"ТВОЄ ПРАВО" - фахові юридичні консультації -

захисти себе!

Меню сайту
Категорії розділу
Кримінальне право [18]
Житлове право [45]
Земельні правовідносини [14]
Сімейне право [18]
Адміністративне право [32]
Соціальне забезпечення [45]
Спадкове право [16]
Трудове право [54]
Поради юриста [42]
Пошук
Головна » 2010 » Листопад » 19 » Договір дарування чи договір купівлі?

23:54
Договір дарування чи договір купівлі?
Як доцільніше відчужити квартиру з точки зору оподаткування: подарувати чи здійснити купівлю-продаж?

Доцільно розглядати це питання у контексті наступних платежів:
• податку з доходів фізичних осіб;
• збору на загальнообов'язкове соціальне страхування;
• державного мита.
Згідно із законом про податок з доходів фізичних осіб членами сім'ї фізичної особи першого ступеня споріднення вважаються її батьки та батьки її чоловіка або дружини, її чоловік або дружина, діти як такої фізичної особи, так і її чоловіка або дружини, у тому числі усиновлені ними діти. Інші члени сім'ї фізичної особи вважаються такими, що мають другий ступінь споріднення.
Також за цим законом дохід, отриманий платником податку від продажу не частіше одного разу протягом звітного податкового року житлового будинку, квартири або частини квартири, не оподатковується, якщо загальна площа такого житлового будинку, квартири або частини квартири, кімнати, садового будинку не перевищує 100 м2. Майно, подароване платнику податку, оподатковується за правилами, встановленими цим законом для оподаткування спадщини. Об'єкти спадщини оподатковуються при отриманні спадщини спадкоємцями, що є членами сім'ї спадкодавця першого ступеня споріднення,— за нульовою ставкою податку до будь-якого об'єкта спадщини.
Стосовно інших громадян України встановлено ставку податку у розмірі 5% від об'єкта оподаткування, тобто суми договору дарування. Таким чином, дохід, отриманий платни¬ком податку від дарування квартири, у вашому випадку оподатковується за нульовою ставкою, якщо дарування відбувається між членами сім'ї першого ступеня спорідненості, і за ставкою 5% від обєкта оподаткування, якщо дарування відбувається між громадянами України, що не пов'язані такими родинними стосунками.
За Законом України «Про збір на обов'язкове державне пенсійне страхування» платниками збору на обов'язкове державне пенсійне страхування є фізичні особи, які прид-бавають нерухоме майно.
Ставку збору встановлено для платників збору — 1% від об'єкта оподаткування, зазначеного в договорі купівлі-продажу такого майна.
Отже, фізична особа, що купує майно, сплачує 1% від вартості квартири, зазначеної в договорі. При даруванні нерухомого майна збір на обов'язкове державне пенсійне страхування не сплачується.
Порядок сплати державного мита регламентується Декретом Кабінету Міністрів України «Про державне мито» та Інструкцією про порядок обчислення та справляння державного мита, затвердженою наказом Головної Державної податкової інспекції України.
Згідно з цим Декретом за посвідчення договорів відчуження житлових будинків, квартир, об'єктів нерухомого майна, які перебувають у власності громадянина, що здійснює таке відчуження, державне мито сплачується у розмірі 1 % від суми договору, але не менше одного неоподатковуваного мінімуму доходів громадян.
При обчисленні суми державного мита за посвідчення договорів відчуження житлових будинків, квартир, дач, садових будинків, гаражів, а також іншого нерухомого майна, що перебуває у власності фізичних або юридичних осіб, вартість таких договорів приймається, виходячи із суми договору, але не нижче його інвентаризаційної або балансової вартості з урахуванням коефіцієнтів індексації вартості цих об'єктів та зносу на момент відчуження, що вказується в ,довідках-характеристиках Бюро технічної інвентаризації.
Таким чином, сума державного мита є однаковою для обох випадків відчуження — по 1% від суми договору.
Платежі при відчуженні нерухомого майна між членами сім'ї першого ступеня спорідненості здійснюються при;
даруванні —
державне мито при посвідченні угоди — у розмірі 1 % від суми договору;
купівлі-продажу —
збір на загальнообов'язкове державне пенсійне страхування — у розмірі 1 % від суми договору;
державне мито при посвідченні угоди — у розмірі 1 % від суми договору.
Платежі при відчуженні нерухомого майна між громадянами України, що не є членами сім'ї першого ступеня спорідненості здійснюються при;
даруванні —
сплата податку з доходів фізичних осіб — у розмірі 5 %;
державне мито при посвідченні угоди — у розмірі 1 % від суми договору;
купівлі-продажу —
збір на загальнообов'язкове державне пенсійне страху¬вання — у розмірі 1 % від суми договору;
державне мито при посвідченні угоди — у розмірі 1 % від суми договору.

Отже, у Вашому випадку варіант відчуження шляхом укладення договору дарування є більш ефективним тому, що відчужен¬ня квартири між особами, які є членами сім'і першого ступеня спорідненості, дозволяє уникнути сплати збору на загальнообов'язкове пенсійне страхування у розмірі 1% від суми договору.

Категорія: Спадкове право | Переглядів: 11470 | Додав: ВКарпатах | Теги: договір дарування, договір купівлі | Рейтинг: 4.2/4
Всього коментарів: 4
4 оксана  
0
добрий день! скажіть будь-ласка,чи може моя бабуся подарувати моєму синові частину своєі квартири(2/9),якщо 1/3квартири належать дітям іі покійного чоловіка? наперед вдячна за відповідь!

3 Ольга  
0
Добрий день...
Надайте, будь ласка, відповідь на таке запитання. Намагаюсь купити квартиру. Мій продавець (одружений чоловік) отримав її в спадщину. Право спадщини набули чинності з січня 2011 року.

- Чи повинен продавець сплачувати держ.мито 5% (тому що в цій квартирі він не прожив 3 роки після набуття чинності спадщини) додатково до існуючих норм: 1% держ.мито та 1% пенсійний фонд.
- Чи потрібна згода дружини на продаж житла, яке було отримане її чоловіком в спадщину?

Дуже вдячна!


2 Андрій Українець  
0
Якщо нерезидент Украини ,але батьки громадянини Украини то 15% Ви будете платити податок на прибуток при дарування Вам квартири.

1 анггелина  
0
якщо нерезидент Украини ,але батьки громадянини Украини то скiльки я буду платити податок при дарування менi квартири

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
Календар
«  Листопад 2010  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930
Архів записів
Статистика

Український рейтинг TOP.TOPUA.NET
Реклама
З питань
розміщення реклами
звертайся
за тел. 063 61 21 545
Copyright "Твоє право" © 2024. При копіюванні матеріалу гіперпосилання на сайт pravnik.at.ua обов'язкове. Хостинг від uCoz