"ТВОЄ ПРАВО" - фахові юридичні консультації -

захисти себе!

Меню сайту
Категорії розділу
Кримінальне право [18]
Житлове право [45]
Земельні правовідносини [14]
Сімейне право [18]
Адміністративне право [32]
Соціальне забезпечення [45]
Спадкове право [16]
Трудове право [54]
Поради юриста [42]
Пошук
Головна » Поради юриста
При незначних ДТП «даішники» непотрібні

Прийнято Закон про зміни порядку оформлення матеріалів ДТП: у випадку "легких" аварій співробітників ДАІ викликати не прийдеться…
Верховна Рада України 17 лютого 2011 прийняла Закон України "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо ДТП і виплат страхового відшкодування ". Відповідний законопроект зареєстровано за № 4652-д і прийнятий у другому читанні і в цілому 329 депутатами.
Закон направлено на підпис президенту 25.02.2011р.
Закон передбачає спрощення оформлення матеріалів ДТП, в яких відсутні травмовані або загиблі особи, а пошкоджені тільки транспортні засоби, та вдосконалення порядку виплати страхового відшкодування.
Внесено зміни до Кодексу про адміністративні правопорушення. Стаття 124 доповнено приміткою такого змісту:
"Примітка. Особа, цивільно-правова відповідальність якої застрахована, звільняється від адміністративної відповідальності за порушення правил дорожнього руху ... Читати далі »

Категорія: Поради юриста | Переглядів: 1165 | Додав: ВКарпатах | Дата: 06.03.2011 | Коментарії (0)

Хочу зареєструвати скутер. Які умови реєстрації та водіння легких мопедів, скутерів?
Постановою уряду від 23 грудня 2009 року № 1371 були запроваджені правила реєстрації транспортних засобів з об’ємом двигуна не більше 50 кубічних сантиметрів.
На даний час МВС України підготовлено проект постанови Кабінету Міністрів України «Про внесення змін до постанови Кабінету Міністрів України від 23 грудня 2009 року № 1371», в якому передбачено перенесення терміну завершення спрощеного порядку реєстрації мопедів до 1 липня 2011 року.
Отож власникам скутерів і мопедів, яким продовжать спрощену процедуру реєстрації до 1 липня, щоб зареєструвати свій транспортний засіб (якщо він придбаний до 29 грудня 2009 року), необхідно звернутися до реєстраційно-екзаменаційного відділення ДАІ за місцем проживання, де написати заяву із зазначенням дати та обставин придбання транспортного засобу. Якщо у власника скутера збереглися документи, що стверджують законність придбання скутера, ... Читати далі »
Категорія: Поради юриста | Переглядів: 2187 | Додав: ВКарпатах | Дата: 06.03.2011 | Коментарії (3)

Чи має право працівник ДАІ накладати штраф на водія на підставі тільки даних пристрою фіксації швидкості?
Донедавна, відповідно до в ч. 1 ст. 141 Кодексу про адміністративні правопорушення співвласники і власники транспортних засобів притягувались до адміністративної відповідальності на підставі фіксації їх порушення швидкості пристроями, працюючими в автоматичному режимі.
Та відповідно до ч. 6 ст. 258 Кодексу, у разі автоматичної фіксації порушення ПДД протокол про порушення не складається, а постанова про адміністративні порушення виноситься без участі особи, що притягається до адмінвідповідальності.
Однак рішенням Конституційного суду України (КСУ) № 23-рп/2010 від 22 грудня 2010 року (справа № 1-34/2010) визнано такими, що не відповідають Конституції України (є неконституційними), стаття 141 та ч. 6 ст. 258 Кодексу України про адміністративні правопорушення. Ці положення Кодексу України про адміністративні правопорушення, які визнані неконституційними, в ... Читати далі »
Категорія: Поради юриста | Переглядів: 1339 | Додав: ВКарпатах | Дата: 06.03.2011 | Коментарії (0)

Які саме документи потрібні для того, щоб пройти техогляд?

3 15 січня в Україні розпочався техогляд транспортних засобів непарного року випуску, який триватиме до 15 грудня. Процедура проходження техогляду не зазнала змін, для її проходження подається :
1. Документ, що посвідчує особу власника транспортного засобу (паспорт громадянина України).
2. Протокол перевірки технічного стану, виданий уповноваженим суб'єктом господарювання не раніше, як за 45 діб додати проведення технічного огляду.
3. Свідоцтво про реєстрацію транспортного засобу.
4. Документ-дозвіл на право використаний транспортного засобу (доручення, тимчасовий реєстраційний талон).
5. Посвідчення водія, що дає право керувати транспортним засобом відповідної категорії та талон до нього.
6. Поліс обов'язкового страхування цивільно-правової відповідальності власників наземних транспортних засобів або документ, що підтверджує право на звільнення від страхування.
7. Квитанція ... Читати далі »

Категорія: Поради юриста | Переглядів: 2192 | Додав: ВКарпатах | Дата: 06.03.2011 | Коментарії (0)

ЯК ЗМІНИТИ СВОЄ ІМ’Я

Статтею 295 Цивільного кодексу України передбачено, що фізична особа, яка досягла шістнадцяти років, має право на власний розсуд змінити своє прізвище або власне ім’я.
При досягненні чотирнадцяти років особа має право змінити своє прізвище або власне ім’я за згодою батьків або одного з них у разі, якщо другий з батьків помер, визнаний безвісно відсутнім, оголошений померлим, визнаний обмежено дієздатним, недієздатним, позбавлений батьківських прав щодо цієї дитини, а також якщо відомості про батька (матір) дитини виключено з актового запису про її народження або якщо відомості про чоловіка як батька дитини внесені до актового запису про її народження за заявою матері. У разі якщо над особою, яка досягла чотирнадцяти років, встановлено піклування, зміна прізвища або власного імені такої особи здійснюється за згодою піклувальника.
Особа, яка досягла чотирнадцяти років, має право на зміну по батькові у разі зміни її батьком свого власного імені.
... Читати далі »

Категорія: Поради юриста | Переглядів: 1607 | Додав: ВКарпатах | Дата: 26.02.2011 | Коментарії (0)

Чи має покупець право на обмін товару неналежної якості?

Згідно із ст. 707 Цивільного кодексу України (далі — ЦК) покупець має право протягом 14 днів з моменту передання йому непродовольчого товару належної якості, якщо триваліший строк не оголошено продавцем, обміняти його у місці купівлі або інших місцях, оголошених продавцем, на аналогічний товар інших розміру, форми, габариту, фасону, комплектації тощо. У разі виявлення різниці в ціні покупець проводить необхідний перерахунок з продавцем. Якщо у продавця немає необхідного для обміну товару, покупець має право повернути придбаний товар продавцеві та одержати сплачену за нього грошову суму.
Вимога покупця про обмін або повернення товару підлягає задоволенню, якщо товар не був у споживанні, збережено його товарний вигляд, споживчі властивості та за наявності доказів придбання товару у цього продавця.
Перелік товарів, які не підлягають обміну або поверненню на підставах, передбачених зазначеною вище статтею, встановлю ... Читати далі »

Категорія: Поради юриста | Переглядів: 3408 | Додав: ВКарпатах | Дата: 24.02.2011 | Коментарії (0)

ЩО ПОТРІБНО ДЕКЛАРУВАТИ ЗА 2010 Р.
Відповідно до ст. 67 Конституції України кожен громадянин зобов'язаний сплачувати податки і збори в порядку і розмірах, встановлених законом, отже повинен подати декларацію про доходи за минулий рік та сплатити податки у разі отримання доходів.
Декларування у 2011 році доходів фізичних осіб пов’язано з виконанням платниками податку вимог Закону України від 23 травня 2003 року №889-IV «Про податок з доходів фізичних осіб» (далі — Закон №889), згідно з яким платники податку у відповідних випадках зобов’язані подати річну податкову декларацію або мають право подати декларацію для отримання податкового кредиту.
Фізична особа зобов’язана подати декларацію, якщо протягом 2010 року вона отримала: доходи (прибутки), які не підлягали оподаткуванню при їх нарахуванні чи виплаті; іноземні доходи; доходи від особи, яка не мала статусу податкового агента (тобто доходи, отримані від нерезидента, фізичної особи, яка не є суб’єктом підприє ... Читати далі »
Категорія: Поради юриста | Переглядів: 1565 | Додав: ВКарпатах | Дата: 30.01.2011 | Коментарії (0)

У першому півріччі 2011 всі податкові штрафи становлять 1 гривню

Лист ДПАУ від 31.12.2010 р. №29429/7/10-1017/5190 «Щодо розміру штрафних санкцій за вчинене у період з 1 січня по 30 червня 2011 року будь-яке порушення податкового законодавства»
ДПАУ проінформувала, що штрафна санкція у розмірі не більше 1 гривні застосовується виключно за вчинене у період з 1 січня по 30 червня 2011 року будь-яке порушення податкового законодавства.

Категорія: Поради юриста | Переглядів: 1358 | Додав: ВКарпатах | Дата: 30.01.2011 | Коментарії (0)

ВАСУ про оскарження рішень контролюючих органів щодо нарахування податкових зобов’язань

Лист ВАСУ від 24.12.2010 р. №1843/11/13-10 «Щодо строку звернення до суду платників податків з адміністративним позовом щодо оскарження рішень контролюючих органів про нарахування податкових зобов’язань, а також строків звернення контролюючих органів із позовом про стягнення податкового боргу»
ВАСУ вніс зміни до свого листа від 27.09.2010 р. №1343/11/13-10.
Так, ВАСУ зазначає, що було внесено зміни до ст. 99 Кодексу адміністративного судочинства (КАСУ), відповідно до яких для подання позовів платників податків про оскарження податкових повідомлень-рішень встановлено місячний строк звернення до адмінсуду.
Позовні вимоги органів ДПС про стягнення податкового боргу з платників повинні пред’являтися протягом шести місяців з дня виникнення права на стягнення податкового боргу.
Своєю чергою, право на стягнення податкового боргу виникає після надіслання (вручення) кон ... Читати далі »

Категорія: Поради юриста | Переглядів: 1678 | Додав: ВКарпатах | Дата: 29.01.2011 | Коментарії (0)

Планові документальні перевірки відповідно до Податкового кодексу України

Який порядок проведення планової документальної перевірки?

Відповідно до статті 77 розділу 2 «Адміністрування податків, зборів (обов’язкових платежів)» Податкового кодексу України від 02.12.10 р. №2755-VI (далі закон) документальна планова перевірка повинна бути передбачена у плані-графіку проведення планових документальних перевірок.
До плану-графіка проведення документальних планових перевірок відбираються платники податків, які мають ризик щодо несплати податків та зборів, невиконання іншого законодавства, контроль за яким покладено на органи державної податкової служби.
Періодичність проведення документальних планових перевірок платників податків визначається залежно від ступеня ризику в діяльності таких платників податків, який поділяється на високий, середній та незначний. Платники податків з незначним ступенем ризику включаються до плану-графіка не частіше, ніж раз на три кален ... Читати далі »

Категорія: Поради юриста | Переглядів: 2876 | Додав: ВКарпатах | Дата: 25.01.2011 | Коментарії (0)

« 1 2 3 4 5 »

Календар
«  Квітень 2024  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930
Архів записів
Статистика

Український рейтинг TOP.TOPUA.NET
Реклама
З питань
розміщення реклами
звертайся
за тел. 063 61 21 545
Copyright "Твоє право" © 2024. При копіюванні матеріалу гіперпосилання на сайт pravnik.at.ua обов'язкове. Хостинг від uCoz