"ТВОЄ ПРАВО" - фахові юридичні консультації -

захисти себе!

Меню сайту
Категорії розділу
Кримінальне право [18]
Житлове право [45]
Земельні правовідносини [14]
Сімейне право [18]
Адміністративне право [32]
Соціальне забезпечення [45]
Спадкове право [16]
Трудове право [54]
Поради юриста [42]
Пошук
Головна » 2010 » Березень » 23 » Про заповідальне розпорядження щодо отримання депозитного вкладу у банку

16:47
Про заповідальне розпорядження щодо отримання депозитного вкладу у банку
Розпорядження щодо коштів померлого може міститися безпосередньо у тексті договору банківського (депозитного) вкладу або окремим додатком до цього договору, який засвідчено підписом уповноваженого працівника банку. Таке розпорядження має назву заповідального розпорядження. Наявність заповідального розпорядження дещо спрощує порядок отримання коштів спадкоємцем померлого. Однак у будь-якому разі для одержання коштів з банку спочатку оформляється право на спадщину або щонайменше оформляється у нотаріуса дозвіл на одержання вкладу спадкодавця.
Оформлення права на спадщину здійснюється шляхом отримання свідоцтва про право на спадщину. Але перед отриманням у нотаріуса свідоцтва про право на спадщину або дозволу на одержання вкладу спадкоємець повинен спочатку прийняти всю спадщину померлого, до якої входить і вклад. При цьому не має значення, як (за заповітом чи за законом) відбувається спадкування.
Якщо спадщину протягом 6 місяців з моменту смерті спадкодавця прийнято, потрібно звернутися до нотаріуса для оформлення свідоцтва про право на спадщину. Таке свідоцтво видається після закінчення шести місяців (без обмеженого терміну) з часу відкриття спадщини, тобто не раніше ніж через півроку з дня смерті спадкодавця.
Наявність нотаріально оформленого свідоцтва про право на спадщину вкладу дасть можливість спадкоємцю одержати кошти спадкодавця, які перебувають у банку, або переоформити їх на себе.
Отже, для переоформлення або отримання банківського (депозитного) вкладу спадкоємець має подати до відповідної установи банку свідоцтво про право на спадщину (або дозвіл нотаріуса на одержання вкладу), ощадну книжку, паспорт та довідку про присвоєння ідентифікаційного номера.
Якщо спадкуються знецінені грошові заощадження, поміщені в установи колишніх Ощадного банку або Державного страхування СРСР, то складати окремий заповіт тільки на такі грошові заощадження не потрібно. До складу спадщини входять усі права та обов'язки, що належали спадкодавцеві на момент відкриття спадщини і не припинилися внаслідок його смерті.
Отже, якщо спадкоємець успадкує все майно померлого, це означатиме, що він автоматично набуде і право на його грошові заощадження в установах колишніх Ощадного банку та Державного страхування СРСР.
Для переоформлення зазначених знецінених заощаджень колишнього СРСР на своє ім'я спадкоємець також повинен буде, окрім ощадної книжки, пред'явити свідоцтво про право на спадщину знеціненого вкладу, а також паспорт і довідку про присвоєння ідентифікаційного номера.
Категорія: Спадкове право | Переглядів: 5166 | Додав: ВКарпатах | Теги: вклад у банку в спадок, спадок | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
Календар
«  Березень 2010  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031
Архів записів
Статистика

Український рейтинг TOP.TOPUA.NET
Реклама
З питань
розміщення реклами
звертайся
за тел. 063 61 21 545
Copyright "Твоє право" © 2024. При копіюванні матеріалу гіперпосилання на сайт pravnik.at.ua обов'язкове. Хостинг від uCoz