"ТВОЄ ПРАВО" - фахові юридичні консультації -

захисти себе!

Меню сайту
Категорії розділу
Кримінальне право [18]
Житлове право [45]
Земельні правовідносини [14]
Сімейне право [18]
Адміністративне право [32]
Соціальне забезпечення [45]
Спадкове право [16]
Трудове право [54]
Поради юриста [42]
Пошук
Головна » 2010 » Березень » 9 » Роботі у вихідні дні

15:34
Роботі у вихідні дні
У яких випадках допускається чи забороняється залучення окремих працівників до роботи у вихідні дні?

За загальним правилом роботу у вихідні дні забороне­но, проте у виняткових випадках, встановлених законодав­ством, допускається залучення окремих працівників до ро­боти в ці дні, але тільки з дозволу профспілкового комітету або іншого виборного на підприємстві органу (ч.1 ст. 71 Кодексу законів про працю України (далі — КЗпП).
Відповідно до ч. 2 ст. 71 КЗпП залучення окремих пра­цівників до роботи у вихідні дні допускається в таких ви­няткових випадках:
для відвернення або ліквідації наслідків стихійного лиха, епідемій, епізоотій, виробничих аварій і негайного усунен­ня їх наслідків;
для відвернення нещасних випадків, які ставлять або можуть поставити під загрозу життя чи нормальні життєві умови людей, загибелі або псування майна;
для виконання невідкладних, наперед не передбачених робіт, від негайного виконання яких залежить у подальшо­му нормальна робота підприємства в цілому або його ок­ремих підрозділів;
для виконання невідкладних вантажно-розвантажуваль­них робіт з метою запобігання або усунення простою рухо­мого складу чи скупчення вантажів у пунктах відправлення і призначення.
При залученні окремих працівників до роботи у вихідні дні підприємствам слід враховувати, що зазначений вище перелік виняткових випадків є вичерпним і розширюваль­ному тлумаченню не підлягає, а також те, що деякі кате­горії працівників забороняється залучати до роботи у вихідні дні за будь-яких обставин.
Зокрема, до роботи у вихідні дні заборонено залуча­ти вагітних жінок, жінок, які мають дітей віком до 3 років (ст. 176 КЗпП), а також працівників, молодших 18 років (ст. 192 КЗпП).
Щодо залучення окремих працівників до роботи у свят­кові та неробочі дні, установлені ч.1 і ч.2 ст. 73 КЗпП, діють такі самі правила, як і щодо вихідних днів.
Зокрема, у святкові або неробочі дні допускаються ро­боти, припинення яких неможливе за виробничо-технічних умов (безперервно діючі підприємства) або у зв'язку з не­обхідністю обслуговування населення, а також допускаються роботи із залученням працівників у випадках та в порядку, передбачених ст. 71 КЗпП (ч.4 ст. 73 КЗпП).
При розробленні наказів про залучення окремих праців­ників до роботи у вихідні та святкові (неробочі) дні підприє­мствам також слід ураховувати наведені нижче положення, що випливають із норм чинного трудового законодавства.
При залученні до роботи у вихідний день конкретного працівника під вихідним днем слід розуміти саме вихідний день цього працівника, установлений правилами внутріш­нього трудового розпорядку або графіком змінності, зат­вердженим адміністрацією за погодженням з профко­мом, оскільки на окремих підприємствах (ст. 68 і ст. 69 КЗпП) цей день може не збігатися із загальним (неділя) або за­гальноприйнятим (субота) вихідним днем.
Якщо робому конкретного працівника у святковий (неро­бочий) день визначено графіком змінності, то окремого на­казу щодо його залучення до роботи в цей день не потрібно.
Підприємство не має права залучати до роботи у вихід­ний чи святковий (неробочий) день увесь колектив праців ників підприємства (структурного підрозділу) або оголо­шувати вихідний день робочим для всього підприємства, оскільки ст. 71 КЗпП допускає залучення до роботи з ці дні тільки окремих працівників. Тому в запиті адміністрації на отримання згоди профкому про залучення працівників до роботи в ці дні та в наказі, що видається з цього приводу, ці окремі працівники мають бути перелічені із зазначенням посади (професії) та прізвища, імені, по батькові.
Невиконаня працівником наказу по підприємству про його залучення до роботи у вихідний чи святковий (неро­бочий) день при дотриманні підприємством встановленого порядку такого залучення є порушенням трудової дисцип­ліни, і, відповідно, працівника можна притягти до дисцип­лінарної відповідальності за це порушення.
При цьому слід враховувати, що працівника в ці дні не можна залучати до роботи, яка не відповідає трудовому договору (ст. 31 КЗпП), а в разі відмови працівника викона­ти наказ про його залучення до роботи, що не відповідає трудовому договору, його не можна буде притягти до дис­циплінарної відповідальності за це.
Категорія: Соціальне забезпечення | Переглядів: 2466 | Додав: vovkandriy | Теги: оплата, робота у вихідні дні | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
Календар
«  Березень 2010  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031
Архів записів
Статистика

Український рейтинг TOP.TOPUA.NET
Реклама
З питань
розміщення реклами
звертайся
за тел. 063 61 21 545
Copyright "Твоє право" © 2024. При копіюванні матеріалу гіперпосилання на сайт pravnik.at.ua обов'язкове. Хостинг від uCoz