"ТВОЄ ПРАВО" - фахові юридичні консультації -

захисти себе!

Меню сайту
Категорії розділу
Кримінальне право [18]
Житлове право [45]
Земельні правовідносини [14]
Сімейне право [18]
Адміністративне право [32]
Соціальне забезпечення [45]
Спадкове право [16]
Трудове право [54]
Поради юриста [42]
Пошук
Головна » 2010 » Квітень » 15 » Розірвання шлюбу через РАЦС

16:04
Розірвання шлюбу через РАЦС
Реєстрація розірвання шлюбу за взаємною згодою подружжя у випадку, передбаченому статтею 106 Сімейного кодексу України, провадиться на підставі їх письмової заяви, у якій повинно бути зазначено про відсутність у подружжя спільних дітей.
У цих випадках оформлення розлучення і видача подружжю свідоцтва про розірвання шлюбу провадиться на підставі постанови про розірвання шлюбу, що виноситься відділом реєстрації актів цивільного стану після закінчення одного місяця з дня подання подружжям заяви про розлучення, якщо вона не була відкликана. Шлюб розривається незалежно від наявності між подружжям майнового спору.
При обчисленні строку відповідно до чинного законодавства необхідно керуватися такими правилами: перебіг місячного строку починається наступного дня після подання до відділу реєстрації актів цивільного стану заяви і закінчується відповідного числа наступного місяця. Якщо це число припадає на неробочий день, то днем закінчення строку вважається наступний за ним робочий день.
Якщо один з подружжя через поважну причину не має можливості з’явитися для подання заяви про розірвання шлюбу (у зв’язку з тяжкою хворобою, тривалим відрядженням, проживанням у віддаленій місцевості), то той з подружжя, що з’явився, повинен подати від імені подружжя спільну заяву.
Підпис на заяві відсутнього з подружжя повинен бути належним чином засвідчений у нотаріальному порядку, про що робиться відмітка в записі акта та журналі обліку заяв.
Реєстрація розірвання шлюбу за взаємною згодою подружжя передбачає особисту присутність кожного з них або ж письмове підтвердження того з подружжя, що відсутній, про реєстрацію розірвання шлюбу.
Перед прийняттям заяви про розірвання шлюбу проводиться бесіда з особами, які подають заяву про розірвання шлюбу, щодо порядку та умов реєстрації розірвання шлюбу.
До заяви про розірвання шлюбу має бути додане свідоцтво про одруження. Якщо в подружжя такого свідоцтва немає, а запис акта про одруження в органі реєстрації актів цивільного стану не зберігся, то за наявності в паспортах або паспортних документах заявника відмітки (штампа) про одруження вимагати поновлення запису акта не потрібно. Про відсутність свідоцтва робиться відмітка на заяві про реєстрацію розірвання шлюбу. За наявності свідоцтва про одруження після складання запису акта про розірвання шлюбу воно повертається заявникам з відміткою про розлучення. Якщо запис про одруження був складений в органах реєстрації актів цивільного стану України, але не зберігся, і в подружжя немає свідоцтва про одруження, а також відсутні штампи (відмітки) про одруження в паспортах, паспортних документах, то реєстрація розірвання шлюбу може бути проведена тільки після поновлення запису акта про шлюб у встановленому законодавством порядку.
Якщо один з подружжя з поважних причин не може з’явитися на реєстрацію розірвання шлюбу, то при поданні заяви або впродовж місяця письмово він може повідомити відділ реєстрації актів цивільного стану про свою згоду на реєстрацію розірвання шлюбу за його відсутності, а також указати місцезнаходження органу реєстрації актів цивільного стану, до якого слід направити свідоцтво про розірвання шлюбу після реєстрації розірвання шлюбу. У такому разі підпис відсутнього з подружжя повинен бути засвідчений у нотаріальному порядку, про що робиться відмітка в графі “Для відміток” запису акта.
Якщо той з подружжя, який буде відсутній при реєстрації розірвання шлюбу, бажає після розлучення повернути своє дошлюбне прізвище, то він повинен зазначити про це в заяві про розлучення. Аналогічний запис провадиться і в постанові відділу реєстрації актів цивільного стану про розірвання шлюбу.
Якщо розірвання шлюбу на підставі рішення суду про розірвання шлюбу реєструється одним з подружжя, то при складанні актового запису в нього вносяться всі необхідні відомості щодо цієї особи. Щодо другого з подружжя зазначаються лише прізвище до розірвання шлюбу, ім’я, по батькові і сума державного мита, яку він має сплатити відповідно до рішення суду.
У цьому разі в свідоцтві про розірвання шлюбу зазначається прізвище, присвоєне після розірвання шлюбу лише тому з подружжя, який зареєстрував розлучення.
Категорія: Сімейне право | Переглядів: 3513 | Додав: ВКарпатах | Теги: розлучення в РАГС, оформлення розлучення, розлучення | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 1
1 Максим  
0
Сімейний Кодекс, Розірвання шлюбу через РАЦС
В мене питання, чи обов’язково на сьогоднішній день мати свідоцтво про розірвання шлюбу, або ж вистачить довідки суду, згідно Сімейного Кодексу ЗУ від 2002 року?
Прохання відправити відповідь на електронну адресу:
growl_corpsegrinder@bigmir.net
Заздалегіть дякую.

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
Календар
«  Квітень 2010  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
2627282930
Архів записів
Статистика

Український рейтинг TOP.TOPUA.NET
Реклама
З питань
розміщення реклами
звертайся
за тел. 063 61 21 545
Copyright "Твоє право" © 2024. При копіюванні матеріалу гіперпосилання на сайт pravnik.at.ua обов'язкове. Хостинг від uCoz