"ТВОЄ ПРАВО" - фахові юридичні консультації -

захисти себе!

Меню сайту
Категорії розділу
Кримінальне право [18]
Житлове право [45]
Земельні правовідносини [14]
Сімейне право [18]
Адміністративне право [32]
Соціальне забезпечення [45]
Спадкове право [16]
Трудове право [54]
Поради юриста [42]
Пошук
Головна » Архів матеріалів
Чи має право працівник ДАІ накладати штраф на водія на підставі тільки даних пристрою фіксації швидкості?
Донедавна, відповідно до в ч. 1 ст. 141 Кодексу про адміністративні правопорушення співвласники і власники транспортних засобів притягувались до адміністративної відповідальності на підставі фіксації їх порушення швидкості пристроями, працюючими в автоматичному режимі.
Та відповідно до ч. 6 ст. 258 Кодексу, у разі автоматичної фіксації порушення ПДД протокол про порушення не складається, а постанова про адміністративні порушення виноситься без участі особи, що притягається до адмінвідповідальності.
Однак рішенням Конституційного суду України (КСУ) № 23-рп/2010 від 22 грудня 2010 року (справа № 1-34/2010) визнано такими, що не відповідають Конституції України (є неконституційними), стаття 141 та ч. 6 ст. 258 Кодексу України про адміністративні правопорушення. Ці положення Кодексу України про адміністративні правопорушення, які визнані неконституційними, в ... Читати далі »
Категорія: Поради юриста | Переглядів: 1339 | Додав: ВКарпатах | Дата: 06.03.2011 | Коментарії (0)

Які саме документи потрібні для того, щоб пройти техогляд?

3 15 січня в Україні розпочався техогляд транспортних засобів непарного року випуску, який триватиме до 15 грудня. Процедура проходження техогляду не зазнала змін, для її проходження подається :
1. Документ, що посвідчує особу власника транспортного засобу (паспорт громадянина України).
2. Протокол перевірки технічного стану, виданий уповноваженим суб'єктом господарювання не раніше, як за 45 діб додати проведення технічного огляду.
3. Свідоцтво про реєстрацію транспортного засобу.
4. Документ-дозвіл на право використаний транспортного засобу (доручення, тимчасовий реєстраційний талон).
5. Посвідчення водія, що дає право керувати транспортним засобом відповідної категорії та талон до нього.
6. Поліс обов'язкового страхування цивільно-правової відповідальності власників наземних транспортних засобів або документ, що підтверджує право на звільнення від страхування.
7. Квитанція ... Читати далі »

Категорія: Поради юриста | Переглядів: 2193 | Додав: ВКарпатах | Дата: 06.03.2011 | Коментарії (0)

ЯК ПРАВИЛЬНО РОЗІРВАТИ ТРУДОВИЙ ДОГОВІР У РАЗІ ЗМІН В ОРГАНІЗАЦІЇ ВИРОБНИЦТВА ТА ПРАЦІ


Пункт 1 ст. 40 КЗпП передбачає можливість припи¬нення трудового договору (далі — ТД) із працівником у разі "змін в організації виробництва і праці, в тому числі ліквідації, реорганізації, банкрутства або перепрофілювання підприємства, установи, організації, скорочення чисельності або штату працівників". Читаючи далі, ви дізнаєтеся, як це зробити грамотно.
За чиєю ініціативою відбувається звільнення
Припинення ТД за п. 1 ст. 40 КЗпП можливе виключ¬но за ініціативою власника.
Кого вправі звільнити
Дана норма передбачає можливість звільнення будь-яких працівників (за деякими винятками, про які ми скажемо нижче) у разі змін в організації виробницт¬ва і праці.
Коли можуть звільнити
Під змінами в організації виробництва і праці, зок¬рема, мають на увазі:
— ліквідацію юридичної особи;
— реорганізацію підприємства;
— банкрутство підпри ... Читати далі »

Категорія: Трудове право | Переглядів: 10617 | Додав: ВКарпатах | Дата: 06.03.2011 | Коментарії (0)

ЗВІЛЬНЕННЯ ЗА АМОРАЛЬНИЙ ПРОСТУПОК

Трудовий договір з ініціативи власника або уповноваженого ним органу може бути розірваний також у випадку вчинення працівником, який виконує виховні функції, аморального проступку, не сумісного з продовженням даної роботи (п. 3 ст. 41 КЗпП).
У науковій літературі термін аморальний трактується так: "Аморальний (а ... і мораль) – позбавлений моралі, неморальний Мораль (лат. moralis – моральний, від mores – звичаї) – це система поглядів і уявлень, норм і оцінок, що регулюють поведінку людей; одна з форм суспільної свідомості".
Словники трактують «аморальну поведінку» як систематичне пияцтво, наркоманія, корисливість, розпуста, сексуальна розбещеність та ін
Законодавством не встановлений спеціальний перелік працівників, які можуть бути звільнені з цієї підстави. У п. 28 постанови Пленуму від 6 листопада 1992 p. роз'яснюється, що на підставі здійснення аморального проступку, несумісного з продовженням даної роботи, ... Читати далі »
Категорія: Трудове право | Переглядів: 6642 | Додав: ВКарпатах | Дата: 26.02.2011 | Коментарії (0)

Моя невістка систематично ухиляється від виховання своїх неповнолітніх дітей, і тому вони вчиняють правопорушення. Чи можна притягнути її до відповідальності?
Згідно ЗІ СТ. 184 Кодексу України про адміністративні правопорушення ухилення батьків або осіб, які їх заміню¬ють, від виконання передбачених законодавством обов'язків щодо забезпечення необхідних умов життя, навчання та ви¬ховання неповнолітніх дітей тягне за собою попередження або накладення штрафу від 1 до 3 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.
Ті самі дії, вчинені повторно протягом року після накла¬дення адміністративного стягнення, тягнуть за собою на¬кладення штрафу від 2 до 4 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.
Вчинення неповнолітніми дітьми віком від 14 до 16 років правопорушення України, відповідальність за яке передба¬чено цим Кодексом, тягне за собою накладення штрафу на батьків або осіб, які їх замінюють, від 3 до 5 неоподаткову¬ваних мінімумів доходів громадян.
Вч ... Читати далі »
Категорія: Адміністративне право | Переглядів: 1727 | Додав: ВКарпатах | Дата: 26.02.2011 | Коментарії (0)

Мій чоловік застосовує до мене і дітей фізичне насильство, переслідує нас. Чи можна притягнути його до відповідальності?

Згідно з Законом України «Про попередження насиль¬ства в сім'ї» № 2789 від 15.11.2001 р. насильством у сім'ї є будь-які умисні дії фізичного, сексуального, психологічно¬го чи економічного спрямування одного члена сім'ї по відношенню до іншого члена сім'ї, якщо ці дії порушують права і свободи члена сім'ї як людини та громадянина і наносять йому моральну шкоду, шкоду його фізичному чи психічно¬му здоров'ю.
Здійснення заходів з попередження насильства в сім'ї в межах наданих їм повноважень покладається на:
 відповідні підрозділи органів внутрішніх справ;
 органи опіки і піклування;
 спеціально уповноважений орган виконавчої влади з пи¬тань попередження насильства в сім'ї.
Підставою для вжиття заходів з попередження насиль¬ства в сім'ї слугує написана вами заява на вжиття заходів з попередження насильства в сім'ї.
В орган ... Читати далі »

Категорія: Кримінальне право | Переглядів: 5834 | Додав: ВКарпатах | Дата: 26.02.2011 | Коментарії (6)

ЯК ЗМІНИТИ СВОЄ ІМ’Я

Статтею 295 Цивільного кодексу України передбачено, що фізична особа, яка досягла шістнадцяти років, має право на власний розсуд змінити своє прізвище або власне ім’я.
При досягненні чотирнадцяти років особа має право змінити своє прізвище або власне ім’я за згодою батьків або одного з них у разі, якщо другий з батьків помер, визнаний безвісно відсутнім, оголошений померлим, визнаний обмежено дієздатним, недієздатним, позбавлений батьківських прав щодо цієї дитини, а також якщо відомості про батька (матір) дитини виключено з актового запису про її народження або якщо відомості про чоловіка як батька дитини внесені до актового запису про її народження за заявою матері. У разі якщо над особою, яка досягла чотирнадцяти років, встановлено піклування, зміна прізвища або власного імені такої особи здійснюється за згодою піклувальника.
Особа, яка досягла чотирнадцяти років, має право на зміну по батькові у разі зміни її батьком свого власного імені.
... Читати далі »

Категорія: Поради юриста | Переглядів: 1610 | Додав: ВКарпатах | Дата: 26.02.2011 | Коментарії (0)

Чи має покупець право на обмін товару неналежної якості?

Згідно із ст. 707 Цивільного кодексу України (далі — ЦК) покупець має право протягом 14 днів з моменту передання йому непродовольчого товару належної якості, якщо триваліший строк не оголошено продавцем, обміняти його у місці купівлі або інших місцях, оголошених продавцем, на аналогічний товар інших розміру, форми, габариту, фасону, комплектації тощо. У разі виявлення різниці в ціні покупець проводить необхідний перерахунок з продавцем. Якщо у продавця немає необхідного для обміну товару, покупець має право повернути придбаний товар продавцеві та одержати сплачену за нього грошову суму.
Вимога покупця про обмін або повернення товару підлягає задоволенню, якщо товар не був у споживанні, збережено його товарний вигляд, споживчі властивості та за наявності доказів придбання товару у цього продавця.
Перелік товарів, які не підлягають обміну або поверненню на підставах, передбачених зазначеною вище статтею, встановлю ... Читати далі »

Категорія: Поради юриста | Переглядів: 3408 | Додав: ВКарпатах | Дата: 24.02.2011 | Коментарії (0)

За час проживання з чоловіком однією сім'єю без реєстрації шлюбу ми придбали автомобіль, гараж та інше майно. Чи маю я право на спадкування за законом, якщо чоловік помер?

Права подружжя, яке проживало у цивільному шлюбі, відрізняються від прав подружжя, яке проживало у зареєстрованому шлюбі, щодо спадкування за законом одним із них майна. Якщо ж було складено заповіт, то тоді успадковує майно особа зазначена у заповіті.
Спадкування за законом реалізується на засадах черговості. Кожна наступна черга спадкоємців одержує право на спадкування при відсутності спадкоємців попередньої черги усунення їх від права на спадкування, неприйняття ними спадщини або відмови від її прийняття. Цивільним кодексом України визначено, що в першу чергу право на спадкування
за законом мають діти спадкодавця, той з подружжя, який пережив спадкодавця (мається на увазі подружжя, у зареєстрованому шлюбі), і батьки. Звертаємо увагу, що проживання однією сім'єю жінки й чоловіка без шлюбу н ... Читати далі »

Категорія: Спадкове право | Переглядів: 4463 | Додав: ВКарпатах | Дата: 24.02.2011 | Коментарії (0)

Я навчаюся в інституті на стаціонарі й не можу доглядати за дитиною, якій 2 роки. Чи може моя мама скористатися правом на відпустку по догляду за онукою до З років, якщо вона працює?

Згідно з Законом України «Про відпустки» та ст. 179 Кодексу законів про працю України відпустка по догляду за дитиною до досягнення нею 3-річного віку може бути використана повністю або частинами також батьком дитини, бабою, дідом чи іншими родичами, які фактично доглядають за дитиною, або особою, яка всиновила чи взяла під опіку дитину. Відповідно до ч. 4 ст. 20 зазначеного Закону підставою для надання такої відпустки названим особам є довідка з місця роботи (служби, навчання) матері дитини про те, що вона стала до роботи до закінчення строку відпустки по догляду за дитиною і виплату їй допомоги по догляду за дитиною припинено (із зазначенням дати).
Отже, баба дитини для оформлення такої відпустки має подати відповідну письмову заяву на ім'я роботодавця, копію свідоцтва про народження ди ... Читати далі »

Категорія: Сімейне право | Переглядів: 1793 | Додав: ВКарпатах | Дата: 24.02.2011 | Коментарії (0)

« 1 2 3 4 5 6 ... 28 29 »

Календар
«  Травень 2024  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031
Архів записів
Статистика

Український рейтинг TOP.TOPUA.NET
Реклама
З питань
розміщення реклами
звертайся
за тел. 063 61 21 545
Copyright "Твоє право" © 2024. При копіюванні матеріалу гіперпосилання на сайт pravnik.at.ua обов'язкове. Хостинг від uCoz