"ТВОЄ ПРАВО" - фахові юридичні консультації -

захисти себе!

Меню сайту
Категорії розділу
Кримінальне право [18]
Житлове право [45]
Земельні правовідносини [14]
Сімейне право [18]
Адміністративне право [32]
Соціальне забезпечення [45]
Спадкове право [16]
Трудове право [54]
Поради юриста [42]
Пошук
Головна » 2010 » Квітень » 15 » Юридична відповідальність бухгалтера

15:56
Юридична відповідальність бухгалтера
Приступивши до роботи на посаді головного бухгалтера, справ за актом приймання – передачі громадянка не приймала. З часом виявила бажання звільнитись.
За який період часу вона буде нести відповідальність як головний бухгалтер? Протягом скількох років після звільнення вона може бути притягнена до юридичної відповідальність?

Чинне законодавство передбачає обов’язковість передачі бухгалтеру, що тільки став до роботи, документів бухгалтерії за актом приймання – передачі. Ця вимога міститься, наприклад, у Положенні про головних бухгалтерів, затвердженому постановою Ради Міністрів СРСР від 24.01.80р. № 59 (за наступними змінами та доповненнями): “Приймання і здавання справ при призначенні і звільненні головного бухгалтера оформлюється актом після перевірки стану бухгалтерського обліку і звітності”. Така постанова даного питання правильна. Оскільки бухгалтерські документи, що підтверджують проведення різноманітних господарських операцій, за своїм, якщо можна так висловитися, правовим статусом – порядком обігу, обліку, зберігання є документами суворої звітності.
Вважаємо, що Ви прорахувались, офіційно не прийнявши бухгалтерські документи за актом приймання – передачі. У Законі України “ Про бухгалтерський облік та фінансову звітність в Україні “ від 16.07.99 р. (з наступними змінами та доповненнями) частинами 3, 8 ст.8 і ст.9 передбачена відповідальність посадових осіб підприємств за оформлення та складання первинних документів і розрахунків: як видно з аналізу текстів статей, зазначену відповідальність несуть особи, які безпосередньо працювали у період, коли були допущені порушення. Тому Ви не несете відповідальності за правильність оформлення документів, складених до Вашого прийняття на роботу. Але якщо Ви використовували дані з неприйнятих документів і справ при складанні фінансових або податкових звітів, а ці дані виявилися перекрученими або не підтвердженими первинними документами, то відповідальність лягає на Вас.
Відповідно до нині чинного законодавства Ви повинні нести відповідальність за правопорушення, вчинені в період роботи на підприємстві (якщо вони Вами вчинені). Складнішою є справа з визначенням строку, протягом якого Ви можете бути притягнені до адміністративної або до кримінальної відповідальності. Складність полягає в обчисленні строків давності. Якщо допущено адміністративно каране правопорушення, то строк притягнення до адміністративної відповідальності складає два місяці. Але точкою відліку є дати: або вчинення правопорушення, або ж (при правопорушенні, що триває) виявлення правопорушення (ст.38 Кодексу України про адміністративні правопорушення). Строки ж давності притягнення до кримінальної відповідальності залежить від складу і тяжкості злочину, наявності або відсутності судимості в особи, яка його скоїла, та інших специфічних особливостей. У цілому мінімальний строк давності притягнення до кримінальної відповідальності складає один рік, а максимальний – 10 років з дня вчинення кримінального караного діяння (ст. 48 Кримінального кодексу України).
Категорія: Кримінальне право | Переглядів: 8079 | Додав: ВКарпатах | Теги: відповідальність бухгалтера | Рейтинг: 3.5/2
Всього коментарів: 1
1 Роман  
0
Доброго дня! Я державний службовець, призначений на посаду 15 березня 2011 року(впереше після закінчення вузу) заробітну плату отримую без індексації, хоча всі інші праці вники її отримують в розмірі більш ніж 500 грн., голоний бугалтер говорить що в мене індексаціїї не буде взагалі. Чи положена мені індексація і вякому пиблизно розмірі і відповідно до яких документів та положень, якщо ні то чому? допоможіть будласка...

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
Календар
«  Квітень 2010  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
2627282930
Архів записів
Статистика

Український рейтинг TOP.TOPUA.NET
Реклама
З питань
розміщення реклами
звертайся
за тел. 063 61 21 545
Copyright "Твоє право" © 2024. При копіюванні матеріалу гіперпосилання на сайт pravnik.at.ua обов'язкове. Хостинг від uCoz