"ТВОЄ ПРАВО" - фахові юридичні консультації -

захисти себе!

Меню сайту
Категорії розділу
Кримінальне право [18]
Житлове право [45]
Земельні правовідносини [14]
Сімейне право [18]
Адміністративне право [32]
Соціальне забезпечення [45]
Спадкове право [16]
Трудове право [54]
Поради юриста [42]
Пошук
Головна » 2011 » Січень » 11 » Оформлюємо спадщину без документів

17:24
Оформлюємо спадщину без документів
Як оформити право на спадщину спадкоємцями, якщо відсутній документ про право власності на житло за життя спадкодавця?

Це ситуація коли на житлові будинки та квартири у людей немає правовстановлюючих документів, свідоцтв про право власності на житло.
Такі ситуації трапляється найчастіше у випадку, якщо ще за життя спадкодавця він побудував будинок, але не прийняв в експлуатацію і відповідно не отримав свідоцтво про право власності на будинок.
Спадкоємці померлого у такому випадку, звернувшись до нотаріальної контори з метою прийняття спадщини, отримують відмову, оскільки нотаріус не може видати таким спадкоємцям свідоцтво на спадщину, через те, що відсутній правовстановлюючий документ на таке майно.
У такому випадку залишається лише одне — звертатися до суду з позовом про визнання права власності на спадкове майно.
Для того, щоб оформити право власності на таке спадкове майно у судовому порядку необхідно виконати ряд дій.
По-перше, необхідною передумовою для визнання права власності на таке спадкове майно є наявність рішення місцевої ради або її виконавчого комітету про надання спадкодавцю земельної ділянки для будівництва житлового будинку.
Великим плюсом буде якщо спадкодавець оформив будівельний паспорт на забудову даної земельної ділянки.
Далі для подання заяви до суду необхідно оформити висновок санітарно-епідеміологічної служби та висновок пожежних органів про відповідність здійсненого спадко­давцем будівництва санітарним та протипожежним нормам.
Після цього слід звернутися до проектної організації, яка має ліцензію на виконання проектних та будівельних робіт, для отримання висновку щодо відповідності даного будівництва чинним будівельним нормам і правилам.
Наступним кроком є звернення в організацію або до професійного оцінювача для визначення ринкової вартості такого будівництва, що необхідно для визначення та сплати судового збору при зверненні до суду.
Необхідно мати свідоцтво про смерть спадкодавця і що після смерті залишилась спадщина, яка складається з житлового будинку з надвірними спорудами. Після цього треба оформити позовну заяву про визнання права власності на спадкове майно і подати її до суду.
Після того, як суд ухвалить рішення про визнання права власності на спадкове майно, слід взяти 2 примірники рішення суду з мокрою печаткою і зареєструвати це право власності у бюро технічної інвентаризації.
Отже необхідно пам’ятати, що юридично грамотним і правильним є документальне оформлення свого права власності. У випадку не оформлення документально свого права власності на майно у майбутньому його не можна подарувати, заповісти, продати, обміняти тощо.
Категорія: Спадкове право | Переглядів: 4003 | Додав: ВКарпатах | Теги: спадщина без документів, оформлюємо спадщину | Рейтинг: 5.0/1
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
Календар
«  Січень 2011  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31
Архів записів
Статистика

Український рейтинг TOP.TOPUA.NET
Реклама
З питань
розміщення реклами
звертайся
за тел. 063 61 21 545
Copyright "Твоє право" © 2024. При копіюванні матеріалу гіперпосилання на сайт pravnik.at.ua обов'язкове. Хостинг від uCoz