"ТВОЄ ПРАВО" - фахові юридичні консультації -

захисти себе!

Меню сайту
Категорії розділу
Кримінальне право [18]
Житлове право [45]
Земельні правовідносини [14]
Сімейне право [18]
Адміністративне право [32]
Соціальне забезпечення [45]
Спадкове право [16]
Трудове право [54]
Поради юриста [42]
Пошук
Головна » 2010 » Квітень » 29 » ЯК ЗЕКОНОМИТИ НА КОМПОСЛУГАХ

15:20
ЯК ЗЕКОНОМИТИ НА КОМПОСЛУГАХ
Відповідно до статті 1 Закону України "Про житлово-комунальні послуги" від 24.06.2004 р. № 1875-IV, власники квартири є споживачами житлово-комунальних послуг у квартирі. Той факт, що вони в квартирі не проживають, не має принципового значення, адже власники квартири мають не тільки права, але й обов'язки, в тому числі щодо оплати житлово-комунальних послуг.
Пунктом 3 статті 20 Закону України "Про житлово-комунальні послуги" серед інших обов'язків споживачів визначено, що споживач житлово-комунальних послуг зобов'язаний:
- укласти договір на надання житлово-комунальних послуг, підготовлений виконавцем на основі типового договору;
- оплачувати житлово-комунальні послуги у строки, встановлені договором або законом.
Однак, у пп. 6 п. 1 статті 20 вище згаданого Закону мовиться, що споживач має право на несплату вартості житлово-комунальних послуг за період тимчасової відсутності споживача та/або членів його сім’ї при відповідному документальному оформленні.
Відповідно до постанови Кабінету Міністрів України № 630 від 21.07.2005 р. затверджено Правила надання послуг з централізованого опалення, постачання холод­ної та гарячої води і водовідведення.
Цими Правилами встановлено право споживача на зменшення розміру плати в разі тимчасової відсутності споживача та/або членів його сім'ї на підставі письмової заяви споживача та офіційного документа, що підтверджує його/їхню відсутність (довідка з місця тимчасового проживання, роботи, лікування, навчання, проходження військової служби, відбування покарання — абз. 2 пп.1 п. 29), а також право споживача на несплату вартості послуг за період тимчасової відсутності споживача і членів його сім'ї (в разі відключення виконавцем холодної та гарячої, води й опломбування запірних вентилів у квартирі (будинку садибного типу) та відновлення надання послуг зняттям пломб за свій рахунок упродовж доби згідно з письмовою заявою (пп. 3 п. 29).
У разі відсутності технічної можливості відключення квартири від мереж централізованого опалення та постачання гарячої води послуга надається незалежно від наявності мешканців у квартирі.
Отже, як виявилось, не платити можна, але не за все. Квартплата і опалення – статті обов’язкові.
Квартплата
Власникам квартири у дво- або багатоквартирному житловому будинку належать на правах спільної сумісної власності приміщення загального користування, опорні конструкції будинку, механічне, електричне, сантехнічне та інше обладнання за межами або всередині квартири, яке обслуговує більше однієї квартири, споруди будівлі, призначені для забезпечення потреб усіх власників квартир та власників нежитлових приміщень, які розташовані у житловому будинку. Співвласник відповідно до своєї частки на правах спільної часткової власності зобов’язаний брати участь у витратах на управління, утримання та збереження спільного майна, у сплаті податків, зборів (обов'язкових платежів). Отже, звільнення від сплати за утримання будинку і споруд та прибудинкових територій у разі відсутності власника квартири та членів його сім'ї не має підстав, оскільки витрати житлово-експлуатаційних підприємств на утримання житла включають витрати на здійснення комплексу робіт, спрямованих на створення необхідних умов для проживання людей і забезпечення збереження житлових будівель та технічного обладнання.
Якби власник окремо взятої квартири не брав участь в утриманні будинку, суму, яку він повинен платити, довелося б розподілити між рештою мешканців, що, загалом, несправедливо.
Централізоване опалення
Централізоване опалення є послугою, спрямованою на задоволення потреб споживача у забезпеченні нормативної температури повітря у приміщеннях квартири (будинку садибного типу), яка надається виконавцем з використанням внутрішньобудинкових систем теплопостачання, і виробники послуги з централізованого опалення несуть витрати із забезпечення нормативної температури повітря у приміщенні незалежно від факту проживання у квартирі споживачів.
А ось що стосується плати за інші послуги – газ, воду, електрику і вивіз сміття – в порожній квартирі можна не платити. Для цього потрібно зробити наступне.
Газ
Звернутись із заявою в управління газового господарства і попросити опломбувати газовий вентиль (неодмінна умова – відсутність заборгованості). Це повинно бути зроблено наступного дня після подачі заяви. Після закінчення необхідного терміну подається заява про распломбіровке. І та, і інша послуга платні.
Вода
Дії аналогічні. Якщо в квартирі немає приладу обліку, введення питної води пломбується, а нарахування припиняються. Якщо лічильник є, потрібно звернутися у водоканал із заявою про те, що жити в квартирі тимчасово ніхто не буде. Пломбування у водоканалу повинно проводитись безкоштовно, але борги все-таки доведеться погасити.
Електрика
Подачу електроенергії можна або взагалі відключити або написати заяву про тимчасову відсутність. Але при цьому необхідно або платити символічні суми за світло, або раз на 3 місяці бути присутнім при звірці. Заяву краще написати в двох екземплярах – один залишити в енергонагляді, другою, з позначкою про реєстрацію, залишити у себе.
Сміття
Якщо в квартирі хтось прописаний, квитанцію принесуть неодмінно. В цьому випадку доведеться або виписатися, або (якщо власник квартири живе в іншому житлі) написати заяву з проханням нараховувати йому плату за вивіз сміття за іншою адресою.
Отже, загалом "нежила" квартира знижує витрати до мінімальної квартплати плюс показники лічильників.
Категорія: Житлове право | Переглядів: 2588 | Додав: ВКарпатах | Теги: економія послуг, комунальні послуги | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
Календар
«  Квітень 2010  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
2627282930
Архів записів
Статистика

Український рейтинг TOP.TOPUA.NET
Реклама
З питань
розміщення реклами
звертайся
за тел. 063 61 21 545
Copyright "Твоє право" © 2024. При копіюванні матеріалу гіперпосилання на сайт pravnik.at.ua обов'язкове. Хостинг від uCoz