"ТВОЄ ПРАВО" - фахові юридичні консультації -

захисти себе!

Меню сайту
Категорії розділу
Кримінальне право [18]
Житлове право [45]
Земельні правовідносини [14]
Сімейне право [18]
Адміністративне право [32]
Соціальне забезпечення [45]
Спадкове право [16]
Трудове право [54]
Поради юриста [42]
Пошук
Головна » 2010 » Березень » 8 » Спрощено процедуру отримання дозволу на будівництво будинку

18:05
Спрощено процедуру отримання дозволу на будівництво будинку

З 5 лютого 2010 р. набув чинності наказ Мінрегіонбуду № 459 від 30 жовтня 2009 р. яким затверджена нова редакція розділу 9 Типових регіональних правил забудови.

 Цим документом спрощено процедуру отримання дозвільної документації на забудову земельних ділянок у селах, селищах і містах районного значення, які знаходяться у власності громадян.

Зокрема встановлено єдині умови щодо оформлення, погодження та затвердження будівельних паспортів на всій території України.

Відтепер власникам земельних ділянок (замовникам будівництва), які планують будувати житлові будинки садибного типу, досить буде отримати будівельний паспорт без розробки містобудівного обґрунтування, проведення його державної експертизи, громадського обговорення і затвердження відповідною місцевою радою.

Дія такого будівельного паспорта поширюється на будівництво житлових (садибних, котеджних та особняків), дачних і садових будинків загальною площею до 500 квадратних метрів. У тому числі з господарськими та допоміжними приміщеннями в підвальному поверсі, господарськими будівлями й спорудами, індивідуальними гаражами.

Для отримання будівельного паспорта громадянам потрібно зве­рнутися з письмовою заявою до відповідного місцевого органу містобудування і архітектури. В поданій заяві обов'язково має бути зазначено призначення будівель та споруд, орієнтовних характеристик забудови.

До заяви необхідно додати завірену нотаріально копію документа, що посвідчує право власності або користування земельною ділянкою, чи ж рішення органу місцевого самоврядування про її передачу (надання) під забудову із земель державної чи комунальної власності та техпаспорт, виготовлений бюро техінвентаризації (у разі наявності на ділянці чинних і прийнятих до експлуатації будівель та споруд).

На підставі заяви забудовника представник відповідного органу містобудування та архітектури з виїздом на місце обстежує земельну ділянку.

Схема забудови ділянки погоджується керівником відповідного місцевого органу містобудування та архітектури й уповноваженими особами інших органів. А саме органами земельних ресурсів, охорони культурної спадщини, природоохоронним та санітарно-епідеміологічним органами відповідно до законодавства. У тому числі територіальних органів виконавчої влади залежно від особливостей місця розташування земельної ділянки.

За результатами обстеження, протягом десяти робочих дні готується висновок про забудову ділянки або повідомляється письмово забудовника про відмову в отриманні будівельного паспорта з поясненням на причини.

У разі позитивного висновку видається будівельний паспорт, до якого обов'язково додають: висновок про забудову земельної ділянки; ситуаційна схема її розміщення; схема забудови; пояснювальна записка до цієї схеми. Будівельний паспорт підписує керівник відповідного органу містобудування і архітектури й видається у місячний термін із дня надходження заяви від замовника будови.

На даний час втілення на практиці цих нововведень залежить від того, як швидко обласні державні адміністрації розроблять типову форму документа з урахуванням містобудівних особливостей регіону, внесуть відповідні зміни у регіональні правила забудови і подадуть допрацьований документ на затвердження відповідної обласної ради.

Категорія: Житлове право | Переглядів: 4230 | Додав: vovkandriy | Теги: будуємо дім, дозволи на будівництво, дозвіл | Рейтинг: 3.7/3
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
Календар
«  Березень 2010  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031
Архів записів
Статистика

Український рейтинг TOP.TOPUA.NET
Реклама
З питань
розміщення реклами
звертайся
за тел. 063 61 21 545
Copyright "Твоє право" © 2024. При копіюванні матеріалу гіперпосилання на сайт pravnik.at.ua обов'язкове. Хостинг від uCoz