"ТВОЄ ПРАВО" - фахові юридичні консультації -

захисти себе!

Меню сайту
Категорії розділу
Кримінальне право [18]
Житлове право [45]
Земельні правовідносини [14]
Сімейне право [18]
Адміністративне право [32]
Соціальне забезпечення [45]
Спадкове право [16]
Трудове право [54]
Поради юриста [42]
Пошук
Головна » Сімейне право
Ми розлучені. Дружина перешкоджає моїм побаченням з дитиною Як мені захистити своє право на спілкування з дитиною?
Відповідно до ч. 1 ст. 141 Сімейного кодексу України (далі — СКУ) розірвання шлюбу між батьками дитини, так само як і проживання їх окремо від дитини, не впливає на обсяг їхніх прав і не звільняє від обов'язків щодо дитини. Крім того, у ст. 157 СКУ прямо зазначено, що питання виховання дитини вирішується батьками спільно; той із батьків, хто проживає окремо від дитини, зобов'язаний брати участь у її вихованні та має право на особисте спілкування з нею, а той із батьків, з ким проживає дитина, не має права перешкоджати тому з батьків, хто проживає окремо, спілкуватися з дитиною та брати участь у її вихованні, якщо таке спілкування не перешкоджає нормальному розвиткові дитини.
Отже, Ваша дружина не вправі забороняти Вам бачитися з сином, оскільки це Ваше законне право, наявність якого не залежить від факту розірвання шлюбу, окремого проживання від дитини та від ... Читати далі »
Категорія: Сімейне право | Переглядів: 5789 | Додав: ВКарпатах | Дата: 12.05.2010 | Коментарії (0)

Питання:
Чи можу я вимагати від свого колишнього чоловіка, аліменти на моє утримання? Я інвалід 3 групи, не працюю через відсутність роботи. Живу тільки на пенсію.

Відповідь: Відповідно до ст. 75 Сімейного кодексу України , право на утримання (аліменти) має той з подружжя, який є непрацездатним, потребує матеріальної допомоги, за умови, що другий з подружжя може надавати матеріальну допомогу. Непрацездатним вважається той із подружжя, який досяг пенсійного віку, або є інвалідом І, ІІ чи ІІІ групи. Один із подружжя є таким, що потребує матеріальної допомоги, якщо заробітна плата, пенсія, інші доходи не забезпечують йому прожиткового мінімуму, встановленого законом.
Якщо у зв'язку з вихованням дитини, веденням домашнього господарства, піклуванням про членів сім'ї, хворобою або іншими обставинами, що мають істотне значення, один з подружжя не мав можливості одержати освіту, працювати, зайняти відповідну посаду, він має право на утримання у зв'язку з розірванням шл ... Читати далі »

Категорія: Сімейне право | Переглядів: 2129 | Додав: ВКарпатах | Дата: 12.05.2010 | Коментарії (1)

Якщо батько дитини за рішенням суду не сплачує аліменти, то згідно із ст. 33 Закону України «Про виконавче провадження» за наявності обставин, що ускладнюють виконання рішення або роблять його неможливим, державний виконавець за власною ініціативою або за заявою сторін, а також самі сторони мають право звернутися до суду, який видав виконавчий документ.
Згідно зі ст. 4 цього Закону серед примусових заходів виконання судового рішення, окрім звернення стягнення на дохід, передбачається також і звернення стягнення на майно боржника.
У разі неможливості стягнення аліментів із заробітної плати чи інших доходів боржника протягом трьох місяців поспіль і якщо він не працює та не одержує дохід, стягнення звертається на майно боржника.
Із метою забезпечення цієї норми законодавством надано державному виконавцеві чимало прав, серед яких, зокрема, право накладати арешт на майно боржника, опечатувати та вилучати його, а також передавати на реалізацію в установленому законом пор ... Читати далі »
Категорія: Сімейне право | Переглядів: 2864 | Додав: ВКарпатах | Дата: 12.05.2010 | Коментарії (0)

Я розлучилась з чоловіком. Рішенням суду на нього покладено обов’язок по сплаті аліментів, однак батько дитини ухиляється від їх сплати, тому що не працює. Як одержати призначені на дитину аліменти або допомогу від держави? Якщо батько дитини за рішенням суду не сплачує аліменти, то згідно із ст. 33 Закону України «Про виконавче провадження» за наявності обставин, що ускладнюють виконання рішення або роблять його неможливим, державний виконавець за власною ініціативою або за заявою сторін, а також самі сторони мають право звернутися до суду, який видав виконавчий документ. Згідно зі ст. 4 цього Закону серед примусових заходів виконання судового рішення, окрім звернення стягнення на дохід, передбачається також і звернення стягнення на майно боржника. У разі неможливості стягнення аліментів із заробітної плати чи інших доходів боржника протягом трьох місяців поспіль і якщо він не працює та не одержує дохід, стягнен¬ня звертається на майно боржника. Із метою забезпечення цієї нор ... Читати далі »
Категорія: Сімейне право | Переглядів: 7160 | Додав: ВКарпатах | Дата: 12.05.2010 | Коментарії (2)

Відповідно до ст. 1 Закону України „Про звернення громадян” громадяни України мають право звернутися до органів державної влади, місцевого самоврядування, об’єднань громадян, підприємств, установ, організацій незалежно від форм власності, засобів масової інформації, посадових осіб відповідно до їх функціональних обов’язків із зауваженнями, скаргами та пропозиціями, що стосуються їх статутної діяльності, заявою або клопотанням щодо реалізації своїх соціально-економічних, політичних та особистих прав і законних інтересів та скаргою про їх порушення. У відповідності до ст. 7 зазначеного Закону звернення, оформленні належним чином і подані у встановленому порядку, підлягають обов’язковому прийняттю та розгляду. Забороняється відмова в прийнятті та розгляді звернення з посиланням на політичні погляди, партійну приналежність, стать, вік, віросповідання, національність громадянина, незнання мови звернення. Посадова особа приймаючи звернення громадянина зобов’язана назвати займану посаду, своє ... Читати далі »
Категорія: Сімейне право | Переглядів: 2020 | Додав: ВКарпатах | Дата: 29.04.2010 | Коментарії (0)

Реєстрація розірвання шлюбу за взаємною згодою подружжя у випадку, передбаченому статтею 106 Сімейного кодексу України, провадиться на підставі їх письмової заяви, у якій повинно бути зазначено про відсутність у подружжя спільних дітей.
У цих випадках оформлення розлучення і видача подружжю свідоцтва про розірвання шлюбу провадиться на підставі постанови про розірвання шлюбу, що виноситься відділом реєстрації актів цивільного стану після закінчення одного місяця з дня подання подружжям заяви про розлучення, якщо вона не була відкликана. Шлюб розривається незалежно від наявності між подружжям майнового спору.
При обчисленні строку відповідно до чинного законодавства необхідно керуватися такими правилами: перебіг місячного строку починається наступного дня після подання до відділу реєстрації актів цивільного стану заяви і закінчується відповідного числа наступного місяця. Якщо це число припадає на неробочий день, то днем закінчення строку вважається наступний за ним робочий ... Читати далі »
Категорія: Сімейне право | Переглядів: 3514 | Додав: ВКарпатах | Дата: 15.04.2010 | Коментарії (1)

Одним з найважливіших обов'язків батьків - моральне виховання та матеріальне утримання дитини. Це випливає з усталених моральних принципів нашого суспільства та чинного законодавства. Змалку батьки повинні дбати про добробут своєї дитини.
Аліменти на дитину присуджуються за рішенням суду від дня пред'явлення позову і сплачуються до повноліття дитини. Якщо повнолітні дочка, син продовжують навчання і потребують матеріальної допомоги, батьки зобов'язані утримувати їх до досягнення двад­цяти трьох років, за умови, що вони можуть надавати матеріальну допомогу. Згідно з по­ложеннями ст. 181 Сімейного Кодексу України, за рішенням суду кошти на утримання ди­тини (аліменти) присуджуються у частці від доходу платника або у твердій грошовій сумі. Частка заробітку (доходу) матері, батька, яка буде стягуватися як аліменти на дитину, виз­начається судом.
Однією з найбільш поширеною категорію невиконаних судових рішень, є навмисна несплата аліментів. Майже всі неплатники не мають постійного ... Читати далі »
Категорія: Сімейне право | Переглядів: 2035 | Додав: ВКарпатах | Дата: 23.03.2010 | Коментарії (2)

Я розлучилась з чоловіком. Рішенням суду на нього покладено обов’язок по сплаті аліментів, однак батько дитини ухиляється від їх сплати, тому що не працює.
Як одержати призначені на дитину аліменти або допомогу від держави?


Якщо батько дитини за рішенням суду не сплачує аліменти, то згідно із ст. 33 Закону України «Про виконавче провадження» за наявності обставин, що ускладнюють виконання рішення або роблять його неможливим, державний виконавець за власною ініціативою або за заявою сторін, а також самі сторони мають право звернутися до суду, який видав виконавчий документ.
Згідно зі ст. 4 цього Закону серед примусових заходів виконання судового рішення, окрім звернення стягнення на дохід, передбачається також і звернення стягнення на майно боржника.
У разі неможливості стягнення аліментів із заробітної плати чи інших доходів боржника протягом трьох місяців поспіль і якщо він не працює та не одержує дохід, стягнен­ня звертається на майно боржника.
Із ... Читати далі »
Категорія: Сімейне право | Переглядів: 6010 | Додав: ВКарпатах | Дата: 23.03.2010 | Коментарії (0)

« 1 2

Календар
«  Травень 2024  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031
Архів записів
Статистика

Український рейтинг TOP.TOPUA.NET
Реклама
З питань
розміщення реклами
звертайся
за тел. 063 61 21 545
Copyright "Твоє право" © 2024. При копіюванні матеріалу гіперпосилання на сайт pravnik.at.ua обов'язкове. Хостинг від uCoz