"ТВОЄ ПРАВО" - фахові юридичні консультації -

захисти себе!

Меню сайту
Категорії розділу
Кримінальне право [18]
Житлове право [45]
Земельні правовідносини [14]
Сімейне право [18]
Адміністративне право [32]
Соціальне забезпечення [45]
Спадкове право [16]
Трудове право [54]
Поради юриста [42]
Пошук
Головна » 2011 » Лютий » 24
Чи має покупець право на обмін товару неналежної якості?

Згідно із ст. 707 Цивільного кодексу України (далі — ЦК) покупець має право протягом 14 днів з моменту передання йому непродовольчого товару належної якості, якщо триваліший строк не оголошено продавцем, обміняти його у місці купівлі або інших місцях, оголошених продавцем, на аналогічний товар інших розміру, форми, габариту, фасону, комплектації тощо. У разі виявлення різниці в ціні покупець проводить необхідний перерахунок з продавцем. Якщо у продавця немає необхідного для обміну товару, покупець має право повернути придбаний товар продавцеві та одержати сплачену за нього грошову суму.
Вимога покупця про обмін або повернення товару підлягає задоволенню, якщо товар не був у споживанні, збережено його товарний вигляд, споживчі властивості та за наявності доказів придбання товару у цього продавця.
Перелік товарів, які не підлягають обміну або поверненню на підставах, передбачених зазначеною вище статтею, встановлю ... Читати далі »

Категорія: Поради юриста | Переглядів: 3400 | Додав: ВКарпатах | Дата: 24.02.2011 | Коментарії (0)

За час проживання з чоловіком однією сім'єю без реєстрації шлюбу ми придбали автомобіль, гараж та інше майно. Чи маю я право на спадкування за законом, якщо чоловік помер?

Права подружжя, яке проживало у цивільному шлюбі, відрізняються від прав подружжя, яке проживало у зареєстрованому шлюбі, щодо спадкування за законом одним із них майна. Якщо ж було складено заповіт, то тоді успадковує майно особа зазначена у заповіті.
Спадкування за законом реалізується на засадах черговості. Кожна наступна черга спадкоємців одержує право на спадкування при відсутності спадкоємців попередньої черги усунення їх від права на спадкування, неприйняття ними спадщини або відмови від її прийняття. Цивільним кодексом України визначено, що в першу чергу право на спадкування
за законом мають діти спадкодавця, той з подружжя, який пережив спадкодавця (мається на увазі подружжя, у зареєстрованому шлюбі), і батьки. Звертаємо увагу, що проживання однією сім'єю жінки й чоловіка без шлюбу н ... Читати далі »

Категорія: Спадкове право | Переглядів: 4446 | Додав: ВКарпатах | Дата: 24.02.2011 | Коментарії (0)

Я навчаюся в інституті на стаціонарі й не можу доглядати за дитиною, якій 2 роки. Чи може моя мама скористатися правом на відпустку по догляду за онукою до З років, якщо вона працює?

Згідно з Законом України «Про відпустки» та ст. 179 Кодексу законів про працю України відпустка по догляду за дитиною до досягнення нею 3-річного віку може бути використана повністю або частинами також батьком дитини, бабою, дідом чи іншими родичами, які фактично доглядають за дитиною, або особою, яка всиновила чи взяла під опіку дитину. Відповідно до ч. 4 ст. 20 зазначеного Закону підставою для надання такої відпустки названим особам є довідка з місця роботи (служби, навчання) матері дитини про те, що вона стала до роботи до закінчення строку відпустки по догляду за дитиною і виплату їй допомоги по догляду за дитиною припинено (із зазначенням дати).
Отже, баба дитини для оформлення такої відпустки має подати відповідну письмову заяву на ім'я роботодавця, копію свідоцтва про народження ди ... Читати далі »

Категорія: Сімейне право | Переглядів: 1785 | Додав: ВКарпатах | Дата: 24.02.2011 | Коментарії (0)

У 2010 році я здобув освіту за спеціальністю педагогічного профілю та уклав на строк 3 роки договір про роботу на посаді педагогічного працівника у загальноосвітньому навчальному закладі. У якому розмірі мені повинна надаватись одноразова адресна грошова допомога?

Наказом Міністерства освіти і науки України № 935 від 11.10.2010 р. затверджено Порядок надання одноразової адресної грошової допомоги деяким категоріям випускників вищих навчальних закладів у 2010 році.
Одноразова адресна грошова допомога у 5-кратному розмірі мінімальної заробітної плати (далі — допомога) надається випускникам вищих навчальних закладів, які у 2009—2010 навчальному році здобули освіту за напрямами і спеціальностями педагогічного профілю та уклали на строк не менш як 3 роки договір про роботу на посадах педагогічних працівників у загальноосвітніх та професійно-технічних навчальних закладах.
Допомога надається випускникам денної форми навчання, які навчались за рахунок бюджетних коштів за держ ... Читати далі »

Категорія: Соціальне забезпечення | Переглядів: 2147 | Додав: ВКарпатах | Дата: 24.02.2011 | Коментарії (0)


Календар
«  Лютий 2011  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28
Архів записів
Статистика

Український рейтинг TOP.TOPUA.NET
Реклама
З питань
розміщення реклами
звертайся
за тел. 063 61 21 545
Copyright "Твоє право" © 2024. При копіюванні матеріалу гіперпосилання на сайт pravnik.at.ua обов'язкове. Хостинг від uCoz