"ТВОЄ ПРАВО" - фахові юридичні консультації -

захисти себе!

Меню сайту
Категорії розділу
Кримінальне право [18]
Житлове право [45]
Земельні правовідносини [14]
Сімейне право [18]
Адміністративне право [32]
Соціальне забезпечення [45]
Спадкове право [16]
Трудове право [54]
Поради юриста [42]
Пошук
Головна » 2010 » Березень » 23 » Примусове стягнення аліментів

16:29
Примусове стягнення аліментів
Одним з найважливіших обов'язків батьків - моральне виховання та матеріальне утримання дитини. Це випливає з усталених моральних принципів нашого суспільства та чинного законодавства. Змалку батьки повинні дбати про добробут своєї дитини.
Аліменти на дитину присуджуються за рішенням суду від дня пред'явлення позову і сплачуються до повноліття дитини. Якщо повнолітні дочка, син продовжують навчання і потребують матеріальної допомоги, батьки зобов'язані утримувати їх до досягнення двад­цяти трьох років, за умови, що вони можуть надавати матеріальну допомогу. Згідно з по­ложеннями ст. 181 Сімейного Кодексу України, за рішенням суду кошти на утримання ди­тини (аліменти) присуджуються у частці від доходу платника або у твердій грошовій сумі. Частка заробітку (доходу) матері, батька, яка буде стягуватися як аліменти на дитину, виз­начається судом.
Однією з найбільш поширеною категорію невиконаних судових рішень, є навмисна несплата аліментів. Майже всі неплатники не мають постійного місця роботи, проживання, відповідно реального майна, тому такі боржники притягуються до кримінальної відповідальності заст. 164 Кримінального Кодексу України. Державними виконавцями відділу ДВС МРУЮ скеровуються подання в МВ та РВ ГУМВСУ у щодо притягнення боржників до кримінальної відповідальності за злісне ухилення від сплати аліментів.
Під ухиленням від сплати аліментів розуміється дія або бездіяльність винної особи, спрямовані на невиконання рішення суду про стягнення з неї па користь дитини (дітей) визначеної суми аліментів. Вони можуть виразитись як у прямій відмові від сплати встановлених судом аліментів, так і в інших діях чи бездіяльності, які фактично унеможливлюють виконання вказаного обов'язку: приховуванні доходу, що підлягає облікові при відрахуванні аліментів, змін місця роботи чи місця проживання з неподанням відповідної заяви про необхідність стягування аліментів, ігноруванні викликів і попереджень державного виконавця тощо. Непоодинокими є такі випадки, коли неплатникам часто вдається приховати свій справжній прибуток, з якого й повинні стягуватися аліменти. До цієї категорії неплатників належать, наприклад, численні українські трудові мігранти.
Також одним із заходів примусу, який застосовується Державною виконавчою службою до неплатників аліментів, є обмеження останніх у праві виїзду за кордон. Державний виконавець звертається до суду з відповідною позовною заявою, яка розглядається за участю . сторін виконавчого провадження. І тільки повне виконання зобов'язання (сплата аліментів у повному розмірі до повноліття дітей) є підставою для зняття Державною прикордонною службою України особи з контролю.
З усіх питань, що стосуються примусової сплати аліментів, необхідно звертатися у відділ державної виконавчої служби міськрайонного управління юстиції.
Категорія: Сімейне право | Переглядів: 2027 | Додав: ВКарпатах | Теги: сплата аліментів, аліменти | Рейтинг: 5.0/1
Всього коментарів: 2
2 makavozik  
0
Здравствуйте! Подскажите пожалуйста у меня возникла следующая ситуация. Мы в разводе уже 12 лет от брака двое детей, иск на алименты подала сразу после развода, однако выплаты проводятся крайне не регулярно, пять лет вообще не платил. Подала на суд повторно мне в иске отказали мотивируя что у него нет собственности и они повлиять на него не могут. Сейчас платит на детей от 90 грн до 63грн, и это 50% выплачивает задолженность. В местной исполнительной службе объяснили что он выполнит закон, даже ели будет платить 7 грн. Все это прекрасно только объясните мне как можно вырастить детей на столь мизерные деньги, при условии что мы по закону наравне несем ответственность за жизнь и здоровье детей, получается закон на стороне родителя которому все равно что с его ребенком? И как можно по закону заставить его участвовать в воспитании детей, старший ребенок поступил учиться и для его обучения нужны деньги. и права ли исполнительная служба которая игнорирует свои обязанности, при обращении в нее испытываешь глубокое унижение, так как ни объяснить ни подсказать ничего не могут у меня складывается такое впечатление что они с нерадивыми родителями за одно, не платит и не надо меньше проблем.

1 Лариса  
0
Я получаю алименты на ребенка. Хочу от них отказаться. (Бывший задолбал. То не работает, то оформлен был в декрет 3 года - крохи получала, неофициально работает все время, последние годы с копеечной официальной зарплаты получаю, теперь суд уменьшил с 1/4 на 1/6, просто унижение какое-то, притом что долг по ал. около 12 тыс.грн., ещё и мне судеб.расходы 171 грн. назначил) Какие с моей стороны необходимы действия?

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
Календар
«  Березень 2010  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031
Архів записів
Статистика

Український рейтинг TOP.TOPUA.NET
Реклама
З питань
розміщення реклами
звертайся
за тел. 063 61 21 545
Copyright "Твоє право" © 2024. При копіюванні матеріалу гіперпосилання на сайт pravnik.at.ua обов'язкове. Хостинг від uCoz