"ТВОЄ ПРАВО" - фахові юридичні консультації -

захисти себе!

Меню сайту
Категорії розділу
Кримінальне право [18]
Житлове право [45]
Земельні правовідносини [14]
Сімейне право [18]
Адміністративне право [32]
Соціальне забезпечення [45]
Спадкове право [16]
Трудове право [54]
Поради юриста [42]
Пошук
Головна » 2010 » Березень » 8 » Якщо Ви побудувались без дозолу

23:31
Якщо Ви побудувались без дозолу
Відповідно до ст. 376 Цивільного кодексу України самочинним будівництвом вважаєть­ся житловий будинок, будівля, спору­да, інше нерухоме майно, якщо вони збудовані або будуються на зе­мельній ділянці, що не була відведе­на для цієї мети, або без належного дозволу чи належно затвердженого проекту, або з істотними порушен­нями будівельних норм і правил. 

Осо­ба, яка здійснила або здійснює са­мочинне будівництво нерухомого майна, не набуває права власності на нього. Однак право власності на самочинно збудоване нерухоме май­но може бути за рішенням суду ви­знане за особою, яка здійснила са­мочинне будівництво на земельній ділянці, що не була їй відведена для цієї мети, за умови надання земель­ної ділянки у встановленому порядку під уже збудоване нерухоме майно. Якщо ж власник (користувач) земель­ної ділянки заперечує проти визнан­ня права власності на нерухоме май­но за особою, яка здійснила (здій­снює) самочинне будівництво на його земельній ділянці, або якщо це по­рушує права інших осіб, майно під­лягає знесенню особою, яка здійсни­ла (здійснює) самочинне будівниц­тво, або за її рахунок. На вимогу власника (користувача) земельної ділянки суд може визна­ти за ним право власності на неру­хоме майно, яке самочинно збудо­ване на ній, якщо це не порушує права інших осіб. Особа, яка здій­снила самочинне будівництво, має право на відшкодування витрат на будівництво, якщо право власності на нерухоме майно визнано за влас­ником (користувачем) земельної ді­лянки, на якій воно розміщене.

У разі істотного відхилення від проекту, що суперечить суспільним інтересам або порушує права ін­ших осіб, істотного порушення бу­дівельних норм і правил суд за по­зовом відповідного органу держав­ної влади або органу місцевого са­моврядування може прийняти рі­шення, яким зобов'язати особу, яка здійснила (здійснює) будівництво, провести відповідну перебудову. Якщо проведення такої перебудо­ви неможливе або особа, яка здій­снила (здійснює) будівництво, від­мовляється від її проведення, таке нерухоме майно за рішенням суду підлягає знесенню за рахунок осо­би, яка здійснила (здійснює) будів­ництво. Особа, яка здійснила (здій­снює) самочинне будівництво, зо­бов'язана відшкодувати витрати, пов'язані з приведенням земельної ділянки до попереднього стану.

 

ІЗ ЗВЕРНЕНЬ ГРОМАДЯН

 

Маю присадибну земельну ділянку.  Чи необхідно змінювати її цільове призначення, щоб збудувати бу­динок?


Земельна ділянка для бу­дівництва й обслугову­вання житлового будинку та господарських споруд (приса­дибна земельна ділянка) нале­жить до земель житлової та громадської забудови (ст.40 Земельного кодексу). Згідно зі ст.38 Кодексу до земель жит­лової забудови належать зе­мельні ділянки в межах насе­лених пунктів, які використову­ються для забудови відповід­но до генплану населеного пункту з дотриманням держав­них стандартів і норм, регіо­нальних та місцевих правил за­будови (ст.39 ЗК України). По­рядок отримання дозвільних документів для будівництва визначає Закон "Про плану­вання та забудову території".

Використання земельної ді­лянки для розміщення будин­ку можливе в разі дотримання генплану, іншої містобудівної документації, плану земельно-господарського устрою, дотри­мання державних стандартів і норм, регіональних та місцевих правил забудови відповідно до порядку, встановленого зако­нодавством про планування та забудову територій.

Отже, змінювати цільове призначення земельної ді­лянки (або її частини) в та­кому разі не потрібно.

Я маю намір звести будинок. Який орган дає дозвіл на будівництво?

 

Відповідно до Закону України «Про планування і забу­дову територій України»  № 1699 від 20.04.2000 р. громадя­ни, які мають намір здійснити будівництво, зобов'язані от­римати від виконавчого органу ради дозвіл на об'єкт бу­дівництва. Дозвіл на будівництво дає право громадянину на отримання вихідних даних на проектування, здійснення проектно-вишукувальних робіт та отримання дозволу на ви­конання будівельних робіт. При цьому дозвіл на будівницт­во надається на підставі комплексного висновку щодо відповідності запропонованого будівництва державним бу­дівельним нормам, місцевим правилам забудови.

Однак сам дозвіл на будівництво, ще не дає права на початок виконан­ня будівельних робіт без одержання дозволу місцевої інспекції державного архітектурно-будівельного контролю.

Відповідно до наказу Державного комітету будівницт­ва, архітектури та житлової політики України № 273 від 05.12.2000 р. «Про затвердження Положення про порядок надання дозволу на виконання будівельних робіт» вико­нання будівельних робіт на об'єктах без одержання дозво­лу вказаної інспекції, а також виконання не зазначених у дозволі будівельних робіт вважається самовільним з вказаними вище наслідками.  

Отже, щоб отримати дозвіл на будівництво будинку вам необ­хідно звернутись у виконком місцевої ради або до район­ної інспекції державного архітектурно-будівельного конт­ролю.

Юрист БО «Твоє право» Андрій ВОВК
Категорія: Земельні правовідносини | Переглядів: 1988 | Додав: vovkandriy | Теги: будуємо дім, легалізація, оформлення | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
Календар
«  Березень 2010  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031
Архів записів
Статистика

Український рейтинг TOP.TOPUA.NET
Реклама
З питань
розміщення реклами
звертайся
за тел. 063 61 21 545
Copyright "Твоє право" © 2024. При копіюванні матеріалу гіперпосилання на сайт pravnik.at.ua обов'язкове. Хостинг від uCoz