"ТВОЄ ПРАВО" - фахові юридичні консультації -

захисти себе!

Меню сайту
Категорії розділу
Кримінальне право [18]
Житлове право [45]
Земельні правовідносини [14]
Сімейне право [18]
Адміністративне право [32]
Соціальне забезпечення [45]
Спадкове право [16]
Трудове право [54]
Поради юриста [42]
Пошук
Головна » 2010 » Березень » 8 » ПРО ПРОЦЕДУРУ ОТРИМАННЯ ТА ОФОРМЛЕННЯ ЗЕМЕЛЬНОЇ ДІЛЯНКИ

23:45
ПРО ПРОЦЕДУРУ ОТРИМАННЯ ТА ОФОРМЛЕННЯ ЗЕМЕЛЬНОЇ ДІЛЯНКИ

Відповідно до ч.1 ст. 121 Земельного кодексу України громадяни мають право на безплатне передавання їм земельних ділянок із земель державної або комунальної власності у межах норм безплатної приватизації.

Заява подається до відповідної державної адміністрації або сільської, селищної, міської ради за місцезнаходженням земельної ділянки. У заяві зазначаються бажані розміри земельної ділянки та мета її використання. Відповідна місцева державна адміністрація або сільська, селищна, міська рада розглядають заяву і в разі згоди надають дозвіл на розроблення проекту відведення земельної ділянки. Проект відведення земельної ділянки розробляється за замовленням громадян організаціями, які мають відповідні дозволи (ліцензії) на виконання цих видів робіт, у строки, що обумовлюються угодою сторін.

Проект відведення земельної ділянки погоджується з органом по земельних ресурсах, природоохоронним і санітарно-епідеміологічним, органами архітектури і охорони культурної спадщини та подається на розгляд відповідній місцевій державній адміністрації або органу місцевого самоврядування. У місячний строк розглядається проект відведення земельної ділянки та ухвалюється рішення про передавання земельної ділянки у безоплатну власність.

На підставі цього рішення треба замовляти виготовлення державного акта.

Однак з 1 вересня набула чинності Постанова Кабінету Міністрів України від 5 серпня 2009 р. № 844 якою затверджено новий Порядок безоплатних оформлення та видачі громадянам України у 2009 році державних актів на право власності на земельні ділянки.

Зокрема це стосується тих ділянок, якими громадяни користуються вже багато років.

Згідно з рішенням уряду, для одержання державного акта на право власності на земельну ділянку громадянин або уповноважена ним особа звертається із заявою про видачу такого акта до представника територіального органу Держкомзему за місцем розташування земельної ділянки, який в установленому Держкомземом порядку забезпечує організацію прийому таких заяв у кожному населеному пункті.

До заяви додаються: копія документа, що посвідчує особу; засвідчена в установленому порядку копія довіреності -  для уповноваженої особи; копія документа про присвоєння ідентифікаційного номера у Державному реєстрі фізичних осіб - платників податків та інших обов'язкових платежів; копія рішення органу місцевого самоврядування або районної державної адміністрації щодо передачі земельної ділянки у власність.

Однак на місцевому рівні, тобто там, де це оформлюється, можуть виникнути труднощі, адже механізм, як це відбуватиметься, поки що не відлагоджений.

У всякому разі за відмови у переданні земельної ділянки у власність або залишення заяви без розгляду ви можете звернутись до суду.

  

ІЗ ЗВЕРНЕНЬ ГРОМАДЯН

 

Я подало заяву до голови сільської ради про приватизацію землі, але він відмовив мені.

Я хочу подати позовну заяву до адміністративного суду. Який порядок та форма її подання?

До адміністративного суду має право звернутися з адміністративним позовом особа, яка вважає, що її права порушено виконавчою владою, органом місцевого самоврядування, або їхньою посадовою чи службовою особою чи іншим суб’єктом, який здійснює владні управлінські функції на основі законодавства.

Позовна заява мас бути подана до суду у письмовій формі та повинна містити наступні відомості:

-         найменувань адміністративного суду, до якого подається позовна заява:

-         ім’я чи назву позивача, поштову адресу, а також номер засобу зв'язку;

-         ім’я або назву відповідача, посаду й місце служби посадової чи службової особи, поштову адресу, а також номер засобу зв'язку;

-         виклад обставин, якими позивач обґрунтовує свої вимоги, зазначає докази, про які йому відомо і які можуть бути використай! судом;

-         у разі необхідності — клопотання про звільнення від сплати судового збору, про призначення судової експертизи, про витребування доказів, про виклик свідків тощо;

-         перелік документів та інших матеріалів, що додаються (в обов'язковому порядку — копії позовної заяви та копії всіх документів, що приєднуються до неї, відповідно до кількості відповідачів та документ про сплату судового збору).

Позовна заява підписується позивачем або його представником із зазначенням дати підписання заяви. Якщо позовна заява подасться представником позивача, то до неї мають додаватися довіреність чи інший документ, що підтверджує повноваження такого представника на подання позову і, можливо, на подальше представництво в суді під час розгля­ду цього позову, а також мають бути вказані ім'я представника, його поштова адреса.

Щодо самої процедури подання позовної заяви, то позовна заява з необхідними копіями (залежно від кількості відповідачів) може бути подана безпосередньо до канцелярії відповідного суду, і одна із копій реєструється працівником канцелярії на прохання особи, що її подає. На ній проставляються дата подання, підпис працівника канцелярії та печатка канцелярії. Позовну заяву можна направити на адресу суду поштою, але у відправника залишилося документальне підтвердження того, що і коли він направив на адресу суду.

Юрист БО «Твоє право» Андрій ВОВК

Категорія: Земельні правовідносини | Переглядів: 5473 | Додав: vovkandriy | Теги: оформлення земельної ділянки, земля оформлення | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
Календар
«  Березень 2010  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031
Архів записів
Статистика

Український рейтинг TOP.TOPUA.NET
Реклама
З питань
розміщення реклами
звертайся
за тел. 063 61 21 545
Copyright "Твоє право" © 2024. При копіюванні матеріалу гіперпосилання на сайт pravnik.at.ua обов'язкове. Хостинг від uCoz