"ТВОЄ ПРАВО" - фахові юридичні консультації -

захисти себе!

Меню сайту
Категорії розділу
Кримінальне право [18]
Житлове право [45]
Земельні правовідносини [14]
Сімейне право [18]
Адміністративне право [32]
Соціальне забезпечення [45]
Спадкове право [16]
Трудове право [54]
Поради юриста [42]
Пошук
Головна » 2010 » Квітень » 29
Відповідно до статті 1 Закону України "Про житлово-комунальні послуги" від 24.06.2004 р. № 1875-IV, власники квартири є споживачами житлово-комунальних послуг у квартирі. Той факт, що вони в квартирі не проживають, не має принципового значення, адже власники квартири мають не тільки права, але й обов'язки, в тому числі щодо оплати житлово-комунальних послуг.
Пунктом 3 статті 20 Закону України "Про житлово-комунальні послуги" серед інших обов'язків споживачів визначено, що споживач житлово-комунальних послуг зобов'язаний:
- укласти договір на надання житлово-комунальних послуг, підготовлений виконавцем на основі типового договору;
- оплачувати житлово-комунальні послуги у строки, встановлені договором або законом.
Однак, у пп. 6 п. 1 статті 20 вище згаданого Закону мовиться, що споживач має право на несплату вартості житлово-комунальних послуг за період тимчасової відсутності споживача та/або членів його сім’ї при відповідному документальному оформленні.
... Читати далі »
Категорія: Житлове право | Переглядів: 2588 | Додав: ВКарпатах | Дата: 29.04.2010 | Коментарії (0)

Відповідно до ст. 1 Закону України „Про звернення громадян” громадяни України мають право звернутися до органів державної влади, місцевого самоврядування, об’єднань громадян, підприємств, установ, організацій незалежно від форм власності, засобів масової інформації, посадових осіб відповідно до їх функціональних обов’язків із зауваженнями, скаргами та пропозиціями, що стосуються їх статутної діяльності, заявою або клопотанням щодо реалізації своїх соціально-економічних, політичних та особистих прав і законних інтересів та скаргою про їх порушення. У відповідності до ст. 7 зазначеного Закону звернення, оформленні належним чином і подані у встановленому порядку, підлягають обов’язковому прийняттю та розгляду. Забороняється відмова в прийнятті та розгляді звернення з посиланням на політичні погляди, партійну приналежність, стать, вік, віросповідання, національність громадянина, незнання мови звернення. Посадова особа приймаючи звернення громадянина зобов’язана назвати займану посаду, своє ... Читати далі »
Категорія: Сімейне право | Переглядів: 2017 | Додав: ВКарпатах | Дата: 29.04.2010 | Коментарії (0)

Відповідно до частини першої статті 6 Закону України "Про свободу пересування та вільний вибір місця проживання в Україні" кожен громадянин зобов'язаний протягом десяти днів після прибуття до нового місця проживання зареєструвати таке нове місце проживання. Статтею 15 того самого Закону передбачено, що особи, винні у порушенні вимог цього Закону, несуть відповідальність згідно із законом.
Зокрема, згідно зі статтею 197 Кодексу України про адміністративні правопорушення, проживання без реєстрації є адміністративним правопорушенням, яке тягне за собою відповідальність у вигляді попередження або накладення штрафу від одного до трьох неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (від 17 до 51 гривні). Така сама відповідальність передбачена вказаною статтею 197 і за проживання громадян, зобов'язаних мати паспорт, без паспорта або за недійсним паспортом (наприклад, якщо по досягненню певного віку (25 та 45 років) громадянином не буде вклеєна нова фотокартка, що відповідає його віку). < ... Читати далі »
Категорія: Житлове право | Переглядів: 1914 | Додав: ВКарпатах | Дата: 29.04.2010 | Коментарії (0)

У судах відповідно до п. 2 ч. 1 ст.232 КЗпП розглядаються трудові спори працівників про поновлення на роботі в разі звільнення без законної підстави або в разі незаконного переведення на іншу роботу. Працівник повинен бути поновлений на попередній роботі органом, який розглядає трудовий спір.
Звернутися з заявою про вирішення трудового спору у справах про звільнення (тобто про понов­лення на роботі) необхідно у місячний строк з дня вручення копії наказу про звільнення або з дня видачі трудової книжки.
Позивачі за вимогами, що випливають з трудових правовідносин, звільняються від сплати державного мита (п. 1 ч. 1 ст. 4 Декрету КМУ "Про державне мито" від 21 січня 1993 року № 7-93). Також згідно з п. 1 ч. 3 ст. 81 Цивільного процесуального кодексу у справах про поновлення на роботі витрати на інформаційно-технічне забезпечення не підлягають оплаті при зверненні до суду і покладаються на сторони після розгляду справи. Згідно з ч. 1 ст. 157 ЦПК суд розглядає справи про поновл ... Читати далі »
Категорія: Трудове право | Переглядів: 5748 | Додав: ВКарпатах | Дата: 29.04.2010 | Коментарії (1)

Відповідно до листа ДПАУ від 15.03.2010 р. №2573/6/17-0316 «Щодо податку з власників транспортних засобів» ДПАУ надала відповідь щодо сплати податку з власників ТЗ за авто, зняті з обліку.
Відповідно до ст. 34 Закону «Про дорожній рух» від 30.06.93 р. №3353-XII, держреєстрації і обліку підлягають ТЗ, призначені для експлуатації на вулично-дорожній мережі загального користування ТЗ усіх типів. Так, власники ТЗ та особи, які використовують їх на законних підставах, зобов’язані зареєструвати (перереєструвати) належні їм ТЗ протягом 10 діб після придбання, митного оформлення, одержання ТЗ або виникнення обставин, що потребують внесення змін до реєстраційних документів.
Відповідно до закону платником транспортного податку може бути тільки власник авто, за яким зареєстровано такий об’єкт оподаткування. Тож суб’єктами сплати транспортного податку не можуть бути особи, які не мають зареєстровані ТЗ, або користуються та/або розпоряджаються транспортними засобами, що зареєстровані ... Читати далі »
Категорія: Адміністративне право | Переглядів: 1426 | Додав: ВКарпатах | Дата: 29.04.2010 | Коментарії (0)

Під час роботи з персональним комп'ютером повинні бути дотримані Державні санітарні правила і норми роботи з візуальними дисплейними терміналами електронно-обчислювальних машин та Правила охорони праці під час експлуатації електронно-обчислювальних машин.
Пунктом 2.2,1 цих Правил визначено, що умови праці осіб, які працюють з ЕОМ, повинні відповідати І або ІІ класу (тобто бути нормальними або допустимими умовами праці).
За умови дотримання зазначених вище правил і норм робота з персональним комп'ютером не належить до категорії роботи у шкідливих умовах праці (ІІІ клас умов праці за Гігієнічною класифікацією).
Віднесення робіт до категорії із шкідливими умовами праці можливе за результатами атестації робочих місць за умовами праці, Порядок проведення якої затверджено постановою Кабінету Міністрів України від 01.08.92 р. № 442, або на підставі спеціальних інструментальних замірів рівнів чинників виробничого середовища, які заносяться до Карти умов праці на робочому м ... Читати далі »
Категорія: Трудове право | Переглядів: 5644 | Додав: ВКарпатах | Дата: 29.04.2010 | Коментарії (0)

Відповідно до постанови Кабінету Міністрів України № 630 від 24.07.2005 р. затверджено Правила надання послуг з централізованого опалення, постачання холод­ної та гарячої води і водовідведення.
Правилами встановлено право споживача на зменшення розміру плати в разі тимчасової відсутності споживача та/або членів його сім'ї на підставі письмової заяви споживача та офіційного документа, що підтверджує його/їхню відсутність (довідка з місця тимчасового проживання, роботи, лікування, навчання, проходження військової служби, відбування покарання — абз. 2 пп.1 п. 29), а також право споживача на несплату вартості послуг за період тимчасової відсутності споживача і членів його сім'ї (в разі відключення виконавцем холодної та гарячої, води й опломбування запірних вентилів у квартирі (будинку садибного типу) та відновлення надання послуг зняттям пломб за свій рахунок упродовж доби згідно з, письмовою заявою (пп. З п. 29).
У разі відсутності технічної можливості відключення квартири ... Читати далі »
Категорія: Житлове право | Переглядів: 1639 | Додав: ВКарпатах | Дата: 29.04.2010 | Коментарії (0)

Відповідно до постанови Кабінету Міністрів України № 630 від 21.07.2005 р., якою затверджено Типовий договір про надання послуг з централізованого опалення, постачання холодної та гарячої води, споживач має право на несплату вартості послуг за період тимчасової відсутності споживача і членів його сім'ї (у разі відключення виконавцем холодної та гарячої води і опломбування запірних вентилів у квартирі (будинку садибного типу) та відновлення надання цих послуг шляхом зняття пломб за свій рахунок протягом доби згідно з письмовою заявою. Виконавець зобов'язаний тим часом зменшити розмір плати за послуги у разі тимчасової відсутності споживача та/або членів його сім'ї на підставі його письмової заяви та офіційного документа, що підтверджує його/їх відсутність.
Централізоване опалення є послугою, спрямованою на задоволення потреб споживача у забезпеченні нормативної температури повітря у приміщеннях квартири (будинку садибного типу), яка надається виконавцем з використанням внутрішньо ... Читати далі »
Категорія: Житлове право | Переглядів: 1888 | Додав: ВКарпатах | Дата: 29.04.2010 | Коментарії (0)

В 2010 р. прожитковий мінімум на одну людину з розрахунку на місяць встановлюється у розмірі з 1 січня — 825 грн, з 1 квітня — 839 грн, з 1 липня — 843 грн, з 1 жовтня — 861 грн, з 1 грудня — 875 грн і для тих, хто належить до основних соціальних і демографічних груп населення:

дітей вікомдо 6 років: з 1 січня — 755 грн, з 1 квітня — 767 грн, з 1 липня — 771 грн, з 1 жовтня — 787 грн, з 1 грудня — 799 грн;

дітей вікомвід 6 до 18 років: з 1 січня — 901 грн, з 1 квітня — 917 грн, з 1 липня — 921 грн, з 1 жовтня — 941 грн, з 1 грудня — 957 грн;

працездатних осіб: з 1 січня — 869 грн, з 1 квітня — 884 грн, з 1 липня — 888 грн, з 1 жовтня — 907 грн, з 1 грудня — 922 грн;

осіб, які втратили працездатність: з 1 січня — 695 грн, з 1 квітня — 706 грн, з 1 липня — 709 грн, з 1 жовтня — 723 грн, з 1 грудня — 734 грн.

На 2010 р. мінімальну заробітну плату встановлено:

у місячному розмірі: з 1 січня — 869 грн, з 1 квітня — 884 грн, з 1 липня — 888 грн, з 1 жовтня — 907 грн, ... Читати далі »

Категорія: Соціальне забезпечення | Переглядів: 1616 | Додав: ВКарпатах | Дата: 29.04.2010 | Коментарії (0)

Власник теоретично має право на власний розсуд вносити зміни до штатного розкладу в будь-який час. Суд не зобов'язаний розглядати питання про доцільність такого скорочення.
Працівнику, трудовий договір з яким було розірвано з ініціативи власника або уповноваженого ним органу в зв'язку зі скороченням чисельності або штату працівників, за умови його реєстрації в службі зайнятості протягом семи календарних днів після звільнення як такого, що шукає роботу, гарантується:
а) надання статусу безробітного, якщо протягом семи днів працівнику не було запропоновано підходящої роботи;
б) право на одержання допомоги по безробіттю у розмірі 100 процентів середньої заробітної плати за останнім місцем роботи протягом 60 календарних днів, 75 процентів – протягом 90 календарних днів і 50 процентів – протягом наступних 210 календарних днів, але не більше середньої заробітної плати, що склалася в народному господарстві відповідної області за минулий місяць, і не нижче встановленого за ... Читати далі »
Категорія: Трудове право | Переглядів: 3559 | Додав: ВКарпатах | Дата: 29.04.2010 | Коментарії (0)

Відповідно до ст. 9 Закону України «Про інформацію» передбачено, що всі громадяни України, юридичні особи і державні органи мають право на інформацію, що передбачає можливість вільного одержання, використання, поширення та зберігання відомостей, необхідних їм для реалізації ними своїх прав, свобод і законних інтересів, здійснення завдань і функцій.
Кожному громадянину забезпечується вільний доступ до інформації, яка стосується його особисто, крім випадків, передбачених законами України.
Законодавством України не передбачено право ЖЕКу не надавати інформацію у зв’язку з наявністю боргу за житлово-комунальні послуги. Отже особа маєте право звернутись з позовною заявою до суду за захистом порушених прав.
Категорія: Житлове право | Переглядів: 1946 | Додав: ВКарпатах | Дата: 29.04.2010 | Коментарії (0)

Правила утримання жилих будинків та прибудинкових територій, затверджені Наказом Державного комітету України з питань житлово-комунального господарства від 17 травня 2005 року №76, встановлюють наступне:
Поточний ремонт – комплекс ремонтно-будівельних робіт, який передбачає систематичне та своєчасне підтримання експлуатаційних якостей та попередження передчасного зносу конструкцій і інженерного обладнання. Поточний ремонт повинен проводитись з періодичністю, яка забезпечує ефективну експлуатацію будівлі з моменту завершення його будівництва (капітального ремонту, реконструкції) до моменту постановки на черговий капітальний ремонт або реконструкцію.
Якщо будівля в цілому не підлягає капітальному ремонту, комплекс робіт поточного ремонту може враховувати окремі роботи, які класифікуються як такі, що належать до капітального ремонту (крім робіт, які передбачають заміну та модернізацію конструктивних елементів будівлі).
Організація поточного ремонту жилих будинків пови ... Читати далі »
Категорія: Житлове право | Переглядів: 2372 | Додав: ВКарпатах | Дата: 29.04.2010 | Коментарії (0)

Згідно з п.9 Постанови Пленуму Верховного Суду України “Про практику розгляду судами трудових спорів” від 06.11.1992 року № 9 одинокою матір’ю слід вважати жінку, яка не перебуває в шлюбі і у свідоцтві про народження дитини якої відсутній запис про батька дитини або запис про батька зроблено у встановленому порядку за вказівкою матері; вдову; іншу жінку, яка виховує та утримує дитину сама.
Проте Закон України “Про відпустки” (п.5 ч.12 ст.10) визначає одиноку матір як таку, яка виховує дитину без батька. Отже, участь батька в утриманні дитини не позбавляє матері статусу одинокої.
Загалом поняття «одинока мати» визначається чинним законодавством України залежно від того, на які правовідносини поширюється.
Зокрема відповідно до ЗУ «Про державну допомогу сім’ям з дітьми» призначається такий вид державної допомоги сім’ям з дітьми, як допомога на дітей одиноким матерям.
Право на цей вид допомоги, відповідно до постанови КМУ “Про затвердження Порядку призначення і ... Читати далі »
Категорія: Соціальне забезпечення | Переглядів: 2303 | Додав: ВКарпатах | Дата: 29.04.2010 | Коментарії (0)

Відповідно до ст. 18—1 Закону України «Про державну допомогу сім’ям з дітьми» право на допомогу на дітей мають одинокі матері (які не перебувають у шлюбі), одинокі усиновителі, якщо у свідоцтві про народження дитини (рішенні про усиновлення дитини) відсутній запис про батька (матір) або запис про батька (матір) проведено в установленому порядку державним органом реєстрації актів цивільного стану за вказівкою матері (батька, усиновителя) дитини.
Право на допомогу мають вдова та вдівець з дітьми, мати (батько) дітей у разі смерті одного з батьків, шлюб між якими було розірвано до дня смерті, які не одержують на них пенсію в разі втрати годувальника або соціальну пенсію.
Якщо одинока мати (вдова, вдівець), мати (батько) дітей у разі смерті одного з батьків, шлюб між якими було розірва­но до дня смерті, уклала шлюб, за нею зберігається право на одержання допомоги на дітей, які народилися до шлюбу, за умови, якщо ці діти не були усиновлені чоловіком (дружиною).
Жінка, я ... Читати далі »
Категорія: Соціальне забезпечення | Переглядів: 2685 | Додав: ВКарпатах | Дата: 29.04.2010 | Коментарії (0)

Постанова Окружного адміністративного суду м. Києва від 22.04.2010 р. №2а-17176/09/2670 «Про визнання незаконним та нечинним п. 31 Правил паркування транспортних засобів, затверджених постановою Кабінету Міністрів України від 03.12.2009 р. №1342» Окружний адміністративний суд м. Києва визнав незаконним та нечинним п. 31 Правил паркування транспортних засобів, затверджених постановою КМУ від 03.12.2009 р. №1342. Тож, тепер у разі повної чи часткової несплати збору за паркування та вартості послуг з утримання майданчиків дня платного паркування оператор не має права перешкоджати виїзду ТЗ з майданчика шляхом застосування спеціальних пристроїв-шлагбаумів або технічних засобів дня перешкоджання виїзду. Можливо надалі ця постанова і буде оскаржуватися у суді, але наразі блокування коліс машин є незаконним і водій, що виявив такий блокіратор може зняти його самостійно чи звернутися до правоохоронців.
Категорія: Адміністративне право | Переглядів: 1780 | Додав: ВКарпатах | Дата: 29.04.2010 | Коментарії (0)


Календар
«  Квітень 2010  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
2627282930
Архів записів
Статистика

Український рейтинг TOP.TOPUA.NET
Реклама
З питань
розміщення реклами
звертайся
за тел. 063 61 21 545
Copyright "Твоє право" © 2024. При копіюванні матеріалу гіперпосилання на сайт pravnik.at.ua обов'язкове. Хостинг від uCoz