"ТВОЄ ПРАВО" - фахові юридичні консультації -

захисти себе!

Меню сайту
Категорії розділу
Кримінальне право [18]
Житлове право [45]
Земельні правовідносини [14]
Сімейне право [18]
Адміністративне право [32]
Соціальне забезпечення [45]
Спадкове право [16]
Трудове право [54]
Поради юриста [42]
Пошук
Головна » 2011 » Січень » 5 » ЛІЦЕНЗУВАННЯ ГОСПОДАРСЬКОЇ ДІЯЛЬНОСТІ У 2011 р.

18:58
ЛІЦЕНЗУВАННЯ ГОСПОДАРСЬКОЇ ДІЯЛЬНОСТІ У 2011 р.
ЛІЦЕНЗУВАННЯ ГОСПОДАРСЬКОЇ ДІЯЛЬНОСТІ У 2011 р.

Загалом існує два критерії, за якими працює система ліцензування і видаються відповідні дозвільні документи. Перший — це потенційна небезпека для суспільства, громадянина і держави. Другий — це доступ до обмежених ресурсів. Тобто ліцензування є допоміжним механізмом державної політики і захищає інтереси громадян зокрема і суспільства в цілому.
Ліцензування є допоміжним механізмом державної політики і забезпечує інтереси як громадян, так і суспільства в цілому, захищає безпеку громадян від потенційно небезпечних видів діяльності випадкових або несумлінних підприємців.
В Україні ліцензуванню підлягали 66 видів господарської діяльності та 12 видів — відповідно до спеціальних законів. Видачу ліцензій у 2010 р. здійснювали понад 40 державних органів влади, а система їх отримання була складна й заплутана: близько 20 галузевих законів регулювали механізм отримання ліцензій. Крім того, більшість ліцензованих видів господарської діяльності паралельно регулювалися великою кількістю стандартів, дозволів, сертифікатів, технічних умов тощо.
З метою забезпечення належних умов для провадження та вдосконалення ліцензування господарської діяльності, зацікавленості осіб у започаткуванні бізнесу, активізації та розвитку інвестиційної діяльності 19.10.2010 р. Верховною Радою України прийнято Закон України № 2608 VI «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо обмеження державного регулювання господарської діяльності» (далі - Закон № 2608-VI)
При розробці цього Закону було переглянуто види господарської діяльності на предмет їх відповідності основним принципам державної політики у сфері ліцензування.
У переліку видів діяльності, що підлягають ліцензуванню, залишились види господарської діяльності, які забезпечують безпеку держави, захист навколишнього природного середовища, життя та здоров'я людей, зокрема види господарської діяльності, пов'язані з виробництвом зброї, вибухових матеріалів промислового призначення; особливо небезпечних хімічних речовин; операції у сфері поводження з небезпечними відходами; виробництвом спеціальних засобів, заряджених речовинами сльозогінної та дратівної дії; піротехнічних засобів; лікарських засобів; ветеринарних медикаментів і препаратів; ракет-носіїв, космічних апаратів та їх складових частин, наземного комплексу управління космічними апаратами та його складових частин; виготовленням спеціальних технічних засобів для зняття інформації з каналів зв'язку, наданням послуг у сфері технічного захисту інформації; медична та ветеринарна практика тощо.
Законом № 2608-VІ звільнено від ліцензування види господарської діяльності, ліцензування яких не відповідає основним принципам державної політики у сфері ліцензування, зокрема:
пошук (розвідка) корисних копалин;
видобування корисних копалин із родовищ, що мають загальнодержавне значення та включені до Держфонду родовищ корисних копалин;
виробництво та виготовлення виробів з дорогоцінних металів та дорогоцінного каміння, дорогоцінного каміння органогенного утворення, напівдорогоцінного каміння;
виробництво пестицидів і агрохімікатів (тільки регуляторів росту рослин);
розроблення, виробництво, використання, експлуатація, сертифікаційні випробування, тематичні дослідження, експертиза, звезення, вивезення криптосистем і засобів криптографічного захисту інформації;
розроблення, виробництво, сертифікаційні випробування голографічних захисних елементів;
розроблення, виробництво, впровадження, обслуговування, дослідження ефективності систем і засобів технічного захисту інформації, надання послуг у сфері технічного захисту інформації;
проведення дезінфекційних, дезінсекційних, дератизаційних робіт;
збирання, заготівля окремих видів відходів як вторинної сировини;
операції у сфері поводження з небезпечними відходами;
виконання топографо-геодезичних, картографічних робіт;
виконання авіаційно-хімічних робіт;
пересилання поштових переказів, простих та реєстрованих листів, поштових карток, бандеролей та посилок масою до 30 кг;
турагентська діяльність;
фізкультурно-оздоровча та спортивна діяльність;
проектування, будівництво нових і реконструкція існуючих меліоративних систем;
діяльність митного перевізника;
виготовлення парфумерно-косметичної продукції з використанням спирту етилового;
виробництво, збереження племінних (генетичних) ресурсів;
діяльність, пов'язана з виробництвом автомобілів та автобусів;
виробництво хімічних джерел струму, заготівля та утилізація відпрацьованих хімічних джерел струму;
виробництво та зберігання рідкого палива з біомаси та біогазу;
проектування, технічне обслуговування, будівництво нових і реконструкція діючих систем видобування газу (метану) вугільних родовищ та окремих об'єктів інженерної інфраструктури, оцінка протиаварійного стану зазначених об'єктів.
Із 66 видів господарської діяльності, що підлягали ліцензуванню, скасовано ліцензування 21 виду господарської діяльності, провадження яких не пов'язане із загрозою безпеці держави, життю та здоров'ю людей, погіршенням стану навколишнього природного середовища, а також щодо яких існують інші засоби державного регулювання (державні стандарти, будівельні норми і правила, технічні умови, міжнародні стандарти якості тощо), а за п'ятьма видами ліцензування переглянуто критерії видів господарської діяльності, що підлягають ліцензуванню.
Законом № 2608-УІ доповнено перелік обов'язкових документів, що подаються до органу ліцензування для отримання ліцензії, випискою з Єдиного державного реєстру юридичних осіб та фізичних осіб — підприємців та виключено низку норм, що втратили чинність, наприклад, строки дії та розміри плати за ліцензії на провадження діяльності з організації та проведення азартних ігор.
У зв'язку зі скасуванням ліцензування деяких видів господарської діяльності цим Законом внесено відповідні зміни до двох кодексів України та 16 спеціальних законів України.
Спрощення механізму отримання ліцензій та зменшення видів господарської діяльності, що підлягають ліцензуванню, сприятимуть покращенню умов для започаткування підприємницької діяльності та збільшенню кількості суб'єктів підприємництва й, відповідно, покращенню надходжень до держбюджету за рахунок сплати ними податків.
Закон № 2608VI набрав чинності з 16.11.2010 р., крім окремих положень, зокрема змін в ліцензуванні діяльності з випуску та проведення лотерей, які набирають чинності з дня скасування мораторію на видачу ліцензій на таку господарську діяльність.

Категорія: Поради юриста | Переглядів: 5423 | Додав: ВКарпатах | Теги: ліцензування діяльність у 2011 р. | Рейтинг: 3.3/3
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
Календар
«  Січень 2011  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31
Архів записів
Статистика

Український рейтинг TOP.TOPUA.NET
Реклама
З питань
розміщення реклами
звертайся
за тел. 063 61 21 545
Copyright "Твоє право" © 2024. При копіюванні матеріалу гіперпосилання на сайт pravnik.at.ua обов'язкове. Хостинг від uCoz