"ТВОЄ ПРАВО" - фахові юридичні консультації -

захисти себе!

Меню сайту
Категорії розділу
Кримінальне право [18]
Житлове право [45]
Земельні правовідносини [14]
Сімейне право [18]
Адміністративне право [32]
Соціальне забезпечення [45]
Спадкове право [16]
Трудове право [54]
Поради юриста [42]
Пошук
Головна » 2011 » Січень » 21 » За яких умов і на який термін міліція має право затримувати особу?

22:59
За яких умов і на який термін міліція має право затримувати особу?
За яких умов і на який термін міліція має право затримувати особу?

Відповідно до ст. 29 Конституції України ви маєте право на свободу та особисту недоторканність. Посадові особи правоохоронних органів не мають права вас арештовувати або тримати під вартою без вмотивованого рішення суду. Конституція України лише у виняткових випадках, коли треба нагально запобігти злочинові або його перепинити, дозволяє затримання особи без рішення суду.
Звертаючись до вас, працівник міліції (ПМ) зобов'язаний розбірливо назвати своє прізвище, звання та пред'явити на вашу вимогу службове посвідчення. Якщо він має до вас серйозні претензії, то цю інформацію краще записати до записника. Міліцейська форма не є службовим посвідченням. У взаємовідносинах з вами ПМ повинен виявляти високу культуру і такт (ст. 5 Закону України «Про міліцію»). Представившись, ПМ має право перевірити у вас документи, що посвідчують вашу особу, при підозрі у вчиненні правопорушення (поцікавтесь якого). Необов'язково це має бути паспорт, можете пред'явити посвідчення водія, студентський квиток тощо. Важливо, щоб у документі була фотографія, з якою вас можна ідентифікувати. Працівник міліції може попросити у вас інші документи, які вважатимуться йому потрібними. Не рекомендується опиратися такій перевірці документів (бажано їх завжди мати при собі) чи вести себе агресивно. Це лише перевірка, і ваша неадекватна поведінка може викликати у ПМ підозру чи стати підставою для затримання.
У будь-якому випадку вам варто поцікавитися, у якому саме правопорушенні вас підозрюють і на якій підставі. Ваше затримання може відбутися лише за певних умов, коли на це є підстави.
Найвагоміша підстава — відсутність документів. Якщо за адміністративним правопорушенням, у якому вас підоз¬рюють, треба скласти протокол, то, не маючи підтвердження вашої особи, поза райвідділом міліції зробити це неможливо (забрати до відділу вас можуть лише тоді, коли протокол неможливо скласти на місці). Хіба що вас можуть врятувати свідки, які доведуть, що ви — це ви. Але при цьому самі свідки повинні мати документи, що підтверджують їхню особу.
Друга підстава для затримання більшою мірою залежить від вашої поведінки. Не намагайтеся втекти!
Адміністративне затримання не може тривати більше трьох годин. Лише у виняткових випадках, пов'язаних з порушенням пограничного режиму або порядку обігу нарко¬тичних засобів, вас можуть затримати на строк до трьох діб. Також у разі вчинення вами дрібного хуліганства, злісної непокори правоохоронцю, образи правоохоронця та публічних закликів до невиконання його вимог вас можуть затримати до розгляду справи судом. В усіх інших випадках негайно після з'ясування особи і складення протоколу, але у будь-якому разі не пізніше ніж через три години вас має бути звільнено.
У разі відмови затриманого від підписання протоколу в ньому робиться запис про це. У протоколі ви маєте право написати свої пояснення і подати зауваження до його змісту, які додаються до протоколу. У разі коли вам у протоколі приписують дії, котрих ви не вчиняли, від підписання протоколу варто відмовитися.
Вас також вправі затримати орган дізнання без попе¬реднього рішення суду у випадку обґрунтованої підозри, що ви вчинили злочин, за який передбачено покарання у вигляді позбавлення волі, але тільки тоді, коли така підозра ґрунтується на зазначених у законі обставинах, а саме:
коли вас застали при вчиненні злочину або безпосередньо після його вчинення;
коли очевидці, в тому числі й потерпілі, прямо вкажуть, що саме ви вчинили злочин;
коли на вас або на вашому одязі, при вас або у вашому житлі будуть виявлені явні сліди злочину.
Категорія: Кримінальне право | Переглядів: 2969 | Додав: ВКарпатах | Теги: термін міліція затримання, затримання міліцією | Рейтинг: 5.0/1
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
Календар
«  Січень 2011  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31
Архів записів
Статистика

Український рейтинг TOP.TOPUA.NET
Реклама
З питань
розміщення реклами
звертайся
за тел. 063 61 21 545
Copyright "Твоє право" © 2024. При копіюванні матеріалу гіперпосилання на сайт pravnik.at.ua обов'язкове. Хостинг від uCoz