"ТВОЄ ПРАВО" - фахові юридичні консультації -

захисти себе!

Меню сайту
Категорії розділу
Кримінальне право [18]
Житлове право [45]
Земельні правовідносини [14]
Сімейне право [18]
Адміністративне право [32]
Соціальне забезпечення [45]
Спадкове право [16]
Трудове право [54]
Поради юриста [42]
Пошук
Головна » 2010 » Березень » 8 » Відповідальність за порушення строків виплати заробітної плати

18:26
Відповідальність за порушення строків виплати заробітної плати

Кожен працівник має право на заробітну плату, не нижчу від визначеної законом, на своєчасне одержання винагоро­ди за працю. У разі порушення встановлених термінів вип­лати заробітної плати та інших порушень законодавства про працю посадових осіб підприємств, установ, організацій незалежно від форм власності та громадян — суб'єктів підприємницької діяльності притягують до адміністративної відповідальності відповідно до ч.1 ст. 41 Кодексу України про адміністративні правопорушення (далі — КпАП), а та­кож до кримінальної відповідальності за ст. 175 Криміналь­ного кодексу України.

19.02.2009 р. Президент України підписав Закон «Про внесення змін до Кодексу про адміністративні правопору­шення та Кримінального кодексу щодо посилення відпові­дальності за несвоєчасну виплату або безпідставну невиплату, чи інші порушення вимог законодавства про працю — тягнуть за собою накладення штрафу на посадових осіб підприємств, установ і організацій незалежно від форми власності та громадян — суб'єктів підприємницької діяль­ності від 30 до 100 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян».

Згідно зі ст. 33 КпАП при накладенні стягнення вра­ховується характер вчиненого правопорушення, особа порушника, ступінь вини, майновий стан, обставини, що пом'якшують або обтяжують відповідальність.

 Відповідно до ст. 38 КпАП у справах, підвідомчих суду (судді), стягнення може бути накладено не пізніше 3 місяців з дня вчинення правопорушення, а при тривалому порушенні — не пізніше 3 місяців з дня його виявлення.

Згідно з абз. 2 ст. 188-6 цього Кодексу невиконання за­конних вимог посадових осіб органів спеціального уповно­важеного органу виконавчої влади з державного нагляду за додержанням законодавства про працю щодо усунення порушень законодавства про працю тягне за собою накла­дання штрафу на посадових осіб від 50 до 100 неоподатко­вуваних мінімумів доходів громадян.

Абзаци 2 і 3 ч.2 ст. 230-1 цього Кодексу викладено в такій редакції: державні інспектори праці територіальних органів розглядають справи про адміністративні правопо­рушення за додержанням законодавства про працю і на­кладають штраф до 80 неоподатковуваних мінімумів до­ходів громадян.

Головний державний інспектор праці України, його за­ступники, головні державні інспектори територіальних органів, їх заступники, державні інспектори спеціально уповноваженого органу виконавчої влади з державного нагляду за додержанням законодавства про працю на­кладають штраф до 100 неоподатковуваних мінімумів до­ходів громадян.

ч.1 ст. 175 Кримінального кодексу України викладено в такій редакції: «Безпідставна невиплата зарплати, стипендії, пенсії чи іншої установленої законом виплати громадянам більш як за 1 місяць, вчинена умисно керівником підприєм­ства, установи або організації незалежно від форми влас­ності чи громадянином — суб'єктом підприємницької діяль­ності, карається штрафом від 50 до 1000 неоподаткованих мінімумів доходів громадян або виправними роботами на строк до 2 років, або позбавленням волі на строк до 2 років, з позбавленням права обіймати певні посади чи зай­матися певною діяльністю на строк до 3 років».

Абз. 2 ч.2 цієї статті викладено в такій редакції: «те саме діяння, якщо воно було вчинене внаслідок нецільо­вого використання коштів, призначених для виплати зар­плати, стипендії, пенсії та інших виплат, карається штра­фом від 1000 до 1500 неоподаткованих мінімумів доходів громадян або обмеженням волі на строк до 3 років з позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю на строк до 3 років».

 Юрист БО «Твоє право» Вовк Андрій

Категорія: Кримінальне право | Переглядів: 4662 | Додав: vovkandriy | Теги: невиплати заробітної плати, відповідальність, кримінальна справа | Рейтинг: 5.0/1
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
Календар
«  Березень 2010  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031
Архів записів
Статистика

Український рейтинг TOP.TOPUA.NET
Реклама
З питань
розміщення реклами
звертайся
за тел. 063 61 21 545
Copyright "Твоє право" © 2024. При копіюванні матеріалу гіперпосилання на сайт pravnik.at.ua обов'язкове. Хостинг від uCoz