"ТВОЄ ПРАВО" - фахові юридичні консультації -

захисти себе!

Меню сайту
Категорії розділу
Кримінальне право [18]
Житлове право [45]
Земельні правовідносини [14]
Сімейне право [18]
Адміністративне право [32]
Соціальне забезпечення [45]
Спадкове право [16]
Трудове право [54]
Поради юриста [42]
Пошук
Головна » 2010 » Березень » 23 » ПРО ПЕРЕХІД ПРАВА НА ЗЕМЛЮ ПРИ КУПІВЛІ БУДИНКУ

16:31
ПРО ПЕРЕХІД ПРАВА НА ЗЕМЛЮ ПРИ КУПІВЛІ БУДИНКУ
5 листопада 2009 р. Верховна Рада прийняла Закон України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо спрощення порядку набуття прав на землю» № 1702-VІ, яким внесені істотні зміни і доповнення до основоположних нормативних актів у сфері земельних правовідносин.
З 01 січня 2010 р більшість змін, пов'язаних із набуттям прав на землю в контексті угод про придбання об'єктів нерухомості, набрали чинності.
Серед суттевих змін земельного законодавства заслуговує на особливу увагу вдосконалення положень ст. 120 Земельного кодексу України (далі - ЗК України), а також ст. 377 Цивільного кодексу України (далі - ЦК України) та й інші положення законодавства, що регламентують перехід прав на землю при придбанні у власність нерухомого майна. Ці зміни пов'язані, насамперед, із особливою природою об'єктів нерухомості, що полягає в їхньому нерозривному зв'язку із землею. Розглянуті новели земельного законодавства передбачають набуття покупцем об'єкта нерухомості прав на земельну ділянку, на якій така нерухомість розташована, у тому ж обсязі, в якому ними володів продавець.
Зокрема при відчуженні об'єкта нерухомості, розташованого на земельній ділянці, що належить продавцеві на праві власності, згідно з ч. 1 ст. 120 ЗК України до набувача об'єкта нерухомості, розташованого на земельній ділянці, що належить продавцеві нерухомості на праві власності, переходить право власності на земельну ділянку або її частину, без зміни її цільового призначення. Законодавець передбачив, що одночасно із придбанням права власності на об'єкт нерухомості покупцем у продавця припиняється право власності на земельну ділянку, на якій розташований такий об'єкт.
Якщо за договором купівлі-продажу об'єкта нерухомості передбачене придбання лише частини земельної ділянки, то така частина земельної ділянки підлягає виділенню в окрему земельну ділянку із присвоєнням їй власного кадастрового номера до укладення договору купівлі-продажу. Продавець об'єкта нерухомості зобов'язаний буде забезпечити виділення частини земельної ділянки, і тільки після присвоєння їй кадастрового номера договір купівлі-продажу може бути укладений.
Отже, мова йде про угоду купівлі-продажу за принципом «2 в 1», тобто про одночасну передачу права власності на земельну ділянку й розташовану на ній нерухомість шляхом укладення єдиного договору, що повинно позитивно вплинути на розвиток ринку нерухомості.

ІЗ ЗВЕРНЕНЬ ГРОМАДЯН

Чи маю я право продати недобудований будинок? Які для цього потрібно документи?
Ст. 331 Цивільного кодексу України визначено, що до завершення будівництва особа вважається власником матеріалів, обладнання тощо, які були використані в процесі будівництва (створення майна).
У разі необхідності ви можете укласти договір щодо об'єкта незавершеного будівництва, право власності на який реєструється органом, що здійснює державну реєстрацію прав на нерухоме майно на підставі документів, що підтверджують право власності або користування земельною ділянкою для створення будинку, проектно-кошторисної документації, а також документів, що містять опис будинку незавершеного будівництва, а реєстрація об'єктів нерухомості проводиться комунальними підприємствами бюро технічної інвентаризації (БТІ).
Документом, що засвідчує право забудовника та підрядника на виконання будівельних робіт, відповідно до Закону України «Про планування і забудову територій» № 1699 від 20.04.2000 р. є наданий інспекціями державного архітектурно-будівельного контролю дозвіл на виконання будівельних робіт. При здійсненні реєстрації прав власності на об'єкти незавершеного будівництва до БТІ вам необхідно подавати дозвіл на виконання будівельних робіт. Цей документ видається, зокрема, на підставі проектної документації, що включає в себе також кошторис будівництва.
Отже, для реєстрації прав власності на об'єкти незавершеного будівництва вам необхідно подати такі документи:
державний акт про право власності або постійного користування земельною ділянкою;
проектно-кошторисну документацію;
дозвіл на виконання будівельних робіт;
опис об'єкта незавершеного будівництва, що складається при проведенні інвентаризаційних робіт БТІ;
документи, які підтверджують виникнення права власності у вас на об'єкт незавершеного будівництва будинку.
Після проведення державної реєстрації прав власності на об'єкт незавершеного будівництва ви отримаєте витяг про реєстрацію прав власності на недобудований будинок та витяг з реєстру прав власності на будинок.
Категорія: Земельні правовідносини | Переглядів: 4272 | Додав: ВКарпатах | Теги: приватизація | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 1
1 Олександр  
0
Добрий день, підкажіть що я маю зробити, був 4-х квартирний будинок, в 1999році я викупив всі квартири, в 2003р. я подав документи в району адміністрацію на виготовлення свідоцтва на будинок, та зареєстрував в БТІ, а земельна ділянка була приватизована (акт на землю) був ще до того як я купив всі квартири, земельну ділянку не переоформив в той час, зараз тих продавців квартир я не можу знайти.
Знайшов Статтю 377 Цивільного кодексу України та 120 Земельного кодексу України встановлено, що до особи, яка набула право власності на житловий будинок, будівлю або споруду, розміщені на земельній ділянці, що перебуває у власності іншої особи, переходить право власності на земельну ділянку або її частину, на якій вони розміщені, без зміни її цільового призначення.
Підкажіть куди я маю звернутись щоб переоформити на себе право власності на земельну ділянку, і яка процедура.
Дякую

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
Календар
«  Березень 2010  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031
Архів записів
Статистика

Український рейтинг TOP.TOPUA.NET
Реклама
З питань
розміщення реклами
звертайся
за тел. 063 61 21 545
Copyright "Твоє право" © 2024. При копіюванні матеріалу гіперпосилання на сайт pravnik.at.ua обов'язкове. Хостинг від uCoz