"ТВОЄ ПРАВО" - фахові юридичні консультації -

захисти себе!

Меню сайту
Категорії розділу
Кримінальне право [18]
Житлове право [45]
Земельні правовідносини [14]
Сімейне право [18]
Адміністративне право [32]
Соціальне забезпечення [45]
Спадкове право [16]
Трудове право [54]
Поради юриста [42]
Пошук
Головна » Поради юриста
ЛІЦЕНЗУВАННЯ ГОСПОДАРСЬКОЇ ДІЯЛЬНОСТІ У 2011 р.

Загалом існує два критерії, за якими працює система ліцензування і видаються відповідні дозвільні документи. Перший — це потенційна небезпека для суспільства, громадянина і держави. Другий — це доступ до обмежених ресурсів. Тобто ліцензування є допоміжним механізмом державної політики і захищає інтереси громадян зокрема і суспільства в цілому.
Ліцензування є допоміжним механізмом державної політики і забезпечує інтереси як громадян, так і суспільства в цілому, захищає безпеку громадян від потенційно небезпечних видів діяльності випадкових або несумлінних підприємців.
В Україні ліцензуванню підлягали 66 видів господарської діяльності та 12 видів — відповідно до спеціальних законів. Видачу ліцензій у 2010 р. здійснювали понад 40 державних органів влади, а система їх отримання була складна й заплутана: близько 20 галузевих законів регулювали механізм отримання ліцензій. Крім того, більшість ліцензованих видів господарської ... Читати далі »

Категорія: Поради юриста | Переглядів: 5422 | Додав: ВКарпатах | Дата: 05.01.2011 | Коментарії (0)

На яких підставах реєструються транспортні засоби, що належать фізичним особам, і протягом якого строку вони повинні бути зареєстровані?

Транспортні засоби реєструються за юридичними та фізичними особами в реєстраційно-екзаменаційних підрозділах Державтоінспекції. Транспортні засоби, що належать декільком фізичним або юридичним особам (співвласникам), за їх письмовою заявою реєструються за однією з таких осіб.
У разі відсутності одного із співвласників державна реєстрація транспортних засобів проводиться на підставі його письмової заяви.
Транспортні засоби, що належать фізичним особам — підприємцям, реєструються за ними як за фізичними особами.
Власники транспортних засобів та особи, що експлуатують такі засоби на законних підставах, або їх представники зобов'язані зареєструвати (перереєструвати) транспортні засоби протягом десяти діб після придбання (одержання) або митного оформлення, або тимчасового ввезення на територію України, або виникнення обставин, що є ... Читати далі »

Категорія: Поради юриста | Переглядів: 1868 | Додав: ВКарпатах | Дата: 19.11.2010 | Коментарії (0)

Відповідно до Закону України «Про вибори депутатів Верховної Ради Автономної Республіки Крим, місцевих рад та сільських, селищних, міських голів» передвиборна агітація - це здійснення будь-якої діяльності з метою спонукання виборців голосувати за або не голосувати за кандидатів у депутати, кандидатів на посаду сільського, селищного, міського голови.
Політична реклама - це одна з форм передвиборної агітації, розміщена за допомогою рекламних засобів, яка спонукає виборців голосувати за або не голосувати за певного суб'єкта виборчого процесу.
До політичної реклами належить:
- використання символіки або логотипів політичної партії, місцевої організації партії, яка є суб'єктом виборчого процесу,
- так само повідомлення про підтримку місцевої організації партії, кандидата в депутати, кандидата на посаду сільського, селищного, міського голови шляхом видовищних чи інших публічних заходів
- привернення уваги до участі у таких заходах місцевих організацій парті ... Читати далі »
Категорія: Поради юриста | Переглядів: 6856 | Додав: ВКарпатах | Дата: 03.10.2010 | Коментарії (2)

Відповідно до листа НБУ від 26.07.2010 р. №11-113/3824-12809, керуючись ч. 4 — 6 ст. 61 Закону «Про освіту» додатковими джерелами фінансування державних навчальних закладів є: добровільні грошові внески, матцінності, одержані від підприємств, установ, організацій, громадян. Ці кошти не є прибутком і не оподатковуються, вони знаходяться у розпорядженні навчального закладу за умови, що спрямовуються на статутну діяльність закладу.
Благодійні внески у грошовій формі зараховуються на рах. «Суми за дорученням», тобто шляхом здійснення певної касової операції. При цьому частина коштів може спрямовуватися на виплату зарплати працівників відповідно до кошторисів зазначених установ і закладів, у разі коли такий напрям видатків визначено благодійником.
Касові операції оформлюються касовими ордерами, видатковими відомостями, розрахунковими документами, документами за операціями із застосуванням платіжних карток, іншими касовими документами, які підтверджують факт продажу (повернення ... Читати далі »
Категорія: Поради юриста | Переглядів: 2024 | Додав: ВКарпатах | Дата: 12.09.2010 | Коментарії (0)

Відповідно до Наказу Міністерства освіти і науки України "Про затвердження типового договору про навчання, підготовку, перепідготовку, підвищення кваліфікації або про надання додаткових освітніх послуг навчальними закладами" від 11 березня 2002 року № 183 якщо навчання здійснюється за кошт не держави, а юридичних чи фізичних осіб (підприємства, самого студента, його батьків), то укладається двосторонній (або трьохсторонній) Договір.
При укладанні такого Договору треба звернути особливу увагу на:
- наявність номера та дати укладання, набуття чинності, припинення дії Угоди;
- повному найменуванні вузу, вказівки його підпорядкованості й особи керівника (ректора);
- повній і вірній вказівці курсу, факультету, напряму підготовки, спеціальності (спеціалізації, бажано з кодом) і освітньо-кваліфікаційного рівня, що здобувається (бакалавр, спеціаліст, магістр), формі (денна, заочна) та термінів навчання;
- наявності повних реквізитів (поштовий індекс, адреса, ... Читати далі »
Категорія: Поради юриста | Переглядів: 4023 | Додав: ВКарпатах | Дата: 03.09.2010 | Коментарії (0)

В місті сьогодні дуже поширена практика добудовувати балкони, особливо на перших поверхах будинків. Це можна робити?
На мою думку це незаконно, адже через таке перепланування може погіршитись життя сусідів по багатоповерхівці. На такі зміни необхідна велика кількість дозволів. При цьому кожен будує на свій смак, виходячи із своїх можливостей. Будинок має негарний вигляд. Крім того, порушуються права сусідів по будинку, що породжує масу скарг. Наприклад, підводять добудовані балкони до підвіконня другого поверху, а це заборонено. Адже тоді сміття, сніг, вода лежать на підвіконнях квартир, які містяться над прибудовою. Це неприємно, крім того, улітку метал або руберойд сильно нагріваються, стає спекотно й у квартиру другого поверху надходить неприємний запах замість свіжого повітря.

Чи прибудований до квартири балкон належить до загальної площі квартири? Чи потрібно сплачувати кошти за користування ним?
Згідно зі статтею 66 Житлового кодексу, плата за користуванн ... Читати далі »

Категорія: Поради юриста | Переглядів: 7807 | Додав: ВКарпатах | Дата: 31.08.2010 | Коментарії (3)

Відповідно до п.26 постанови Кабінету Міністрів України № 606 від 09.07.2008 р. «Про затвердження Порядку проведення державного технічного огляду колісних транспортних засобів» для проведення технічного огляду транспортного засобу працівникові державтоінспекції подаються такі документи:
- паспорт громадянина України або інший документ, що посвідчує особу,— для фізичних осіб; копії довідки з ЄДРПОУ та документа, що підтверджує факт закріплення транспортного засобу за водієм,— для юридичних осіб;
- протокол перевірки технічного стану, виданий суб'єктом господарювання не раніше 45 діб до дати проведення технічного огляду, або міжнародний сертифікат технічного огляду, виданий центром технічного огляду для засобів, що виконують міжнародні перевезення вантажів і пасажирів;
- реєстраційні та інші документи, що підтверджують право використання зазначеного засобу;
- посвідчення водія, що дає право керувати засобом відповідної категорії, та талон до нього;
- ме ... Читати далі »
Категорія: Поради юриста | Переглядів: 1709 | Додав: ВКарпатах | Дата: 18.07.2010 | Коментарії (1)

Неодмінно запам'ятайте і дотримуйтеся простих, але вкрай потрібних заходів, щоб вберегти свою оселю від крадіжки, а себе — від небажаних гостей.
• Якщо даєте оголошення про продаж речей, тим паче цінних, не вказуйте інформації, з якої можна зрозуміти, коли вас немає вдома.
• Ніколи не давайте домашню адресу та телефони незнайомцю без необхідності.
• Зробіть непомітне маркування найбільш цінних речей, перепишіть номери телевізора, магнітофона, відео-, теле-, радіоапаратури, цінних паперів і зберігайте цей список у надійному місці.
• Не запрошуйте сторонніх до квартири, надто якщо вони пропонують вам спиртні напої, принесені із собою.
• Не зберігайте ключі від квартири разом із документами, не чіпляйте до них брелоків, що вказують інформацію про вас. Якщо загубили ключі, негайно замініть замок, а краще зміцніть двері додатковими засувами. Не залишайте ключі під килимком чи у поштовій скриньці.
• Не допускайте накопичення у поштовій скриньці значн ... Читати далі »
Категорія: Поради юриста | Переглядів: 1494 | Додав: ВКарпатах | Дата: 18.07.2010 | Коментарії (0)

На сьогодні поняття економії набуває неабиякого значення. Ми пропонуємо вам кілька порад про те, як правильно "скуповуватися" під час кризи, щоби не витрачати зайві гроші та оптимізувати покупки.
Ось можливі шляхи економії грошей під час шопінгу.
1. Купуйте продовольчі товари у різних магазинах. Практика показала, що так можна скоротити витрати до 19% від разового рахунку.
2. Не купуйте їжу на вечерю після роботи. Сплануйте своє меню на тиждень та купіть всі необхідні продукти на вихідних.
3. Не витрачайте гроші на купівлю напівфабрикатів. Приготуйте на вихідних необхідні страви, поставте у холодильник та розігрівайте перед вечерею.
4. Не переплачуйте за упаковку. Якщо є можливість купити продукти у простішому вигляді, купуйте їх.
5. Овочі та фрукти купуйте на ринку, а не у супермаркеті (якщо є така можливість). Вони дешевші та свіжіші, ніж їхні аналоги у магазині.
6. Не купуйте продукти харчування з середніх полиць, як правило, ціни на ... Читати далі »
Категорія: Поради юриста | Переглядів: 1783 | Додав: ВКарпатах | Дата: 18.07.2010 | Коментарії (0)

Правила безпеки дитини • Виходячи з дому, ретельно ховайте сірники і всі предмети, якими можна порізатися чи вколотися. • Не залишайте на видних місцях таблетки та інші ліки. • Навчіть дитину правильно користува¬тися телевізором, праскою. Поясніть, що лізти до розетки заборонено, а тим більше встромляти в неї сторонні предмети. • Купуючи іграшки, орієнтуйтеся на вік дитини, маленьким дітям не варто купувати іграшки з дрібними деталями. Купуючи іграшкові пістолети й арбалети, навчіть дитину правильно користуватися ними, поясніть, яка загроза виникає внаслідок недотримання правил. • Якщо вдома зберігається вогнепальна зброя, ховайте не тільки її, але й патрони. • Зачинивши двері, приберіть ключі в потаємну кишеньку або віддайте сусідам, але в жодному випадку не лишайте їх під килимком або над дверима. • Виходячи на вулицю, зачиняйте двері на всі замки. • Залишайте дітям телефонну картку, щоб вони могли у будь-який момент зв'язатися з вами.
Категорія: Поради юриста | Переглядів: 1647 | Додав: ВКарпатах | Дата: 03.07.2010 | Коментарії (0)

« 1 2 3 4 5 »

Календар
«  Квітень 2024  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930
Архів записів
Статистика

Український рейтинг TOP.TOPUA.NET
Реклама
З питань
розміщення реклами
звертайся
за тел. 063 61 21 545
Copyright "Твоє право" © 2024. При копіюванні матеріалу гіперпосилання на сайт pravnik.at.ua обов'язкове. Хостинг від uCoz