту порушення справи.
Дізнання у справах закінчується складанням постанови про направлення справи для провадження досудового слідства, яке затверджується прокурором.
За наявності обставин, що виключають провадження в кримінальній справі, відсутності події злочину, відсутності в діянні складу злочину та інших обставин, орган дізнання закриває справу мотивованою по ... Читати далі »

Категорія: Кримінальне право | Переглядів: 2047 | Додав: ВКарпатах | Дата: 25.12.2010 | Коментарії (0)

Ст. 192 Кримінального кодексу України (далі — Кодекс) передбачено відповідальність за заподіяння значної майно¬вої шкоди шляхом обману або зловживання довірою за відсутності ознак шахрайства у вигляді накладення штрафу до 50 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (нео¬податковуваний мінімум доходів громадян становить 17 грн.) або громадськими роботами на строк до 240 год., або вип-равними роботами на строк до 2 років, або арештом на строк до 6 місяців. Ті самі діяння, вчинені за попередньою змовою групою осіб, або такі, що заподіяли майнову шкоду у вели-ких розмірах, караються штрафом від 50 до 100 неоподатко¬вуваних мінімумів доходів громадян або обмеженням волі на строк до 3 років. Майнова шкода визнається значною, якщо вона у 50 і більше разів перевищує неоподатковуваний мінімум доходів громадян, а у великих розмірах — така, що у 100 і більше разів перевищує неоподатковуваний мінімум доходів громадян. Крім цього, такі дії посадових осіб підпадають також під ч. 3 ст. 358 Кодекс ... Читати далі »
Категорія: Кримінальне право | Переглядів: 1886 | Додав: ВКарпатах | Дата: 25.12.2010 | Коментарії (0)

Що таке часткове безробіття?
Міністерством праці та соціальної політики України затверджено Порядок фінансування виплат по частковому безробіттю та надання допомоги по частковому безробіт¬тю (далі — Порядок).
Порядок визначає механізм фінансування виплат і на¬дання застрахованим особам допомоги по частковому без¬робіттю.
Часткове безробіття — це вимушене тимчасове скоро¬чення нормальної або встановленої законодавством Украї¬ни тривалості робочого часу, перерва в одержанні заробітку або скорочення його розміру через тимчасове при¬пинення виробництва без припинення трудових відносин з причин економічного, технологічного, структурного харак¬теру.
Фінансування виплати допомоги по частковому безро¬біттю застрахованим особам здійснюється за рахунок коштів Фонду загальнообов'язкового державного соціаль¬ного страхування України на випадок безробіття (далі — Фонд) у разі настання часткового безробіття на підприємстві або в цеху, дільниці із, замкнутим циклом в ... Читати далі »
Категорія: Соціальне забезпечення | Переглядів: 2825 | Додав: ВКарпатах | Дата: 25.12.2010 | Коментарії (0)


Календар
«  Грудень 2010  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031
Архів записів
Статистика

Український рейтинг TOP.TOPUA.NET
Реклама
З питань
розміщення реклами
звертайся
за тел. 063 61 21 545
Copyright "Твоє право" © 2024. При копіюванні матеріалу гіперпосилання на сайт pravnik.at.ua обов'язкове. Хостинг від uCoz