"ТВОЄ ПРАВО" - фахові юридичні консультації -

захисти себе!

Меню сайту
Категорії розділу
Кримінальне право [18]
Житлове право [45]
Земельні правовідносини [14]
Сімейне право [18]
Адміністративне право [32]
Соціальне забезпечення [45]
Спадкове право [16]
Трудове право [54]
Поради юриста [42]
Пошук
Головна » 2010 » Березень » 23 » НОВІ ПРАВИЛА ПАРКУВАННЯ

16:42
НОВІ ПРАВИЛА ПАРКУВАННЯ
З 1 березня 2010 року набула чинності Постанова Кабінету Міністрів України № 1342 від 03.12.2009 р. «Про затвердження Правил паркування транспортних засобів», яка регламентує організацію і порядок парковки автомобілів на вулицях і дорогах населених пунктів.
Згідно з новими правилами, відведення територій для розміщення майданчиків для паркування здійснюється органами місцевого самоврядування за погодженням з Державною автомобільною інспекцією. При цьому не можна розміщувати майданчики для паркування на вулицях з двома смугами руху шириною до 7,5 м. , а самі майданчики повинні бути позначені дорожніми знаками та суцільною синьою (блакитною) смугою на проїзній частині і на бордюрі, який відокремлює проїзну частину від пішохідної.
Згідно з цими Правилами користувач майданчика ( автовласник) зобов'язаний:
- поставити транспортний засіб на паркувальний майданчик відповідно до дорожніх знаків;
- сплатити збір за паркування і вартість послуг за утримання майданчиків для платного паркування шляхом придбання абонементного талону, паркувального талону паркомату або скориставшись послугою «Мобільне паркування»;
- розмістити в лівому нижньому куті лобового скла транспортного засобу платіжний документ;
- після закінчення сплаченого часу звільнити місце паркування або сплатити час фактичного перебування на парковці. Допускається безкоштовна стоянка транспортного засобу впродовж 10 хвилин після закінчення сплаченого часу паркування.
Крім того, паркувальник (суб'єкт господарювання, який здійснює обладнання та утримання майданчиків для паркування) зобов'язаний розмістити на в'їзді-виїзді з майданчика телефонний номер, за яким користувач може звернутися до оператора, представник якого в разі вимоги користувача повинен прибути протягом години. Якщо паркувальник (його представник) прибуде на місце пізніше, користувач має право не сплачувати збір за паркування.
У випадку, якщо внаслідок паркування транспортного засобу з порушенням цих Правил або Правил дорожнього руху автовласник пошкодить майно оператора, житлово-комунального господарства, учасників дорожнього руху та ін., він несе відповідальність згідно з законодавством. У разі повної або часткової несплати автовласником збору за паркування і вартості послуг за утримання майданчиків для паркування оператор (паркувальник) має право перешкоджати виїзду транспортного засобу з майданчика шляхом вживання спеціальних пристроїв - шлагбаумів або технічних засобів для перешкоджання виїзду.
Працівник служби контролю за дотриманням правил паркування зобов’язаний усунути перешкоду для виїзду транспортного засобу з майданчика після сплати водієм суми за паркування та вартості застосування технічного засобу для перешкоджання виїзду автомобіля.
Якщо водій не погоджується з діями паркувальників, він має право вимагати акт про відмову платити штраф і паркувальник зобов’язаний задовольнити таку вимогу.
Також Правилами передбачено виділення безкоштовних місць для автовласників з обмеженими фізичними можливостями або транспортних засобів спеціального призначення, які їх перевозять. Це місця відповідного розміру (шириною 3,5 м) позначені дорожньою розміткою і дорожніми знаками. На цих місцях не можуть бути розміщені інші транспортні засоби.
Згідно з Правилами паркувальник не несе відповідальність за збереження транспортних засобів, розміщених на майданчиках для платної парковки. Контроль за виконанням цих Правил в частині забезпечення безпеки дорожнього руху на майданчиках для парковки здійснює Державтоінспекція МВС.
Водночас, з 1 січня 2012 року в силу вступлять пункти, які передбачають зобов'язання операторам обладнати майданчики паркувальними автоматами в розрахунку не менше 1 автомата на 10 паркувальних місць та обов'язкове обладнання майданчиків для платного паркування автоматичними в'їзними і виїзними терміналами.
Категорія: Адміністративне право | Переглядів: 1816 | Додав: ВКарпатах | Теги: правила паркування авто в місті | Рейтинг: 3.0/1
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
Календар
«  Березень 2010  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031
Архів записів
Статистика

Український рейтинг TOP.TOPUA.NET
Реклама
З питань
розміщення реклами
звертайся
за тел. 063 61 21 545
Copyright "Твоє право" © 2024. При копіюванні матеріалу гіперпосилання на сайт pravnik.at.ua обов'язкове. Хостинг від uCoz