"ТВОЄ ПРАВО" - фахові юридичні консультації -

захисти себе!

Меню сайту
Категорії розділу
Кримінальне право [18]
Житлове право [45]
Земельні правовідносини [14]
Сімейне право [18]
Адміністративне право [32]
Соціальне забезпечення [45]
Спадкове право [16]
Трудове право [54]
Поради юриста [42]
Пошук
Головна » 2010 » Травень » 12 » Примусове стягнення аліментів

23:12
Примусове стягнення аліментів
Одним з найважливіших обов'язків батьків - моральне виховання та матеріальне утримання дитини. Це випливає з усталених моральних принципів нашого суспільства та чинного законодавства. Змалку батьки дбають про добробут своєї дитини.
Аліменти на дитину присуджуються за рішенням суду від дня пред'явлення позову і сплачуються до повноліття дитини. Якщо повнолітні дочка, син продовжують навчання і потребують матеріальної допомоги, батьки зобов'язані утримувати їх до досягнення двад-цяти трьох років, за умови, що вони можуть надавати матеріальну допомогу. Згідно з по-ложеннями ст. 181 Сімейного Кодексу України, за рішенням суду кошти на утримання ди-тини (аліменти) присуджуються у частці від доходу платника або у твердій грошовій сумі. Частка заробітку (доходу) матері, батька, яка буде стягуватися як аліменти на дитину, визначається судом.
Однією з найбільш поширеною категорію невиконаних судових рішень, є навмисна несплата аліментів. Майже всі неплатники не мають постійного місця роботи, проживання, відповідно реального майна, тому такі боржники притягуються до кримінальної відповідальності заст. 164 Кримінального Кодексу України. Державними виконавцями відділу ДВС МРУЮ скеровуються подання в МВ та РВ ГУМВСУ у щодо притягнення боржників до кримінальної відповідальності за злісне ухилення від сплати аліментів.
Під ухиленням від сплати аліментів розуміється дія або бездіяльність винної особи, спрямовані на невиконання рішення суду про стягнення з неї па користь дитини (дітей) визначеної суми аліментів. Вони можуть виразитись як у прямій відмові від сплати встановлених судом аліментів, так і в інших діях чи бездіяльності, які фактично унеможливлюють виконання вказаного обов'язку: приховуванні доходу, що підлягає облікові при відрахуванні аліментів, змін місця роботи чи місця проживання з неподанням відповідної заяви про необхідність стягування аліментів, ігноруванні викликів і попереджень державного виконавця тощо. Непоодинокими є такі випадки, коли неплатникам часто вдається приховати свій справжній прибуток, з якого й повинні стягуватися аліменти. До цієї категорії неплатників належать, наприклад, численні українські трудові мігранти.
Також одним із заходів примусу, який застосовується Державною виконавчою службою до неплатників аліментів, є обмеження останніх у праві виїзду за кордон. Державний виконавець звертається до суду з відповідною позовною заявою, яка розглядається за участю . сторін виконавчого провадження. І тільки повне виконання зобов'язання (сплата аліментів у повному розмірі до повноліття дітей) є підставою для зняття Державною прикордонною службою України особи з контролю.
З усіх питань, що стосуються примусової сплати аліментів, необхідно звертатися у відділ державної виконавчої служби міськрайонного управління юстиції.
Категорія: Сімейне право | Переглядів: 3351 | Додав: ВКарпатах | Теги: аліменти сплата, примусові аліменти | Рейтинг: 5.0/1
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
Календар
«  Травень 2010  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31
Архів записів
Статистика

Український рейтинг TOP.TOPUA.NET
Реклама
З питань
розміщення реклами
звертайся
за тел. 063 61 21 545
Copyright "Твоє право" © 2024. При копіюванні матеріалу гіперпосилання на сайт pravnik.at.ua обов'язкове. Хостинг від uCoz