"ТВОЄ ПРАВО" - фахові юридичні консультації -

захисти себе!

Меню сайту
Категорії розділу
Кримінальне право [18]
Житлове право [45]
Земельні правовідносини [14]
Сімейне право [18]
Адміністративне право [32]
Соціальне забезпечення [45]
Спадкове право [16]
Трудове право [54]
Поради юриста [42]
Пошук
Головна » 2010 » Липень » 18
Згідно з п.1 ч.1 ст.40 Кодексу законів про працю України (далі — КЗпП) трудовий договір може бути розірваний власником або уповноваженим ним органом (адміністрацією) у разі змін в організації виробництва і праці, в т. ч. ліквідації, реорганізації, банкрутства або перепрофілюван-ня підприємства, установи, організації, скорочення чисельності або штату працівників. Звільнення за цією підставою має відбуватися в установленому КЗпП порядку з дотриманням гарантій для вивільнюваних працівників.
Скорочення працівників відбувається лише за погодженням з профспілковою організацією, де працівник працює, або за погодженням з іншим виборним органом, який представляє інтереси працівників. Згідно з ч.2 ст.49-2 КЗпП при вивільненні працівника у випадках змін в організації виробництва і праці (в т. ч. ліквідації, реорганізації, банкрутства або перепрофілювання підприємства, установи, організації, скорочення чисельності або штату працівників) враховується переважне право працівника на залишення н ... Читати далі »
Категорія: Соціальне забезпечення | Переглядів: 28090 | Додав: ВКарпатах | Дата: 18.07.2010 | Коментарії (1)

Лист Мінпраці від 7.5.2010 №151/18/153-10 «Про розмір допомоги по догляду за дитиною до трьох років та оплату листка непрацездатності»
Мінпраці зазначає, що допомога для догляду за дитиною до досягнення нею трьох років з 1 січня 2010 р.надається у розмірі, що дорівнює різниці між 100% прожиткового мінімуму, встановленого для працездатних осіб, та середньомісячним сукупним доходом сім’ї з розрахунку на 1 особу за попередні 6 місяців, але не менше 130 грн.
При цьому Мінпраці нагадує, що максимальний розмір допомоги з 1 січня 2010 р. — 869,00 грн, з 1 квітня — 884,00 грн, з 1 липня — 888,00 грн, з 1 жовтня — 907,00 грн, з 1 грудня — 922,00 грн.
Для призначення допомоги у розмірі, що перевищує мінімальний, необхідно подати відповідну заяву, довідку про склад сім’ї та декларацію про доходи і майновий стан.
Виплата допомоги в розмірі, що перевищує мінімальний, здійснюється протягом 6 к.м. Якщо особа, якій призначена допомога, після закінчення зазначеного строку не ... Читати далі »
Категорія: Соціальне забезпечення | Переглядів: 14882 | Додав: ВКарпатах | Дата: 18.07.2010 | Коментарії (60)

Якщо особа є боржником перед фізичною (юридичною)особою, і є рішення суду на стягнення боргу. На яке моє особисте майно не може бути звернено стягнення за виконавчими документами?

Відповідно до ст. 50 Закону України «Про виконавче провадження» стягнення на майно боржника звертається в розмірах і обсягах, необхідних для виконання за виконавчим документом з урахуванням витрат на виконання та стягнення виконавчого збору. У випадках, коли боржник володіє майном спільно з іншими особами, стягнення звертається на його частку, що визначається судом за поданням державного виконавця.
Стягнення за виконавчими документами не може бути звернено на такі види майна та предмети, що належать боржникові на праві власності чи є його часткою у спільній власності, необхідні для боржника, членів його сім'ї та осіб, які перебувають на його утриманні:
Носильні речі та предмети домашнього вжитку, необхідні боржникові і особам, які перебувають на його утриманні:
- одяг — на кожн ... Читати далі »

Категорія: Адміністративне право | Переглядів: 1651 | Додав: ВКарпатах | Дата: 18.07.2010 | Коментарії (0)

Відповідно до ст. 181 Закону України «Про державну допомогу сім'ям з дітьми» № 2811 -XII від 21.11.1992 р. право на допомогу мають одинокі матері (які не перебувають у шлюбі), якщо у свідоцтві про народження дитини відсутній запис про батька або запис про батька проведено у встановленому порядку державним органом реєстрації актів цивільного стану за вказівкою матері дитини.
Допомога на дітей одиноким матерям призначається за наявності відповідної довідки державного органу реєстрації актів цивільного стану про підстави внесення до книги реєстрації народжень відомостей про батька дитини. Відповідно до ст. 182 цього Закону допомога на дітей одиноким матерям призначається незалежно від одержання на дітей інших видів допомоги.
Допомога на дітей одиноким матерям, які мають дітей віком до 18 років, надається у розмірі, що дорівнює різниці між 50 % прожиткового мінімуму для дитини відповідного віку та середньомісячним сукупним доходом сім'ї в розрахунку на одну особу за попередні ... Читати далі »
Категорія: Соціальне забезпечення | Переглядів: 2487 | Додав: ВКарпатах | Дата: 18.07.2010 | Коментарії (1)

Відповідно до ст. 7 Закону України «Про основні засади соціального захисту ветеранів праці та інших громадян похилого віку» ветеранам праці надаються такі пільги:
- користування при виході на пенсію чи зміні місця роботи поліклініками, до яких вони були прикріплені за попереднім місцем роботи;
- першочергове безплатне зубопротезування (за винятком протезування із дорогоцінних металів);
- переважне право на забезпечення санаторно-курортним лікуванням, а також на компенсацію вартості самостійного санаторно-курортного лікування в порядку і розмірах, що визначаються Кабінетом Міністрів України;
- щорічне медичне обстеження і диспансеризація із залученням необхідних спеціалістів;
- першочергове обслуговування в лікувально-профілактичних закладах, аптеках та першочергова госпіталізація;
- використання чергової щорічної відпустки у зручний для них час, а також одержання додаткової відпустки без збереження заробітної плати строком до двох тижнів на рік ... Читати далі »
Категорія: Соціальне забезпечення | Переглядів: 2566 | Додав: ВКарпатах | Дата: 18.07.2010 | Коментарії (0)

Відповідно до Закону України «Про державну соціальну допомогу малозабезпеченим сім'ям» № 1768 від 01.06.2000 р. та постанови Кабінету Міністрів України «Про затвердження Порядку призначення і виплати державної соціальної допомоги малозабезпеченим сім'ям» № 250 від 24.02.2003 р. у виплаті державної соціальної допомоги може бути відмовлено, якщо:
- працездатні члени малозабезпеченої сім'ї не працюють протягом трьох місяців, що передують місяцю звернення за призначенням державної соціальної допомоги (крім осіб, які визнані безробітними та за інформацією центрів зайнятості не порушують законодавство про зайнятість щодо сприяння своєму працевлаштуванню; осіб, які доглядають за дітьми до досягнення ними трирічного віку або за дітьми, які потребують консультативної комісії, але не більше ніж до досягнення ними шестирічного віку; осіб, які доглядають за інвалідами І групи або дітьми-інвалідами віком до 16 років, а також за особами, які досягли 80 років);
- малозабезпечена сім'я м ... Читати далі »
Категорія: Соціальне забезпечення | Переглядів: 2647 | Додав: ВКарпатах | Дата: 18.07.2010 | Коментарії (0)

Відповідно до п.26 постанови Кабінету Міністрів України № 606 від 09.07.2008 р. «Про затвердження Порядку проведення державного технічного огляду колісних транспортних засобів» для проведення технічного огляду транспортного засобу працівникові державтоінспекції подаються такі документи:
- паспорт громадянина України або інший документ, що посвідчує особу,— для фізичних осіб; копії довідки з ЄДРПОУ та документа, що підтверджує факт закріплення транспортного засобу за водієм,— для юридичних осіб;
- протокол перевірки технічного стану, виданий суб'єктом господарювання не раніше 45 діб до дати проведення технічного огляду, або міжнародний сертифікат технічного огляду, виданий центром технічного огляду для засобів, що виконують міжнародні перевезення вантажів і пасажирів;
- реєстраційні та інші документи, що підтверджують право використання зазначеного засобу;
- посвідчення водія, що дає право керувати засобом відповідної категорії, та талон до нього;
- ме ... Читати далі »
Категорія: Поради юриста | Переглядів: 1706 | Додав: ВКарпатах | Дата: 18.07.2010 | Коментарії (1)

Відповідно до ст. 1 Закону України № 2402-ІІІ від 26.04.2001 р. «Про охорону дитинства» багатодітною вважається сім'я, яка складається з батьків (або одного з батьків) і 3 та більше дітей віком до 18 років.
Законодавством України для цієї категорії сімей встановлено низку пільг та допомог.
Згідно з Законом України «Про державну допомогу сім'ям з дітьми» (в редакції № 2334-111 від 22.03.2001 р. із змінами та доповненнями) встановлено гарантований державою рівень матеріальної підтримки сімей з дітьми шляхом надання державної грошової допомоги з урахуванням складу сім'ї, її доходів та віку дітей.
Відповідно до Закону України «Про державну соціальну допомогу малозабезпеченим сім'ям» № 1768-111 від 01.06.2000 р. (із змінами та доповненнями) грошова допомога надається найменш соціально захищеним сім'ям, а саме тим, які мають середньомісячний сукупний дохід, нижчий від прожиткового мінімуму для сім'ї.
Водночас розмір державної соціальної допомоги малозабезпеченим с ... Читати далі »
Категорія: Соціальне забезпечення | Переглядів: 5696 | Додав: ВКарпатах | Дата: 18.07.2010 | Коментарії (5)

Неодмінно запам'ятайте і дотримуйтеся простих, але вкрай потрібних заходів, щоб вберегти свою оселю від крадіжки, а себе — від небажаних гостей.
• Якщо даєте оголошення про продаж речей, тим паче цінних, не вказуйте інформації, з якої можна зрозуміти, коли вас немає вдома.
• Ніколи не давайте домашню адресу та телефони незнайомцю без необхідності.
• Зробіть непомітне маркування найбільш цінних речей, перепишіть номери телевізора, магнітофона, відео-, теле-, радіоапаратури, цінних паперів і зберігайте цей список у надійному місці.
• Не запрошуйте сторонніх до квартири, надто якщо вони пропонують вам спиртні напої, принесені із собою.
• Не зберігайте ключі від квартири разом із документами, не чіпляйте до них брелоків, що вказують інформацію про вас. Якщо загубили ключі, негайно замініть замок, а краще зміцніть двері додатковими засувами. Не залишайте ключі під килимком чи у поштовій скриньці.
• Не допускайте накопичення у поштовій скриньці значн ... Читати далі »
Категорія: Поради юриста | Переглядів: 1491 | Додав: ВКарпатах | Дата: 18.07.2010 | Коментарії (0)

На сьогодні поняття економії набуває неабиякого значення. Ми пропонуємо вам кілька порад про те, як правильно "скуповуватися" під час кризи, щоби не витрачати зайві гроші та оптимізувати покупки.
Ось можливі шляхи економії грошей під час шопінгу.
1. Купуйте продовольчі товари у різних магазинах. Практика показала, що так можна скоротити витрати до 19% від разового рахунку.
2. Не купуйте їжу на вечерю після роботи. Сплануйте своє меню на тиждень та купіть всі необхідні продукти на вихідних.
3. Не витрачайте гроші на купівлю напівфабрикатів. Приготуйте на вихідних необхідні страви, поставте у холодильник та розігрівайте перед вечерею.
4. Не переплачуйте за упаковку. Якщо є можливість купити продукти у простішому вигляді, купуйте їх.
5. Овочі та фрукти купуйте на ринку, а не у супермаркеті (якщо є така можливість). Вони дешевші та свіжіші, ніж їхні аналоги у магазині.
6. Не купуйте продукти харчування з середніх полиць, як правило, ціни на ... Читати далі »
Категорія: Поради юриста | Переглядів: 1780 | Додав: ВКарпатах | Дата: 18.07.2010 | Коментарії (0)


Календар
«  Липень 2010  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031
Архів записів
Статистика

Український рейтинг TOP.TOPUA.NET
Реклама
З питань
розміщення реклами
звертайся
за тел. 063 61 21 545
Copyright "Твоє право" © 2024. При копіюванні матеріалу гіперпосилання на сайт pravnik.at.ua обов'язкове. Хостинг від uCoz