"ТВОЄ ПРАВО" - фахові юридичні консультації -

захисти себе!

Меню сайту
Категорії розділу
Кримінальне право [18]
Житлове право [45]
Земельні правовідносини [14]
Сімейне право [18]
Адміністративне право [32]
Соціальне забезпечення [45]
Спадкове право [16]
Трудове право [54]
Поради юриста [42]
Пошук
Головна » 2011 » Лютий » 24 » Спадкування за чоловіком з яким прожила у цивільному шлюбі

23:48
Спадкування за чоловіком з яким прожила у цивільному шлюбі
За час проживання з чоловіком однією сім'єю без реєстрації шлюбу ми придбали автомобіль, гараж та інше майно. Чи маю я право на спадкування за законом, якщо чоловік помер?

Права подружжя, яке проживало у цивільному шлюбі, відрізняються від прав подружжя, яке проживало у зареєстрованому шлюбі, щодо спадкування за законом одним із них майна. Якщо ж було складено заповіт, то тоді успадковує майно особа зазначена у заповіті.
Спадкування за законом реалізується на засадах черговості. Кожна наступна черга спадкоємців одержує право на спадкування при відсутності спадкоємців попередньої черги усунення їх від права на спадкування, неприйняття ними спадщини або відмови від її прийняття. Цивільним кодексом України визначено, що в першу чергу право на спадкування
за законом мають діти спадкодавця, той з подружжя, який пережив спадкодавця (мається на увазі подружжя, у зареєстрованому шлюбі), і батьки. Звертаємо увагу, що проживання однією сім'єю жінки й чоловіка без шлюбу не є! підставою для виникнення у них права на спадкування за законом у першу чергу (п. 21 постанови Пленуму Верховного Суду України № 7 від 30.05.2008 р. «Про судову практику в справах про спадкування»). Тобто один із подружжя визнається спадкоємцем за законом, лише якщо він перебував у зареєстрованому шлюбі з померлою особою, причому правове значення тут має факт перебування в зареєстрованому шлюбі, а не наявність фактичних (цивільних) шлюбних відносин.
Особу, яка проживала з померлим однією сім'єю, законодавством, віднесено аж до 4 черги спадкоємців за законом. Причому, щоб потрапити до 4 черги спадкування, обов'язковим є ще й проживання із спадкодавцем сім'єю не менше 5 років до часу відкриття спадщини. За таких умов, зрозуміло, отримати спадщину, перебуваючи в 4 черзі, можна лише за умови відсутності спадкоємців попередніх черг (тобто за відсутності у померлого дітей, батьків, братів, сестер, офіційної дружини, баби, діда, дядька, тітки). Згідно зі ст. 74 Сімейного кодексу України, визначено право спільної сумісної власності чоловіка й жінки на майно, що набуте ними за час проживання однією сім'єю, без реєстрації шлюбу. Слід звернутися до суду з позовною заявою про встановлення факту проживання однією сім'єю, визнання майна спільною сумісною власністю подружжя, визнання права власності на майно як на частку в спільній . сумісній власності, виключення майна із спадкового майна. Відповідачами такого позову мають виступати спадкоємці померлого, оскільки спірні правовідносини щодо спадкового майна виникають між позивачем і цими особами. Доказами проживання однією сім'єю можуть бути: довідки ЖЕО, реєстраційний запис у паспорті, показання свідків, які можуть підтвердити факт спільного проживання, переписка й інше. Після встановлення факту проживання однією сім'єю необхідно довести, що саме в період такого проживання було набуте майно, яке увійшло до спадкового.
Реалізація права власності на частку в майні, що набуте за час проживання однією сім'єю чоловіка й жінки в разі смерті одного з Них, не позбавляє другого права на спад-кування за законом. У деяких випадках доцільно скористатися положеннями ч. 2 ст.1259 Цивільного кодексу України, яка визначає можливість спадкоємця за законом наступних черг (у нашому випадку — 4 черги) за рішенням суду одержати право на спадкування разом із спадкоємцями тієї черги, яка має право на спадкування. Реалізація такого права можлива за умови, що особа, яка бажає змінити черговість одержання права на спадкування, протягом тривалого часу опікувалася, матеріально забезпечувала, надавала іншу допомогу спадкодавцеві, який через похилий вік, тяжку хворобу або каліцтво був у безпорадному стані. Тобто якщо спадкоємець 4 черги може довести, по-перше, що спадкодавець хворів на тяжку хворобу, був похилого віку або скалічений, тобто у безпорадному стані, по-друге, спадкоємець протягом тривалого часу опікувався, матеріально забезпечував, надавав іншу допомогу спадкодавцеві, то є сенс звернутися до суду з позовною заявою про зміну черговості отримання права на спадкування. При цьому під поняттям «опікування» слід розуміти надання звичайної допомоги: прибирання квартири, прання речей, приготування їжі. Під матеріальним забезпеченням розуміється оплата комунальних послуг, придбання ліків, особистих речей для хворого.

Категорія: Спадкове право | Переглядів: 4446 | Додав: ВКарпатах | Теги: Спадкування за чоловіком з яким про | Рейтинг: 5.0/1
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
Календар
«  Лютий 2011  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28
Архів записів
Статистика

Український рейтинг TOP.TOPUA.NET
Реклама
З питань
розміщення реклами
звертайся
за тел. 063 61 21 545
Copyright "Твоє право" © 2024. При копіюванні матеріалу гіперпосилання на сайт pravnik.at.ua обов'язкове. Хостинг від uCoz