"ТВОЄ ПРАВО" - фахові юридичні консультації -

захисти себе!

Меню сайту
Категорії розділу
Кримінальне право [18]
Житлове право [45]
Земельні правовідносини [14]
Сімейне право [18]
Адміністративне право [32]
Соціальне забезпечення [45]
Спадкове право [16]
Трудове право [54]
Поради юриста [42]
Пошук
Головна » 2010 » Липень » 12 » Оформлення трудових відносин з — фізособою, на спрощеній системі оподаткування («єдинником»).

22:44
Оформлення трудових відносин з — фізособою, на спрощеній системі оподаткування («єдинником»).
Указом Президента України від 03.07.98 р. №727/98 «Про спрощену систему оподаткування, обліку та звітності суб’єктів малого підприємництва» (в редакції Указу від 28.06.99 р. №746/99) установлено, що суб’єкти підприємницької діяльності — фізичні особи, які займаються підприємницькою діяльністю без створення юридичної особи і у трудових відносинах з якими, включаючи членів їх сімей, протягом календарного року перебуває не більше 10 осіб та обсяг виручки яких від реалізації продукції (товарів, робіт, послуг) за календарний рік не перевищує 500 тис. гривень, мають право обрати спосіб оподаткування доходів за єдиним податком шляхом отримання свідоцтва про сплату єдиного податку (далі — Свідоцтво) за встановленою формою.
Для фізичної особи — суб’єкта підприємницької діяльності — платника єдиного податку чисельність найманих працівників, включаючи членів його сім’ї, які можуть перебувати у трудових відносинах з ними протягом календарного року, визначається таким чином.
Для переходу на спрощену систему оподаткування, обліку та звітності фізична особа — суб’єкт підприємницької діяльності не пізніше ніж за 15 днів до початку кварталу, з якого вона обирає спосіб оподаткування доходів за єдиним податком (новостворені — з того кварталу, в якому проведено державну реєстрацію), подає до органу державної податкової служби за місцем державної реєстрації письмову заяву за формою згідно з Додатком 1 до Порядку видачі Свідоцтва про сплату єдиного податку, затвердженого наказом ДПА України від 29.10.99 р. № 599 i зареєстрованого в Мін’юсті України 02.11.99 р. за №752/4045, в якій зазначає чисельність та поіменний склад найманих працівників, включаючи членів її сім’ї, з якими укладено трудові угоди та число яких на день складання заяви не може перевищувати 10 осіб.
За наявності заяви, а також платіжного документа про сплату єдиного податку орган державної податкової служби за місцем державної реєстрації фізичної особи — суб’єкта підприємницької діяльності протягом 10 робочих днів зобов’язаний безоплатно видати Свідоцтво або надати письмову мотивовану відмову.
Пунктом 5 зазначеного Порядку визначено: якщо платник єдиного податку здійснює підприємницьку діяльність з використанням найманої праці, то на кожну особу, яка перебуває з ним у трудових відносинах, включаючи членів його сім’ї, видається Довідка про трудові відносини з платником єдиного податку (згідно з додатком 2 до Порядку). Довідка повинна знаходитися на робочому місці названих осіб та пред’являтися працівникам контролюючих органів, які мають відповідні повноваження на здійснення перевірки.
Якщо на день складання заяви на право застосування спрощеної системи оподаткування, обліку та звітності у фізичної особи — суб’єкта підприємницької діяльності число найманих працівників, включаючи членів її сім’ї, вже становить 10 осіб, то відкриття додаткових робочих місць не дозволяється.
Якщо в заяві зазначено менше 10 найманих працівників, включаючи членів його сім’ї, то в разі збільшення чисельності працівників (відкриття додаткових робочих місць) протягом терміну дії отриманого Свідоцтва платник єдиного податку повинен здійснити доплату за кожного додатково найманого працівника з розрахунку не менш як за повний місяць з початку діяльності таких працівників, отримати довідки для цих працівників виходячи з того, щоб загальна чисельність знову-таки не перевищувала 10 осіб.
У разі збільшення чисельності працівників (відкриття додаткових робочих місць) протягом терміну дії отриманого Свідоцтва платник єдиного податку повинен здійснити доплату за кожного додатково найманого працівника, з розрахунку не менш як за повний місяць з початку діяльності таких працівників, і отримати довідки для цих працівників.
Якщо платник єдиного податку здійснює підприємницьку діяльність з використанням найманої праці або за участю у підприємницькій діяльності членів його сім’ї, ставка єдиного податку збільшується на 50% за кожну особу. При цьому чисельність найманих працівників у штатному розписі буде збільшено на одну особу, але ставка єдиного податку збільшуватиметься на 50% тільки за тих працівників, працю яких фактично використовують.
Якщо у трудових відносинах з платником єдиного податку — фізичною особою перебуває 10 осіб і одна з них йде у відпустку для догляду за дитиною до досягнення нею 3 (6) років, то такий платник не може на період такої декретної відпустки укласти строковий трудовий договір з іншим працівником на час відсутності основного працівника.
В іншому випадку, коли на місце працівника, що перебуває у відпустці для догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку, не прийнято іншу особу, ставка єдиного податку для платника єдиного податку за такого найманого працівника, що перебуває у відпустці, не збільшується.
У разі зменшення чисельності працівників протягом терміну дії отриманого Свідоцтва платник єдиного податку повинен повернути отримані довідки.
У разі втрати Довідки доплата за працівника може бути припинена лише починаючи з наступного кварталу.
Свідоцтво та довідки, видані платнику єдиного податку, не можуть бути передані іншим особам, крім зазначених у них.
У разі втрати Свідоцтва (Довідки) орган державної податкової служби видає дублікат Свідоцтва (Довідки) на підставі письмової заяви. Видача дубліката Свідоцтва здійснюється за умови надання довідки органів Міністерства внутрішніх справ України.
Після закінчення терміну дії Свідоцтва воно разом з усіма довідками підлягає поверненню в 5-денний термін до органу державної податкової служби, який їх видав.
Платник єдиного податку не звільняється від обов’язку нарахування, утримання та перерахування до бюджету податку з доходів фізичних осіб, які виплачуються найманим працівникам, включаючи членів сім’ї, та подання відомостей про виплачені їм доходи до органів державної податкової служби.
Категорія: Трудове право | Переглядів: 2427 | Додав: ВКарпатах | Теги: праця найм на спрощеній системі опо | Рейтинг: 4.0/1
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
Календар
«  Липень 2010  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031
Архів записів
Статистика

Український рейтинг TOP.TOPUA.NET
Реклама
З питань
розміщення реклами
звертайся
за тел. 063 61 21 545
Copyright "Твоє право" © 2024. При копіюванні матеріалу гіперпосилання на сайт pravnik.at.ua обов'язкове. Хостинг від uCoz