"ТВОЄ ПРАВО" - фахові юридичні консультації -

захисти себе!

Меню сайту
Категорії розділу
Кримінальне право [18]
Житлове право [45]
Земельні правовідносини [14]
Сімейне право [18]
Адміністративне право [32]
Соціальне забезпечення [45]
Спадкове право [16]
Трудове право [54]
Поради юриста [42]
Пошук
Головна » Кримінальне право
Слідчий відібрав у мене письмове зобов'язання не відлучатися з місця постійного проживання без його дозволу. Чи може слідчий у разі порушення мною даної підписки про невиїзд замінити запобіжний захід на більш суворий? Якщо обвинувачений порушить дану ним підписку про невиїзд, то вона може бути замінена більш суворим запобіжним заходом; про це обвинуваченому повинно бути оголошено при відібранні від нього підписки про невиїзд. Підписка про невиїзд як запобіжний захід обирається тоді, коли обставини справи свідчать про те, що мета застосування запобіжного заходу може бути досягнута за умови обмеження обвинуваченого на свободу пересування, вільний вибір місця проживання та права вільно залишати територію України. Як правило, цей захід застосовується з метою унеможливити ухилення особи від слідства і суду. Обвинувачений про зміну місця постійного проживання чи тимчасового знаходження зобов'язаний повідомляти орган, у провадженні якого перебуває справа. Відсутність таких осіб протяг ... Читати далі »
Категорія: Кримінальне право | Переглядів: 1989 | Додав: ВКарпатах | Дата: 25.12.2010 | Коментарії (1)

Мене побив сусід. У квітні цього року я подала заяву до міліції, але досі мене не повідомили про стан моєї справи. Якими є строки провадження дізнання? Чи можна оскаржити дії органів дізнання?

На органи дізнання (міліцію) покладається вжиття необхідних оперативно-розшукових заходів з метою виявлення ознак злочину і осіб, що його вчинили.
У справі про злочин, що не є тяжким або особливо тяжким, дізнання провадиться у строк не більше 10 днів, починаючи з моменту встановлення особи, яка його вчинила. У справі про тяжкий або особливо тяжкий злочин дізнання провадиться у строк не більше 10 днів з моменту порушення справи.
Дізнання у справах закінчується складанням постанови про направлення справи для провадження досудового слідства, яке затверджується прокурором.
За наявності обставин, що виключають провадження в кримінальній справі, відсутності події злочину, відсутності в діянні складу злочину та інших обставин, орган дізнання закриває справу мотивованою по ... Читати далі »

Категорія: Кримінальне право | Переглядів: 2049 | Додав: ВКарпатах | Дата: 25.12.2010 | Коментарії (0)

Ст. 192 Кримінального кодексу України (далі — Кодекс) передбачено відповідальність за заподіяння значної майно¬вої шкоди шляхом обману або зловживання довірою за відсутності ознак шахрайства у вигляді накладення штрафу до 50 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (нео¬податковуваний мінімум доходів громадян становить 17 грн.) або громадськими роботами на строк до 240 год., або вип-равними роботами на строк до 2 років, або арештом на строк до 6 місяців. Ті самі діяння, вчинені за попередньою змовою групою осіб, або такі, що заподіяли майнову шкоду у вели-ких розмірах, караються штрафом від 50 до 100 неоподатко¬вуваних мінімумів доходів громадян або обмеженням волі на строк до 3 років. Майнова шкода визнається значною, якщо вона у 50 і більше разів перевищує неоподатковуваний мінімум доходів громадян, а у великих розмірах — така, що у 100 і більше разів перевищує неоподатковуваний мінімум доходів громадян. Крім цього, такі дії посадових осіб підпадають також під ч. 3 ст. 358 Кодекс ... Читати далі »
Категорія: Кримінальне право | Переглядів: 1887 | Додав: ВКарпатах | Дата: 25.12.2010 | Коментарії (0)

Працівники несуть матеріальну відповідальність у розмірі прямої дійсної шкоди, але не більше свого середнього місячного заробітку. Тож у випадку якщо пряма дійсна шкода, заподіяна працівником підприємству, перевищує середній місячний заробіток працівника, з останнього відшкодовується тільки сума, що дорівнює середньому місячному заробітку.

За цим правилом притягується до матеріальної відповідальності бухгалтер підприємства.

Якщо на підприємстві існує посада головного бухгалтера, який очолює самостійний структурний підрозділ, то відповідальність такої категорії працівників настає відповідно до п. 2 ст. 133 КЗпП за шкоду, заподіяну зайвими грошовими виплатами в розмірі заподіяної з їх вини шкоди, але не більше свого середнього місячного заробітку.

У разі користування послугами спеціаліста на основі цивільно-правових договорів відповідальність за шкоду, заподіяну ними підприємству, повинна наступати за нормами цивільного законодавства.

Виходячи із загального визн ... Читати далі »

Категорія: Кримінальне право | Переглядів: 2115 | Додав: ВКарпатах | Дата: 02.06.2010 | Коментарії (0)

Верховна Рада схвалила зміни, які поси¬люють відповідальність за незаконний посів або вирощування снодій¬ного маку чи конопель
Тепер "незаконний посів або незаконне вирощування снодійного маку в кількості до ста (!) рослин чи ко¬нопель у кількості до десяти (!) рослин тягнуть за собою накладення штрафу від 18 до 100 неопо¬датковуваних мінімумів", тобто від 1360 до 1700 гривень, і "конфіс¬кацію незаконно вирощуваних наркотиковмісних рослин".
А вже незаконний посів або вирощу¬вання снодійного маку в кількості від 100 до 500 рослин чи конопель у кількості від 10 до 50 рослин караються штрафом від 100 до 500 неопо¬датковуваних міні¬мумів доходів гро¬мадян (від 1700 до 8500 гривень). Інша міра покарання — арешт на строк до шести місяців або обмеження волі на строк до трьох років.
Раніше Кримінальний кодекс за такі порушення передбачав відповідальність у вигляді штрафу в розмірі до 850 гривень або арешт до шести місяців чи обмеження волі на термін до трьох років.
Категорія: Кримінальне право | Переглядів: 2392 | Додав: ВКарпатах | Дата: 13.05.2010 | Коментарії (0)

Приступивши до роботи на посаді головного бухгалтера, справ за актом приймання – передачі громадянка не приймала. З часом виявила бажання звільнитись.
За який період часу вона буде нести відповідальність як головний бухгалтер? Протягом скількох років після звільнення вона може бути притягнена до юридичної відповідальність?

Чинне законодавство передбачає обов’язковість передачі бухгалтеру, що тільки став до роботи, документів бухгалтерії за актом приймання – передачі. Ця вимога міститься, наприклад, у Положенні про головних бухгалтерів, затвердженому постановою Ради Міністрів СРСР від 24.01.80р. № 59 (за наступними змінами та доповненнями): “Приймання і здавання справ при призначенні і звільненні головного бухгалтера оформлюється актом після перевірки стану бухгалтерського обліку і звітності”. Така постанова даного питання правильна. Оскільки бухгалтерські документи, що підтверджують проведення різноманітних господарських операцій, за своїм, якщо мож ... Читати далі »
Категорія: Кримінальне право | Переглядів: 8080 | Додав: ВКарпатах | Дата: 15.04.2010 | Коментарії (1)

Кожен працівник має право на заробітну плату, не нижчу від визначеної законом, на своєчасне одержання винагоро­ди за працю. У разі порушення встановлених термінів вип­лати заробітної плати та інших порушень законодавства про працю посадових осіб підприємств, установ, організацій незалежно від форм власності та громадян — суб'єктів підприємницької діяльності притягують до адміністративної відповідальності відповідно до ч.1 ст. 41 Кодексу України про адміністративні правопорушення (далі — КпАП), а та­кож до кримінальної відповідальності за ст. 175 Криміналь­ного кодексу України.

vovkandriy | Дата: 08.03.2010 | Коментарії (0)


Невдовзі у студентів розпочнеться довгоочікувана пора – літня заліково-екзаменаційна сесія. Те, що вона відповідальна для студента, не викликає сумніву, але вона відповідальна й довгоочікувана для викладача.

Про один з видів відповідальності, до якої може бути притягнено учасника навчально-виховного процесу під час складання студентом заліково-екзаменаційної сесії, й піде розмова.

vovkandriy | Дата: 08.03.2010 | Коментарії (0)


« 1 2

Календар
«  Травень 2024  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031
Архів записів
Статистика

Український рейтинг TOP.TOPUA.NET
Реклама
З питань
розміщення реклами
звертайся
за тел. 063 61 21 545
Copyright "Твоє право" © 2024. При копіюванні матеріалу гіперпосилання на сайт pravnik.at.ua обов'язкове. Хостинг від uCoz